Michelinguiden 2019: Nya stjärnor till Sverige

De nordiska Michelinstjärnorna delades ut under måndagen på en gala i danska Århus. Den svenska krogen Gastrologik i Stockholm gick upp från en stjärna, till två. Frantzén lyckades med det svåra att behålla sina tre stjärnor, som de tilldelades i fjol.

Den enda svenska restaurangen som tilldelades en ny stjärna i Michelinguiden var Gastrologik, som numera har två stjärnor i Michelinguiden.

– Vi är för rörda för att prata, sa grundarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr från scenen under utdelningen.

Stockholmsrestaurangen Frantzén, som i fjol fick tre stjärnor i Michelinguiden har gjort ett bra jobb under året. Restaurangen fick behålla alla tre stjärnor – till grundarens stora glädje. Även de restauranger i Malmö som fått stjärnor sedan tidigare, lyckades behålla sina, men kammade alltså inte hem några nya.

Utöver stjärnorna delades även tre andra utmärkelser ut under galan. Nytt för 2019 var priset för hållbarhet, och Credo Restaurant i Norge kammade hem priset. Kocken på KOKS, Poul Andrias Zisca, fick också pris för Unga Kockar 2019 för sin kreativitet, tekniska skicklighet och passion. En tredje ny utmärkelse för 2019 var nordiska Michelinguidens Welcome & Service-pris. Det gick till personalen på Henne Kirkeby Kro i Henne i Danmark, för deras vänlighet, entusiasm och välorganiserade arbete.

Bib Gourmand är Michelins symbol för god kvalitet och prisvärd mat och visar på vällagad mat till rimligt pris. I år fick tre nya restauranger Bib Gourmand, varav två i Danmark: Selma i Köpenhamn och Moment i Rönde. En gick till Island, Skål! i Reykjavik. Därmed uppgår det totala antalet restauranger med Bib Gourmand 2019 till 34 stycken.

Nedan hittar du samtliga svenska Michelinrestauranger:

3 stjärnor:

Stockholm
Frantzén

2 stjärnor:

Stockholm
Oaxen Krog
Gastrologik (ny)

Malmö
Vollmers
Daniel Berlin Krog

Järpen
Fäviken Magasinet

1 stjärna:

Göteborg
Bhoga Restaurang
Koka
SK Mat & Människor
Thörnströms Kök
28+
Upper House

Malmö

Bloom in the Park
SAV

Stockholm
Agrikultur
Aloë
Ekstedt
Mathias Dahlgren Matbaren
Operakällaren
Sushi Sho
Restaurang Volt

Växjö
PM & Vänner