
Hyllade matupplevelser i avslappnad förpackning
Uppdaterad 23 apr 2023
Riktigt bra restaurangupplevelser kräver inte alltid ren och skär gourmet deluxe. Allt fler krogar i Stockholm erbjuder smakupplevelser utöver det vanliga, utan att det blir för exklusivt. Glöm den klassiska lyxrestaurangen med avsmakningsmenyer, vinpaket och tiominuterspresentationer av maten för en stund (inte för att vi har något emot dessa, tvärtom!). Här guidar vi till restauranger där man har råd att äta lite oftare än vid riktigt speciella tillfällen. Stora matupplevelser med avslappnad lyx är den gemensamma nämnaren.
Lilla Ego
Västmannagatan 69, VasastanSpontant och eget
Überpopulära Lilla Ego kantas av loppisfynd, hemsnickrade bord och öppet kök, och här går spontanitet före bordsbokning. Menyn innehåller originella versioner av svenska smaker såsom syrad makrill. Bakom står de två prisbelönta kockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms (Årets Kock 2013).
Miss Voon
Sturegatan 22, Östermalm



Asiatiskt på Östermalm
Miss Voon är restaurangen som blandar asiatiska och europeiska smaker till en aromatisk och modern mix. Rätterna serveras i mellanrättsstorlek så att man kan dela dem med varandra och få olika smakupplevelser. Avsluta med dessert och cocktail i asiatiskt stuk.
Matbaren
Södra Blaiseholmshamnen 6, City/NorrmalmSignerat Mathias Dahlgren
Matbaren finns på Grand Hôtel och är en av stjärnkrögaren Mathias Dahlgrens restauranger. Här kombineras säsongsanpassade mellanrätter till lunch och middag, både runt baren och vid mindre bord. En lite lyxigare men ändå avslappnad matupplevelse.
DoMa
Nybrogatan 48, Östermalm




Som ett andra vardagsrum
I vackert inredda lokaler kan du avnjuta en ambitiös middag tillagad på säsongsbaserade råvaror. Detta är en förlängning av krögarna Dorotea och Viktors vardagsrum, där de bjuder på hemtrevliga måltider med höga ambitioner, vare sig det gäller lunch, brunch eller middag.
Bakfickan Djuret
Lilla Nygatan 5, Gamla stanHållbar upplevelse i Gamla stan
Tidigare var Djuret i Gamla stan mer av en köttkrog, men idag passar restaurangen precis lika bra för vegetarianer. Här erbjuds en hållbar matupplevelse med säsongens bästa råvaror. Gå loss på en hel avsmakningsmeny, eller slå dig ner i baren och beställ in enskilda rätter.
Animo
Kungstensgatan 9, Vasastan/ÖstermalmKänn dig som hemma
Bakom Animo står kockduon Daniel Haynes och Anders Karlsson från Svenska Kocklandslaget. Med denna krog vill de sudda ut gränserna mellan kök, bar och matsal och skapa en stämning som får alla att känna sig som hemma. Förutom maten lägger man stort fokus på innovativa cocktails som är precis lika ambitiösa som köket.
Kagges
Lilla Nygatan 21, Gamla stanAvslappnat och ambitiöst
Där världsberömda lyxkrogen Frantzén tidigare låg i Gamla stan finns numera Kagges, en avslappnad och ambitiös restaurang som drivs av två kompisar med stor krogerfarenhet. Här äter du skandinaviska små- och mellanrätter som byts ut löpande och serveras tillsammans med utvalda drycker.
Las Brasas
Roslagsgatan 6, Vasastan





Spanska smaker
Influenserna från Spanien och Sydamerika flödar på Las Brasas, den mysigt stiliga krogen på Roslagsgatan där Le Nom tidigare låg. Här kan du gå loss på tapas och grillrätter inramat av grönt kakel, brokiga tavlor och dova toner. Ribban ligger högt, men stämningen är inte mindre avslappnad för det.
Matateljén
Stora Gungans väg 7, EnskedeVärt en omväg
Missa inte att ta dig till Gamla Enskede om du vill få en omtalad smakupplevelse som inte kostar skjortan. Till kvarterskrogen Matateljén vallfärdar folk från hela stan för att njuta av både maten och miljön. Folket bakom kommer bland annat från den omtalade skärgårdskrogen Svartsö Krog.
Hantverket
Sturegatan 15, Östermalm



Hänförande hantverk
Designintresserad eller inte – på Östermalmskrogen Hantverket kan du låta dig hänföras av både inredningen och maten. Som namnet avslöjar är det hantverket som står i centrum för hela konceptet. Även drinkarna blandas hantverksmässigt och fungerar som ett komplement till övriga smaker.
Voisine
Erstagatan 21, Södermalm





Moderna bistrorätter på Söder
Bakom kvartersbistron Voisine på Erstagatan står Beatrice Becher och Jonas Sandberg, sommelierduon som även driver vinbaren Folii precis intill. Med Voisine har de tagit ett steg till och satsat på vällagad, genuin mat med smaker från Frankrike och Sverige. Menyn är full av moderna bistrorätter enligt säsong.
Främmat
Dalagatan 54, VasastanKreativt franskt
Med ena foten i det klassiska franska köket och den andra som helst vill glömma alla regler skapar Främmat menyer som ständigt uppdateras och förändras. Men lika viktigt som att maten är god är att krogen ska osa av god stämning.
Soyokaze
Sergelgatan 18, City/NorrmalmEn upplevelse för sushifantasten
Sugen på finsushi? Boka in en åtråvärd plats på den hyllade lilla sushibaren i Vasastan, som drivs av den tidigare kökschefen på Råkultur och Imouto. Här finns det endast plats för tolv personer och väl på plats är det kockens val som gäller. Fokus ligger på råvaror och upplevelse.
Barbro
Hornstulls strand 13, Södermalm/HornstullAlltid lika hett
Sedan dag ett har den välbesökta fusionkrogen i Hornstull varit ett av stans mest omhuldade ställen. De vällagade japansk-skandinaviska mellanrätterna hör till många stockholmares favoriter och atmosfären är ständigt stimmig – kanske inte så konstigt då lokalen alltid är full av matglada gäster.
Vår Gård
Ringvägen 6, Nacka



Från köksträdgården
Upplev noggrant hantverk och säsongsbetonade smaker på Vår Gård i Saltsjöbaden. Här arbetar man medvetet, med råvaror från lokala producenter och ingredienser från den egna köksträdgården. Även brödet är bakat i det egna bageriet, färskt varje morgon.
Nook
Rosenlundsgatan 33, Södermalm



Fest för foodies
Fine dining möter streetfood på hajpade Nook på Söder. Här serveras både ambitiösa och plånboksvänliga rätter med svenska, franska och asiatiska förtecken för nyfikna matälskare. På undervåningen serveras trerättersmenyer i två olika prisklasser, på övervåningen får man en lite mer avslappnad vibb och smårätter.
Oxenstiernan
Storgatan 35B, Östermalm





Klassiskt svenskt mathantverk
På Restaurang Oxenstiernan kan du ta del av klassiskt svenskt mathantverk i form av menyer där fokus ligger på hållbarhet, vördnad för naturen, rena råvaror från lokala producenter och det vilda från skog och mark. Hit kommer du för såväl njutning som inspiration, då restaurangen vill verka i skärningspunkten mellan konst, design, hantverk och det kulinariska.
Restaurang Oxenstiernan
Omaka
Uggelviksgatan 2a, ÖstermalmBryggeri- och matupplevelse
Hedda Spendrup har inte bara startat ett bryggeri, utan också en samlingsplats för alla som gillar mat, dryck och spännande smaker. Här serveras öl från just det egna bryggeriet och maträtter i miniatyr som låter dig och ditt sällskap ta del av många unika och nytänkade smakkombinationer. Många menar att detta är något ut över det vanliga.
Tako
Birger Jarlsgatan 29, City/Östermalm/Norrmalm





Fusion från Asien
Tako fokuserar på smakrika fusionrätter med influenser från Japan och Korea. Här hittar du inte minst sushi och grillat, vid sidan av signaturrätter som exklsuiva köttbitar som wagyu och "Korean Glazed Ribs", såväl som steam buns och veganska alternativ. Dagtid serveras lyxigare luncher och framåt sen kväll kan man njuta av konceptet "late dining" för att sedan svänga med i musiken.
Bar Agrikultur
Skånegatan 79, SödermalmPopulärt av en anledning
Här flockas stockholmarna på kvällarna. Det är svårt att sluta tänka på de friterade ostbollarna eller den caesardressing-dränkta salladen. På Bar Agrikultur intill Nytorget, systerkrog till Agrikultur i Vasastan, serveras mellanrätter tillsammans med goda viner och ölsorter – fråga gärna vad som passar ihop för trevliga smakkombinationer.
Lux Dag för Dag
Primusgatan 116, Lilla/Stora EssingenVardagslyx
Sedan stjärnkrogen Lux svidade om och blev Dag för Dag, har lyxen onekligen blivit mer av en vardagsvara på Lilla Essingen. Den säsongsbetonade menyn byts ut varje dag efter tillgången på råvaror och priserna är humana, inte minst om du hämtar med dig mat genom luckan som går direkt till köket på baksidan.
La Boca Doce
Fredsgatan 12, City/Norrmalm





En helhetsupplevelse med sydliga influenser
Hela tanken med La Boca Doce, i regi av krögaren Christian Hellberg, är att ge en helhetsupplevelse för alla sinnen. Här ska kombinationen av mat, dryck, musik och god stämning lägga grunden för en oförglömlig helkväll tillsammans med ditt sällskap. I köket och baren skapas rätter och cockatails med inspiration från Sydamerika och Medelhavet – smarkika och unika.
Woodstockholm
Mosebacke torg 9, SödermalmLokalt och hållbart
Vansinnigt populära Woodstockholm vid Mosebacke torg är känt för sina spännande smaker och sin stimmiga atmosfär. Avsmakningsmenyerna görs på olika teman efter säsong, alltid med fokus på lokalt och hållbart. Till maten serveras bland annat kvalitetsviner från mindre producenter.
Aleks y Filip
Bjälbogatan 32, Södermalm







Spansk meny bortom tapas
Sugen på en spansk matupplevelse som inte innefattar tapas? Då ska du bege dig till Aleks y Filip, som istället bjuder på traditionella för- och varmrätter såsom grillad bläckfisk och griskind från ibericogris. Här finns även en generös vinlista och spännande cocktails.
Pat's Place
Folkungagatan 140, SödermalmThai-tapas
Denna undangömda restaurang längst bort på Folkunggatan, i området kring Ersta, bjuder på prisbelönta smaker som får de flesta att jubla. Menyn är budgetvänlig och thailändsk, med mellanrätter att dela på. Interiören är enkel med en inbjudande atmosfär som välkomnar stora som små sällskap.
Villa Brännugnen
Snöbärsstigen 8, HuddingeHemma hos kocken
Hemmarestaurangen Villa Brännugnen drivs av Johan Lindqvist, som du tidigare jobbat på bland annat Berns Asiatiska och Den Gyldene Freden. Några dagar i veckan öppnar han upp sin villa i Farsta utanför Stockholm och förvandlar den till en restaurang där han serverar en internationell avsmakningsmeny med rätter som byts ut varje vecka.
Symbios
Skånegatan 80, SödermalmSäsongsbetonad meny i modernt stuk
Symbios drivs av gänget bakom Barobao och Ichi, men till skillnad från asiatiska influenser hittar du här en annan typ av meny, med moderna smaker från såväl Norden som Frankrike. De håller dock till i samma stadsdel som sina systerkrogar, Södermalm – men den här gången i Nofo, nära nytorget. I köket hittar du Henrik Wittgren och Simon Eriksson som lagar mat utefter säsong.
Prospero Restaurant
Roslagsgatan 21, VasastanSäsongens råvaror
På Prospero i Vasastan hittar du en avsmakningsmeny med eleganta men rustika små serveringar. Konceptet handlar om handplockade råvaror i säsong som paras ihop med naturviner. Restaurangen erbjuder alltid vegetariska alternativ.
Misshumasshu
Smålandsgatan 10, City/Norrmalm



Systerkrog till Adam/Albin
Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman bakom Adam/Albin slog efter sin restaurangsuccé upp dörrarna till Misshumasshu i Birger Jarlspassagen, ett koncept med influenser från Tokyo. Här är det ofta fullt lunchtid såväl som middagstid.
Sensum
Wallingatan 40, City/Vasastan/NorrmalmFantasifull fine dining
Med en trio från Lux, deVille och Oaxen vid spakarna, serverar den här ambitiösa kvarterskrogen fantasifulla smårätter med smaker från Norden och kontinenten. Någon tjusig finkrog är Sensum däremot inte – här råder avslappnad spontanitet och hälften av platserna är avsatta för drop-in.
Lykke Nytorget
Nytorgsgatan 38, Södermalm





Från kaffe till smårätter
Lykke Nytorget är mycket mer än bara kaffe. I deras hörnlokal vid Nytorget, där retrocaféet String tidigare låg, serveras vällagade smårätter, drinkar, hantverksöl och schyssta viner. Här är atmosfären avslappnad och man bjuder även in dj:s varje vecka som spelar skivor på vinyl.