Guiden till Stockholms bästa snabbmat

Snabbmatstrenden har sedan länge varit väletablerad, men äntligen har innebörden skiftat. Folk ställer högre krav på vad de stoppar i sig och snabbmatsrestauranger och hak hänger med i svängarna. Numera finns det många snabbmatsställen i Stockholm som erbjuder hög kvalitet på maten - gärna i form av närproducerat och ekologiskt. Den hungrige som vill få i sig någonting snabbt hittar allt från svenska klassiker till mellanösternspecialiteter, Asian-fusion-varianter och självfallet även de typiska alternativen: pizza och hamburgare. För att hjälpa er hitta rätt har vi skapat denna guide över Stockholms bästa snabbmat. Denna guide riktar sig till dig som vill att det ska gå snabbt på plats, om du hellre vill ta hem maten ska du kolla in vår take away-guide.

Se även:
- Burgare: Här hittar du Stockholms bästa hamburgare
- Lunch: Guiden till Stockholms bästa lunchrestauranger
- Pizza: Finpizzaguiden - Stockholms bästa pizza
- Food truck: Hitta käket på Stockholms bästa food trucks
- Dumpling: Här hittar du bra dumplings i Stockholm
- Sushi: Guiden till Stockholms bästa sushi

Tips på klassisk snabbmat

Hamburgare (se även guiden till Stockholms bästa hamburgare)
Hamburgare på snabbmatsvis har fått lite dåligt rep, men nu finns det lite lyxigare snabbmatsalternativ med fokus på riktigt schyssta råvaror där allt lagas och bakas allt på plats. Kombinera med krispiga pommes, krämig milkshake på snyggt diner-hak eller ta to-go.
Några snabba tips:
Bun Meat Bun Söderhallarna, Söderhallarna 110, Södermalm
Phil's Burger Kungsholmen/Gärdet/Östermalm/Sundbyberg
Lily's Burger Södermalm/Kungsholmen
Burgers & Beer, Rörstrandsgatan 11, Vasastan
Vigårda Barbeque, Norrlandsgatan 13, City
Vigårda Vasagatan 44, Vasagatan 44, City


Phil's Burger & Bun Meat Bun

Sushi (se även guiden till Stockholms bästa sushi)
Sushi är en riktig snabbmatsfavorit både nyttig och välsmakande. Med spännande smakkombinationer, färsk fisk och västerländska influenser är sushikartan konstant utvecklade. Våga töja på gränserna och testa något nytt.
Tre snabba tips:
Sushi Koyama, Mäster Samuelsgatan 10, City
Ki-Mama Sushi, Observatoriegatan 13, Vasastan
Akki Sushi Folkungagatan/Hornstull

Pizza (se även guiden till Stockholms bästa pizza)
Pizza är väletablerat på snabbmatsfronten och det är svårt att missa att finpizzan är det senaste på Stockholms krogkarta. Klassiska alternativ samsas bredvid lite mer sofistikerade varianter med nytänkande toppings - allt för snabbmatsfantasten och gourmanden.
Några snabba tips:
Crispy Pizza Bistro, Upplandsgatan 45, Vasastan
Due Fratelli, Birger Jarlsgatan 95, Vasastan
Oliven Due, Östgötan 95, Södermalm
The Artisan, Odengatan 78, Vasastan

Dumplings (se även guiden till bra dumplings i Stockholm)
Det råder ingen tvekan om att dumplings tillhör Stockholms nya asiatiska snabbmatstrend. Dessa små degknyten bjuder på spännande smakkombinationer till en mindre peng. I centrum står färska råvaror, utan tillsatser och kemikalier för att förhöja smakupplevelsen.
Tre snabba tips:
Beijing8 Södermalm/City/Östermalm
Steam Vasastan/Södermalm
Potstickers Dumpling Bar, Långholmsgatan 11, Södermalm

Restauranger där det går fort

Amida Kolgrill: En riktigt klassiker
Denna Söderinstitution har levererat orientalisk matglädje till en trogen kundkrets i över tio år. Den glödande kolgrillen och de färska råvarorna gör Amida till en riktig snabbmatsfavorit. Slå dig ner eller ta maten på språng. Catering erbjuds också.
Mer information: Amida Kolgrill, Folkungagatan 76, Södermalm

Teatern: Stjärnspäckad matscen
I Ringens food court samsas några av Sveriges hetaste kockar om utrymmet. Här hittar du bland annat korvkiosken som drivs av Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet, en nudelbar signerad Adam & Albin samt ekologisk och vegansk fastfood av Maximillian Lundin.
Mer information: Teatern, Götgatan 132, Södermalm

K25: En modern saluhall
Centralt beläget på Kungsgatan 25 - därav namnet - ligger denna mathall som stoltserar med elva matställen. Med fokus på unika koncept och kvalitetsmässig mat erbjuds något för alla, från morgon till kväll. Här finns bland annat trevliga ställen som Jim Lim, YOIHattori Sushi Devil och Zócalo där take-away alltid är möjligt. Testa även stammishaket Panini som finns på ett gäng olika adresser runtom i stan.
Mer information: K25, Kungsgatan 25, City

M.O.A.S - Meat on a Stick: Stans lyxigaste kebab
På det lilla kebabhaket Meat on a Stick, som öppnade 2016, är syftet att servera kebab precis som den ska smaka, utan omvägar och halvfabrikat. Dessutom kombinerat med öl och vin. Stället var hajpat långt innan öppning - bakom M.O.A.S står nämligen Jiray Seropian, vars Instagram-konto Kebabspotting har runt 20 000 användare.
Mer information: M.O.A.S - Meat on a Stick, Roslagsgatan 6, Vasastan

CGs Streetfood: Snabbmatsmecka i förorten
Amerikansk superstore möter retro-diner på detta snabbmatshak i Danderyd. I tuff industristil serveras dagsmalda högrevsburgare samt klassisk och moderna pizzaalternativ. Här finns även en designerat 'shake corner' med milkshakemeny.
Mer information: CGs Streetfood, Sunnanängsvägen 1b, Danderyd

  
CGs Streetfood

El Taco Truck Nybrogatan: En mexikansk taqueria
El Taco Food Truck-succén lade grunden för detta håll-i-väggen-hak. Grundarnas krögarbakgrund syns tydligt i den mexikanska, street-food-inspirerade maten. Här serveras olika varianter av tacos och nachos. För den som verkligen är sugen på mat på spång - leta upp food trucken som håller till runtom i Stockholm.
Mer information: El Taco Truck Nybrogatan, Nybrogatan 57, Östermalm

Kalf & Hansen: Nordisk ekologisk snabbmat
Detta far-och-son-koncept bryter mot lyxburgartrenden och satsar på närodlad ekomat, utan tillsatser och med tydligt nordiska matinfluenser. Säsongsbetonade varianter av köttbullar, fisk- och potatisfrikadeller serveras antingen på plats i den trendiga sitt-trappan eller avnjuts på språng.
Mer information: Kalf & Hansen, Mariatorget 2, Södermalm

FLFL Levantine Kitchen: Falafel i stilsäker miljö
Intill trendiga Nytorget ligger denna falafelrestaurang. I modernt industristuk serveras ett brett urval av medhavsinspirerad mat som lagas från grunden, färskt varje dag. För den som har tid - avnjut maten i solen på uteserveringen. På helgen spelar även DJ:s.
Mer information: FLFL Levantine Kitchen, Skånegatan 87, Södermalm

Mesh (Planet Food): Hälsosam snabbmat
Östermalms Saluhall inhyser detta tidsenliga hälsohak. Här väljer man från en enkel men hälsosam meny bestående av wraps, sallader, juicer och smoothies, där vitamin- och mineralrika råvaror står i centrum. Här finns även något för veganer, vegetarianer eller laktoskänsliga.
Mer information: Mesh (Planet Food), Östermalmstorg, Östermalm

Falafelbaren: Vego- & vegansnabbmat
Stans första falafelbar serverar vegetarisk - och nästan helt vegansk snabbmat. På denna Söderinstitution friteras falafeln på beställning med välsmakande tillbehör. Slå dig ner om du får plats, ta annars med som take-away. Du kan självklart även beställa catering.
Mer information: Falafelbaren Mariatorget, Hornsgatan 39, Södermalm

Vapiano: Snabbmat på italienskt viss
Sedan denna kedja öppnade har de bevisat att vällagad italiensk mat och snabbmat visst kan gå hand-i-hand. I stilren miljö radas gästerna upp och beställer direkt av köket från den utförliga menyn som erbjuder pasta, pizza och sallader. Ta med dig maten därifrån eller slå dig ner vid de kommunala borden.
Mer information: Vapiano Stureplan, Sturegatan 12, Östermalm
Mer information: Vapiano Gamla Stan, Munkbrogatan 8, Gamla Stan

Mer information: Vapiano Kungsbron, Kungsbron 15, City
Mer information: Vapiano Skrapan, Skrapan, Södermalm

Kungshallen: Världsmat i mitt city
De 15 restaurangerna är fördelade i äkta amerikansk food court-stil och världsinspirationen är tydlig med spännande smakupplevelser och koncept. Här finns allt från hälsoinriktad-, asiatisk- och indisk mat till klassiska snabbmatsrätter som pizza och burgare. Något för alla med andra ord.
Mer information: Kungshallen, Kungsgatan 44, City

Noodle Mama: Nyttiga nudelrätter på japansktvis
Med den höga ambitionen att försöka förändra det rådande världsproblemet fetma, bjuder detta Tokyo-inspirerade snabbmatkoncept på nyttiga nudelrätter. Välj mellan olika sorters nudlar och tillbehör, rätterna innehåller radvis med ingredienser, alltifrån c- och b-vitamin till fosfor och diet-fiber. Detta levereras i en färggrann öst-möter-väst tappning.
Mer information: Noodle Mama, Kungsholmsgatan 22, Kungsholmen

Andra guider du kanske är intresserad av:
- Burgare: Här hittar du Stockholms bästa hamburgare
- Lunch: Guiden till Stockholms bästa lunchrestauranger
- Pizza: Finpizzaguiden - Stockholms bästa pizza
- Food truck: Hitta käket på Stockholms bästa food trucks
- Dumpling: Här hittar du bra dumplings i Stockholm

Om guiden till den bästa snabbmaten i Stockholm
Guiden till Stockholms bästa snabbmat uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra snabbmatsrestaurang eller andra snabbmatshak i Stockholm som vi har missat och borde skriva om. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på den restaurang du nu väljer att gå till.

Relaterade artiklar:

Visa på karta