Guld till svenska kocklandslaget i Culinary World Cup

Guld till svenska kocklandslaget i Culinary World Cup

Efter guldplaceringar i både Kalla Bordet och Varmköket korades svenska kocklandslaget till segrare i den prestigefyllda tävlingen Culinary World Cup, matlagnings-VM för lag, i Luxemburg på torsdagen. Pallen delar de med Singapore som kämpade till sig en silverplacering och Norge som tilldelades brons.

Sverige inledde årets Culinary World Cup med en guldplacering i Kalla Bordet som ställdes ut den 24 november, följt av Varmköket som de tävlade i den 26 november. Med en timme kvar till första servering blev laget av med strömmen i köket, vilket varade i cirka 30 minuter, men det hindrade dem inte från att vinna.

- Vinsten är en enorm lagseger! Alla har stått upp för varandra och utfört vårt arbete som ett lag. Vi är så otroligt stolta att få sätta Svensk Gastronomi och alla våra fantastiska producenter av bra råvaror högst upp på prispallen. Vi har kämpat hårt för detta tillsammans och nu ska vi fira ordentligt!, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

Domarna fanns på plats under Varmköket och bedömde allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, teamwork och hur servicen flyter. Allra högst värderas dock smak och presentation. Under Kalla Bordet bedömdes de 26 rätterna enbart efter utseende och teknik. Alla rätter presenterades kalla och täcktes med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning.

I år var sista gången det svenska laget ställde ut det Kalla Bordet, då momentet till OS 2020 kommer att tas bort på grund av allt svinn som momentet orsakar.

Laguppställning

Team manager
Fredrik Andresson (Heaven 23, Trädgår'n, Tvåkanten, Gothia Towers m fl)

Team captain
Jimmi Eriksson (Lilla Ego, Restaurang Jonas, Pontus! m fl)

Kockar
Anders Karlsson
Daniel Haynes (Esperanto, EAT, Tap Room m fl)
Henric Herbertsson (Thörnströms Kök, Fiskekrogen, SK Mat & Människor m fl)
Ola Wallin (Thörnströms Kök, Swedish Taste, Fiskekrogen m fl)

Konditorer
Frida Bäcke (chefskonditor Magnus Johansson Bageri & Konditori, Eriks Gondolen, Gateau)
Josefin Gauffin (Tössebageriet)
Kasper Kleihs (Upper House Dining, 28+, Fiskekrogen m fl)
Sebastian Pettersson (Gothia Towers, Ekstedt, Operakällaren m fl)
Kalle Bengtsson

Commis
Signe Åberg
Sara Danielsen
Louise Wass
My Segelström

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.