Malmös bästa restauranger med mat från Mellanöstern

Malmös bästa restauranger med mat från Mellanöstern

Fatteh, tabbouleh, hummus, Ayran, meze – om du är sugen på bra, genuin mat från Mellanöstern är Malmö rätt stad att befinna sig i. Malmö präglas av sin multikulturella identitet vilket även avspeglar sig i stadens kulinariska utbud. Och smak och doft från Mellanöstern råder det ingen brist på. Här hittar du såväl 25-kronorsfalafel som mer exklusiva varianter. Syriskt, afghanskt, persiskt eller afghanskt – välj din favorit i guiden till Malmös bästa restauranger med mat från Mellanöstern.

Innehållsförteckning
 1. Mellanösternrestauranger i Malmö
  1. Shamiat – Malmös första syriska restaurang
  2. Laziza – Libanesisk buffé
  3. Jasmin Alsham – Missa inte vattenpipan
  4. Occo – Exklusivt libanesiskt
  5. Restaurang Novroz – Persiskt/iranskt vid Möllan
  6. Tehran – Persiska kebabspett och lammrevben
  7. Café Ceder – Libanesisk semi-fusion
 2. BONUS: Falafelställen
  1. Badrans Super Falafel – Falafel och snyltande fiskmåsar
  2. Falafel & Burgers – Falafel i palestinsk pita
  3. Jalla Jalla – Falafel och klubbkids

Mellanösternrestauranger i Malmö

Shamiat

Hemsida

Malmös första syriska restaurang

Shamiat kallar sig själva för Malmös första syriska restaurang och har sedan de slog upp dörrarna hyllats av såväl restaurangbesökare som matskribenter. Här blandas klassiska syriska rätter med libanesiska favoriter. De erbjuder även populära menyer för catering vilket passar ypperligt då du vill spara tid inför en större fest.

Laziza

Libanesisk buffé

Många malmöiter skulle förmodligen hävda att Malmös bästa buffé serveras på Laziza. Och få kök gör sig så bra på buffébordet som just det libanesiska. De goda och fräscha rätterna passar utmärkt tillsammans och är således enkla att kombinera på tallriken. Välj bland en mängd olika röror, grönsaker och kött tillagat på olika vis.

Jasmin Alsham

Hemsida

Missa inte vattenpipan

Här förflyttas du snabbt till de delar av Mellanöstern där varje lyckad middag avslutas med te, nötter och vattenpipa. Välj gärna någon av meze-tallrikarna och räkna med rejäla portioner. Och som sagt: Missa inte vattenpipan på uteserveringen.

Occo

Exklusivt libanesiskt

Mellanösterns härliga smaker för ofta tankarna till rustika rätter, ofta enkelt serverade med generösa portionsstorlekar. På Occo har man valt en något exklusivare framtoning, även om man är trogen de traditionella libanesiska smakerna. Bara de smått storslagna lokalerna gör restaurangen värd ett besök.

Restaurang Novroz

Persiskt/iranskt vid Möllan

För autentiska persiska/iranska rätter ska du besöka Restaurang Novroz på Ystadsgatan nära Möllevångstorget. Maten som serveras ser ofta (minst sagt) rustik ut. Se det som en del av tjusningen eller fokusera på smakerna så blir du garanterat nöjd.

Tehran

Persiska kebabspett och lammrevben

Restaurang Tehran serverar precis som grannen Novroz persisk mat. Välj mellan rätter som spett på olika sorters kött, lammrevben och mustiga lins- och köttgrytor. Till maten dricker du yoghurtdrycken Ayran och avlutar med en varm kopp te.

Café Ceder

Hemsida

Libanesisk semi-fusion

På Café Ceder har man vägrat begränsa sig till endast ett kök, varpå man närmast skulle kunna kalla deras matlagning för en förenklad variant av fusion. Här finns bland annat italienska rätter som lasagne, men basen är för det mesta libanesisk vilket tar sig uttryck genom tillbehör som hummus och tabbouleh. Det blir väl inte mer Malmö än så?

BONUS: Falafelställen

Badrans Super Falafel

Falafel och snyltande fiskmåsar

Vad vore en lista över Malmös bästa restauranger med mat från Mellanöstern utan några bra falafelställen representerade? På Super Falafel trängs poliser, skolungdomar, byggarbetare och kontorsnissar i kön för att få sig en kebabtallrik, falafelrulle eller mixtallrik med sig till lunch. Äts vid fint väder enligt tradition utomhus tillsammans med snyltande fiskmåsar.

Falafel & Burgers

Falafel i palestinsk pita

Falafeln finns i nästan alla Mellanösterns kök, således vill vi tipsa om en av Malmös godaste varianter på rätten – trots att restaurangen i övrigt helt saknar koppling till Mellanöstern. På Falafels & Burgers serveras de nyfriterade falafelbollarna antingen i en matig sallad, eller i palestinskt pitabröd fyllt med sumac, rödkålssallad, äpple och en frisk vitlökssås.

Jalla Jalla

Hemsida

Falafel och klubbkids

Falafeln på Jalla Jalla gör ingen besviken. Brödet är färskt, falafelbollarna rykande nyfriterade och grönsakerna alltid både färska och fräscha. Ändå är de kanske mest kända för att stället om nätter och sena kvällar förvandlas till en miniklubb då musiken skruvas upp och kunderna dansar sig fram genom kön.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;