Här firas nationaldagen i Stockholm

Här firas nationaldagen i Stockholm

Den 6 juni firas Sveriges nationaldag med mat, musik och underhållning på flera håll i Stockholm. Delta i parkfester och traditionsenligt flaggviftande på Skansen, ät och drick gott och fira med roliga aktiviteter – det finns något för alla, stora som små. Varför inte testa något nytt, som att paddla kajak? Framförallt firar vi med att umgås, på ett eller annat vis. Här ger vi våra bästa tips på hur du kan fira Sveriges nationaldag den 6 juni i Stockholm.

Skansen

Hemsida

På Skansen firas nationaldagen från morgon till kväll med olika arrangemang för stora och små. I parken med roliga aktiviteter för de små, konsert i Seglora kyrka, provsmak av Sveriges landskapsrätter, folkdansuppvisning och mycket mer. Kvällen avslutas med det traditionsenliga nationaldagsfirandet med kungafamiljen som gäster, detta utgår från Sollidenscenen och sänds på SVT play kl 20.

 • Plats: Skansen, Djurgården
 • Tid: 10-19.30

Hågelbyparken

Mysiga Hågelbyparken i Tumba firar med fest för hela familjen. Här firas Sveriges nationaldag med aktiviteter för alla åldrar, uppträdanden på scenen och Botkyrka kommun hälsar kommunens nya svenska medborgare välkomna. Ät och fika hos Café Anna Giertz, klappa djuren i Hågelby 4H-gård, få en ansiktsmålning, åk med tåget och mycket mer.

 • Plats: Hågelbyparken, Tumba
 • Tid: 11-16

Spritmuseum

Hemsida

På populära Spritmuseum på Djurgården firas nationaldagen med provning av svenska snapsar, från traditionell OP till nya spännande Akvavitsorter. Snapsexperten Nadja Karlsson guidar er genom snapsens historia och geografi, och delar med sig av fascinerande kunskap om smaksättning och ”livets vatten”. Självklart firas dagen med en och annan snapsvisa. 

 • Plats: Spritmuseum, Djurgården
 • Tid: 15:00-16:30 samt 18:00-19:30

Stora Blecktornsparken

I Stora Blecktornsparken på Söder firas nationaldagen med ponnyridning, hoppborg, Aya Baya-band, sockervadd och popcorn. Det blir även fikaförsäljning, målarvägg, lotteri, tipspromenad och fårvisning. Kul för hela familjen!

 • Plats: Stora Blecktornsparken, Södermalm
 • Tid: 11-17

Trädgården

Hemsida

För den som vill fira Sveriges nationaldag med livemusik i klubbmiljö är Trädgården ett självklart val. Södermalmsklubben öppnar förfesten inför Rosendal Garden Party-veckan med en konsert med den hyllade amerikanska sångerskan och violinisten Sudan Archives. Tillsammans med sitt liveband mixar hon influenser rån sudanesiska fiol virtuoser med R&B och västafrikanska rytmer.  

 • Plats: Trädgården, Hammarby Slussväg 2
 • Tid: 17:00

Villa Godthem

Hemsida

På anrika Villa Godthem bjuder man in till ett nationaldagsfirande med traditionellt svenskt mathantverk. Beläget på Djurgården, som visar sin allra vackraste sida i junis grönska, är denna klassiska krog en given destination för den som vill njuta av vällagad mat i somrig miljö. Därför är det en god idé att boka bord så tidigt som möjligt – här är det många som vill fira Sveriges nationaldag. 

 • Plats: Villa Godthem, Djurgården
 • Tid: Från 11:30

East

Stureplanskrogen East ställer till med fest med både livemusik och dj. Klockan 18 drar man igång och fortsätter sedan kvällen med dans ända in på småtimmarna. På scenen hittar vi artisterna Lovad och Klockrent!, och i baren finns gott om spännande cocktails med fokus på asiatiska smaker. 

 • Plats: East, Stureplan 
 • Tid: 18-03

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Frågor och svar

Varför firar vi den 6 juni?

Sveriges nationaldag firas dels till minnet av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523 samt till minnet av att Sveriges regeringsform skrevs under den 6 juni 1809.

När blev 6 juni en röd dag?

Sedan 2005 är Sveriges nationaldag, den 6 juni även en nationell helgdag. Sveriges nationaldag ersatte samma år Annandag Pingst som röd dag.

Varför firar vi nationaldag i Sverige?

Sveriges nationaldag är även Sveriges flaggdag. Vi firar nationaldagen den 6e juni till minne av kröningen av Gustav Vasa år 1523 samt 1809 års regeringsform. Båda händelserna skedde just den 6 juni.

Vad kan man göra på nationaldagen?

I Sverige är den 6 juni en röd dag, vilket innebär att många är lediga och kan passa på att gå på de olika nationaldagsfiranden som sker runt om i landet.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta