Avgjort: Stockholms bästa kanelbulle 2019 är utsedd

Stockholms bästa kanelbulle är korad. Stadens största test av kanelbullar, som anordnas av Thatsup och Smakdomarna, gick av stapeln i går på Elite Hotel Stockholm Plaza. Efter att 34 kanelbullar från olika bagerier och konditorier smakats och bedömts, utsågs den 100 procent ekologiska kanelbullen från Skeppsbro Bageri som den bästa med 4,26 poäng av 5 möjliga. Tvåa kom Pocket Café by Pontus med 4,1 poäng, följt av Nockeby Bageri med 3,84 poäng.

I ett blindtest fick juryn, som bestod av 25 utvalda smakdomare, testa alla tävlande kanelbullar. Bedömningen gjordes utifrån utseende och smak och varje jurymedlem satte ett betyg mellan 1-5 på respektive kanelbulle. Den slutgiltiga poängen räknades sedan ut genom att totalen delades på antalet jurymedlemmar som testat kanelbullen. Det stora kanelbulletestet anordnades av Thatsup och Smakdomarna (Ida Berzén och Annelie Vest).


Den vinnande kanelbullen från Skeppsbro Bageri.

Vinnaren Skeppsbro Bageri är ny på prispallen för i år, liksom tvåan Pocket Café och trean Nockeby. I fjolårets tävling stod K-märkt som segrare, men i år kammade bageriet hem fjärdeplatsen.

Den kompletta listan över konditorier och bagerier som deltog i testet hittar du nedan. Saknas just din favorit? Tipsa dem om testet så att de kan vara med och tävla nästa år.

  1. Skeppsbro Bageri 4,26
  2. Pocket Café by Pontus 4,10
  3. Nockeby Bageri 3,84
  4. K-märkt Patisserie & Bageri 3,58
  5. Vallentuna Stenugnsbageri 3,55
  6. Ritorno 3,53
  7. Kosterheds Konditori 3,30
  8. Bullar & Bröd 3,28
  9. Bröd & Salt 3,22
  10. Lidingö Bröd & Pâtisserie 3,22

Övriga deltagare:


Sagt om vinnaren Skeppsbro Bageri:
”Mums! En till! Bra balans”, ”Snygg, bra gräddad”, ”Bra jävla bulle!”, ”Mörk, bra storlek, socker i mitten bara”, ”Smörig, Knäcke, Mild, God”, ”God smak med bra balans mellan allt”, ”Sockret var lite slarvigt utströsslat”, ”Jättegod, inte för söt”, ”Vacker”, ”Bra bulle”.

Så gick testet till:
Konditorierna och bagerierna valdes ut genom föregående års test, lokalkännedom samt ett visat intresse från deltagarnas sida (eftersöktes via sociala medier). Juryn valdes ut genom personlig smakpalett, lokalkännedom, expertis och personliga kontakter. Juryn delades in i två grupper. Varje jurygrupp fick testa minst hälften av kanelbullarna. Detta för att göra testet rättvist. Att alla jurymedlemmar skulle hinna testa 34 kanelbullar skulle ha blivit svårt. Resultatet räknades ihop och delades sedan i antalet personer som bedömt kanelbullen. Hamnade två kanelbullar på samma poäng fick den med exempelvis flest fyror den högre placeringen.