Guiden till glutenfria restauranger och caféer i Stockholm
Under de senaste åren har den glutenfria trenden blivit allt större i Stockholm. Numera är det en självklarhet att hitta glutenfritt på restauranger, caféer och bagerier – perfekt för glutenintoleranta, glutenkänsliga och hälsomedvetna glutenvägrare. Det som förut enbart förknippades med torrt och tråkigt har ersatts av en mängd smarriga, glutenfria alternativ. Nu finns det till och med glutenfri pizza och pasta, något som tidigare var en omöjlighet. För att du ska hitta rätt har vi skapat denna guide till glutenfria Stockholm.
För dig med celiaki: Det är viktigt att du håller koll på att glutenfritt max får innehålla 20 ppm gluten.
En glutenfri kost behöver inte stoppa dig från att frossa i sötsaker. På Dirty Coco finns en helt glutenfri meny som passar bra när sötsuget faller på. Här hittar du bland annat söta crêpes med nutella och jordgubbar, varm chokladfondant med vaniljglass och hembakta brownies.
I bageriet på Gullegårdens bakas allt med smak och känsla – men helt utan gluten. Här går man efter devisen att gott glutenfritt bröd och fika inte ska vara ett undantag, utan en självklarhet. Njut av en nybakad bulle eller kaka på plats i caféet på Gärdet, eller köp med dig ditt favoritbröd hem.
På Nybergs Torg i Sundbyberg ligger detta trevliga café som serverar smarrig frukost, mättande lunch och god fika hela veckan lång. Allt från köket är glutenfritt och man hittar även flera mjölkfria och veganska alternativ bland utbudet. Vankas det kalas eller fest? Då går det bra att beställa tårtor och andra godsaker här.
På hälsokonceptet BodyBoddy, som finns i anslutning till yogastudion Yogayama och vid Smålandstorget i city, lyder devisen att god mat även kan vara nyttig. Något som caféet lever upp till med exempelvis smoothie bowls, sallader och raw-bakelser. Oavsett om du är gluten- eller laktosintolerant, vegan, vegetarian eller allätare så kommer du att hitta något som passar.
Ett tidsenligt hälsokoncept som är perfekt för både och hälsofantaster och de som bara vill njuta av något gott. Med fokus på det ekologiska serveras sallader, wraps och trendiga acai-skålar. Unna dig vegangodheter såsom "cheesecake" och nötbollar utan raffinerat socker.
Detta lilla hälsocafé i Hornstull erbjuder växtbaserad mat och fika som är bra för människa, djur och planet. Allting tillagas med ingredienser som är naturligt fria från gluten, tillsatser och raffinerat socker – perfekt för den som vill njuta av något både gott och hälsosamt.
På Malvas kan, som namnet avslöjar, även den som vill undvika gluten (och laktos!) välja helt fritt bland surdegsbröd, långjästa frallor och saftiga bullar. Allt bakas med noga hantverk, äkta råvaror och såklart en rejäl dos kärlek. Bageriet är inte det största, men inhyser ändå ett par sittplatser för den som vill njuta av fikat på plats.
Sedan Omayma slog upp dörrarna vid Nytorget har det Instagramvänliga caféet serverat fika, nyttiga lunchrätter och frukost hela dagen. Här hittar du glutenfritt, raw och veganskt på menyn, helt utan tillsatser. Ett trendigt hälsoställe med mycket att välja bland.
Menyn på trendiga Banacado är inte bara vegansk, utan också helt fri från både gluten och raffinerat socker. Här äter du färgsprakande och näringsrik frukostmat hela dagen, som är snäll både mot kroppen och planeten. Gå loss på Instagramvänliga bowls, sallader, matiga mackor och gröt, alla pimpade med olika superfoods.
Det familjeägda lilla bageriet Kea Bageri bakar gluten- och laktosfria bröd, kakor, bullar och tårtor för hand. I lokalerna öppnade ett glutenfritt bageri redan på 1950-talet, vars omtalade biskvier och biskvitårtor finns kvar i sortimentet än idag.
För godisfantasten som föredrar glutenfritt ligger ett litet himmelrike i Hökarängen, i form av café och chokladverkstad. På Green Praline kan du välja och vraka bland praliner, bakelser, tårtor, godis, te och kaffe – allt utan gluten, och dessutom veganskt.
Detta glutenfria bageri och konditori på Kungsholmen erbjuder ekologiska bröd och bakverk med fokus på hantverket. Här kan du handla med dig nybakat eller ta en fika på plats. I baket används mjölsorter som är naturligt fria från gluten.
Anrika Vete-katten öppnade 1928 och den långa svenska konditoritraditionen har förvaltats väl. Bröd och bakverk görs från grunden på fina råvaror utan tillsatser, och miljön är hemtrevlig och nostalgidoftande. De har även ett brett sortiment av gluten- och laktosfria bröd och bakverk samt diabetesvänliga produkter.
Renée Voltaires veganhak har mycket att erbjuda för både hälsomedvetna och glutenfria gäster. Vad sägs om glutenfria bovetesmörgåsar, bovete- eller teffgröt till frukost och smarriga, proteinrika mandelbiffar till lunch? Här finns även kallpressade juicer, nötbarer och raw food.
Ljusa Grain Café intill Kungsholmstorg serverar frukost hela dagen, tillsammans med lättare lunch. Specialiteten är gröt med olika roliga toppings som kompott, granola, bär och frukt, och soppor, sallader och grytor till lunch. Allt är vegetariskt och går att få glutenfritt och/eller veganskt.
På Fotografiska står det gröna och säsongsbetonade i centrum, kombinerat med makalösa vyer över Stockholms inlopp. Det gröna fokuset medför naturligt glutenfria rätter. Kombinera smak- och konstupplevelser på en och samma gång.
Namnet på restaurangen antyder visserligen vad du kan förvänta dig av menyn, men det är faktiskt inte bara spanska tapasrätter som serveras här. Sthlm Tapas serverar smårätter med smaker och influenser från hela världen på en meny som tydligt markerar vad som är fritt från gluten, mjölk, laktos och andra allergener.
Vårrullar, nudlar och vietnamesiska grytor. Den vietnamesiska maten är perfekt för dig som föredrar att hålla dig borta från gluten. Ett ställe som är extra populärt är Eatnam, som har flera restauranger i Stockholm. Här får du en smakupplevelse från Saigon.
Inuti Teatern i Skanstull hittar du stjärnkocken Sayan Isakssons snabbmatskoncept Nū. Här står hälsa och hållbarhet i fokus. Maten lagas med inspiration från Japan, Hongkong och Korea och är ofta naturligt fri från gluten och laktos. Dessutom tar man hänsyn till både djur och natur.
Södercrêperiet À la Crêpe serverar matiga franska galetter gjorda på bovete. Smeten är fri från både gluten och laktos. Här hittar du bland annat galetter med biff, chèvre, fisk och skaldjur samt vegetariska och veganska alternativ. Självklart serveras franska drycker till.
På Rolfs Kök finns det gott om glutenfria alternativ. Klassiskt, robust och enkelt kännetecknar restaurangen som ligger några steg från Drottninggatan. Svenska smaker samsas på menyn, men kom ihåg bara att meddela köket gällande celiaki eller allergier.
Doktor Mat erbjuder hälsosamma, snabba rätter som är helt fria från gluten, laktos och raffinerat socker. Maten tillagas under 100 grader och serveras tillsammans med Doktor Mats fermenterade grönsaker. Tanken är att det både ska smaka gott och stärka immunförsvaret. Ät där eller hämta med.
Modernt, nyskapande och traditionellt på samma gång – italienska Adria i Vasastan har allt för Italienfantasten. Här kan man dessutom be om vegetariska, veganska och självklart glutenfria alternativ om man hellre vill ha det.
På populära Crêperie & Logi i Vasastan lagas de matiga galetterna på bovete och är därmed fria från gluten. Välj bland toppingar som chèvre, baconkyckling och löjrom, eller kanske en vegansk variant. Finns det plats i magen för en söt avslutning finns flera dessertcrêpes, som även de går att få i glutenfri tappning.
På Cale & Crave serverar man hälsosam snabbmat utan socker, laktos eller gluten. Här kan du välja bland olika varmrätter och sallader till lunch och middag, självklart med grönkål som gemensam nämnare. Bakom det moderna konceptet står bland andra Sebastian Ingrosso.
På pop-up-konceptet Santa Salsa har man satt arepas i rampljuset. Det fyllda, grillade brödet är en populär streetfood-rätt i Sydamerika, och då degen görs på majsmjöl är det också helt glutenfritt. Kör autentiskt med exempelvis ägg, tomater och ost, eller utforska Santa Salsas egna kreativa varianter. Även veganer hittar spännande alternativ här.
På denna stammistäta kvarterskrog serveras italienska klassiker till både lunch och middag. Självklart hittar vi både pizza och pasta i olika utföranden, som även går att få utan gluten. Allt lagas med färska råvaror av hög kvalitet, i sann italiensk anda.
På denna vietnamesiska bistro lagas maten främst på ekologiska och närodlade råvaror. Här bjuds gäster på en kulinarisk smakresa till Hanoi, och de flesta rätter är naturligt fria från gluten. De har dessutom en hel avdelning på menyn med endast veganrätter.
Urban Deli Nytorget
Urban Deli Sveavägen
Urban Deli Sickla
Urban Deli Hagastaden
Urban Deli Nytorget
urbandeli.se
Urban Deli Sveavägen
urbandeli.se/sveavagen
Urban Deli Sickla
urbandeli.org/sickla
Urban Deli Hagastaden
urbandeli.se
Urban Deli Nytorget
@urbandelinytorget
Urban Deli Hagastaden
@urbandelistockholm
Urban Deli Nytorget
Urban Deli Sveavägen
Urban Deli Sickla
Urban Deli Hagastaden
Populär mötesplats
I Urban Delis restauranger serveras delikatesser och internationella maträtter från morgon till kväll. Mycket på menyn är grönt, och för dig som vill avstå från gluten finns det alltid alternativ. Sondera även utbudet i Urban Delis saluhallar, som ligger i anslutning till restaurangerna.
Precis intill Götgatsbacken ligger mysiga Crêperie Fyra Knop, där man specialiserat sig på söta crêpes och matiga galetter med inspiration från Bretagne. Här kan du gå loss på glutenfria bovetegaletter med valfria toppings som till exempel rökt lax eller svamp.
Denna charmiga kvarterskrog med tegelväggar och välvda fönster serverar klassiskt italienska rätter med inslag av andra europeiska kök. Här kan den med celiaki bland annat få njuta av bland annat glutenfria italienska pizzor i slices.
Meno Male Nytorget
Meno Male Östermalm
Meno Male Kungsholmen
Meno Male Vasastan
Meno Male Nytorget
menomale.se
Meno Male Östermalm
menomale.se
Meno Male Kungsholmen
menomale.se
Meno Male Vasastan
menomale.se
Meno Male Nytorget
Meno Male Östermalm
Meno Male Kungsholmen
Meno Male Vasastan
Napolitansk pizza
Meno Male gör napolitanska pizzor precis som i Italien – de har till och med fått den italienska handelskammarens utmärkelse för just det. De serverar pizzor bakade utan tillsatt gluten, men bakar dem i samma ugn som övriga pizzor.