Lemon Garden Lemon Garden

Guiden till glutenfria Malmö

I takt med hälsotrenden har allt fler restauranger och caféer blivit bra på att erbjuda glutenfria alternativ i Malmö. Idag behöver du inte nöja dig med trista och torra substitut – nu hittar du allt från glutenfria pizzor och pastarätter till plantbaserade bakelser och annat smarrigt utan gluten. Glutenintolerant, glutenkänslig eller helt enkelt bara en hälsomedveten glutenvägrare – här guidar vi till restauranger och caféer som bemästrar glutenfritt i Malmö.

Innehållsförteckning
 1. Glutenfria restauranger i Malmö
  1. Quê – Nyttigt från Vietnam
  2. Restaurant Mutantur – Superambitiöst
  3. Scandwich – Mackfavorit
  4. Rekas Burgers – Trygga burgare
  5. Holy Greens – Gott och nyttigt
  6. The Vegan Bar – Burgare för alla
  7. La Trattoria – Pasta och pizza utan gluten
  8. Far i hatten – Lyxpizza
  9. Davidshalls Pizzeria – Glutenfri pizza
  10. Fredo's Pizzagastronomia – Egen deg på rismjöl
 2. Glutenfria caféer i Malmö
  1. Glutenfritt i Malmö – Glutenfritt bageri
  2. Lemon Garden – Tropisk brunch
  3. Café Grannen – Brunch hos grannen
  4. Flax – Lokalproducerat och småskaligt
  5. Farm2Table – Veganskt och glutenfritt
  6. Systrar & Bröder – Fika utan vete
  7. Lotta Love Superfoodbar – Allt för hälsofantasten
  8. Jord – Brunch hela dagen

Glutenfria restauranger i Malmö

Ät glutenfritt på restaurang i Malmö

Quê

Hemsida

Nyttigt från Vietnam

Vietnam är känt för sitt hälsosamma kök, och du behöver inte åka långt för att få en smakbit. Det är bara att bege dig till restaurang Quê på Adelgatan. Här är det "modern vietnamesisk gourmetmat" med vietnamesiska smaker och svenska råvaror som gäller. Dessutom med bra alternativ för både veganer och glutenintoleranta.

Restaurant Mutantur

Superambitiöst

Ambitiösa Mutantur är vida känt, inte minst för att det är  Bocuse d'Or-kocken Alexander Sjögren som styr skutan här. Namnet har han hämtat från det latinska ordspråket “Tempora mutantor, nos et mutamur in illis”, som betyder “Tiderna förändras och vi med dem”, något som sätter tonen för restaurangen. Många som äter glutenfritt uppskattar Mutantur, som inte bara plockar bort det med gluten utan anpassar hela rätten.

Scandwich

Hemsida

Mackfavorit

Mackor förknippas ofta med glutenstinna varianter – men inte på Scandwich. Jo, visst finns sådana varianter på menyn, men det är inga problem att byta till glutenfritt bröd och kunna njuta av godsakerna som alla andra här. Menyn uppdateras ständigt, så lättast är att hålla koll på ställets sociala medier.

Rekas Burgers

Trygga burgare

Sugen på Hamburgare? Rekas gör sina burgare på färskt hängmörat kött och noga utvalda råvaror, och till mångas stora glädje går de att fås med glutenfritt bröd. Här kan man också äta pommes utan oro, eftersom de inte samfriteras med grejer med gluten i.

Holy Greens

Gott och nyttigt

Somliga kan tycka att priserna är i högsta laget för salladerna på Holy Greens men det är lätt att förstå varför när man ser råvarornas höga kvalitet. Det mesta – om inte allt – är glutenfritt, så bara välj och vraka från menyn.

The Vegan Bar

Burgare för alla

Möllan-haket The Vegan Bar har inte bara ett gediget utbud av veganska rätter, här kan även den som vill undvika gluten välja och vraka. Huvudfokus på menyn är burgare som kommer med alla möjliga toppings. Samtliga går att få med glutenfritt bröd, och även såserna är fria från gluten.

La Trattoria

Hemsida

Pasta och pizza utan gluten

Den här gemytliga italienska kvarterskrogen har både pasta och pizza utan gluten. Pizzan går dessutom även att få vegansk. Välj och vraka mellan olika klassiker från det förlovade matlandet och insup den genuina atmosfären, utan att oroa dig över gluten.

Far i hatten

Lyxpizza

Lite gluten ska inte hindra någon från att få äta pizza. Så resonerar man i alla fall på Far i Hatten, där samtliga pizzor kan fås glutenfria. Slå dig ner på den stora uteserveringen och njut av vällagad mat kombinerad med något gott i glaset. Här har man ett stort intresse för vin, vilket avspeglas i den imponerande vinlistan.

Davidshalls Pizzeria

Hemsida

Glutenfri pizza

Vem älskar inte pizza? Som tur är finns det alternativ även för den som vill skippa gluten. På Davidshalls Pizzeria kan du beställa glutenfri pizza, dessutom med många vegetariska alternativ. Skulle du vilja ha något annat finns även gyros på menyn. "Stans godaste", om man får tro restaurangen.

Fredo's Pizzagastronomia

Hemsida

Egen deg på rismjöl

Är det pizza du suktar efter kan Fredo's stå till tjänst. Här slappar man inte med färdigköpta degar och högre priser för glutenfritt, utan de glutenfria pizzorna görs med egen deg baserad på rismjöl. Komponera en egen pizza med dina favorittoppings eller välj bland det extensiva utbudet på menyn.

Glutenfria caféer i Malmö

Fika glutenfritt på café i Malmö

Glutenfritt i Malmö

Hemsida

Glutenfritt bageri

Det kanske mest uppenbara stället i guiden har till och med valt att döpa sin verksamhet till "Glutenfritt i Malmö" – och det säger förstås allt man behöver veta. Köp allt från baguetter till fikabröd från en miljö som garanterat är fri från spår av gluten.

Lemon Garden

Tropisk brunch

Det här är stället för dig som gillar en riktigt maffig brunch. Desserter och smoothies i kombination med matigare rätter utgör menyn som hämtar inspiration från Tulum i Mexiko, där brunchen tagit stora kliv framåt de senaste åren. Det tropiska går igen i upplägget av rätterna, med tropiska frukter som pitaya, mango och ananas. Mycket av det som serveras är dessutom veganskt, glutenfritt och/eller laktosfritt. 

Café Grannen

Brunch hos grannen

Café Grannen är litegrann vad det låter som: ett café med känslan av att hänga i trevlig grannes vardagsrum. Just denna granne är dessutom mån om både hälsa och miljö, och serverar därför vegansk brunch, fika och lättare måltider. Flera av alternativen är också glutenfria. 

Flax

Hemsida

Lokalproducerat och småskaligt

Alldeles intill Folkets park hittar du Flax, som utsetts till Malmös bästa café på Malmö Gastronomy Awards 2021. Här är målet att skapa en meny där allt är lokalproducerat och veganskt. Och förstås småskaligt och hållbart, från fika och lunch till öl och drycker. Mycket här är också glutenfritt.

Farm2Table

Veganskt och glutenfritt

På Farm2Table i Davidshall går glutenfritt och veganskt hand i hand. Här serveras brunch, kaffe och fika hela dagen, med fokus på en växtbaserad meny som uppdateras med säsongerna, med mycket glutenfritt i sortimentet.

Systrar & Bröder

Fika utan vete

Systrar & Bröder är mångas förstahandsval när det kommer till glutenfri fika. Gå loss på den välfyllda frukost- eller lunchbuffén, droppa in för en välsmakande fika eller plocka med dig godsaker och bröd hem.

Lotta Love Superfoodbar

Allt för hälsofantasten

Hälsocaféet på Davidshallsgatan har allt för den som vill äta nyttigt och växtbaserat. Glutenintolerant? Lugn, det är bara att välja och vraka bland allt som erbjuds. Utbudet består av "superfood" i stil med acaibowls, lunchrätter och raw-cakes.

Jord

Hemsida

Brunch hela dagen

Jord Malmö skulle gärna se en grönare framtid, så de tar saken i egna händer och serverar en helvegansk brunch, hela dagen. Välj bland pannkakor, bowls och andra brunchfavoriter varav många saknar gluten.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;