Att restauranger satsar på hållbarhet blir ett allt viktigare krav bland stockholmare och turister som ska bege sig ut och äta. Menyer som byggs på ekologiska och säsongsbetonade råvaror blir ett allt vanligare inslag i restaurangers profilering, och flera av dem belönas med KRAV-certifieringar och Svanenmärkningar. Är du på jakt efter en hållbar middagsupplevelse i Stockholm? Här har vi samlat restauranger som satsar på hållbarhet och klimatsmart mat.
Urban Deli
Restauranger som satsar på hållbarhet i Stockholm
-
Hållbara restauranger i Stockholm
-
1Fotografiska Prisbelönt för hållbar gastronomi
-
2Urban Deli Enkelt att välja hållbart
-
3Stadshuskällaren Tar vara på naturen
-
4Bar Nordic Det nordiska skafferiet
-
5Portal Lär dig jobba hållbart i köket
-
6Kalf & Hansen Ekologiskt och närodlat
-
7NÒR Hållbart i glas och på tallrik
-
8Tak KRAV-märktes under 2019
-
9Nalen KRAV-certifierade och Svanenmärkta
-
10Dryck Vinbar Ekologiskt och biodynamiskt
-
11Fern & Fika Råa frestelser
-
12Holy Greens Smakrika sallader
-
Hållbara restauranger i Stockholm
Prisbelönt för hållbar gastronomi
Med vacker vy över Stockholms inlopp, Djurgården och Skeppsholmen bjuder Fotografiskas restaurang på innovativ och säsongsbetonad mat, lagad på ekologiska råvaror. Här står hållbar matlagning i fokus, och menyns tema skiftar flera gånger per år. Ambitionen är att ta tillvara naturens resurser på rätt sätt, och restaurangen har flera gånger prisats för sin hållbara gastronomi.
-
Stora Tullhuset Stadsgårdshamnen 22, Södermalm
-
Hemsida
•
Fotografiska Restaurang
08-509 005 00 - Läs mer på Thatsup
Enkelt att välja hållbart
Urban Delis koncept bygger på att deras mat ska vara god och ha tagits fram på ett sätt som är bra för människor, djur, miljö och klimat – utan onödigt resursslöseri. Som gäst är det enkelt att välja klimatsmart då kombinationen av butik, saluhall och restaurang gör att råvarorna kan tas om hand och förädlas, i stället för att slängas.
-
Sveavägen 44, City/Norrmalm Nytorget 4, Södermalm Hagaesplanaden 4, Solna Hasselmans Torg 12, Sickla, Nacka/SicklaUrban Deli Sveavägen
Sveavägen 44, City/NorrmalmUrban Deli Nytorget
Nytorget 4, SödermalmUrban Deli Hagastaden
Hagaesplanaden 4, SolnaUrban Deli Sickla
Hasselmans Torg 12, Sickla, Nacka/Sickla -
•Urban Deli Sveavägen
urbandeli.se/sveavagen-takparkenUrban Deli Nytorget
urbandeli.se/nytorgetUrban Deli Sickla
urbandeli.se/sicklaUrban Deli Hagastaden
urbandeli.se/hagastadenUrban Deli Sveavägen
08-425 500 20Urban Deli Nytorget
08-425 500 30Urban Deli Sickla
08-425 500 40Urban Deli Hagastaden
08-425 500 50 -
Urban Deli Sveavägen Urban Deli Nytorget Urban Deli Sickla Urban Deli Hagastaden
Tar vara på naturen
Stadshuskällarens matfilosofi är att ta vara på det som naturen ger. Här följer man årstiderna och använder sig av säsongens råvaror för att utforma menyn. Restaurangens ambition är att göra minsta möjliga påverkan på miljön. Menyn präglas främst av svenska fisk- och vilträtter med inslag av regionalt producerade tillbehör som grönsaker, svamp och bär.
-
Hantverkargatan 1, City/Kungsholmen
-
Hemsida
•
Restaurang Stadshuskällaren
08-586 218 30 - Läs mer på Thatsup
Det nordiska skafferiet
Bar Nordic behöver inte resa långt för att få tag på råvaror till sina drycker – de gör dem nämligen på bär och frukter från de nordiska skogarna. Bären använder de för att göra likörer, viner och alkoholfria drycker som går att avnjuta som de är eller tillsammans med något svenskt på tallriken, såsom chark gjord på älg, löjrom eller varmrätter i stil med köttbullar och fisk.
-
Vasagatan 52, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Bar Nordic
08-428 451 80 - Läs mer på Thatsup
Lär dig jobba hållbart i köket
Klas Lindberg, Årets Kock 2012, står bakom hyllade Portal mitt på Sankt Eriksplan. Här står fina svenska råvaror i centrum för maten, och vill du lära dig att jobba hållbart i köket kan du boka in en timmes inspiration i samband med en meny i matsalen.
-
Sankt Eriksplan 1, Vasastan
-
Hemsida
•
Portal Restaurant
08-30 11 01 - Läs mer på Thatsup
Ekologiskt och närodlat
På Kantin av Kalf & Hansen fokuserar man på nordisk mat med nutidskänsla. Här lagas allt på ekologiska råvaror från närområdet, och serveras i form av näringsrika sallader och varmrätter med ditt val av frikadeller. Även lokalen är inredd med hållbarhet i åtanke, med second hand-möbler och ekologisk färg, och vid take away levereras maten i återanvändningsbar lådor.
-
Bolinders Plan 3, Kungsholmen
-
Hemsida
•
Kantin av Kalf & Hansen
08-510 650 70 - Läs mer på Thatsup
Hållbart i glas och på tallrik
På NÒR i Clarion Hotel Stockholm står säsongens råvaror i fokus oavsett vad som står på agendan: lunch, drinkar eller middag. Här möts nordisk kokkonst och modern europeisk matlagning i en avslappnad miljö med urban interiör, allt genomsyrat av nordisk filosofi. Menyn styrs av årstidernas skiftningar och erbjuds även i vegetarisk tappning, varvat med hållbara viner och cocktails.
-
Ringvägen 98, Södermalm/Skanstull
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
KRAV-märktes under 2019
Frida Ronge står för de svensk-japanska matkoncepten på Tak, högst upp i Hotel At Six. Här ryms restaurang, bar, råbar och terrass med utsikt i fyra väderstreck. Tanken är att maten ska matcha utsikten och skapa en upplevelse för både stockholmare och internationella gäster. Under 2019 blev restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna.
-
Brunkebergstorg 4, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Tak
08-587 220 80 - Läs mer på Thatsup
KRAV-certifierade och Svanenmärkta
Till anrika kulturhuset Nalens restaurang kommer du för att äta svenska klassiker med en modern twist. Restaurangen erbjuder lunch och middag med ett genomgående hållbarhetstänk. All mat lagas från grunden på säsongsanpassade råvaror, och Nalens fokus har gjort att de numera är både KRAV-certifierade och Svanenmärkta.
-
Regeringsgatan 74, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Nalen
08-505 292 00 - Läs mer på Thatsup
Ekologiskt och biodynamiskt
På Dryck Vinbar hittar du en vinlista med många ekologiskt och biodynamiskt odlade viner och också en del viner från svenska gårdar. Ekologiskt och svenskt är också temat för menyn, där man hittar exempelvis tilltugg som utvalda svenska ostar och charkuterier, men också lite större rätter.
-
Swedenborgsgatan 1, Södermalm
-
Hemsida
•
Dryck Vinbar
076-128 91 87 - Läs mer på Thatsup
Råa frestelser
Nyttig, plantbaserad fika och mat hittar du på Fern & Fika (tidigare Sthlm Raw) i Hornstull. Ett veganskt hälsocafé som erbjuder allt och lite till för den som suktar efter färgglada bakelser, kreativa sallader, smoothies, smörgåsar, bowls, brunchpannkakor och mycket mer.
-
Långholmsgatan 11, Södermalm/Hornstull
-
Hemsida
•
Fern & Fika
076-016 62 64 - Läs mer på Thatsup
Smakrika sallader
Ett populärt koncept som finns i flera städer. Här serveras laktosfria eko-gourmet-sallader till lunch och middag, både att äta på plats och hämta med som takeaway. Bortsett från att mätta magen med kreativa, ekologiska sallader kan du även släcka törsten med nyttiga juicer.
-
Norrlandsgatan 13, City/Norrmalm Kungsgatan 17, City/Norrmalm Regeringsgatan 28, City/NorrmalmHoly Greens Mood
Norrlandsgatan 13, City/NorrmalmHoly Greens Kungsgatan
Kungsgatan 17, City/NorrmalmHoly Greens Regeringsgatan
Regeringsgatan 28, City/Norrmalm -
•Holy Greens Mood
holygreens.seHoly Greens Kungsgatan
holygreens.seHoly Greens Regeringsgatan
mood.holygreens.seHoly Greens Mood
08-39 30 50Holy Greens Kungsgatan
08-428 459 59Holy Greens Regeringsgatan
08-22 62 22 -
Holy Greens Mood Holy Greens Kungsgatan Holy Greens Regeringsgatan
- Stockholm
- Guider
- Restaurang
- Restauranger som satsar på hållbarhet i Stockholm