Guiden till Malmös bästa vegetariska restauranger

Guiden till Malmös bästa vegetariska restauranger

Det har inte alltid varit lätt att hitta vegetariska restauranger i Malmö, men med falafeln som lokalfavorit tar vi oss fram med fart vad gäller utbudet av alternativ för stans icke-köttätare. Malmös vegetarianer, och till viss del även veganer, kan fröjdas åt allt fler restauranger och caféer som erbjuder grönt, skönt och animalfritt. Nedan guidar vi till Malmös bästa vegetariska restauranger och listar favoriterna i den frodande vego-djungeln.

Innehållsförteckning
 1. Bästa vegetariska restaurangerna i Malmö
  1. Sájvva – Kryddigt från Indien
  2. Restaurant Mutantur – Finkrog till vardags
  3. Vegegården – Bli mätt som en vegetarisk plätt
  4. Far i hatten – Populär destination
  5. Shamiat – Äkta smaker från Syrien
  6. Lyran – Från jord till bord dagligen
  7. Café Grannen – Vegovänlig granne
  8. Restaurang Spill – Finlunch av matspill
  9. Mygel – Lunch och brunch
  10. Rau – Trendigt mini-hak
  11. Saltimporten Canteen – Lunchfavorit vid vattnet
  12. Kin Long – På smakresa genom Kina
  13. Dubbel Dubbel – Dim sum-krog på Möllan
  14. Balthazar – Trippel KRAV-märkning
  15. Restaurang Delhi – Smakrikt utbud för alla
  16. The Vegan Bar – Vegoburgare hela vägen
  17. Two Forks – Len hummus
  18. Farm2Table – Naturligt näringsrikt
  19. Värnhems Falafel – Populärt falafelhak

Bästa vegetariska restaurangerna i Malmö

Sájvva

Kryddigt från Indien

I Värnhem hittas denna familjeägda restaurang, som givit sig hän att ta med Indiens kryddiga kök till Malmö. Stället är förvisso inte helvego, men växtbaserade rätter har en helt egen meny med allt från streetfood till indiska huvudrätter. Vill du ha något festligt i glaset finns ett stort utbud av fantasifulla cocktails.

 • Vegograd: Många vegetariska och veganska alternativ

Restaurant Mutantur

Finkrog till vardags

Plocka ihop din egen smakupplevelse på Mutantur, vars matmeny är i ständig förändring men alltid bjuder på en mängd kreativa smårätter i säsong för omnivore som vegetarian. Öppet endast måndag till fredag, med helgen reserverad för arrangemang och konstpaus.

 • Vegograd: Många vegetariska alternativ

Vegegården

Hemsida

Bli mätt som en vegetarisk plätt

En asiatisk-vegetarisk restaurang med en hyllad lunch- och helgbuffé som inte lämnar någon hungrig, samt en robust à la carte-meny. De asiatiska influenserna märks i smakerna såväl som i råvaror och inredning. Det bjuds på "kött"-rätter i olika former vars huvudkomponent egentligen är sojaprotein. Det mesta är även veganskt och glutenfritt.

 • Vegograd: Endast veganskt

Far i hatten

Populär destination

I Malmö Folkets Park ligger Far i hatten, som lockar till sig gäster såväl under sommaren som årets kallare månader. Menyn rymmer gott om vegetariska, och även ett par veganska, alternativ. Rätterna som serveras följer säsongerna och råvarorna kommer från lokala producenter och bönder.

 • Vegograd: Flera vegetariska alternativ

Shamiat

Hemsida

Äkta smaker från Syrien

Det syrianska köket består till mångt och mycket av växtbaserade rätter såsom smakrika röror, örtiga sallader, foul, fyllda grönsaker och det toppade tunnbrödet manakish. På Malmös allra första syriska restaurang kan såväl vegetarianer och veganer som allätare festa loss på både små och stora rätter med autentiska smaker från Mellanöstern.

 • Vegograd: Flera vegetariska alternativ

Lyran

Från jord till bord dagligen

Att slå upp dörren till gemytliga lilla Lyran matbar är en upplevelse bara den, med härliga dofter från det öppna köket som väntar redan vid ingången. Kärleken för kokkonsten märks i allt från service till den enkla listan på dagens råvaror som utgör kvällens avmsakningsmenyer, som finns att välja vegetarisk, pescetarisk eller blandad. Vegansk meny kan förbeställas.

 • Vegograd: Vegetarisk avsmakningsmeny

Café Grannen

Vegovänlig granne

Kvarterets kanske skönaste granne dukar gladeligen upp till såväl frukost som helgbrunch i sitt hemtrevliga vardagsrum. Här är det vegovänliga godsaker såsom croissanter, scrambled tofu, pizza, pastasallader och annat gott som gäller. Du kan också droppa in för en näringsrik smoothie och saftigt bananbröd.

 • Vegograd: Endast vegetariskt
Restaurang Spill Gängtappen Restaurang Spill Hyllie
Restaurang Spill Gängtappen
restaurangspill.se
Restaurang Spill Hyllie
restaurangspill.se
Restaurang Spill Gängtappen
@restaurangspill
Restaurang Spill Hyllie
@restaurangspillhyllie
Restaurang Spill Gängtappen Restaurang Spill Hyllie

Finlunch av matspill

Malmökrogars matsvinn blir till formidabla luncher tack vare finkrogserfaren räddningspatrull på SPILL. Dagens rätt finns för såväl köttätare som vegetarianer varje vardag. Vilka rätter som serveras bestämts först samma morgon, då man utgår från vilka råvaror som behöver räddas för dagen. 

 • Vegograd: Dagens vegetariska lunch
 • Stora Varvsgatan 11, Västra hamnområdet/Malmö Centrum Skrivaregatan 23
  Restaurang Spill Gängtappen
  Stora Varvsgatan 11, Västra hamnområdet/Malmö Centrum
  Restaurang Spill Hyllie
  Skrivaregatan 23
 • Restaurang Spill Gängtappen
  restaurangspill.se
  Restaurang Spill Hyllie
  restaurangspill.se
  073-707 08 13
 • Restaurang Spill Gängtappen Restaurang Spill Hyllie

Mygel

Lunch och brunch

I ett gammalt lokstall i Frihamnen kan du avnjuta en välkomponerad vegolunch signerad Mygel. Hela menyn går i vegetariskt stuk och genomsyras av rustika smaker från Italien. På helgen ställer man till med lyxbrunch, och då och då dyker även speciella kvällsmenyer upp i kalendariet. 

 • Vegograd: Endast vegetariskt

Rau

Trendigt mini-hak

Den här lilla restaurangen på Davidshallstorg hämtar sin inspiration från “lite här och där i Sydostasien”. Råvarorna kommer från växtriket och kombineras med spännande viner till en liten men naggande god meny.

 • Vegograd: Endast veganskt

Saltimporten Canteen

Lunchfavorit vid vattnet

En inte så välbevarad hemlighet är att det vegetariska alternativet på Malmös älskade Saltimporten Canteen alltid är minst lika gott som – om inte snäppet vassare än – dagens. Gotta dig här i säsongens primörer och sol på en bra dag. Det vegetariska alternativet växlar veckovis.

 • Vegograd: Veckans vegetariska rätt

Kin Long

Hemsida

På smakresa genom Kina

Malmös äldsta kinesiska restaurang är också en av Malmös finaste – inte minst för de som föredrar växtbaserade smakupplevelser. Wokat, friterat, stekt och ångkokt gott serveras av trevlig och kunnig personal i skön atmosfär.

 • Vegograd: 90% av menyn går att få vegetarisk/vegansk

Dubbel Dubbel

Hemsida

Dim sum-krog på Möllan

Plocka ihop ett kalas på östasiatiska smårätter i mysig miljö på Dubbel Dubbel, eller låt setmenyerna guida dig genom dumplings, baos och annat gott. Samtliga menyer går att få vegetariska och veganska. Ackompanjeras gärna av husets smakrika drinkar, varav ett par är alkoholfria.

 • Vegograd: Vegetariska avsmakningsmenyer samt många vegetariska à la carte-rätter

Balthazar

Hemsida

Trippel KRAV-märkning

Allt är vegetariskt och majoriteten av råvarorna är ekologiska på restaurangen Balthazar, som är KRAV-certifierad. Det finns avsmakningsmeny för den som vill prova lite av alla rätter, annars går det fint att välja själv från à la carten.

 • Vegograd: Endast vegetariskt

Restaurang Delhi

Hemsida

Smakrikt utbud för alla

Många indiska restauranger i Malmö har ett stabilt urval av vegetariska rätter, men Delhi på Södra Förstadsgatan stoltserar även med ett fint veganskt utbud. Här kan de flesta njuta av mustiga grytor och allt som hör till. Avrunda gärna med chai eller något sött.

 • Vegograd: Många vegetariska och veganska alternativ

The Vegan Bar

Vegoburgare hela vägen

The Vegan Bar är till synes en helt vanlig Möllan-krog med ett enkelt dryckesutbud och en matmeny som talar om passande krubb i burgarväg. Men en närmare titt på hamburgarmenyn avslöjar varför detta är Möllans mest veganvänliga krog – samtliga burgare är nämligen veganska. Hemgjorda whiskeymarinerade sojaburgare, kikärtsburgare och svampburgare får sällskap av innovativa toppings och tillbehör. 

 • Vegograd: Endast veganskt

Two Forks

Len hummus

Bakom Two Forks står duon Matan och Charlotte, som med passion för hållbarhet odlar egna råvaror och använder dessa för att laga schysst vegomat från grunden. Lunchtid är det krämiga hummusbowls som gäller, medan man framåt kvällen satsar på smårätter från Mellanöstern.

 • Vegograd: Mestadels vegetariskt och veganskt

Farm2Table

Naturligt näringsrikt

Farm2Table satsar på mat från växtriket till frukost, brunch, lunch och fika. Menyn baseras på säsongens råvaror, men listar alltid ett par näringsrika varmrätter, toasts och brunchrätter som bowls och pannkakor. Kurrar magen lite extra kan du kombinera med en fruktig smoothie.

 • Vegograd: Endast veganskt

Värnhems Falafel

Populärt falafelhak

Att det finns bra falafel i Malmö är förvisso ingen nyhet, men då Värnhems Falafel är extra hyllat inom vegokretsarna tycker vi att de förtjänar en plats i denna guide. I det lilla haket stax innan utfarten till motorvägen serveras frasiga, nyfriterade kikärtsbollar i hembakat bröd med en mängd tillbehör såsom grönsaker, mango-curry sås, halloumi och fetaost. Riktigt schysst mot plånboken också!

 • Vegograd: Många vegetariska alternativ

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;