Jiray "Kebabspotting" Seropian guidar till sina Stockholmsfavoriter

Jiray Seropian driver kebabrestaurangerna M.O.A.S - Meat on a Stick och är känd på Instagram med kontot @kebabspotting. Han har ätit över 10 000 kebabrätter och i Jirays liv står maten alltid i centrum.

Hej Jiray! Matfantast och kebabnörd. När började ditt intresse för mat?
– Sedan barnsben! Jag har så länge jag kan minnas fullkomligt älskat kebab och all sorts mat.

Hur många kebab har du ätit under din livstid?
– Jag har väl snittat en om dagen sedan jag var 10 år, rekordet är 22 stycken på en dag. Jag tror jag slutade räkna efter 10 000…

Hur ser ditt liv ut just i dag?
– Alla dagar är väldigt olika men har en gemensam nämnare – det är galet mycket. Jag börjar alltid mina dagar med ett gympass, därefter brukar jag ta en stund till att gå igenom mail, mess och sociala medier. Efter det är det i princip rena rama lotteriet hur dagarna kan se ut. Det kan vara allt från att närvara på massor av möten, sitta med admin på kontoret eller att planera vilket land jag ska äta i härnäst. Helt plötsligt kan jag finna mig själv stå och labba i studion med en ny variant jag vill få in på M.O.A.S. Jag driver nästan tio bolag och jag gör det mesta själv, så att säga att det finns att göra är en underdrift.

Om någon är på besök i Stockholm och bara hinner besöka en restaurang, vart rekommenderar du dem att gå?
– M.O.A.S såklart 😉 Vill man inte käka streetfood blir det Lilla Ego.

Vad är ditt go-to-ställe?
– Jag måste erkänna att jag är ganska bekväm på hemmaplan, vilket kanske kan anses vara lite paradoxalt med tanke på att jag tillbringar mycket av min tid på att åka jorden runt och leta efter små hål i väggen. Jag tror att det kan vara allt äventyr under resorna som gör att jag väl på hemmaplan söker mig till ställen som ligger på bekvämt krypavstånd från hemmet. Jag gillar att hänga på Strandvägen 1, Sturehof för att de har Guinness, och på Brasserie Astoria är det nice vibe.

Beskriv din perfekta Stockholmshelg
– För mig står maten alltid i centrum så svaret här blir ganska enkelt. Jag skulle hoppa från restaurang till restaurang och käka så mycket jag bara kunde, samtidigt som jag testade massor med god hantverksöl och bra viner.

Vart går du för…

Såklart, kebab?
– Dra en vild gissning, M.O.A.S såklart 😊

Utomordentlig service?
– Finns många ställen men Frantzén är ju vad det är, värdsklass.

Hamburgare?
– Nu sticker jag ut hakan och säger att jag är ganska så less på burgare, men om jag måste så blir det nog Flippin' Burgers.

Avnjuter asiatiskt?
Farang eller Surfers.

Franskt?
Bar à Vins

Italienskt?
– Italienskt blir bäst när jag lagar det hemma i köket.

En maträtt, ett vin och en drink för resten av livet. Vad hade du valt?
– Kebab. Barolo. Espresso Martini.

Följ Jiray och hans fortsatta matresa HÄR.