Guiden till Oktoberfest i Stockholm

Guiden till Oktoberfest i Stockholm

Oktoberfest är en tysk ölfestival som hålls i slutet av september och början av oktober varje år i München. Den första Oktoberfesten arrangerades redan år 1810 och idag anses den vara en av världens största folkfester. Men du behöver inte åka till Tyskland för att uppleva ölfestivalen, du kan även gå på Oktoberfest i Stockholm. Flera barer och restauranger brukar anordna ett rejält firande under hösten för den som är sugen på att dricka öl under festliga former. Så ta på dig din dirndl, ett par traditionella lederhosen eller en tyrolerhatt och bege dig ut på Oktoberfest i Stockholm!

Innehållsförteckning
 1. Oktoberfest i Stockholm
  1. Bierhaus – 15 september–14 oktober
  2. Glada Stinsen – 15–16 och 22–23 september
  3. Man in the Moon – 29 september–21 oktober
  4. The Bishops Arms – 15–24 september
  5. Gärdet – 7–9 september
  6. Liebling – 15–30 september
  7. Omaka – 29–30 september
  8. Nya Carnegiebryggeriet – 19–23 september
  9. Gröna Lund – 21 september–14 oktober
  10. Skrovet – 14–16 och 21–23 september
  11. Sue Ellen – 19 september–14 oktober
  12. Ulla Winbladh – 21 september–1 oktober

Oktoberfest i Stockholm

Bierhaus

15 september–14 oktober

I år har den tyska restaurangen Bierhaus i Vasastan dubbel anledning att ställa till med stor höstfest – det är inte dags för oktoberfest, de fyller dessutom tio år. Självklart ställer de till med en hejdundrande oktoberfest, som börjar redan i mitten av september. Under nästan en månad utlovas god mat, dryck, livespelningar och rolig underhållning med målet att du ska glömma att du befinner dig i Stockholm och tänka att du är i tyska München.

Glada Stinsen

15–16 och 22–23 september

För sjätte året i rad kan du fira hösten med oktoberfest på Glada Stinsen intill Södra Station. Under två helger och totalt fyra kvällar har du chansen till en helkväll tillsammans med dina vänner och massa andra i tyskt manér. Skåla i tysk öl och njut av tyska delikatesser på den välkomnande Söderkrogen.

Man in the Moon

Hemsida

29 september–21 oktober

För hela tjugonde året i rad arrangeras oktoberfest på Man in the Moon. Under en lång period, nästan en månad, serveras såväl små som stora ölsejdlar med flertalet tyska fatöl, samt en matmeny med tyska klassiker som schweinshaxe med knödel, schnitzel, tyska korvar, apfelstrudel och brezels. Är ni ett större sällskap? Boka deras matpaket. Från torsdag till lördag blir det rejäl fest under ledning av en tyrolerorkester i den stora hallen.

The Bishops Arms

Hemsida

15–24 september

The Bishop's Arms anordnar oktoberfest på de flesta av sina filialer runtom i Sverige. Befinner du dig i Stockholm bör du bege dig till puben vid St Eriksplan för en tysk folkfest, där man serverar specialöl från Omnipollo och Oppigårds bryggerier, lagar tysk mat och dansar till vad de själva kallar för “ompa-bompa-musik”.

Gärdet

7–9 september

Den årliga oktoberfesten på Gärdet är Stockholms största, och kanske den som mest liknar de i Tyskland. Man ställer upp stora tält med långbord, klär personalen i lederhosen och dirndl, laddar upp med rejält med bayersk öl och skruvar upp stämningen till max. Här har man plats för hela 2100 firare, så du kan antingen droppa in spontant eller boka bord.

Liebling

Hemsida

15–30 september

Den tyska restaurangen Liebling på Södermalm firar oktoberfest med en satt meny med tyska delikatesser som serveras varje dag under perioden. Den sista dagen ställer man till med ett redigt partaj som pågår hela dagen och kvällen med tysk öl, tyska viner och tysk mat. Detta vill man nog inte missa.

Omaka

29–30 september

Under två septemberaftnar ställer Omaka till med oktoberfest. I matsalen serveras en meny särskilt skapad för tillfället, och en specialbryggd öl är framtagen för denna högtid, såklart.

Nya Carnegiebryggeriet

19–23 september

På Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad tar man ett tyskt famntag kring menyn och ställer till med oktoberfest med tysk mat, tysk musik och massvis med spännande öl. I matväg bjuds det bland annat på pretzel, bratwurst, schnitzel och schweinhaxe.

Gröna Lund

Hemsida

21 september–14 oktober

På Gröna Lund kan man boka in en maffig oktoberfest med förfest i deras Biergarten, 5-kamp, tvårättersmiddag i oktoberfestpyntade Tyrol, öl i mängder och fria åk i Monster. Självklart arrangeras storslagen middagsunderhållning i tysk anda också. Festen går loss på 698 kronor per person.

Skrovet

Hemsida

14–16 och 21–23 september

Skrovet ställer till med oktoberfest under två helger i september. Menyn utökas med bratwurst och surkål, och ett par av kvällarna gästar Nynäshamns Ångbryggeri med spännande ölsorter att utöka sin horisont med.

Sue Ellen

Hemsida

19 september–14 oktober

Traditionsenlig oktoberfest på Sue Ellen även i år där det bjuds på umpabumpa-musik och glad stämning. Lokalen har klätts om i klassisk oktoberfestskrud, och på menyn hittas tysk öl och mat. Boka bord i restaurangen eller häng i baren, där även hundar är välkomna.

Ulla Winbladh

Hemsida

21 september–1 oktober

Ulla Winbladh är tillbaka med sina tyska veckor i år igen. Under perioden serveras en specialkomponerad meny med klassiska tyska rätter som går att skölja ned med tysk öl. Räkna med korv, surkål och Paulaner.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Frågor och svar

Varför firar man oktoberfest?

Oktoberfest härstammar ursprungligen från München, Tyskland och bröllopsfirandet mellan kronprins Ludwig (senare kung Ludwig I) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810.

Vad dricker man på Oktoberfest?

På Oktoberfest i Tyskland dricker man traditionellt sett öl serverade i stora ölkrus, kallade "Maßkrüge,".

Vad gör man på Oktoberfest?

På Oktoberfest kan du dricka öl och äta traditionell tysk mat så som Pretzel och Schnitzel. Det brukar även finnas underhållning i form av livemusik, dans och nöjesattraktioner.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta