Stellagalan 2020: Här är alla vinnare

Stellagalan, som lyfter de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi, korade under måndagen den 21 september tio nya pristagare – allt från bartenders och kockar till konditorer och servis.

På plats på galan på A house och Omaka i Stockholm var vinnare, sponsorer, Stellagalans styrelse samt ett filmteam som spelade in och sände galan.
– Vi tycker det är viktigare än någonsin att lyfta de kvinnliga stjärnorna i branschen detta år, säger Anette Rosvall, Stellagalans talesperson. När vi i somras tog tempen på jämställdheten inom gastronomin blev det tydligt att vi behöver fortsätta kämpa för att kvinnor ska få plats.

Emelie Zung Hee Svensson på Restaurang Agnes blev förvånad och väldigt glad över vinsten som Stellasommelier. Hon menar att debatten om jämställdhet inom gastronomin är nödvändig.
– Jag märker att en del blir lite rädda när man pratar om jämställdhet och feminism. Men det handlar ju inte om att flytta tillbaka männens positioner – utan om att lyfta fram kvinnorna.

Hanna Oscarsson på Cadierbaren korades till Stellabartender.
– Jag oroar mig för att kvinnor väljer bort bartenderyrket i brist på förebilder. Vi är inte många kvinnor i barbranschen och därför är det viktigt att uppmärksamma de som finns. För egen del har mitt yrkesval som kvinna i en mansdominerad bransch gett både en hel del rampljus och en hel del motstånd.

Vinnare på Stellagalan 2020:

Stellabagare
Moa Brink – Nya Lundbergs, Stockholm

Stellabartender
Hanna Oscarsson – Cadierbaren, Stockholm

Stellakock
Elvira Lindqvist – Fotografiska Restaurang, Stockholm

Stellakonditor
Frida Leijon – Leijon stenugnsbageri och konditori, Uppsala

Stellamedia
Zeina Mourtada – Zeinas Kitchen, Stockholm

Stellamentor
Maria Pettersson – ordförande i Svenska Kockars förening och lärare på Dackeskolan i Mjölby

Stellaservis
Ilona Freudenthaler – Kungsportshuset Matbar/The Concept, Göteborg


Stellasommelier
Emelie Zung Hee Svensson – Restaurang Agnes, Stockholm

Stellahederspris
Katarina Westlund – Dackeskolan, Mjölby

Suzanne Wohlins Stipendium
Pernilla Elmquist, kock och ägare till Nordic Street Food i Malmö

Stipendiets syfte är att ge en engagerad kvinna med framtidstro i restaurangbranschen möjlighet att förkovra sig, antingen genom kurser eller praktik eller andra utvecklande projekt.