Guiden till Stockholms bästa personliga tränare

Att ha en personlig tränare, eller "coach" som det ibland kallas, hör inte längre till ovanligheterna i Stockholm. Allt fler vänder sig nu till proffsen för att få ordning på hälsan med träning, kost och mindfulness. Men att hitta rätt i PT-djungeln är inte alltid så lätt. Här guidar vi till några av Stockholms bästa personliga tränare och coacher som hjälper allt från privatpersoner till idrottsstjärnor och kändisar med hälsa och rehabilitering.

För att reda ut begreppen pratade vi med träningsexperten Tommy Ludvigsson som driver Ludvigsson Movement. Tommy har grundat principen ”Move-Eat-Live-Treat”, ett unikt hälsosystem som används för att skapa heltäckande program utifrån människors individuella förutsättningar.

Det finns mängder av PT:s i Stockholm. Hur vet man vem man ska välja?
-
Kolla vad de har för utbildning, bredden i hur de jobbar, om de har någon struktur i det de gör. Följer man någon form av mätning och återtester? Vart ska vi? Når vi målen? Har det hänt något? Hur är uppföljningen för att få stöd på resan? Referenser, nätverk med andra. Det är viktiga punkter. Sen är det otroligt viktigt att kemin stämmer så att relationen funkar. Man måste kunna jobba med varandra.

Vilket är det största felet folk gör i sin träning?
-
Att man går in för hårt och inte individanpassar utan tränar som alla andra. Fast det kanske inte är optimalt för dig för att få resultat snabbt. Man behöver förståelse för var man ska börja och ha en planerad progression. Du kanske måste mäta dina obalanser för att se vad just din kropp behöver utifrån hur din livsstil ser ur. Till exempel baksida, framsida, axlar och var du har din neutrala position på ryggen. Behöver din kroppstyp och målbild högintensiv eller lågintensiv träning? Troligtvis båda, men var börjar du?

Vad är viktigt att tänka på i kosten?
-
Kosten spelar in otroligt mycket. Mat är signalsubstans och har vi biokemiska obalanser inifrån och ut så kan det leda till allt från näringsbrister och depressioner till energidropp. Det gäller att hålla en jämn 'superkompensation', så du fyller på pluskontot mer än du fyller på minuskontot. Träna och återhämta dig så att du får en jämn linje till målet, framåt.

Hur ser de kommande åren ut, tror du?
-
Folk blir sjukare och sjukare trots att vi har mer kunskap. Vi är under allt större mental stress och utsätts för konstant uppkoppling och yttre toxiner som flamskyddsmedel i kläder, besprutad mat, avgaser och andra gifter. Något som bland annat rubbar organ och hormonsystem och kan leda till obalanser etc. Vi kommer behöva ta hand om oss mer än någonsin och där kommer en bra tränare och hälso-coach in.

Nedan listar vi några av Stockholms bästa personliga tränare och coacher, från kändistränare till entusiaster som jobbar lite mer i skymundan.

Tommy Ludvigsson

Tommy Ludvigsson konsulterar i centrala Stockholm och jobbar utefter sin princip Move-Eat-Live-Treat. Han coachar ”worldclass performers” som atleter, entrepreneurer och andra måldrivna individer, allt från motionärer till elit inom träning och hälsa. Programmen skräddarsys efter egna behov och mål, och han lägger stor vikt vid kost och livsstil. Tommy har en tvåårig basutbildning från Australien som täcker allt från rehabilitering till styrka. Utöver det har han ytterligare ca 20 diplomeringar som bl a strength coach, sports nutrition, funktionsmedicinsk rådgivning, mental coaching och performance specialist.

 • Inriktning: Strength & lifecoach
 • Utbildning: Health & Exercise Professional (Queensland Australien) Performance Coach mm
 • Bakgrund: Sport, rehabilitering
Hemsida
Facebook
Instagram

Gabriel "DaddyFitness" Gavric

Gabriel Gavric driver DaddyFitness Sports Coaching och jobbar med profil- och individanpassad träning. Fokus ligger på balans mellan livsstil och hälsa samt att stärka sin vardag. I grund och botten kommer träningsresultatet av hårt slit och en vilja av stål. Träningsscheman och upplägg i all ära, men för Gabriel gäller variation och att pressa sina egna gränser. Läs mer om livet som egenföretagare och småbarnspappa på Gabriels blogg.

 • Inriktning: Old school
 • Utbildning: Fotboll på seriös nivå, har jobbat som PT sedan 2001

Isabelle Franzén

Isabelle har sin bakgrund inom en rad olika sporter, från simning till yoga, och hennes mål är att inspirera och få folk att ta hand om sin hälsa och kropp. Grundfilosofin handlar om att träna för att vara stark utanför gymmet - inte på gymmet. Att formulera ett mål är en annan viktig förutsättning och här får du hjälp med att lägga upp en plan för att ta dig dit. Isabelle ägnar sig mycket åt idrottsskador och svårare skador såsom diskbråck, och hon jobbar även som instruktör, massör och kostrådgivare.

 • Inriktning: Hälsa och kropp
 • Utbildning: Functional Transformation GIFT- Gray institute, USA, Global Yoga utbildning, Diplomerad Hälsoutvecklare, Yrkesakademin, Licensierad Simlärare steg 1 och steg 2, Svenska livräddningssällskapet m m
 • Bakgrund: Simning m m
 • Kontakt: isabelle.franzen@gmail.com

Alexander Gefwert & Anette Pernberg

Tillsammans driver de träningsanläggningen För Dig i Bromma som arbetar med funktionell personlig träning med integrerad kostrådgivning. Stort fokus läggs på hälsa i förebyggande syfte. Träningsmiljön är privat med max fyra personer i lokalen åt gången, och allt som serveras är ekologiskt. Alexander har bakgrund som multisportare och Anette som gymnast och basketspelare.

 • Inriktning: Kost och träning
 • Utbildning: Lic. Personlig Tränare m m
 • Bakgrund: Elitidrott

Ali Ghelem

Ali Ghelem började jobba som coach, tränare och kostrådgivare 1996 och har bland annat varit Robin Söderlings fystränare samt coachat Amelie Wejle till nordisk och svensk mästare i athletic fitness. Han kommer själv från amerikansk fotboll och alpina sporter och har ett holistiskt förhållningssätt till träning, hälsa och livet.

 • Inriktning: Livsstil, hälsa, idrott
 • Utbildning: Bosön, PT school, Paul Chek m m
 • Bakgrund: Am fotboll, alpint

Anna Sunneborn

Som 35-åring började Anna Sunneborn tävla i friidrott och idag har hon över 50 veteran-SM-guld. Utöver tävlandet jobbar hon sedan 2010 som fystränare för barn och vuxna med inriktning på motionärer 30+ som vill bli starkare, rörligare och spänstigare. Bland träningspaketen finns exempelvis parträning och fyspass med fystester på Bosön. Anna har även varit coach i Gladiatorerna på TV4.

 • Inriktning: Fysträning 30+
 • Utbildning: SISU, RF:s Fystränarutbildning på Bosön
 • Bakgrund: Friidrott

Seth Ronland

Svensk mästare i Athletic Fitness 2005 och 2006 och Årets PT 2011. Seth Ronland är utbildad i USA och har bland annat arbetat med Wounded Warriors och Navy Seals. Idag är han verksam i Sverige och tar sig an en bred kundkrets både vad gäller geografi och målsättningar.

 • Inriktning: Styrka
 • Utbildning: Personal Trainer - American Council on Exericse m m
 • Bakgrund: Athletic Fitness

Mårten Nylén

Wyclef Jean, Busta Rhymes, Petter, Joel Kinnaman, Neneh Cherry, fem världsmästare inom kampsport... "Ninjan" Mårten Nylén tränar många stora namn, men du känner kanske främst igen honom som huvudcoach i TV-programmet Biggest Loser Sverige. Han har över 25 års erfarenhet av sport och träning, och som personlig tränare utgår han alltid från helheten och inleder med en startkonsultation.

 • Inriktning: Träning och hälsa
 • Bakgrund: Kampsport

Andreas Öhgren

Andreas Öhgren, Årets PT 2013, har jobbat som personlig tränare sedan 1998 och hjälper såväl NHL-proffs som helt vanliga privatpersoner, alltid utifrån en holistisk träningsfilosofi där hela livsstilen vägs in. Fokus ligger på skadeförebyggande träning, rehabträning och optimal prestation. I Stockholm finns han på Nordic Wellness vid Odenplan, men han tar sig även dit kunden är.

 • Inriktning: Skadeförebyggande, rehabträning, optimal prestation för idrottare
 • Utbildning: Fellow of Applied Functional Science (The Gray Institute) m m
 • Bakgrund: Ishockey

Sofia Sjöström

Hon är känd som "PT-Fia" och driver den prisbelönta hälsobloggen med samma namn samt PT-sajten Aetas. Sofia Sjöströms träning handlar om att hålla en sund livsstil för att motverka sjukdomar och skapa balans i vardagen, ett koncept som har gjort henne riktigt populär inte minst bland unga tjejer och kvinnor.

 • Inriktning: Hållbar hälsa
 • Utbildning: Cert, Kost- & Träningskonsult
 • Bakgrund:

Jari Ketola

Hälsoprofilen Jari Ketola, Årets PT 2012, jobbar som hälsocoach och personlig tränare men är även verksam som bland annat författare och lärare inom fysträning, motion, friskvård och hälsa. Med över 20 års erfarenhet inom träning, motion och fitness vill han framförallt inspirera och motivera. Stor vikt läggs vid ökad livskvalitet genom rätt förutsättningar inom träning, hälsa och friskvård.

 • Inriktning: Ökad livskvalitet
 • Bakgrund: Friidrott
Hemsida
Facebook

Douglas Ekermark

Douglas Ekermark är en utbildad personlig tränare och nutritionist med fokus på kroppsviktsträning. Här får man använda kroppen som motvikt för att blir starkare och mer flexibel samtidigt som man har roligt och lär känna sin kropp. Bortsett från att träna klienter på Extremfabriken i Kallhäll arbetar Douglas som frilansande personlig tränare och han erbjuder även online-coaching.

 • Inriktning: Kroppsviktsträning kallad calisthenics
 • Bakgrund: Personlig tränare och kostrådgivare via DS Personal Training School
Hemsida
Instagram