Guiden till Malmös bästa vinbarer

Guiden till Malmös bästa vinbarer

Söker du en trevlig vinbar i Malmö? Ett glas husets röda eller vita på kvarterskrogen i all ära, men ibland kanske man vill göra en djupdykning i vinvärlden omgiven av likasinnade. Tur då att Malmös krogliv öppnat upp för ett fint litet urval av restauranger och barer med kärlek för vin och allt som hör till. Vinentusiasterna finns på såväl finkrogar som intima barer. Några satsar starkt på en vacker symbios mellan mat och vin, andra bjuder istället på passande tilltugg som låter vinet leda. Här guidar vi till Malmös bästa vinbarer.

Innehållsförteckning
 1. Malmös bästa vinbarer
  1. Freja – Trendigt kvarterscafé
  2. Julie – Naturvinsoas på Gamla Väster
  3. San Greal – Malmös bästa bubbel
  4. Ava Vinbar – Busiga viner
  5. Far i hatten – En vinlista av rang mitt i parken
  6. L'Enoteca – En vinresa genom Europa
  7. BISe – Något för alla smaker
  8. Gustavino – Italienskt på Stortorget
  9. Lyran – Uppdaterat utbud
  10. Sankt Markus Vinkällare – Rustik miljö
  11. Sauvage – En fransk flirt
  12. Bouchon – För frankofilen
  13. Bar Kiosko – Spontant
  14. Aster – Mat, cocktails och vin
  15. Ruths – Fokus på naturligt vin
  16. Brogatan – Ett andra vardagsrum
 2. Vinbarer utanför Malmö
  1. Slaktaren – För kött- och vinälskaren
  2. Vibliotek – Som i Spanien

Malmös bästa vinbarer

Freja

Trendigt kvarterscafé

Detta gemytliga café flödar av trendiga vibbar, kanske med inspiration från andra sidan bron där man hittar många liknande ställen. Freja kan man besöka från morgon till kväll, men man slipper vinet på morgonen. Då bjuds det på hemlagad, modern frukost. Under dagen kan man ta del av lunch och fika, och till kvällen välkomnas man att bänka sig för ett glas naturvin eller två.

Julie

Naturvinsoas på Gamla Väster

Att stiga in på Julie är som att stiga in i ett vardagsrum med värdskap av rang. Det välfyllda vinrummet med öppen insyn precis vid dörren bådar gott, och så även ost- respektive charkskåpet. Välj något på tapp eller flaska från menyn, eller låt de kunniga sommeliererna ta dig på en upptäcktsfärd bland naturviner och allt som passar till.

San Greal

Malmös bästa bubbel

Vad sägs om lite bubbel? Urtjusiga San Greal på kvarteret S:t Gertrud erbjuder allt från cava och prosecco till bubblets moder – champagne. En rad olika varianter listas av det senare på vad som torde vara Malmös finaste champagnelista. Tilltugg, picknick eller brakmiddag som passar perfekt till går att ordna det med.

Ava Vinbar

Busiga viner

Ava är inte mycket för det statiska – här uppdateras vinlistan ständigt, så det är en god idé att fråga personalen om vad som är nytt och spännande just nu. Du kan dock alltid räkna med ett brett utbud av stökiga naturviner och pet nat på både glas och flaska. Är du sugen på något ätbart finns passande snacks och smårätter, i mångt och mycket vegetariska.

Far i hatten

En vinlista av rang mitt i parken

Vedugnsbakad pizza och naturvin kan vara en av de bästa kombinationerna av enkla goda ting som finns – och precis det hittar du på Far i Hatten. Vinlistan är lång och beslutsångesten nästan oundviklig, men i baren är du i trygga händer.

L'Enoteca

En vinresa genom Europa

Från vimlet på Lilla Torg är det inte långt till vinoasen L'Enoteca, men just denna hörna på Gamla Väster sätter sin alldeles egna takt i vardagen. Vinerna plockas hem från flera håll i Europa, däribland Frankrike, Italien, Kroatien och Ungern.

BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe
BISe – Vinbarer
BISe

BISe

Något för alla smaker

Dejtvänliga BISe inhyser restaurang, vinbar och cocktailbar under ett och samma tak. Det här är stället för dig som inte vill begränsa dig till bara en typ av vin – istället satsar man på en bred palett av pavor i olika stilar och från olika delar av världen. Den röda tråden är hög kvalitet och småskaliga producenter. Bonustips: be om att få besöka vinkällaren, så guidar personalen dig runt bland flaskorna. 

Gustavino

Italienskt på Stortorget

På Stortorget bjuder Gustavino på en resa genom Italiens många spännande vinregioner med en handplockad vinlista. Slink in på ett glas och beställ gärna någon passande delikatess till, såsom ost- och charkbricka, pasta eller porchetta.

Lyran

Uppdaterat utbud

Bakom en glasvägg radar Lyrans vinkällare upp naturligt producerade viner från huvudsakligen Europa. Bland annat hittas pavor från områden som Bourgogne, Sicilien, Jura, Serbien och Loire, och man fyller regelbundet på med nya varianter. Till drycken serveras säsongsbetonad mat med rötterna i växtriket.

Sankt Markus Vinkällare

Hemsida

Rustik miljö

Här möts man av en rustik miljö, precis det som man kanske längtar efter när man ska gå till en vinbar. Vill man äta serveras både à la carte och en buffé av varma och kalla rätter. Men här ligger stort fokus på vin och utbudet bevisar just det, med allt från robusta lantviner till blåblodiga slottsviner.

Sauvage

En fransk flirt

Gänget bakom Sauvage har planterat en liten bit av Paris i Möllan, i form av en charmig restaurang och vinbar där både matmenyn och dryckeslistan går i det franska stuket. Slå dig ner bland tegelväggar, rustika träväggar och levande ljus, och skåla i ett glas väl utvalt vin från gamla världen.

Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon
Bouchon – Vinbarer
Bouchon

Bouchon

För frankofilen

En av Malmös mest frankofila krogar går under namnet Bouchon, och är ett omtyckt tillhåll för de som föredrar vin från den gamla världen. Frankrike spelar en klar huvudroll på den kontinuerligt uppdaterade vinlistan, men även etiketter från Spanien, Österrike och Italien har sin plats. Näst intill alla viner finns även på glas. Kombinera med ett par snacks och smårätter, och Paris har aldrig känts närmare.

Bar Kiosko

Spontant

Mackor, mellanrätter och vin i både modernt och klassiskt stuk är vad som erbjuds på Bar Kiosko. Ta dig hit när du är sugen på stimmig stämning, kreativ matlagning och förstås den ädla druvdrycken. Vill du varva med öl så finns bland annat turkisk lager att tillgå.

Aster

Mat, cocktails och vin

All mat smakar väl lite godare tillagad över öppen eld, visst? Åtminstone om du frågar gänget på Aster, som sedan 2021 försett malmöiterna med grillad och vedugnseldad mat, cocktails och schysst vin. Vinlistan är förankrad i Europa och fokuserar på naturligt producerade varianter. Ett tips är att snacka med personalen – de tar gärna fram något nytt och spännande som du kanske aldrig tidigare stött på.

Ruths

Fokus på naturligt vin

Naturvin från småskaliga producenter, ett ovanligt stort utbud av vin på tapp samt vinvänlig mat är vad som står till buds på Ruths. Hit kan du komma för en vinlunch såväl som en helkväll med olika snacks och smårätter som gör sig extra bra till drycken. Räkna med övervägande ovanliga viner, men även den som föredrar mer klassiska etiketter hittar en del att välja bland.

Brogatan

Ett andra vardagsrum

Brogatan är stället för dig som gillar stimmig stämning, rustik “bondmat” och stökigt naturvin. Här är tanken att du ska känna dig lika avslappnad som i ditt eget vardagsrum, oavsett om du kommer hit för ett glas i baren eller en helkväll med både mat och dryck. Med jämna mellanrum höjer man stämningen ytterligare med gästande standupkomiker.

Vinbarer utanför Malmö

Slaktaren

För kött- och vinälskaren

I hjärtat av Lomma hittas denna restaurang, passande för köttälskaren. Men man kan också besöka deras vinbar. Här anordnas allt från afterworks med mingel, drinkar och snacks till vin- och whiskeyprovningar. Vinerna kommer från världens alla hörn – håll utkik efter deras temakvällar.

Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek
Vibliotek – Vinbarer
Vibliotek

Vibliotek

Som i Spanien

På vin- och tapasbaren Vibliotek är allting importerat från Spanien, så även inredningen. Här kan man inte bara äta och dricka som i Spanien, utan även insupa en bit spansk kultur. Ta en titt i ställets egentryckta tidning medan du drömmer dig bort över ett glas cava.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;