Det är lätt att tänka att inredning enbart handlar om känsla och smak men det finns en del "regler" när det gäller möblering som kan vara bra att tänka på. Jag kommer gå igenom lite mått här nedan som jag använder mig av när jag planerar inför ett jobb med en ny lägenhet.

Börja med att mäta ditt rum och rita upp det i skala 1:50 på ett rutigt papper. Då kan du tex använda dig av de här bilderna på möbler med "standardstorlek". Rita av, klipp ut och flytta runt tills du känner dig nöjd. Färglägg dina möbler så att du får en bättre uppfattning om möblernas volym.

När man gör en möbleringsplanering gäller det att få in de tomma ytorna, friytorna, på ett bra sätt så att vi kan röra oss ordentligt utan att slå i eller behöva flytta möbler för att komma fram.

Några standardmått att utgå ifrån:

MATPLATS

Matbord: Höjden bör vara 72-75 cm. Den fria höjden från golv får minst vara 63 cm.

Mellan stolsits och bordsyta får det max vara 30cm för att fungera optimalt. Till hur många räcker en bordsyta? Räkna med 60x35cm per person för att få plats med tallrik, bestick och glas. Ett rektangulärt bord för 4 personer bör ligga mellan 70-90x120-150cm. Ett runt bord för 4 personer bör vara 110cm i diameter. Ett runt bord för 8 personer bör vara 150cm i diameter. En matplatsstol bör ha en sittyta på 40x50cm och en sitthöjd på 41-45cm. När man placerar ett matbord skall man tänka på att det skall vara minst 80cm fritt från bordskant till vägg.

ARBETSPLATS

Skrivbord bör ha en skiva som mäter 75x120-150cm. Arbetshöjden ca 75cm, något lägre för datorarbete. Det kan vara en idé att ha samma bredd på arbetsytan som på matbordet om man vill kunna använda det som extrabord vid större fester. Arbetsstolen har gärna en sittyta med måtten 40x50cm med sitthöjden 41-45cm.

SÄNG

En enkelsäng har måtten 90x200-210cm. Dubbelsängen ligger på 160x200-210cm alternativt 180x200-210cm. En enkelsäng bör alltid placeras med ena långsidan mot en vägg. Om man ställer den fritt i rummet med endast en kortsida mot väggen ser sängen väldigt liten ut och det blir en känsla av otrygghet för den som ligger däri. Placerar man en dubbelsäng ut från en vägg med två fria långsidor så bör det vara minst 60-70cm avstånd till väggarna från långsidorna, gärna mer.

VARDAGSRUM

En tvåsitssoffa har oftast måtten 130-150cmx70-90cm medan tresitsen ligger på 180-240x90-100cm. Om du placerar en soffa en bit ut i rummet från väggen kan du skapa en luftigare känsla i rummet. Soffan skall då stå minst 60 cm från väggen, gärna mer, för att ge denna effekt. Det fungerar bäst att göra så mot kortsidan i ett rektangulärt rum, det får rummet att kännas mindre avlångt. Fåtöljerna i vardagsrummet ligger oftast mellan 60-70x80-90cm. En bra höjd på ett soffbord är (vid normal soffhöjd) ca 40cm och soffbordet skall helst placeras ca 30 cm från soffan.

Ha de här måtten i bakhuvudet när du skall inreda och köpa nya möbler, så slipper du gå på en nit och känna att rummen ser över- eller undermöblerade ut. Lycka till!

Skriv en kommentar

Oj, har aldrig tänkt på att det fanns så mkt mått att gå efter :-)

Snyggt, man tackar!

mycket intressant. det bästa tipset är soffan ut från väggen, vilket är mkt underskattat.

Erika N.
· Svar till Anonym

Kul att du gillade det! :)

Hej! Vilka/vilket program för ritning av inredningsdetaljer med möbler eller att skapa rum med mera rekommenderar du?

Vill beställa ett kvadratformat matbord i 130x130 cm och tänkte ha 2 stolar på varje sida (dvs totalt 8 stolar). Tror du måttet räcker?

Och tv bänk? Vad ska jag tänk på soffan och tv bänk? Tack.

Tack så myckt för att du tagit dig tid att skriva och dela med dig :)

Kommentera