Övrigt

Bildskön måndag - Cocktails - Penny & Bill's Menu

Man känner verkligen att hösten dragit igång. Det är verkligen fulle rulle på alla möjliga sätt. Men att kika på lite bilder, få lite inspiration och drömma sig bort till helgen som kommer strax, det har vi alla tid för.

 

 

Booty Bay - House blended dark rum, sweet vermouth, cacao,
honey, banana, campari, p&b bitters

En manhattan variant där basen görs av en blend av olika romer. För dig som tycker om spritigt, lätt sött men en komplex smak berg och dalbana så är detta något som värmer dig gott.

 

 

Jugo de Jimadores - Tequila blanco, aqvavit, elderflower, verjus, mandarin,
peychaud bitter, saline solution

Det är verkligen inte alla som gillar Tequila men för dig som älskar klassikern Margarita är detta ett måste. Tydlig agave blandas upp med båda Hallands fläder och fläder likör, frukten förstärks av mandarin och syra från verjus. Sen färgar vi denna drink med ett blad rödkål - Hur går det till? Inte super konstigt egentligen. Jag blandar spriten först, men inte för 1 drink, utan för flera och sedan låter jag ett blad rödkål ligga i vätskan i ca 1 timme.

 

 

Go naked or go home - Naked Grouse, fermented raspberry,
fino sherry, lemon, Champagne

Vi har stängt söndag-måndag på baren och något som tyvärr alltid händer är att när kvällen är slut på lördag har vi ofta öppet vitt vin. Det kan vara öppen Champagne, Cava eller vad som. Tyvärr kan vi inte servera det på tisdag, kolsyran har ju försvunnit, vinet kan ha oxiderats men istället för att slänga det använder vi det för att göra ett hallonsocker. Vi blandar allt "dåligt" vitt vin, tillsätter hallon och låter det fermentera. Sedan silas bitar bort och vi blandar drinken. Fruktigt, bubbligt och omtyckt av alla, även de som "inte gillar" whisky.

 

 

Nuts & Bolts - Islay whisky, Cognac, over proof rum, cacao blanc,
coconut fat mandarin, p&b bitters

Här har vi en Old Fashioned variant som varit med på menyn sedan dag 1. Jag tror vi tillhör ett av de kontona som säljer mest Islay whisky i Sverige pga av denna drink. Jag "tvättar" whiskyn med kokosnötsfett, vad det innebär är att jag tillsätter en struktur i vätskan, i detta fall fett. En helt grym drink om jag får säga själv. Denna måste testas.

 

Så, jag ser fram emot att ge ut et nytt recept i dagarna. Stay tuned min vänner. Tack för att du läste.

 

Bordeaux - Cognac, Rom, Gin - Frankrike

Inlägget har skrivits över flera dagar.

 

Jag är absolut en morgon människa, aldrig haft några problem att gå upp tidigt, vaknar på 1 minut och redo för dagen. Jag som jobbar en hel del natt och är hemma i säng kring 1-2 på natten går upp mellan 8-9 varje morgon för att ta en promenad med mina hundar. Det är lite som meditation för mig.

Imorse (måndag 17/9) ringde klockan 04:00. Det är tidigt, osunt tidigt. Men belöningen för denna prestation var inte av en sämre rang. Flyget från Arlanda lämnade 06:20 mot Bordeaux, Frankrike. På dagens agenda står det besök hos Pierre Ferrand, ett exceptionellt Cognac hus. Även Rom från Plantation och Citadel Gin.

Dagen var lång men otroligt innehållsrik. Efter en ca timmes bilfärd från Bordeauxs flygplats kom vi fram till Chateau Bonnet där vi välkomnades fantastiskt och det var uppdukat med lunch, vin och öl. Sedan hoppade vi in i bilen och åkte mot destilliriet. Vackert belägna vita stenhus, rustikt byggda men med en otroligt elegans visades upp bland mängder av vinrankor, det är skördetid nu så det var ganska tomt på folk men det är rätt skönt att slippa massa buller och bånk.

Här fick vi en genomgående föreläsning om allt om Cognac, smakade mändger av fenomenal sprit och bara insöp den fantastiska atmosfären. Varje Cognacs hus har ett speciellt litet rum i sina källare som kallas Paradis, där har man sparat olika årgångar som har speciella värden. Det kan vara "den första" av något, den kan vara 40-50 år gamal osv. Där fick vi bland annat smaka på en Cognac från 1973, det är något magiskt med det kan jag säga.

Vidare fortsatte dagen med en kort biltur till Plantation Rum's lagerlokal. Doften som möter dig när du går in genom de stora dörrarna är helt galen. En sekund efter att vi blivit välkomna berättades det att "taste whatever you want"... Ow my god!! Skoja inte att man blir bortskämd.

Dagen avslutades i byn med middag och mängder av skratt. Alla var väldigt trötta så det blev en tidig kväll. Tisdag 18/9 ringde klockan 08:00, jävlar va skönt det var att ta igen lite sömn. Frukosten stod uppdukad med gott bröd, härliga pålägg, kaffe, yoghurt och juice. Idag stod Citadelle Gin på agendan, en grym gin som har 19 botaniker (kryddor) och man gör även en lagrad gin vilket inte är super vanligt. Man använder använda Cognacs fat till lagring vilket ger en cool nyans.

Jag vill verkligen tacka Spring Wine, Pierre Ferrand, Plantation & Citadelle för denna otroliga resa. Stort tack till Karl, Tony och Anna för att ha arrangerat detta, ni har varit absolut fantastiska. Har du chansen, plocka upp dessa produkter, åk ner till Cognac och besök denna pärla. Du kommer inte bli besviken.

TACK - och tack för att du läste.

 

Foodtail - Food + Cocktail - Mat och Cocktail i kombination - Inspirationssöndag

Jag älskar drinkar. Men jag älskar verkligen mat också. När jag startade Penny & Bill ville jag hitta en gren i vårt DNA-träd som skulle vara annorlunda. Vi är så otroligt bortskämda med grymma barer i Sverige vilket gör det svårare att stå ut och nå igenom som något annat. Jag har sett försök till att kombinera mat & cocktail men inget som har varit helhjärtat eller inbundet i vad etablisimanget faktiskt gör. Här kände jag att det skulle kunna vara intressant och en utmaning.

 

Göscevice med spritärta, isört, ringblomma

tillsammans med

Floresta - Grand Cru riesling, Novo Fogo cachaca, gentian, isörtsstam, honung,
ingefära, lavandel, citrus - färgas med rödbeta.

 

För att göra det enkelt att förstå vad det handlar om så är det att smakmässigt kombinera mat och dryck. Precis som att rekommendera ett glas vin till en maträtt, en öl, ett glas portvin eller vad som. Det fantastiska med cocktails är att du kan gå in och skruva på mängder av nyanser som du inte kan göra med tex vin. Det är otroligt kul, väldigt svårt men utvecklande som tusan.

 

Makrill grillas på kolgrilled med färskt enbärsris,
serveras med ämnesgurka och grillad citron

tillsammans med

Otto's Journey - Brooklyn gin, Otto's rose vermouth, Del Maguey Mezcal,
Chartreuse, lemon husk, orange bitter

 

Kokosglass, blåbär, bärkompott, frystorkade blåbär, maräng

tillsammans med

Coopers Punch - Highland Park single malt, overproof rum, port wine, chai tea,
lime, blackberry, p&b bitter, nutmeg

 

Bilder, mat, cocktails - Vad mer behövs för en söndag? Ses snart.

Bildskön måndag - Inspiration, Drinkar, Fotografi

Nu har vi hunnit fotografera ännu fler drinkar. Överst visas Warwick Valley - Brooklyn gin, Italicus rosolio de bergamotto, Rinamato white americano, lime sherbet, kaffir lime. En tydligt Sour med super frescha citrus toner, lätt kryddigthet och intressant doft av kaffir lime.

 

 

Coopers Punch - Highland Park single malt 12y, overproof rum, port wine,
blackberry, chai tea, nutmeg, p&b bitter

 

 

Rebel Yell - P&B house blended whiskey, Mancino rosso, Champagne, Fernet Branca, muscovado, cloves, saline solution, p&b bitter

 

 

Bring your A game - Kosque aged gin, Ocho Tequila reposado, Cynar,
timut pepper, p&b bitter

 

Tack för att du läste. Om du undrar något tveka inte att skriva.

En inspirerande bildskön drinksöndag

Förra torsdagen släppte jag nya cocktail menyn på Penny & Bill, det känns verkligen hur bra som helst. Jag beskrev i ett tidigare inlägg att det är en väldigt påfrestande process. Idéer ska bli verklighet, smaker och balans ska sitta, design, utformning, responsen av gäster och att visa upp något som man är stolt över är läskigt då man utsätter sig för att få kretik. Men det är en del av vad som får mig att ticka och jag är grymt grymt stolt, glad och ser fram emot att får er alla att smaka, njuta och bara ha det riktigt gött på baren.

Överst visas Tulahuén, en drink på Pisco Waqar, elderflower, pale cream sherry, cinnamon, lime sherbet, saline solution, p&b bitter

 

Njut av en bildskön söndag.

Juicy Goose - P&B spiced pineapple rum blend, charcoaled pineapple,
fresh pineapple, lime

Här grillar vi ananas på vår kolgrill. Vi råsaftar den grillade ananasen sen tar vi skalet och det som finns kvar lägger vi ner i vår ljusa romblend. Vi smaksätter även romen med stjärnanis, nejlika och kryddpeppar. Vi använder alla delar av frukten för att absolut inte kasta något.

 

Old Fashioned 63,5 - House blended bourbon, Aperol, Pedro Ximenez sherry,
Cherry Heering, 4 filés of orange.

Old Fashioned är en perfekt drink som den är men vi tog oss an att göra vår variant. Blandar 3 olika bourbon whiskeys, filér av 4 apelsiner, Aperol, Perdo Ximenex sherry och Cherry Heering. Lägger allt i en vacumpåse och sedan tillagar detta med hjälp av en sous vide. 63,5 grader i temperatur och under 30 minuter, sen låter vi den vila.

 

Espresso Martini - Absolut Vodka, P&B dark rum blend, cardamon, muscovado, espresso, cacao, vanilla.

 

Jag är så otroligt stolt över denna meny, känner att det är något av det bästa jag skapat. Allt har en tydlig anledning, vi jobbar mer hållbart än någonsin, kastar minimal med råvaror, använder inga plastsugrör, färgsätter med råvaror och vi har så otroligt jävla kul. Ska bli skitkul att servera er. Ses!