SM i mackor avgörs under Sthlm Food & Wine
Den 8 november avgörs SM i mackor under matmässan Sthlm Food & Wine. Fyra finalister med varsin macka ställs mot varandra för att tävla om vem som gör den godaste mackan – och vem som tolkar årets tema bäst. Vem gör 2025 års godaste, mest innovativa och välbalanserade macka? Det avgörs inf...
Skapad 3 nov. 2025
Avgjort: Stockholms bästa kanelbulle 2025 är utsedd
Thatsup har utsett Stockholms bästa kanelbulle 2025 inför kanelbullens dag den 4 oktober. Då firas det älskade bakverket som har bakats sedan 1920-talet och numera har en självklar plats på fikabordet. Efter att 32 bullar från olika bagerier och konditorier hade blindtestats och bedömts, utsågs Sock...
Skapad 24 sep. 2025
Gårdsbageriet öppnar på Södermalm – med Siri Barjes mackor
Den 22 maj slår Gårdsbageriet upp dörrarna på Sankt Paulsgatan 22 på Södermalm. Ambitionen är att erbjuda gott, nybakat bröd som inte kostar skjortan. För att fira öppningen har bageriet samarbetat med matkreatören Siri Barje som har tagit fram två signaturmackor som serveras under öppningsveckan. B...
Skapad 5 maj 2025
Nu öppnar Stockholm 1897: ”Bra smakprov på Sverige”
Nu slår dörrarna till Stockholm 1897 vid Djurgårdsbron upp dörrarna. Här väntar en svensk restaurang, hantverksbageri, bastu, bad och uthyrning av båtar. Bakom satsningen står Häxangruppen och Burgsvik Group. Det har blivit dags för Häxangruppen och Burgsvik Group att kasta ut sitt fjärde gemensamma...
Skapad 11 apr. 2025
Stellagalan 2025: Här är alla nominerade
Den 5 maj är det dags för Stellagalan 2025, galan som hyllar drivna och kompetenta kvinnor inom gastronomi. Här är alla nominerade på årets Stellagala, som går av stapeln på Sergel Hub i Stockholm. Det är dags att hylla alla ambitiösa kvinnor inom gastronomibranschen. Den 5 maj samlas alla nominerad...
Skapad 31 mars 2025
Avgjort: Här är Stockholms bästa semla 2025
Då var det äntligen dags att åter igen utse Stockholms bästa semla, ett smaktest som årligen anordnas av Thatsup, och som är det största i sitt slag. Denna gång genomfördes semmeltestet på Jacqueline's, där inte mindre än 34 semlor från caféer och bagerier runt om i Stockholm smakades av juryn. Efte...
Skapad 26 feb. 2025
Semmelbonanza på Rosendal – älgörtsgrädde och gråärtsmarsipan
Semmelsäsongen är igång, och på bagerier och caféer runt om i Stockholm bakas såväl klassiska som kreativa semlor. De senaste åren har just alternativa sorter fått allt större utrymme, och både vaniljsemlan och croissantsemlan har blivit närmast vardagsmat. Ett ställe som satsar på ett helt unikt ut...
Skapad 15 jan. 2025
Hantverket öppnar café och bageri
Under julen avslöjade Stefan Ekengren att hans restaurang Hantverket får tillökning i form av ett café med bageri. Hantverkets café kommer husera i lokalen intill restaurangen och öppnar förhoppningsvis under maj månad. Beskedet är något av en julklapp till alla Hantverket-fans, som snart komm...
Skapad 3 jan. 2025
Hilma Strömberg är vinnare av Årets Konditor 2024
Tävligen Årets Konditor, som anordnas av Sveriges Bagare & Konditorer, avgjordes inför publik den 8 november under Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad 2024. När alla moment var över kunde Hilma Strömberg på Clarion Hotel Draken i Göteborg hyllas som vinnare. Utifrån temat “framtid”...
Skapad 8 nov. 2024
Stockholms bästa kanelbulle 2024 är utsedd
Här hittar du artikeln om 2025 års kanelbulletest! Den 4 oktober firas kanelbullens dag och vi har vår tradition trogen korat Stockholms bästa kanelbulle 2024. Varje år arrangerar Thatsup Stockholms största test av kanelbullar, som i år gick av stapeln på Mornington Hotel. Efter att 31 bullar från o...
Skapad 27 sep. 2024
Bröd & Salt fortsätter expandera – tar över Globen
Avicii Arena, eller “Globen”, har sedan 2023 varit stängd för en omfattande renovering. Den ikoniska byggnaden, som fram tills nyligen var världens största sfäriska byggnad, har historiskt använts för musik- och sportevenemang men idag avslöjas att det framöver kommer blir andra bullar: bullar. Det...
Skapad 31 mars 2024
Säljrekord för Stockholms bästa semla: "En bekräftelse på allt hårt arbete"
I Thatsups stora semmeltest utsågs Pessos fastlagsbulle till Stockholms bästa semla 2024. Bageriet, som hittas på Fridhemsplan, Lilla Essingen och i Norra Djurgårdsstaden, drivs av bagaren Rafal Perz som efter en tempofylld fettisdag med flera tusen sålda semlor berättar om arbetet bakom den perfekt...
Skapad 26 feb. 2024
Avgjort: Stockholms bästa semla 2024 är utsedd
Stockholms allra största test av semlor anordnas årligen av Thatsup, och gick i år av stapeln på Mornington Hotel. Efter en riktigt spännande kamp och noga övervägning av juryn, som provsmakade och betygsatte 29 semlor från caféer och bagerier runt om i huvudstaden, har vi ett resultat. Här är...
Skapad 8 feb. 2024
Stockholms bästa kanelbulle 2023 är utsedd
Den 4 oktober firas kanelbullens dag, och vi har vår tradition trogen korat Stockholms bästa kanelbulle 2023. Varje år arrangerar Thatsup stadens största test av kanelbullar, som i år gick av stapeln på Mornington. Efter att 31 bullar från olika bagerier och konditorier blindtestats och bedömts...
Skapad 29 sep. 2023
Rösta fram din favoritsemla!
Stockholms bästa semla 2023 är utsedd, men håller du med om resultatet? Nu kan du lägga en röst på din personliga favorit. Var finns Stockholms bästa semla, enligt dig? Vi har samlat alla tävlande från årets stora blindtest, och fler favoriter d...
Skapad 10 feb. 2023
Avgjort: Stockholms bästa semla 2023 är utsedd
Äntligen har Thatsup Stockholms stora semmeltest 2023 gått av stapeln. Vårt test av semlor är det största som görs i Stockholm varje år. Testet genomfördes på Mornington Hotel och det blev en spännande kamp när vår noggrant utvalda jur...
Skapad 10 feb. 2023
Robin Delselius vill skapa framtidens hållbara bageri
Robin Delselius är tredje generationens bagare och dessutom född på kanelbullens dag. Sedan han slog upp portarna till sitt första bageri år 2016 har verksamheten vuxit i rekordfart. Nu vill han ge tillbaka till samhället och skapa framtidens bageri med fokus på...
Skapad 29 apr. 2022
Stockholms bästa semla 2021 är framröstad
Efter en två veckor lång omröstning på Thatsup står det nu klart vilken semla i Stockholm som går hem hos allra flest. I vanliga fall avgörs Thatsups stora semmeltest med hjälp av en oberoende jury, som blindtestar och betygsätter alla tävlande...
Skapad 15 feb. 2021
Japanska bakverk i fokus när Ai Ventura gästspelar på TAK
När TAK öppnar sitt kalendarium för hösten ställs siktet in på kakor och bakverk. Den Tokyo-skolade konditorn Ai Ventura kommer att gästspela under fem söndagar i rad, med start den 23 augusti. Besökarna bjuds då in till en 'Afternoon Tea' för...
Skapad 18 aug. 2020
Avgjort: Stockholms bästa semla 2020 är korad
Varje år anordnar Thatsup Stockholms överlägset största test av semlor. Detta år gick semmeltestet av stapeln på Elite Hotel Stockholm Plaza, och det blev en nervkittlande kamp när hela 34 semlor från Storstockholms caféer och bagerier provsmakades...
Skapad 18 feb. 2020
Nu ska Stockholms bästa semla 2020 utses
Den 17 februari är det dags för Stockholms bästa semla att koras, när ett 30-tal caféer och konditorier ställer upp i Thatsups stora semmeltest. Thatsup anordnar tävlingen på Elite Hotel Stockholm Plaza, där en jury noggrant kommer att bedöma och...
Skapad 10 feb. 2020
Udda semlor
Semlan är utan tvekan ett av Sveriges mest uppskattade bakverk som varje år får skina lite extra mycket inför och under fettisdagen. Om du har tröttnat något på klassiska semlor, hur goda de än må vara, så finns det nuförtiden ett stort utbud av udda semlor att utforska. I Stockholm satsar flera kon...
Uppdaterad 26 aug. 2025
Art Bakery fyller ett år – firar med fotoutställning
Från den 15 januari pågår fotoutställningen Confectionation på Art Bakery på NK. Utställningen är framtagen för att fira bageriets och konsthallens ettårsjubileum. Confectionation består av stora kulinariska verk i färgstark retrost...
Skapad 16 jan. 2020
Haga Schweizeri öppnar i NK:s ljusgård
Det nya café- och restaurangkonceptet Haga Schweizeri blir det nya tillskottet i Nordiska Kompaniets anrika ljusgård och tar med sig klassiska maträtter, afternoon tea och afterwork. Ljusgården inne på NK har i över 100 år varit en omtyckt mötesplats f...
Skapad 24 okt. 2019
Isabella Westergren är Årets Konditor 2019
Under två dagar tävlade fem konditorer om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2019. Vinnare blev 28-åriga Isabella Westergren från Bollnäs. På Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan ägde finalen i tävlingen om titeln Å...
Skapad 14 okt. 2019
Unika tårtor och bakverk
Kreativa kreationer, färger, former, smakexplosioner och överraskningar. En tårta behöver inte bara vara en tårta, den kan även vara ett konstverk som ett helt evenemang kan kretsa kring. Bröllopstårta, barntårta eller födelsedagstårta –...
Uppdaterad 14 okt. 2025
Här är semlan som räddar vintern – smakar sommar
I podden "Fy fan för februari" utlyste rock'n'roll-professorn Micael Dahlen "feblan", ett nytt bakverk som skulle hjälpa oss genom den dystra månaden. Detta fick Brioche att skapa en mandelmacaron med jordgubbsmarmelad, vispad vaniljpannacotta och färska jordgubbar – hylla...
Skapad 1 mars 2019
Nu lanseras en exklusiv champagnesemla
Med bara några få dagar kvar till fettisdagen presenterar Grand Hôtel och deras nya huschampagne Ruinart en exklusiv variant på semla – champagnesemlan. Lagom till fettisdagen, som i år infaller den 5 mars, lanseras nu champagnesemlan. Bakverket har tagits fram a...
Skapad 27 feb. 2019
Stockholms godaste kanelbulle 2018 framröstad
Med bara en vecka kvar till kanelbullens dag arrangerade Thatsup ett stort bulltest på Mornington Hotel den 26 september. Vinnare blev K-märkt, som kammade hem 4,5 poäng av 5 möjliga, följt av Ingrid på andra plats och Lidingö Bröd & Pâtisserie på tredje. Det var ett hårt slag om vem som kvalade...
Skapad 27 sep. 2018
Prinsesstårtor
Första torsdagen i mars har under de senaste åren nästintill blivit en riktig högtidsdag då Småland firar den som om det vore deras egen nationaldag, och det gör man genom att äta prinsesstårta. Men denna bakelse har sedan länge kommit att bli en klassisk tårta som vi svenskar gärna äter vid födelse...
Uppdaterad 7 aug. 2025
Brioche bäst i test av 31 semlor i Stockholm
Stockholms största test av semlor gick av stapeln tisdagen den 6 februari på Mornington Hotel. Av 31 testade semlor stod Brioche i Alvik som vinnare med 4,6 poäng av 5 möjliga. Tvåa kom Ritorno Konditori med 4,4 poäng följt av Konditorn och Bagarn som fick 3,8 po...
Skapad 7 feb. 2018
Kanelbullar
Vem älskar inte doften av rykande färska kanelbullar? I Stockholm finns det gott om bagerier som kan konsten att få till de snurrade läckerheterna på precis rätt sätt. Saftiga, sockrade, smöriga och alltid lika omtyckta – här ger vi våra bästa tips på bagerier, konditorier och caféer som är proffs p...
Uppdaterad 3 okt. 2025
Glutenfritt
Under de senaste åren har den glutenfria trenden blivit allt större i Stockholm. Numera är det en självklarhet att hitta glutenfritt på restauranger, caféer och bagerier – perfekt för glutenintoleranta, glutenkänsliga och hälsomedvetna glutenvä...
Uppdaterad 21 nov. 2025
Renée Voltaire öppnar nytt veganhak
Pepstop – ett riktigt hälsostop som erbjuder innovativa matproduketer för en godare, nyttigare och roligare matupplevelse. Pepstop på Riddargatan 3 slog upp dörrarna i maj. Detta tidsenliga veganhak genomsyras av Renée Voltaires välkända matfilosofi som i...
Skapad 23 juni 2015
Semlor
Få saker slår alla smarriga semlor som dyker upp i Stockholm inför fettisdagen, och konkurrensen blir bara hårdare. För att göra det lite enklare att hitta rätt har vi listat caféer, konditorier och bagerier som erbjuder riktigt goda semlor av olika slag – allt från klassiska favoriter till kreativa...
Uppdaterad 25 aug. 2025