Den Gyldene Freden

3,9
7 betyg
$$$$
Svensk restaurang
Den Gyldene Freden
3,9
7 betyg
Kuriosa: Den Gyldene Freden öppnade redan år 1572 på Stora Nygatan 2. År 1722 flyttade ”Freden” till Österlånggatan och kan därmed vara den äldsta krogen i världen som funnits på samma plats.

Sedan 1722 har Den Gyldene Freden serverat svenska klassiker i källarlokalen i Gamla stan, där kulturstammisar som Bellman, Zorn och Taube har kommit och gått. Här kan man än idag träffas och äta lunch och middag tillsammans i tidlös miljö. Menyn kretsar kring klassiska svenska rätter med europeiska inslag.

Som en av Stockholms äldsta restauranger har Den Gyldene Freden en lång och händelserik historia, men trots många renoveringar och generationer hålls den gamla stilen och andan vid liv. De svenska smakerna och nordiska råvarorna står fortfarande i centrum, med klassiker som köttbullar med potatispuré och “lerpotta” på menyn.

Tanken med restaurangen idag är att återuppliva glansdagarna och vara en mötesplats för gäster i alla åldrar. Här ska varje måltid vara som ett gästabud med en evig ström av mat och dryck. Maten är en lek med typiska svenska klassiker och hederlig husmanskost, där allt delas i sällskapet. Restaurangen uppmärksammar även svenska högtider och traditioner hela året, från semlorna till julbordet.

Privata sällskap kan boka ett chambre séparée: Stubeliusrummet en trappa ner eller Bellmanvåningen en trappa upp, där Svenska Akademien äter middag på torsdagar.

Kontaktinformation

Omdömen

Av Snittbetyg Antal
Thatsup-logo
Thatsup
3,9
7

Recensioner av Den Gyldene Freden

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

Ärlighet varar längst!

Avbryt

Herregud vad gott!

Jag kan inte beskriva exakt vilken bild av Den Gyldene Freden jag hade innan mitt besök. Men det var absolut inte så som jag tänkt mig. Det var mycket mycket bättre! Eller, om jag ska göra ett försök att beskriva det så trodde ja...

Ett år efter att Filip Fasten tagit över Freden kom vi dit, efter menybytet, till smårätter av den klassiska gästabudsmenyn, kände vi att det passade oss bättre än stora rätter av klassiskt snitt. Vi gillar nytänket Filip har, det genomsyrar nu på...

När du har en kära vän på besök, när du vill äta gott, när du blir sugen på blodpudding eller snapsglas, när du vill djuptdyka in i ett kulturell stund med god lammbit& gula ärtor i rödvinssky, allting är så smarrigt och in...

Den Gyldene Freden har efter det senaste ägarbytet ett koncept som definitivt inte är till för alla. Man har vad man kallar smårätter, som i flertalet fall snarare är lämpliga som tillbehör. Sedan finns en kött- och en fiskrätt som är så...

Blir aldrig besviken här. Känns verkligen gemytligt. Brödet man får innan maten är otroligt gott också.

Avnjöt en mycket god middag på Freden i onsdags. Maten var fantastisk och miljön är ju som bekant väldigt trevlig. Bra service och vi kommer tillbaka.

Kontaktinformation

Omdömen

Av Snittbetyg Antal
Thatsup-logo
Thatsup
3,9
7

Representerar du Den Gyldene Freden?
Gör anspråk på den för att lättare kunna uppdatera viktig information.

Frågor och svar

Vilken typ av mat serveras på Den Gyldene Freden?

På Den Gyldene Freden serveras bland annat:

  • Svenskt
  • Skandinaviskt
  • Husmanskost

Vad kostar det att äta på Den Gyldene Freden?

Den Gyldene Freden ligger i prisklassen Hög ($$$$).

Vilken typ av stämning är det på Den Gyldene Freden?

Vi skulle beskriva stämningen på Den Gyldene Freden som mysig och lite lugnare.

Har Den Gyldene Freden uteservering?

Ja, Den Gyldene Freden har en uteservering som ger dig möjlighet att njuta av vädret samtidigt som du äter eller tar en drink.

Serverar Den Gyldene Freden lunch?

Ja, Den Gyldene Freden har lunchserveringar.

Var ligger Den Gyldene Freden?

Den Gyldene Freden ligger på Österlånggatan 51, 103 17, Gamla stan. I närheten ligger Slussen. Närmsta tunnelbana är Gamla Stan (ca 400m).