Nu finns min nya artikel med möbleringsförslag för trångbodda ute på Hemnet.

Möblera på liten yta

Att möblera en etta är inte det enklaste, speciellt inte om man vill få plats med både soffa, säng, matbord, skrivbord, garderober och bokhylla. Men man ska inte misströsta för det som verkar omöjligt vid första anblicken brukar oftast gå att lösa. I den här artikeln utgår vi ifrån tre olika rumsformer som var och en erbjuder olika utmaningar i sig.

Ofta vill man kunna avskärma sängen något från resten av rummet. Ett bra sätt att göra detta på är att använda sig av en bokhylla (H) utan rygg så att ljuset kan lysa igenom och rummet känns luftigare. Undvik i den mån det är möjligt att ställa sängen direkt mot fönstret, det känns instängt och du får svårt att öppna fönstret. Satsa på ett runt soffbord och ett fyrkantigt matbord, det är det mest platssparande i en trång miljö. Tänk till när du placerar dina garderober (G). Kan de fungera som rumsavdelare? Skrivbordet (S) kan du gärna gömma så att det inte är det första man ser när man kommer in i rummet. Fundera på om du verkligen behöver ett större skrivbord. Det kanske räcker med en snygg bänkskiva, fäst mellan garderoben och väggen? Om du använder dig av samma stol till skrivbord och matord så kan du plocka fram skrivbordsstolen om du får fler gäster. Dessutom blir det mer enhetligt.

TV-bänken kan du utnyttja för bra förvaring. Skippa den traditionella låga varianten och satsa på en högre med mer plats. Även om det är ett litet rum så försök att få plats med en smal byrå (B). Är det ont om plats kan den kanske ersätta ditt sängbord? Får du inte rum med en fåtölj till soffan så ska du inte heller försöka klämma in en. De få tomma ytorna som finns kvar behövs för att det inte ska se rörigt ut.

När det gäller färger och träslag så gör man bäst i att låta väggarna vara relativt ljusa och träslagen i samma ton. Enhetliga möbler skapar en lugnare miljö för ögat. I ett litet rum kan stora mattor vara överflödiga. Eftersom de ramar in och skapar rum i rummen så finns det oftast inte riktigt plats för dem visuellt. Tycker du att det känns naket utan så kan du lägga dit en fårfäll, det ger ett varmt intryck. Sängens överkast och påslakan får gärna gå i liknande färger som soffan och dess kuddar. Miljön upplevs mer rymlig och elegant om man håller samma färger och material på textilerna. Fundera på om du behöver gardiner. Har du ett vackert fönster så kan du framhäva det istället och låta ljuset komma in fritt. Gardiner bidrar oftast till att fönstret och rummet ser mindre ut. Låt väggarna vara rena med så få tavlor som möjligt och plocka undan prydnadsföremål som bidrar till en stökig känsla.

Slutligen så vill jag tipsa om belysningens påverkan på rummets storlek. Belys rummets hörn och tak, det breddar och höjer intrycket av rummet. Använd hellre flera små ljuskällor istället för en stor, det gör skillnad.

Lycka till!

Text och möbleringsförslag: Erika Norberg


Skriv en kommentar