<h1> <</h1>

Läsarfrågor

"Jag har fått ett större presentkort på MIO där jag ska handla de flesta möblerna till min nya lägenhet. Lägenheten ligger mitt i Stockholm och jag vill förstärka känslan av storstad. Färgerna jag tänkt är strikt gråskala med mycket krom och blanka ytor. Är lite rädd att det ska bli för kallt och vasst men gillar inte fluff och textil. Har du tips på produkter som funkar? /Lina" 

Knepet när man inreder i gråskala med mycket krom är att tänka på att få in runda former och att variera gråskalans toner. Ovan har jag tagit fram flera produkter med böjda kromdetaljer och ett vitt soffbord i en mjuk form. Man kan vara gererös med vitt på de vassaste formerna så att de upplevs snällare. Soffan kan gärna vara i lite grövre textil för att få in mer värme och en och annan lampskärm i textil mjukar upp miljön. Bilderna ovan kommer alla från MIO.

;

Fredrik bor i en nyrenoverad 1:a med ett litet kök där det är svårt att få till en ordentlig matplats. Frågan handlade om hur han skulle hitta ett mindre, modernt matbord med två-tre stolar som andas storstad med en matchande lampa till. 

Jag tänkte direkt på matbordet City från MIO som är 80x80cm. Till det passar det utmärkt med ett par rökfärgade transparenta stolar, Victoria Ghost, från Kartell. Eftersom de är genomskinliga så upplevs de nättare och det rundade ryggstödet gör att det känns mer "ombonat" och inte så kantigt och kallt. Lampan Gé från Kartell blir kronan på verket som binder samman mathörnan. Hoppas Fredrik blir nöjd med svaret :)  

;

Stolen Louis Ghost från Kartell är en favorit för många. Jag fick ett mail från en läsare som undrade om det finns något budgetalternativ om man gillar transparent. Stolen Tobias från IKEA kan kanske vara något. Den kostar 799kr istället för Ghosten som kostar runt 2650kr (finns bla på Stalands). Jag tycker Ghosten är fin att blanda med "vanliga" stolar så det är inte fel att köpa en lite då och då när man har råd och successivt byta ut sina befintliga. Ett litet varningens finger bara när det gäller plexi. Det blir lätt repigt så låt inga tonårskillar med kedja runt bakfickan (har de fortfarande det?) sitta och hänga i den..

Louis Ghost (finns i flera olika färger)

Tobias (finns även i rökfärgat)

; ;

En läsare undrar hur man gör om man inte har råd att anlita en inredare så länge utan kanske bara vill ha ett skissförslag så att man kan fixa själv sen. Precis så var det i detta fallet i en villa utanför Uppsala. Kunden ville få in en vitare och renare känsla och öka rymden i rummet. Budgeten gjorde att vi bestämde oss för att kunden skulle få förslagsskisser och sedan själv piffa utifrån dem. Jag tog även fram produkter som matchade budgeten i ett kollage.

Före: Så här såg det ut när kunden kontaktade mig. Klicka för större bilder.

Efter: Ritningsförslaget kunden fick för att kunna fixa själv. Då takhöjden var väldigt låg ville jag maskera detta genom att sätta upp hissgardiner istället för att man inte skulle se hur nära fönstren sitter taket. Sen ville jag städa upp på tavelväggen och sätta upp ngt mer effektfullt så det blev en romantisk tapet i 3 våder (kunden ville få in mer vitt och romantik).När man inreder bör man ha något svart som drar blicken till sig och i detta fallet blev det en svart taklampa från MIO. Kunden ville behålla soffa och bord så för att lysa upp soffan tog jag vita kuddar och till soffbordet ett stort fat i silver som ger lite reflektioner. Eftersom fönstren är ganska små så satte jag gröna växter för att få in grönskan utifrån. Tavelramarna byttes till svarta och flyttades till en annan vägg. Väggen bakom TV:n målades grå för att TV:n inte skulle bli så framträdande. Vedhyllan är dekorativ så den fortsatte vara vit för att framträdas.Jag rensade upp med mediaförvaringen och satte in golvbelysning i form av ljusglober för att skapa stämning. Kattens klösbräda tog jag bara bort. Jag vet att de kanske är nödvändiga men finns det något fulare? Fyy.. vi kan säga att den står i hallen nu..

Med små förändringar kan man för en liten kostnad göra stora förändringar utan att man behöver byta ut allt. Det viktigaste är att plocka bort, plocka bort och plocka lite till. Först då ser man vad för nytt som behövs plockas in. Vi har aldeles för mycket grejer som tar plats och snor energi i våra hem. Kunden blev i alla fall väldigt glad och köpte till en shoppingtimme med mig på stan. Då fixade vi det lilla extra som inte finns inritat på bilden: Nya ljuslyktor och övriga dekorationer. Så var inte rädda för att ta in en inredare någon timme. Det behöver inte bli dyrt och det ger väldigt mycket i slutändan.

;
;