<h1> <</h1>

Stilar

Det är lätt att fastna i timmar på Hemnet Inspiration så ett varningens finger här innan man sätter igång :) Bilderna tar aldrig slut och det är otroligt vad mycket idéer det finns runt om i landet. Perfekt för mig som är i inredartagen och tycker det är lite knepigt att inreda till sig själv. Mycket lättare att göra fint åt andra och se vad andra behöver, konstigt. Det är väl det här med skomakarens barn..

;

Lampserien Captain från By Rydéns är en favorit för många och finns i utförande för golv, bord, vägg och tak (både plafond och pendel). Lamporna är maffiga och tar plats och vägglampan fungerar som en kombination av både belysning och väggdekoration. Det är mixen av industrilampa, glamour och New England som blir intressant och gör att den passar in i många olika typer av hem. Vill man ta i och få en dramatisk guldeffekt så väljer man den svarta och är man inne på det vita spåret så har de lamporna en vackert silvervit insida som för tankarna till solblänkande rimfrost och krispig vinter.

Captain from By Rydéns
Captain lamp series from By Rydéns is a favorite for many and are available for floor, table, wall and ceiling (both plafond and the pendulum). The lights are impressive and take place and wall lamp acts as a combination of both lighting and wall decoration. The mix of the industrial, glam, and New England is what makes it fit into so many different types of homes. If you want to have a dramatic effect of gold you choose the black. If you are more in to white, the inside of the lamp has a beautiful silvery-white surface that reminds you of crispy white winter frost.

;

"Jag har fått ett större presentkort på MIO där jag ska handla de flesta möblerna till min nya lägenhet. Lägenheten ligger mitt i Stockholm och jag vill förstärka känslan av storstad. Färgerna jag tänkt är strikt gråskala med mycket krom och blanka ytor. Är lite rädd att det ska bli för kallt och vasst men gillar inte fluff och textil. Har du tips på produkter som funkar? /Lina" 

Knepet när man inreder i gråskala med mycket krom är att tänka på att få in runda former och att variera gråskalans toner. Ovan har jag tagit fram flera produkter med böjda kromdetaljer och ett vitt soffbord i en mjuk form. Man kan vara gererös med vitt på de vassaste formerna så att de upplevs snällare. Soffan kan gärna vara i lite grövre textil för att få in mer värme och en och annan lampskärm i textil mjukar upp miljön. Bilderna ovan kommer alla från MIO.

;

TV4´s Hemmakanalen kan ni just nu läsa min artikel om hur man fixar modern slottskänsla i sitt hem.

Här är inredningen som ringar in slottsstilen. Inköpslistan hittar du under artikeln på Hemmakanalen. 

Maffiga schäslongen "Penelope" från Jenny Möbler inger en mysig känsla av kunglig lyx och lättja. Kostar 22 680 kronor.
 

Fixa stämningen med tapeten "Margot Amethyst" från Designers Guild och pryd soffan med kudden "Paseo doble", också från Designers Guild. Lyser upp gör du med fördel med lamporna "Bourgie" från Kartell.

Inspireras av slottsstilen på Görvälns slott. Mer info på gorvalnsslott.se.
 

Grått är flott! Stolen "Louis Ghost" (anspelar på Louis XV) kan se skör ut, men är stabil och enligt beskrivningen faktiskt okrossbar. Kommer från Kartell och kostar 2 650 kronor. Ryamattan "Silk Shaggy" är 190 x 290 cm, från The Home och kostar 2 495 kronor.
 

Snyggt på bordet från Mateus (vänster) och Kosta Boda "Sugar Dandy" till höger.

Inspireras av slottsstilen på Görvälns slott. Mer info på gorvalnsslott.se.

Kungligt brickbord från DIS Inredning. 

Lantliga och eleganta köket "Anno" från Tibro kök.

Skapa dig ett eget slott hemma

Hämta inspiration:
Vid Mälaren i ett naturreservat i Järfälla, ligger Görvälns Slott, en guldglänsande mötesplats för weekends, bröllop och konferenser. Den 1700-talsinspirerade och tidlöst lyxiga inredningen är spännande som inspirationskälla när du vill inreda med en lekfull och modern slottskänsla hemma.

Oavsett om din bostad är en nybyggd lägenhet i stan eller ett sekelskifteshus på landet kan du skapa din alldeles egna slottsoas. Knepet är att våga blanda nytt och stilrent med snirkligt 1700-tal och hänge sig helt åt guld i alla möjliga former och material.

Basen:
En fiskbensparkett eller ett gediget plankgolv är en perfekt grund som lyfter fram alla typer av möbler. Tillsätter du höga golvsocklar, väggpaneler och taklister med stuckatur så blir rummet genast mer daterat och förstärker slottskänslan. Ännu tydligare blir det om du fäster en takrosett som krona på verket ovanför en vacker taklampa. Samtliga detaljer hittar du i välsorterade byggvaruhus eller målarbutiker.

Att byta ut sina släta innerdörrar till spegeldörrar är en investering som bidrar stort till att skapa en gedigen känsla. Finns det kanske möjlighet att sätta in pardörrar? Tänk dig känslan när du slår upp portarna till din nya slottssalong till vardagsrum. Går du in för en total förvandling så kan det även vara en god idé att lägga lite tid på att hitta vackra elementskydd och nya eluttag och strömbrytare.

Färg och tapeter:
Grått är fint tillsammans med guld och passar perfekt i en slottslik miljö. Ett tips är att måla väggpaneler, golvsocklar, fönster och dörrar i så kallad Gustavianskt grå. Den framhäver dina tapeter och möbler och förstärker känslan av lyx. Tapeterna får gärna ta för sig av rummet. Pryd väggarna med breda ränder eller stora ornamentmönster. Tänk att de ska ge intrycket av att alltid ha suttit där och att det är de som har varit grunden till inredningen, inte tvärt om. Designers Guild har fantastiska tapeter att titta närmre på.

Möbler:
Här gäller det att våga blanda. MIO:s rustikt, svarta matbord "York" blir intressant tillsammans med Philippe Starcks stol "Louis Ghost" i transparent, rökfärgad plexi. Med en prunkande kristallkrona i taket ovanför sitter slottskänslan som en smäck. Det spelar ingen roll om kronan är en exklusiv eller billig variant och det går precis lika bra med en traditionell som med en lite mer modern.

Ett gediget, gammaldags kök i lantlig stil är den ideala basen för ett slottslikt hem. Köket Anno från Tibrokök är ett fint exempel. Har man inte möjlighet att göra om köket så kan man istället satsa på att plocka in ett skåp eller en skänk som går i liknande stil. Komplettera matbordet med MIO:s skåp "York" från samma serie.

Soffan kan med fördel sticka ut och vara aningen överdådig med snirkliga former och guldmålade trädetaljer så att den blir till ett blickfång när man kommer in i rummet. Med liknande fåtöljer och pallar runt ett brickbord från exempelvis DIS Inredning skapar man en fin plats för samtal och avkoppling.

Auktionssajter som Lauritz.com och annonssajten Blocket är guldgruvor när du letar äldre möbler. Hittar du en begagnad stol med en fin form som inte är i guld så kan du måla den för att få till den rätta känslan. Det kan även löna sig att lämna in den för omklädning om du hittar ett vackert tyg, gärna med lite glans i mönstret.

Textil:
Dina slottsgardiner har tyngd, täthet och mycket tyg. Välj ett enfärgat (om du har mönstrade tapeter) sammetsliknande material som plockar upp någon färgdetalj i inredningen. Du kan med fördel hänga upp en tunn, ljus och genomsläpplig gardin bakom så att du kan få in ljus även om du vill dra för gardinerna. Själva upphängningen är ett kapitel i sig och här får man gärna frossa i tofsar och kornischer för ett pampigt resultat. Utbudet av gardinstänger har ökat de senaste åren och det finns gott om varianter i äldre, lyxig stil ute på marknaden.

Lägg några extra kronor på mattor och prydnadskuddar. Tyget på kuddarna får gärna ha lite glans i sina mönster och flirta med övrig inredning. Kika på Designers Guilds breda utbud. Mattan under soffbordet kan i detta fall med fördel vara en silkig rya i en ljusgrå eller vit ton för att ge ett avslappnat, mjukt intryck i slottsmiljön. Släng gärna en fuskpälsfilt över ett armstöd.

Väggdekoration:
Guldiga, snirkliga speglar och tavelramar i olika varianter och storlekar är helt rätt. Undvik för moderna ramar eller ramar som är intetsägande. Har du tur kan du komma över en vacker guldklocka i en antikaffär. Två ljuslampetter med hängande prismor är perfekt om du vill rama in något, tex en spegel, tavla eller ett piano. Oljemålningar på djur och natur i dova, murriga färger är ett tacksamt motiv till tavlorna. Det är även vanligt med hjort- och älghorn på väggarna. Vill du inte köra äkta så finns det horn i bland annat betong och plast som ger liknande effekt.

Belysning:
Här kan man blanda antika lampor med lekfullt moderna i plast. Så länge det finns en röd tråd genom all belysningen så kan man tänka relativt fritt. Bordslampan Bourgie i plast från Kartell är modern i sitt material men drar åt det antika i formspråket och är därför idealisk. Den tidigare nämnda kristallkronan i sällskap av stålampor med svarvade fötter och stora skärmar är välkomna.

Dekoration:
Frossa i ljusstakar i olika storlekar och material. Blanda silver, guld och betong och köp ljus med äkta stearin, de rinner inte. Leta silverkannor, små flaskor och askar i pressat glas när du är på loppis eller i antikaffärer och bilda intressanta stilleben på olika platser i hemmet. Urnor och byster är tacksamt att jobba med tillsammans med silver och glas så prova dig fram. Duka och dekorera gärna med porslin från Mateus i tex grått och guld.

För att addera lite extra glamour så vill jag tipsa om Åsa Jungnelius konstglasserier "Sugar Dandy", "Jackie" och "Make up" för Kosta Boda. De tar plats och skänker guldig glamour till hemmet samtidigt som de binder ihop inredningen. Platsbyggda bokhyllor fulla med gamla vackra böcker ger tyngd och äkthet åt rummet. Är man ingen bokmal finns det boktapeter att klä väggarna med.

Lycka till med ditt slott!

Text och bildval: Erika Norberg, Stocklounge

; ;
;