Urban Deli Urban Deli

Restauranger som satsar på hållbarhet i Stockholm

Att restauranger satsar på hållbarhet blir ett allt viktigare krav bland stockholmare och turister som ska bege sig ut och äta. Menyer som byggs på ekologiska och säsongsbetonade råvaror blir ett allt vanligare inslag i restaurangers profilering, och flera av dem belönas med KRAV-certifieringar och Svanenmärkningar. Är du på jakt efter en hållbar middagsupplevelse i Stockholm? Här har vi samlat restauranger som satsar på hållbarhet och klimatsmart mat.

  1. Hållbara restauranger i Stockholm
    1. 1
      Fotografiska Meny i olika kombinationer
    2. 2
      Urban Deli Enkelt att välja hållbart
    3. 3
      Stadshuskällaren Tar vara på naturen
    4. 4
      Kalf & Hansen Ekologiskt och närodlat
    5. 5
      Växthuset Säsongsbetonad meny
    6. 6
      NÒR Hållbart i glas och på tallrik
    7. 7
      Tak KRAV-märktes under 2019
    8. 8
      Nalen KRAV-certifierade och Svanenmärkta
    9. 9
      Dryck Vinbar Ekologiskt och biodynamiskt
    10. 10
      Fern & Fika Råa frestelser
    11. 11
      Holy Greens Smakrika sallader

Hållbara restauranger i Stockholm

Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang
Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang
Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang
Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang
Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang
Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang
Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang
Fotografiska Restaurang – Hållbara restauranger
Fotografiska Restaurang

Fotografiska

Hemsida

Meny i olika kombinationer

Med vacker vy över Stockholms inlopp, Djurgården och Skeppsholmen bjuder Fotografiskas restaurang på grön och säsongsbetonad mat, lagad på ekologiska råvaror. Här står hälsosam och hållbar matlagning i fokus, tillsammans med grönsakerna. Ambitionen är att ta tillvara naturens resurser på rätt sätt.

Urban Deli Hagastaden – Hållbara restauranger
Urban Deli Hagastaden
Urban Deli Sickla – Hållbara restauranger
Urban Deli Sickla
Urban Deli Sickla – Hållbara restauranger
Urban Deli Sickla
Urban Deli Sveavägen – Hållbara restauranger
Urban Deli Sveavägen
Urban Deli Hagastaden – Hållbara restauranger
Urban Deli Hagastaden
Urban Deli Sickla – Hållbara restauranger
Urban Deli Sickla
Urban Deli Sickla – Hållbara restauranger
Urban Deli Sickla
Urban Deli Sveavägen – Hållbara restauranger
Urban Deli Sveavägen

Enkelt att välja hållbart

Urban Delis koncept bygger på att deras mat ska vara god och ha tagits fram på ett sätt som är bra för människor, djur, miljö och klimat – utan onödigt resursslöseri. Som gäst är det enkelt att välja klimatsmart då kombinationen av butik, saluhall och restaurang gör att råvarorna kan tas om hand och förädlas, i stället för att slängas.

  • Sveavägen 44, City/Norrmalm Nytorget 4, Södermalm Hagaesplanaden 4, Solna Hasselmans Torg 12, Sickla, Nacka/Sickla
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren
Restaurang Stadshuskällaren – Hållbara restauranger
Restaurang Stadshuskällaren

Stadshuskällaren

Hemsida

Tar vara på naturen

Stadshuskällarens matfilosofi är att ta vara på det som naturen ger. Här följer man årstiderna och använder sig av säsongens råvaror för att utforma menyn. Restaurangens ambition är att göra minsta möjliga påverkan på miljön. Menyn präglas främst av svenska fisk- och vilträtter med inslag av regionalt producerade tillbehör som grönsaker, svamp och bär.

Kalf & Hansen

Hemsida

Ekologiskt och närodlat

På Kantin av Kalf & Hansen fokuserar man på nordisk mat med nutidskänsla. Här lagas allt på ekologiska råvaror från närområdet, och serveras i form av näringsrika sallader och varmrätter med ditt val av frikadeller. Även lokalen är inredd med hållbarhet i åtanke, med second hand-möbler och ekologisk färg, och vid take away levereras maten i återanvändningsbar lådor.

Växthuset

Hemsida

Säsongsbetonad meny

Växthuset, som ligger belägen på samma område som klubbarna Trädgården och Under Bron, är en helt vegetarisk restaurang. Här bjuds det på gott om kreativa och smakrika rätter att dela runt bordet. Maten är säsongsbetonad och kombineras passande nog med hantverksviner och ekologisk sprit. Ambitionen är att vara så vänliga mot naturen som möjligt.

NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm
NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm
NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm
NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm
NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm
NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm
NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm
NÒR Södermalm – Hållbara restauranger
NÒR Södermalm

NÒR

Hemsida

Hållbart i glas och på tallrik

På NÒR i Clarion Hotel Stockholm står säsongens råvaror i fokus oavsett vad som står på agendan: frukost, lunch, drinkar eller middag. Här möts nordisk kokkonst och modern europeisk matlagning i en avslappnad miljö med urban interiör, allt genomsyrat av nordisk filosofi. Menyn styrs av årstidernas skiftningar och erbjuds även i vegetarisk tappning, varvat med hållbara viner och cocktails.

Tak – Hållbara restauranger
Tak
Tak – Hållbara restauranger
Tak
Tak – Hållbara restauranger
Tak
Tak – Hållbara restauranger
Tak
Tak – Hållbara restauranger
Tak
Tak – Hållbara restauranger
Tak
Tak – Hållbara restauranger
Tak
Tak – Hållbara restauranger
Tak

Tak

Hemsida

KRAV-märktes under 2019

Frida Ronge står för de svensk-japanska matkoncepten på Tak, högst upp i Hotel At Six. Här ryms restaurang, bar, råbar och terrass med utsikt i fyra väderstreck. Tanken är att maten ska matcha utsikten och skapa en upplevelse för både stockholmare och internationella gäster. Under 2019 blev restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna.

Nalen

Hemsida

KRAV-certifierade och Svanenmärkta

Till anrika kulturhuset Nalens restaurang kommer du för att äta svenska klassiker med en modern twist. Restaurangen erbjuder lunch och middag med ett genomgående hållbarhetstänk. All mat lagas från grunden på säsongsanpassade råvaror, och Nalens fokus har gjort att de numera är både KRAV-certifierade och Svanenmärkta.

Dryck Vinbar

Hemsida

Ekologiskt och biodynamiskt

På Dryck Vinbar hittar du en vinlista med många ekologiskt och biodynamiskt odlade viner och också en del viner från svenska gårdar. Ekologiskt och svenskt är också temat för menyn, där man hittar exempelvis tilltugg som utvalda svenska ostar och charkuterier, men också lite större rätter.

Fern & Fika

Hemsida

Råa frestelser

Nyttig, plantbaserad fika och mat hittar du på Fern & Fika (tidigare Sthlm Raw) i Hornstull. Ett veganskt hälsocafé som erbjuder allt och lite till för den som suktar efter färgglada bakelser, kreativa sallader, smoothies, smörgåsar, bowls, brunchpannkakor och mycket mer.

Smakrika sallader

Ett populärt koncept som finns i flera städer. Här serveras laktosfria eko-gourmet-sallader till lunch och middag, både att äta på plats och hämta med som takeaway. Bortsett från att mätta magen med kreativa, ekologiska sallader kan du även släcka törsten med nyttiga juicer.

  • Norrlandsgatan 13, City/Norrmalm Kungsgatan 17, City/Norrmalm Regeringsgatan 28, City/Norrmalm

Hållbara restauranger – om guiden

Hållbara restauranger i Stockholm - Guiden till Stockholms hållbara restauranger uppdateras löpande. Kom gärna med tips om du vet någon bra restaurang i Stockholm som är KRAV-märkt eller satsar på hållbarhet som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter. Har du besökt någon restaurang som omnämns i guiden? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.