Avgjort: Stockholms bästa semla 2023 är utsedd

Äntligen har Thatsup Stockholms stora semmeltest 2023 gått av stapeln. Vårt test av semlor är det största som görs i Stockholm varje år. Testet genomfördes på Mornington Hotel och det blev en spännande kamp när vår noggrant utvalda jury provsmakade och betygsatte 25 semlor från Storstockholms caféer och bagerier. Här är resultatet!

Det finns få bakverk som rör upp lika starka känslor som semlor och det finns en mängd olika åsikter om hur den perfekta semlan ska smaka och se ut. Smaken är som bekant delad och det finns inga rätt eller fel – endast olika preferenser. Caféerna och bagerierna som deltar i Thatsups semmeltest har tackat ja till att vara med. Vi testar alltså inga semlor från caféer och bagerier som tackat nej till att deltaga.

I år ville 25 caféer och bagerier i Stockholm vara med i vårt stora blindtest av semlor, där en noggrant utvald jury om 22 personer provsmakade och bedömde såväl semlans smak som utseende. Varje jurymedlem satte sedan poäng mellan 1–5 på varje provsmakad semla, där 5 är det högsta betyget. Resultatet räknades fram genom ett snittbetyg, då alla jurymedlemmar inte provsmakade alla semlor.

Här nedan presenterar vi de 10 semlor som fångade juryns uppmärksamhet lite extra, de övriga semlorna presenteras utan inbördes ordning.

Stockholms bästa semla 2023 kommer från Haga Tårtcompani.

Vinnaren av årets semla 2023 är Haga Tårtcompani & Bageri, som i snitt kammade hem hela 4 poäng. Tätt efter kom Spånga Konditori med 3,7 poäng och trea blev Ritorno med 3,3 poäng.

Under testet kunde man bland annat höra följande citat om vinnarsemlan från Haga Tårtcompani:
”Goda mandlar, god bulle, god grädde!”, ”Vacker, bra jäst bulle. Balanserad.”, ”Smakar semla!!”, ”Jättefin bulle. Bra jäst och fin gräddning. Hala mandlar, mycket god smak, bra balans.”, ”För stor – underbart”.

Topp 10:

  1. Haga Tårtcompani
  2. Spånga Konditori
  3. Ritorno
  4. Bergstrands Bageri
  5. Socker Sucker
  6. Bullar & Bröd och Konditorn & Bagarn
  7. Vallentuna Stenugnsbageri
  8. Kosterheds Konditori
  9. Tössebageriet
  10. Art Bakery

Övriga deltagare (utan inbördes ordning):

– Det var stor variation på semlorna i år vilket vi inte sett tidigare. Väldigt olika stil gällande slät mandelmassa, hela mandlar och rostning på olika sätt. Kul att se att bagerierna verkligen vågar utveckla den klassiska semlan till sin egen. Det har aldrig varit ett så brett utbud bland de tävlande. Det gjorde att juryn hade mycket att diskutera och smaken var delad, men genomgående väldigt bra betyg till toppen, säger Ida Berzén, community manager på Thatsup.

Juryn har aldrig suttit så länge och smakat som i år, förmodligen för att stilen på semlorna skilde sig så mycket åt. Vinnarsemlan var dock en genomgående favorit!

Håller du inte med om resultatet?

Då kan du gå in och rösta på din personliga favoritsemla här. Vi har samlat alla tävlande, och fler favoriter därtill, för att du också ska få en chans att rösta. Om du vill stötta ditt favoritställe lite extra så kan du även skriva en recension och/eller lägga upp en bild här på Thatsup. Röstningen avslutas 00:00 den 20 februari 2023.

Se fler bilder på alla tävlande semlor och läs mer om semmeltestet 2023 här.