Libanesiskt? Franskt? Indiskt? Vi guidar dig genom matkulturens djungel

Känner du att du inte har koll på vad som är vad i restaurangvärlden? Här har vi samlat lite information om de olika köken som samlats runtom i Stockholm så att du enklast kan bestämma vad för kulinariska upplevelser passar dig bäst.

EUROPEISKT

Brittiskt Det brittiska köket är inte så berömt om man jämför med exempelvis det franska eller italienska. Brittiska restauranger har oftast inte så nischad meny utan drar åt det internationella hållet. Vad som däremot är mer utpräglat är miljön. Restauranger som har en brittisk meny är i princip uteslutande pubar. Prisklassen på brittiska restauranger är oftast budget och upp till mellanklass.

Europeiskt Det europeiska köket får restauranger som serverar blandad mat med influenser från Europa.

Franskt Det franska köket anses vara ett av världens förnämsta kök och har utvecklats under många hundra år av social och politisk förändring. Det definierades under 1900-talet av Georges Auguste Escoffier och blev den moderna versionen av haute cuisine, som idag är ett internationellt använt begrepp för utmärkt mat. Ost, vin, vitt bröd, rött kött, mm. återkommer ständigt i det franska köket. Några klassiska rätter är Moules frites (musslor med pommes frites), Chêvrechaud (chêvreost på toast), Steak frites (biff med pommes frites) och Pot au feu (oxgryta med blandade grönsaker).

Grekiskt Det grekiska köket är ett typiskt medelhavskök, som har likheter med bland andra det italienska köket, serbiska köket, turkiska köket och kök i Mellanöstern. Typiska ingredienser i det grekiska köket är lamm och griskött, fetaost, oliver, äggplanta, zucchini och yoghurt. Nötter och honung dominerar efterrätterna. Typiska rätter är meze (samlingsnamn för en rad olika smårätter), grekisk sallad, souvlaki (grillat kött, ofta fläskkött, på ett grillspätt) och baklava (dessert bestående av filodeg med hackade valnötter, mandlar, mm.)

Italienskt Det italienska köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och sin betoning på färska råvaror av hög kvalitet och är sett som ett "medelhavskök". Många italienska rätter och produkter är internationellt kända, så som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, San Daniele-skinka, parmaskinka samt risotto, pasta och pizza som är några av världens populäraste rätter. Vinproduktion har också en stor del i Italiens matkultur, med välkända viner som chianti och barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, är också en stor del av det italienska köket och är känt världen över.

Skandinaviskt Det skandinaviska köket påminner väldigt mycket om det svenska men vissa restauranger vill kalla det svensk mat och andra skandinavisk. Rätterna är mycket varierande. Färska grönsaker är ju inte lika vanliga som i södra Europa, och därför erbjuder det svenska köket produkter från odlingar och från havet och skogarna. Hjort, älg, många olika svampar, lingon och andra godsaker finns det gott om i de stora skogarna i Sverige, Finland och Norge. Kustlinjen längs hela Skandinavien och sjöarna gör att det finns gott om fisk och skaldjur som ofta är en stor del av den skandinaviska menyn. Lax, öring, sill, torsk, räkor, hummer, mm. Den vanligaste är kanske torsken.

Spanskt Det spanska köket är ett medelhavskök. En stor del i det spanska köket, är fisk och skaldjur. Lök, vitlök, paprika och färska örter används flitigt. Några karaktäristiskt spanska rätter är paella, tortilla (potatisomelett), och olika typer av tapas (smårätter).

Svenskt Rätterna är mycket varierande. Färska grönsaker är ju inte lika vanliga som i södra Europa, och därför erbjuder det svenska köket produkter från odlingar och från havet och skogarna. Hjort, älg, många olika svampar, lingon och andra godsaker finns det gott om i de stora skogarna i Sverige, Finland och Norge. Kustlinjen längs hela Skandinavien och sjöarna gör att det finns gott om fisk och skaldjur som ofta är en stor del av den skandinaviska menyn. Lax, öring, sill, torsk, räkor, hummer, mm. Den vanligaste är kanske torsken.

Husmanskost Svensk husmanskost kännetecknar traditionell svensk mat som har lågt inköpspris och som mättar. Med andra ord, klassisk vardagsmat. Husmanskostens råvaror är inhemskt svenska. Fläsk i många former, fisk, grova spannmålsvaror samt potatis och andra rotfrukter. De internationellt sett kändaste rätterna är köttbullar och falukorv.

ASIATISKT

Asiatiskt Om en restaurang har "Asiatiskt" som genre har den en blandning mellan de asiatiska köken.

Indiskt Det indiska köket använder sig av – för oss västerlänningar - ganska annorlunda råvaror. Maten är mycket kryddstark. Den både smakar mycket och är stark att äta. Bröd är en del av nästan varje rätt. De använder en del ”exotiska” frukter och grönsaker. Såser finns ofta representerade i indiska rätter. Riset är Indiens motsvarighet till potatis. Kyckling är väldigt ofta förekommande i indisk mat, men även lamm, nöt-, fläsk- och getkött. Några kända rätter är Dum gosht, Tandoorikyckling och Vindaloo

Japanskt I princip varje japansk måltid består av vitt ris. Kött, fisk, grönsaker och allt annat kallas för okazu, ett ord som enklast översätts med "smårätter". Den kändaste rätten från Japan är sushi, men det finns mycket annat. Yakiniku (marinerat grillat kött), Sake (traditionell japansk alkoholhaltig dryck), tempura (friterade grönsaker, fisk, kött eller skaldjur), okonomiyaki (en omelettvariant med olika ingredienser som brukar kallas för "Japans pizza") är andra japanska stoltheter.

Kinesiskt Det kinesiska köket är idag välkänt över hela världen och kinesiska restauranger finns i så gott som överallt. Man äter med pinnar och många rätter tillagas genom wok. Kinesisk mat är ofta kryddad med soja, vitlök, ingefära, chilipeppar och vinäger. Rätterna består ofta av olika kalla rätter, kötträtter, ångkokade, snabbstekta grönsaker, soppa och ris.

Koreanskt Ris, nudlar, tofu, grönsaker och kött är de vanligaste ingredienserna i koreansk mat. Ofta serveras sidorätter (banchan) och ångkokat ris. Koreas nationalrätt, Kimchi (en kryddstark grönsaksrätt) serveras vanligtvis till varje måltid. Riset kryddas ofta med sesamolja, doenjang (en jäst sojabönspasta), sojasås, salt, vitlök, ingefära och gochujang (chilipasta).

Mongoliskt Det mongoliska köket har växt fram utifrån det kontinentala klimatet. Därför består köket till stora delar av mjölkprodukter, kött och animaliska fetter. Grönsaks- och kryddanvändning är begränsat i jämförelse med de mer tropiska länderna i Asien och det mongoliska köket anses därför ha en ganska mild smak. Kina och Ryssland har genom de geografiska och historiska relationerna påverkat det mongoliska köket och de har vissa likheter i matlagningen.

Thailändskt Det thailändska köket baseras ofta i kött, fisk, grönsaker och skaldjur. Man steker och friterar mycket, vilket härstammar från Kina. Man använder också mycket kryddor, vilket ursprungligen kommer från Indien. Många rätter är starka, men det finns även en del mildare varianter.

RÄTTER

Ekologiskt Ekologisk mat görs på råvaror som är ekologiska. Det innebär att de kommer från ekologiska odlingar där växtskyddsmedel, pesticider, GMO och konstgödsel ej används.

Take away Restaurangen har take away-möjligheter.

Tapas Tapas härstammar från Spanien och är smårätter. Det kan vara allt möjligt. Kött, fisk, skaldjur, grönsaker, potatis, ris, mm.

Internationellt Om ett kök är internationellt betyder det att menyn har influenser från hela världen.

AMERIKANSKT

Amerikanskt Stora delar av det amerikanska köket härstammar från andra länder men amerikanska kockar har förändrat dem så fullständigt att de numera anses vara amerikanska. Exempel på dessa är amerikansk pizza och hamburgare. Steakhouse, buffalo wings och banana split är också typiskt amerikanskt.

Cajun Typisk grillade kötträtter från södra delarna av USA. Serveras ofta med ris och bönor.

Karibiskt Det karibiska köket har under åren utvecklats till en blandning mellan köken från Europa, Indien, Afrika och Kina. Grunden till nästan alla rätter är ris. En vanlig teknik i det karibiska köket är att köttet marineras eller kryddas starkt under tillagning.

Latinamerikanskt Det latinamerikanska köket är ett samlingsnamn för maten kring Sydamerika och södra Nordamerika. Typiska rätter är majsbaserade rätter (tortillas och liknande), olika salsas och kryddor.

Mexikanskt Starka kryddor som chilipeppar är vanligt förekommande i mexikansk mat. Köket är omfattande och kan sägas vara en blandning av aztekisk mat, mayakök, europeisk mat, främst spansk och fransk samt influenser från Asien. Stapelfödan består oftast av majs och bönor. Kakao, vanilj, jordnötter och avokado kommer från Mexiko. Papaya, ananas, tomat, kalkon, squash och sötpotatis är andra mexikanska råvaror som är kända världen över.

MELLANÖSTERN

Libanesiskt Libanon är trots sin storlek väldigt kända för sin mat världen över. Det största kännetecknet för libanesisk mat är att den är smakrik men inte stark. Kryddor är en stor del av matlagningen och en ofta förekommande teknik är att man mixar olika kryddor. Nötter är också populärt att använda sig utav. Det populäraste från det libanesiska köket är meze - smårätter.

Mellanöstern Mat från Mellanöstern är ofta väldigt nyttig. Grönsaker, nötter, baljväxter, yoghurt och frukt är vanligt förekommande råvaror i maten. Väldigt bra kök för vegetarianer. En del lamm och kyckling förekommer, men då oftast i rätter tillsammans med grönsaker.

Persiskt Det persiska köket anses vara ett av världens äldsta. Det har inspirerat köken i stora delar av världen, framförallt i Grekland, Indien och de arabiska länderna. Saffran och aubergine är vanligt förekommande kryddor.

Turkiskt Turkiet är kända för sina auberginerätter, kebab och pilaff. Vitlök, spiskummin, stark chili och färska örter förekommer ofta i turkisk mat. Grönsaksrätter är vanligt och lök finns i nästans allt. Vitt bröd finns alltid som tillbehör till maten. Ris, sallad och soppor är också populärt.

SPECIELLA KÖK (ovanliga kök)

Afrikanskt Det afrikanska köket har egna traditioner och en del influenser från Europa och Asien. Kontinenten är stor och maten skiljer sig ganska mycket från olika delar till andra. Gemensamt är dock att maten brukar vara ganska enkelt att tillaga, även till stora sällskap. Grytor är populärt. Oftast kretsar middagen kring en huvudrätt med få tillbehör, men i Nordafrika serveras många rätter på bordet precis som i Mellanöstern. Afrikanska restauranger är ganska ovanligt i Sverige, men de existerar.

Crêpes Crêpes är en typ av pannkaka som härstammar från Frankrike.

Crossover Crossover innebär att två olika matkulturer möts i samma rätter.

Fondue Fondue är en rätt där man kokar buljong, olja eller ost och sedan doppar kött, fisk, grönsaker och andra råvaror. Grytan står på bordet och man lagar sin mat själv och det anses vara en trevlig social rätt att äta tillsammans.

Jamaicanskt Det jamaicanska köket är precis som latinamerikanska, afrikanska och karibiska underrepresenterat i Stockholm. Men det finns ett par restauranger. Maten är väldigt ofta stark. Vanligt förekommande är kött, ris och bönor, garnerat med kokosmjölk och massor av fisk och skaldjur. Till maten dricker man ofta jamaicansk rom.

Kreolskt Kreolsk matlagning är en speciell matkultur som uppkommit genom en kombination av fransmännens skicklighet att tillaga allt ätbart till en välsmakande rätt, den spanska kärleken till starka kryddor, den afrikanska långsamma matlagningsmetoden och idianernas kunskap om örter och kryddor.

Pakistanskt Pakistansk mat är varierande. Ursprunget är från Afghanistan, Turkiet och Iran. En del influenser kommer även från Indien. Kött är en stor del av det pakistanska köket - lamm- och fårkött framför allt. Grönsaker, bönor vete och ris är också viktigt.

Ryskt I och med Rysslands storlek varierar matkulturen ganska kraftigt. Spannmål, potatis, kål och rotfrukter har en stor roll i det ryska köket. Färska grönsaker är inte så vanligt, på grund av det kalla klimatet. Från Rysslands skogar får man bär, svamp, vilt och fisk. Vanliga rätter är soppa och piroger. Vodka är väldigt populärt i Ryssland också.

Special Special sätter vi som genre när en restaurang har något speciellt koncept. Det kan vara något speciellt med maten, miljön eller egentligen vad som helst. Klicka dig in på respektive restaurang för att se vad som gör den till "Special".

Sydamerikanskt Det sydamerikanska köket är stort och varierar sig beroende på var i Sydamerika är. Det mest kännetecknande är kanske grillat kött. Sydamerikanskt kött anses av många vara världens bästa. Fisk, mycket tropiska varianter, är också populärt.

Tjeckiskt Det tjeckiska köket bygger på råvaror man kan odla hemma - spannmål, baljväxter, potatis och kött.

Vietnamesiskt Kött- och fiskrätter är vanligt förekommande men i och med buddhismen så har landet en lång tradition av vegetarisk matlagning.