Vinterbad i Stockholm – här kan man bada bastu

Stockholm är den perfekta sommarstaden för alla som älskar att bada, men låt inte kylan hindra dig från att ta ett dopp även på vintern. Få saker är så avkopplande som att dyka ner i det iskalla vattnet för att sedan tina upp i en varm bastu. Dessutom lär det vara riktigt bra för hälsan att vinterbada, så plocka fram badhandduken när det är som kallast – här ger vi några tips på var du kan bada bastu i Stockholm vintertid.

Vår Gård

Ringvägen 6, Nacka

Värmande bastupaket

På söndagar från slutet av oktober till sista helgen i mars kan man boka ett uppfriskande besök på Vår Gård. I bastupaketet ingår kallbad från brygga, tillgång till bastu, te och lån av badrock, tofflor och handduk. I samband med besöket kan man också äta lunch eller fika i Vincaféet.

Hellasgården

Ältavägen 101, Nacka

Ett dopp i naturreservatet

I mysiga Nackareservatet hittar du Hellasgården som har bastu och badbrygga vid Källtorpssjön. Här kan du ta ett svalkande dopp året om, dessutom med tillgång till gym. Vissa dagar erbjuds "aufguss", aromabastu med eteriska oljor, och då delar alla på samma bastu. Annars är det separat dam- och herrbastu som gäller. Håll även utkik efter peeling i början av varje månad.

Tanto Bastu

Tantolunden, Södermalm/Hornstull

Omåttligt populärt

Sedan 2016 finns den omtalade bastuflotten vid Tantolundens badplats i Hornstull – ett hett alternativ som lockar många vinterbadare. Medlemsplatserna är åtråvärda (då och då lottas nya medlemsplatser ut), men vissa tider går det även att ta del av ett hälsobringande bastubad som icke-medlem.

Fredhällsbadet

Snoilskyvägen 34, Kungsholmen

Eftertraktad medlemsklubb

Vid Fredhällsbadet på Kungsholmen erbjuder Fredhälls Badklubb en bastu som endast är öppen för medlemmar. Här kan man behöva köa ett tag för att bli medlem, men det kan det vara värt om man är en inbiten badentusiast. Det kända klippbadet är nämligen perfekt för ett uppiggande vinterdopp.

Saltsjöbadens Friluftsbad

Torben Gruts väg 8, Skärgården/Nacka

Anrikt

Det klassiska badhuset i Saltsjöbaden är öppet för allmänheten på somrarna, men det går även att boka vinterbad med bastu för förbokade grupper om 10-14 personer under resten av året. Det är bara att samla ihop ett stort gäng och boka in en fast tid varje vecka.

Kanaanbadet

Kanaanbadet

Bada som en isbjörn

Intill Kanaanbadet vid Mälarens strand i Bromma hittas Isbjörnarnas Bastuförening, föreningen som är till för alla som älskar att bada bastu. Vem som helst kan ta del av bastun, medlem som icke-medlem, och avgiften är låg. Hela vintern finns det en isvak att svalka sig i.

Engsholms Slott

Ängsholm 11, Södertälje

Kallbad i södra skärgården

På Engsholms Slott, en timme söder om stan, kan man boka in en vedeldad bastu och bada kallbad varje lördag fram till den sista mars. Dessutom serveras en värmande lunch i slottsträdgården, och det går även att kombinera besöket med en promenad i slottsparken eller på Sörmlandsleden.