Att restauranger satsar på hållbarhet blir ett allt viktigare krav bland stockholmare och turister som ska bege sig ut och äta. Menyer som byggs på ekologiska och säsongsbetonade råvaror blir ett allt vanligare inslag i restaurangers profilering, och flera av dem belönas med KRAV-certifieringar och Svanenmärkningar. Är du på jakt efter en hållbar middagsupplevelse i Stockholm? Här har vi samlat restauranger som satsar på hållbarhet och klimatsmart mat.

Restauranger som satsar på hållbarhet i Stockholm
-
Hållbara restauranger i Stockholm
- 1Fotografiska Meny i olika kombinationer
- 2Urban Deli Enkelt att välja hållbart
- 3Stadshuskällaren Tar vara på naturen
- 4Kalf & Hansen Ekologiskt och närodlat
- 5Växthuset Säsongsbetonad meny
- 6NÒR Hållbart i glas och på tallrik
- 7Tak KRAV-märktes under 2019
- 8Nalen KRAV-certifierade och Svanenmärkta
- 9Dryck Vinbar Ekologiskt och biodynamiskt
- 10Fern & Fika Råa frestelser
- 11Holy Greens Smakrika sallader
Hållbara restauranger i Stockholm




Meny i olika kombinationer
Med vacker vy över Stockholms inlopp, Djurgården och Skeppsholmen bjuder Fotografiskas restaurang på grön och säsongsbetonad mat, lagad på ekologiska råvaror. Här står hälsosam och hållbar matlagning i fokus, tillsammans med grönsakerna. Ambitionen är att ta tillvara naturens resurser på rätt sätt.
- Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Södermalm
- Hemsida •
- Läs mer på Thatsup




Enkelt att välja hållbart
Urban Delis koncept bygger på att deras mat ska vara god och ha tagits fram på ett sätt som är bra för människor, djur, miljö och klimat – utan onödigt resursslöseri. Som gäst är det enkelt att välja klimatsmart då kombinationen av butik, saluhall och restaurang gör att råvarorna kan tas om hand och förädlas, i stället för att slängas.
- Sveavägen 44, City/Norrmalm Nytorget 4, Södermalm Hagaesplanaden 4, Solna Hasselmans Torg 12, Sickla, Nacka/Sickla
- •




Tar vara på naturen
Stadshuskällarens matfilosofi är att ta vara på det som naturen ger. Här följer man årstiderna och använder sig av säsongens råvaror för att utforma menyn. Restaurangens ambition är att göra minsta möjliga påverkan på miljön. Menyn präglas främst av svenska fisk- och vilträtter med inslag av regionalt producerade tillbehör som grönsaker, svamp och bär.
- Hantverkargatan 1, City/Kungsholmen
- Hemsida •
- Läs mer på Thatsup
Ekologiskt och närodlat
På Kantin av Kalf & Hansen fokuserar man på nordisk mat med nutidskänsla. Här lagas allt på ekologiska råvaror från närområdet, och serveras i form av näringsrika sallader och varmrätter med ditt val av frikadeller. Även lokalen är inredd med hållbarhet i åtanke, med second hand-möbler och ekologisk färg, och vid take away levereras maten i återanvändningsbar lådor.
- Bolinders Plan 3, Kungsholmen
- Hemsida •
- Läs mer på Thatsup
Säsongsbetonad meny
Växthuset, som ligger belägen på samma område som klubbarna Trädgården och Under Bron, är en helt vegetarisk restaurang. Här bjuds det på gott om kreativa och smakrika rätter att dela runt bordet. Maten är säsongsbetonad och kombineras passande nog med hantverksviner och ekologisk sprit. Ambitionen är att vara så vänliga mot naturen som möjligt.
- Hammarby Slussväg 2, Södermalm/Skanstull
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup




Hållbart i glas och på tallrik
På NÒR i Clarion Hotel Stockholm står säsongens råvaror i fokus oavsett vad som står på agendan: frukost, lunch, drinkar eller middag. Här möts nordisk kokkonst och modern europeisk matlagning i en avslappnad miljö med urban interiör, allt genomsyrat av nordisk filosofi. Menyn styrs av årstidernas skiftningar och erbjuds även i vegetarisk tappning, varvat med hållbara viner och cocktails.
- Ringvägen 98, Södermalm/Skanstull
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup




KRAV-märktes under 2019
Frida Ronge står för de svensk-japanska matkoncepten på Tak, högst upp i Hotel At Six. Här ryms restaurang, bar, råbar och terrass med utsikt i fyra väderstreck. Tanken är att maten ska matcha utsikten och skapa en upplevelse för både stockholmare och internationella gäster. Under 2019 blev restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna.
- Brunkebergstorg 4, City/Norrmalm
- Hemsida •
- Läs mer på Thatsup
KRAV-certifierade och Svanenmärkta
Till anrika kulturhuset Nalens restaurang kommer du för att äta svenska klassiker med en modern twist. Restaurangen erbjuder lunch och middag med ett genomgående hållbarhetstänk. All mat lagas från grunden på säsongsanpassade råvaror, och Nalens fokus har gjort att de numera är både KRAV-certifierade och Svanenmärkta.
- Regeringsgatan 74, City/Norrmalm
- Hemsida •
- Läs mer på Thatsup
Ekologiskt och biodynamiskt
På Dryck Vinbar hittar du en vinlista med många ekologiskt och biodynamiskt odlade viner och också en del viner från svenska gårdar. Ekologiskt och svenskt är också temat för menyn, där man hittar exempelvis tilltugg som utvalda svenska ostar och charkuterier, men också lite större rätter.
- Swedenborgsgatan 1, Södermalm
- Hemsida •
- Läs mer på Thatsup
Råa frestelser
Nyttig, plantbaserad fika och mat hittar du på Fern & Fika (tidigare Sthlm Raw) i Hornstull. Ett veganskt hälsocafé som erbjuder allt och lite till för den som suktar efter färgglada bakelser, kreativa sallader, smoothies, smörgåsar, bowls, brunchpannkakor och mycket mer.
- Långholmsgatan 11, Södermalm/Hornstull
- Hemsida •
- Läs mer på Thatsup
Smakrika sallader
Ett populärt koncept som finns i flera städer. Här serveras laktosfria eko-gourmet-sallader till lunch och middag, både att äta på plats och hämta med som takeaway. Bortsett från att mätta magen med kreativa, ekologiska sallader kan du även släcka törsten med nyttiga juicer.
- Norrlandsgatan 13, City/Norrmalm Kungsgatan 17, City/Norrmalm Regeringsgatan 28, City/Norrmalm
- •
- Stockholm
- Guider
- Restaurang
- Restauranger som satsar på hållbarhet i Stockholm