<h1> <</h1>

Trender

Hays fina marmorbricka finns numera på vår bänkskiva i köket. Fint tillsammans med nya kaklet och en liten ananas. Lustigt hur vissa frukter kan bli trendiga, ser ananaser överallt, både riktiga och i metall och keramik mm. Köpte dock vår för att den ska käkas upp snart :)

; ;

Foto: Erika Norberg

Allt i Hemmet knyter ihop inredningsårets trender 2011, blickar tillbaka och listar ­höjdarna som ­satte avtryck. Hur klarar de sig nästa år? Vilka är på väg ner - och vilka blir inredningstrenderna 2012! Bra sammanfattat av Marit Danielsson här nedan:

Årets Megatrend 1: Trä. En trären explosion. Kraftfull som furan själv. Trend: stigande

Årets megatrend 2: Svenska rovdjur, blommor och insekter som satte stilen, även utomlands. Trend: håller i sig

Årets megatrend 3: Industri­stilen. Slamrade in med fabriks­lampor, metallstolar och -bord. Trend: håller i sig

Årets stämning: Mysigt och ombonat. Eld, fällar och värme
- ­sommar såväl som vinter. Trend: håller i sig

Årets utopiska längtan: En enkel stuga på landet. Orenoverad. Med alla ­bekvämligheter .. Trend: stigande

Årets färg: Blå. Från klarblått till turkos och petrol. Trend: stigande

Årets tillbaka-från-de-döda: Porslinsdjuren. Trend: vikande

Årets köksideal: Det rostfria restaurang­-köket. Trend: stigande

Årets överdos: 60-tals­retro i knallfärger som fick oss att önska oss färg­blinda. Trend: håller i sig

Årets frågetecken: Stolar med stickade ­strumpor. Trend: vikande

Årets accessoar: Vedstapeln. Trend: stigande

Årets levande moodboard: Cowboyens slitna jeans, nötta läder och avslappnade stil. Trend: stigande

Årets stilbildare: Konstnären. Lär oss konsten att inreda i snygg kreativ röra. Trend: stigande

Årets rum: Ateljén. Trend: stigande

Årets klyscha: "Personligt inrett" Trend: vikande

Årets inspirationsland: Frankrike. Och Norge - något har de på gång där i sina hytter. Trend: stigande

Årets Vila i frid: Shabby chic. Sjunger på sista versen. (En vers vi anar kan bli väldigt lång dock.) Trend: vikande

Årets Ernstcitat: »Lägger ni ner en fänkål i kallt vatten å låter den koka upp långsamt så kommer den tappa, den tappar lusten å leva helt enkelt!« Trend: stigande

Årets jättar: De gigantiska plåtskåpen. Trend: håller i sig

Årets hänger löst: Den ­fasta telefonen. (Men snygg som accessoar.) Trend: vikande

Årets inhopp: Ugglan. Dök upp från ingenstans. Hoar nu till och med på våra disktrasor. Trend: håller i sig

Årets väggar: Fejktapetserade med allt utom just det de är. Trend: håller i sig

Årets vi förtränger igen: Att alla tv-apparater, datorer och sladdar förstör vår inredningsvision. Trend: håller i sig

AV: Marit Danielsson, Allt i Hemmet


;

Huvudvärk och ömma fötter, precis som vanligt efter en dag på mässan. Om man ska sammanfatta dagen lite snabbt så är det skog, landet och ekologi som fortfarande gäller. Trätemat är övervägande med ljus, obehandlad björk. Jag har länge varit skeptisk till det ljusa träet men skam den som ger sig. Tillsammans med koppar, mässing, päls och brunt skinn var det riktigt snyggt.

Färgmässigt så blandas dova, murriga färger med orangegula och röda toner. 70-talet är tillbaka både när det gäller inredning och mode så plocka fram allt mässing ni ställt undan och bulla upp med guldgula kuddar, filtar och mattor så är ni rätt på det. Låga stoppmöbler med loungekänsla är inte heller fel.

Ni surdegsbakare har en ny trend att se fram emot: bönodling.. Och inte vilka bönor som helst utan (om jag upfattade det rätt) "utrotningshotade" bönor som är svåra att få tag på. Man behöver som sagt var inte hänga på allt..

Bästa föredraget kom som väntat från Moderådets VD Lotta Ahlvar som alltid ser till att man har full koll på rådande trender. Ernst Kirchsteiger kom med flera obetalbara citat och gav färgråd i stil med "Provmåla gärna på en masonitskiva och umgås med färgen i några veckor och känn efter". Så sant. Till sist en bubblare: Just i detta nu har ni säkert redan slängt era gamla zebraskinn som låg och skräpade hemma på golvet. Synd. Ni som gömt dem i garderoben, plocka fram dem snart igen och tillsätt något gult. Det blir 70-tal a la 2012.

;

Det är kul det här med trender och utemöbler. Lite som Canada Goose-jackorna. Först är det en liten klick som har dem och känner sig unika. I takt med att fler hänger på vattnas trenden ur och de som köpte jackorna först slutar använda sina. Kvar finns en enorm uppsjö av äkta jackor mixat med kopior. När den sista personen köpt sin jacka har de som köpte den första jackan redan gått över till Fjällräven och så börjar allt om på nytt.

För ca 10 år sedan var det teak som gällde för utemöbler. De första exen var dyra som attan och syntes enbart på de finaste uteplatserna. När den stora massan fick upp ögonen sjönk priset och hugade kunde inhandla budgetalternativ i varierande kvalitet hos lågpriskedjorna. Kort därefter gjorde konstrottingen sitt intåg på coola caféer och uteställen. De med de finaste altanerna köpte grupper för över 20 000 kr och så upprepade fenomenet sig ännu en gång. Alla ville ha de svarta konstrottingmöblerna hemma och skapa sin egen lilla lounge.

När de svarta började bli ute för drygt ett år sedan ploppade det upp ljusare rottingvarianter som kändes aningen fräschare. Ibland drog de till och med åt det gråa hållet och trendsättarna hängde såklart på. Vad blir då nästa trend inom utemöbler? Redan 2006 lanserade MIO en serie vita och svarta trämöbler i gammal klassisk skärgårds/lantlig stil som förde tankarna till barndomens idylliska saft och bullkalas. Dyra såklart och kanske aningen tidiga. Men idag kan trendkänsliga utefantaster inte se sig mätta på vita, högblanka utemöbler i trä. Passa på om du vill vara bland de första eller vänta någon sommar om du vill handla billigt i affären med en blåvit gås som logga.

Teak

Mörk konstrotting

En ljusare kusin

Skärgårdsidyll

Bilder lånade från brasommarmöbler.se

;
;