Niklas Ekstedt öppnar vincafé

På juldagen slår stjärnkrögaren Niklas Ekstedts nya vincafé Tyge & Sessil upp dörrarna. Med fokus på naturligt vin och ett läge runt hörnet från Stureplan är målet att bli ett tillgängligt och lite stökigt alternativ för såväl frälsta som nyfikna.

Trenden med naturvin har hittills mest bubblat under ytan i Stockholm. Detta hoppas Niklas Ekstedt tillsammans med sommelieren Maximilian Mellfors att ändra på med nya vincafét Tyge & Sessil, som slår upp portarna dagen efter julafton.

– Idén om ett vincafé växte fram under Max och mina många resor och arbetspass tillsammans på Ekstedt. Vi saknade ett lättillgängligt och lite stökigt ställe med ett stort urval av spännande viner, säger Niklas Ekstedt.

Med glouglou (sv. klunk-klunk) som ledord, ett begrepp som står för det otvungna och glada sättet att konsumera de ofta lite alkoholsvagare och lättdruckna naturvinerna, har de under hösten byggt Tyge & Sessil efter eget huvud. Att hålla det småskaligt ligger i linje med det som serveras. Maximilian har ett förflutet inom scenkonst och har hittat samma känsla av småskalighet och att vara i stunden i de hantverksmässiga naturvinerna.

– Det finns en romantisk idé kring vintillverkning som tyvärr inte stämmer överens med den massproducerade verkligheten. Vi har valt att fokusera på vin från odlare med jord under naglarna, men kommer även ha bra och ärliga viner gjorda enligt mer konventionella metoder, säger Maximilian Mellfors.

Mat och vin
Något annat Tyge & Sessil vill utmana är bilden av spännande vin som något svårtillgängligt. Detta återspeglas bland annat av att den traditionella bardisken har bytts ut mot en bänk där arbetsytorna är riktade ut mot lokalen och sommelier och gäst verkar sida vid sida. Matmenyn har tagits fram med ett enda mål: Enkla rätter som funkar till en bredd av vin.

– Att vi låter maten ackompanjera drycken är en av anledningarna att vi kallar det för ett café. Det blir mycket fett, salt och syra, allt som binder ihop mat och vin. Som sommelier har det varit fantastiskt att äntligen få anpassa maten efter vinet, istället för tvärtom, säger Maximilian Mellfors.

Mer information: Tyge & Sessil