Från ramen till pho: Guiden till Malmös bästa nudelställen

Från ramen till pho: Guiden till Malmös bästa nudelställen

Sugen på ramen, pho eller kanske udon-nudlar? Nudlar kommer i många olika former och tillreds på helt olika vis beroende på kök och kultur. Alla har sin charm – från den beroendeframkallande vietnamesiska nudelsoppan pho till japansk ramen tillredd på traditionellt vis. Malmö har inga renodlade ramenrestauranger, men däremot massor av bra nudelställen bestående av japanska, kinesiska, koreanska, vietnamesiska och thailändska restauranger. Här har vi sammanställt en guide för dig som vill äta riktigt bra nudlar i Malmö.

Innehållsförteckning
 1. Här äter du nudlar i Malmö
  1. Pink Head Noodle Bar – Ramen och andra nudelklassiker
  2. Mrs Saigon – Traditionellt tillagad pho
  3. Izakaya Koi – Yakisoba = wokade nudlar
  4. Khanh – Vietnamesiska nudelfavoriter
  5. Kin Long – Kinesisk nudelsoppa med fiskfrikadeller
  6. Yukai – En perfekt vardagskrog
  7. Quan – Koreansk ramen på lunchmenyn
  8. Namu – Nudlar och lammlägg
  9. Nam Do – En vietnamesisk Malmöfavorit
  10. Saiko – Kreativa "japas"-nudlar
  11. Dubbel Dubbel – Dumpling- och nudelkombo
  12. Krua Thai – Pad Thai och andra nudelfavoriter
  13. Köket Lu – Street food á la Hong Kong
  14. Gerege – Koreanska nudlar på sötpotatis
  15. Thap Thim Thai – Nudelsallader och krämiga buljongsoppor
  16. Restaurang Asien – Autentiska vietnamesiska smaker

Här äter du nudlar i Malmö

Pink Head Noodle Bar

Ramen och andra nudelklassiker

En av senare års mest hyllade restauranger i Malmö är Pink Head Noodle Bar i Malmö Saluhall. Här handknådas nudlar och tillagas tillsammans med fina råvaror, som anka och färska grönsaker. Hit kan du även gå om du vill äta ramen då det ofta finns med på den sparsmakade menyn som med jämna mellanrum byts ut.

Mrs Saigon

Traditionellt tillagad pho

Vietnamesisk mat förknippas med nudlar i alla möjliga former: Sommarrullar, ljummen nudelsallad och förstås den beroendeframkallande nudelsoppan pho. Mrs Saigon tillagar sin variant på traditionellt vis med en exceptionellt god buljong som bas.

Izakaya Koi

Hemsida

Yakisoba = wokade nudlar

Precis som alla japanska restauranger har nudlarna här en betydande roll på menyn. Det finns inga soppor utöver mison, däremot ett stor urval av yakisoba som är en rätt bestående av wokade nudlar, grönsaker och någon form av proteinkälla (i regel kyckling, tofu eller biff).

Khanh

Vietnamesiska nudelfavoriter

Khanh är en vietnamesisk restaurang som saknar rättigheter och stänger förhållandevis tidigt om kvällarna. Trots detta rekommenderar vi att ni beger er hit för att testa deras goda nudelrätter som alla håller hög kvalitet. Alla favoriter står på menyn, från pho till risnudelsallad. Missa heller inte deras goda myntalemonad som passar ypperligt till de vietnamesiska smakerna.

Kin Long

Hemsida

Kinesisk nudelsoppa med fiskfrikadeller

Kin Long har länge räknats till en av Sveriges främsta kinarestauranger med en stående plats i White Guide. Här äter du traditionella kinesiska rätter tillagade enligt autentiska recept snarare än de försvenskade varianter som många kommit att förknippa med kinesisk mat. Nudlarna tar inget större utrymme på menyn men deras fräscha nudelsoppa med fiskfrikadeller ger dem trots detta en plats i guiden.

Yukai

En perfekt vardagskrog

Yukai är en japansk restaurang som i lika hög grad fokuserar på varma anrättningar som på sushi. Det är en perfekt vardagskrog, dit man går för att äta både prisvärt och gott. Här finns flera nudelrätter att välja bland, såväl nudelsoppor som grillrätter med wokade nudlar.

Quan

Hemsida

Koreansk ramen på lunchmenyn

På Quan hämtar man inspiration från ett flertal olika asiatiska kök, allt i äkta ”asian fusion”-stil. Om det är nudlar du är ute efter (vilket vi får förutsätta om du läser den här guiden) ska du bege dig hit vid lunchtid. Då har de nämligen en utmärkt koreansk ramen på menyn, med kyckling, sidfläsk och jordnötter.

Namu

Nudlar och lammlägg

Efter vinsten i Sveriges Mästerkock öppnade den begåvade kocken Jennie Walldén sin egen koreanska restaurang intill Lilla Torg. Här finns det för tillfället endast en nudelrätt på menyn, men den är så pass spännande att vi trots detta bereder plats för Namu i vår nudelguide. Rätten består utöver nudlar bland annat av lammlägg, rotselleri och sanshopeppar.

Nam Do

Hemsida

En vietnamesisk Malmöfavorit

Nam Do har under de senaste åren kommit att bli många Malmöbors favoritställe när det kommer till vietnamesiskt. Den rätt som de allra flesta framhåller som särskilt beroendeframkallande är deras generösa och vällagade pho, serverad med massor av färska grönsaker, kryddor och förstås valfri proteinkälla.

Saiko

Hemsida

Kreativa "japas"-nudlar

Googla Saiko och du kommer att mötas av den ena hyllningen efter den andra. Sedan Pontus Johansson, den forna världsmästaren i sushitillverkning, startade krogen har den genomgått ett antal förändringar för att ge utrymme för all den kreativitet som ryms i hans matlagning. Idag gör de vad de kallar japas – en ordlek som ungefär kan tolkas som japanska tapas – och den kulinariska kvaliteten är fortsatt mycket hög. Menyn byts ut då och då, men som exempel på nudelrätter kan vi nämna deras nudelsoppa med marinerat ägg, picklade kantareller och griskind.

Dubbel Dubbel

Hemsida

Dumpling- och nudelkombo

Man kan undra varför vi tar med en restaurang specialiserad på dumplings i vår guide till Malmös bästa nudelställen. Svaret är så enkelt som att de är en av Malmös bättre asiatiska restauranger som bland annat erbjuder dumplings med glasnudlar. En rätt väl värd för alla nudelälskare att testa.

Krua Thai

Hemsida

Pad Thai och andra nudelfavoriter

Inom thaiköket finns det många olika sorters nudelrätter vilket förstås avspeglar sig i Krua Thais meny. Bland rätterna hittar du såväl äggnudlar som risnudlar. Särskilt förtjusta är vi i de sistnämnda tillsammans med ostronsås i någon form, exempelvis pad thai; en thaiklassiker som alltid går hem.

Köket Lu

Street food á la Hong Kong

Hos Lu på Davidshall kan du numera avnjuta autentisk kinamat enligt kantonesisk tradition. Själva beskriver de miljön som en kinesisk släktträff och maten som street food á la Hong Kong tillagat i ett ångande, hett och kaotiskt kök. Underbart om du frågar oss. På menyn finns både ris- och äggnudlar. Vad sägs exempelvis om wontonsoppa med risnudlar och honungsglaserat BBQ-fläsk eller grillad anka med valfria nudlar som tillbehör? Svårt val för nudelälskaren!

Gerege

Hemsida

Koreanska nudlar på sötpotatis

På Gerege äter du genuin koreansk mat som både är synnerligen prisvärd och vällagad. Menyn består som väntat av koreanska klassiker som bibimbap och diverse kimchibaserade rätter. För dig som gillar nudlar finns det emellertid någonting än mer lockande än så – nämligen nudlar gjorda på sötpotatis. Dessa serveras bland annat tillsammans med deras goda dumplingsoppa.

Thap Thim Thai

Hemsida

Nudelsallader och krämiga buljongsoppor

På Gamla Väster hittar du en av Malmös bästa thairestauranger. Thap Thim är specialiserade på rätter från Isaan, en region i Thailands nordöstra delar, men självklart finns även alla thaifavoriter också på menyn. Så också flertalet nudelrätter, däribland nudelsallader och krämiga buljongsoppor. Kul kuriosa: Rihanna åt här under sitt Sverigebesök för ett antal år sedan.

Restaurang Asien

Hemsida

Autentiska vietnamesiska smaker

I åratal har det pratats om den närmast mytomspunna Restaurang Asien vid Möllan. Det har sagts att det är hit personer med vietnamesiskt ursprung går för att få de autentiska vietnamesiska smakerna och en välrenommerad matskribent har skrivit om sina många, återkommande luncher här. Vad som än sagts har kontentan alltid varit att deras matlagning är någonting extra. Du lär med andra ord inte bli besviken om du är ute efter en äkta vietnamesisk risnudelsoppa – här sätts standarden.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta