Guiden till budgetvänlig lunch i Stockholm

Att skippa matlådan och luncha ute kan bli dyrt i längden. Som tur är finns det många ställen i Stockholm som passar bra när man vill äta en god och relativt billig lunch i budgetklassen. För att göra det lite enklare att hitta dit guidar vi till Stockholms bästa lunch under hundralappen; från hälsosamma snabbmatsalternativ till vegobuffé och take away-soppa. Du hittar även ett gäng grymma caféer som inte bör missas när magen kurrar. Smaklig spis!

Kolla även
- Bästa lunchen: Guiden till Stockholms bästa lunchrestauranger
- Prisvärda restauranger: Prisvärda restauranger i Stockholm
- Prisvärd brunch: Här hittar du prisvärd brunch i Stockholm
- Snabbmat: Guiden till Stockholms bästa snabbmat
- Take away: Guiden till Stockholms bästa take away-ställen

Babel Deli: Massor av meze
Att Babel Deli är ett populärt lunchhak råder det knappast några tvivel om. Här köas det varje dag för meze, sallader och wraps som görs på beställning och äts på plats eller som take away. Miljön är modernt medelhavsinfluerad och maten både omtyckt och plånboksvänlig. 
Prissexempel: Pitawraps från ca 69 kr
Mer information: Babel Deli Vasastan, Kungstensgatan 33, Vasastan
Mer information: Babel Deli Hornstull, Långholmsgatan 27, Södermalm

Teatern: Lyxig fastfood-scen
Med några av landets grymmaste kockar bakom kulisserna har Teatern i Skanstull gjort succé från dag ett. Matscenen är tillräckligt stor för att täcka in det mesta från nudlar till ekologisk veganmat, pizza och bakelser, och bäst av allt är så klart att det smakar mycket mer än det kostar.
Pris: Varierar, men det mesta ligger under 100 kr
Mer information: Teatern, Götgatan 132, Södermalm

K25: Hela världen i centrum
Här kan man hitta filialer till omtyckta Stockholmsställen som serverar mat från hela världen. För sällskapet med olika önskemål är det bara att välja respektive favorit och äta tillsammans i den gemensamma matsalen. Annars fungerar så klart take away lika bra.
Pris: Varierar, mycket ligger under 100 kr
Mer information: K25, Kungsgatan 25, City

Restaurang SIR: Prisvärd hemlighet
Bland dem som känner till den, är Stockholms restaurangskola på Kungsholmen även en populär lunchrestaurang. Lunchen består av en trerättersmeny som går loss på ungefär en hundring; ett riktigt vrakpris för en trerätterslunch lagad av morgondagens proffskockar.
Pris: Trerätterslunch runt 100 kr
Mer information: Restaurang SIR, Alströmergatan 39, Kungsholmen


Restaurang SIR

Café Zeppelin: Hemlagat hela vägen
Ordentlig, hemlagad mat under hundralappen. Det är vad som serveras på den här lilla restaurangen på Kungsholmen, där allt tillagas på plats redan från ottan. Vill du vara extra ekonomisk och inte har något emot att hämta med så är lunchlådan ett hett tips.
Pris: Dagens ca 89 kr, take away ca 69 kr
Mer information: Café Zeppelin, Wargentinsgatan 3, Kungsholmen


Café Zeppelin

La Neta: Poppis taco-hak
Den välbesökta taquerian lockar många lunchare som vill äta enkelt och billigt men ändå gott. Maten beställs och hämtas upp vid kassan, och menyn består av ett gäng tacos och quesadillas i olika storlekar, med generösa mängder smält ost. Räkna med köbildning under lunchrusningen.
Prisexempel: Små tacos ca 22 kr, 5 st ca 95 kr
Mer information: La Neta Östgötagatan, Östgötagatan 12B, Södermalm
Mer information: La Neta Barnhusgatan, Barnhusgatan 2, City

Vigårda: Snabbt från F12
F12:s snabbmatskoncept erbjuder hela paketet för den som är ute efter både kvalitet och enkelhet. På menyn samsas budgetvänliga kvalitetshamburgare, olika tillbehör och även en säsongsanpassad skördesallad. Gör din beställning i kassan och ät på plats eller i farten.
Prisexempel: Originalburgare ca 83 kr
Mer information: Vigårda Barbeque, Norrlandsgatan 13, City
Mer information: Vigårda Vasagatan 44, Vasagatan 44, City

Bistro Rolf de Maré: Luncha som i Paris
I anslutning till Dansmuseet ligger den här franska bistron med rätter i svenskfransk tappning. Bland annat hittar du fisk- och skaldjursgryta, vegoburgare och veckans husman på menyn. Centralt beläget och fyllt med klassiska bistrovibbar.
Prisexempel: Dagens ca 98 kr
Mer information: Bistro Rolf de Maré, Drottninggartan 15, City

 
Bistro Rolf de Maré

Falafelbaren: Mångas falafelfavorit
Ett mecka för stans alla falafelälskare. Falafelbaren har blivit känd just för sin ekologiska falafel med stenugnsbakat pita- eller laffabröd gjort på surdeg. Välj mellan en rad olika varianter eller gå loss på en hel falafelsallad, och var beredd på att det kan bli trångt i lokalen.
Prisexempel: Originalfalafel ca 75 kr
Mer information: Falafelbaren Mariatorget, Hornsgatan 39, Södermalm

Légumes: Grön budgetbuffé
Buffén hos Légumes vid Bysistorget på Södermalm är helvegetarisk och dessutom budgetvänlig. Här hittar du medelhavsinspirerad mat som läggs upp direkt vid disken och med fördel äts på uteserveringen, när vädret tillåter.
Pris: Buffé ca 85 kr/person
Mer information: Légumes, Hornsgatan 80, Södermalm

Noodle Mama: "Happy Healthy Eating"
Ett nyttigt snabbmatskoncept med rötterna i Tokyo som går under namnet "Happy Healthy Eating"; perfekt för den som vill vara snäll mot både kropp och plånbok. För extra mycket happiness - kolla in nudelskålarna i olika varianter.
Prisexempel: Dagens bowl ca 79 kr
Mer information: Noodle Mama Götgatan, Götgatan 78, Södermalm
Mer information: Noodle Mama Kungsholmsgatan, Kungsholmsgatan 22, Kungsholmen

FLFL: Sofo-falafeln
På Skånegatan huserar det här trendiga falafelhaket där man kan äta vegetariska och veganska rätter såsom falafel, hummus och sallader till humana priser. Falafeln görs från grunden enligt medelhavstradition och serveras på snyggt vis.
Pris: Lunch från ca 65 kr
Mer information: FLFL Levantine Kitchen, Skånegatan 87, Södermalm

Soup du jour: Soppa i farten
Östermalm är inte den billigaste stadsdelen, men det här lilla take away-stället på Linnégatan säljer lunchsoppor till ett riktigt bra pris. Varje dag erbjuds dagens soppa i form av allt från thaicurry till svampsoppa, men också sallader och wraps att plocka med sig.
Pris: Soppa/sallader/wraps ca 75 kr (enbart take away)
Mer information: Soup du jour, Linnégatan 16, Östermalm

Eggs Inc: Skippa kolhydraterna
Ägg är både billiga och nyttiga, och på snabbmatsstället Eggs Inc mitt i stan har man skapat en glutenfri meny med utgångspunkt i ekologiska ägg. Bland annat serveras olika former av omeletter och sallader. För matlagningen står Andreas Hedlund, som vann Årets Kock 2002 och har lagat mat till Nobelfesten.
Prisexempel: Omeletter ca 75-95 kr
Mer information: Eggs Inc, Regeringsgatan 26, City

Tamarindo: Thailand möter Mexiko
Tamarindo är en liten lunchrestaurang mitt på Söder som har både mexikanska och thailändska rätter på menyn. Här kan du även hitta sallader och hälsotallrikar till schyssta priser, och det är nära till både Slussen och Mariatorget.
Pris: ca 70-85 kr
Mer information: Tamarindo, Repslagargatan 8, Södermalm

Mesh (Planet Food): Hälsosamt i Hallen
Det perfekta alternativet för alla som vill äta snabbt, nyttigt och gott. Mesh, som tidigare hette Planet Food och huserar i Östermalmshallen, är inte minst omtyckt för sin omtalade hälsotallrik, men givetvis hittar du även sallader, wraps, juicer och generellt mycket veganskt och vegetariskt i utbudet.
Prisexempel: Wraps ca 80-90 kr
Mer information: Mesh (Planet Food), Östermalmshallen, Östermalm

Taverna Mia Vida: Avslappnat italienskt
För dig som är sugen på italienskt har den här avslappande Söderkrogen lunch till ett bra pris. De italienska rätterna serveras från öppet kök och läget mitt på Hornsgatan är lättillgängligt.
Pris: Dagens lunch ca 90 kr
Mer information: Taverna Mia Vida, Hornsgatan 92, Södermalm


Taverna Mia Vida

Hötorgshallen: Saluhall för alla smaker
Sondera utbudet av mat från hela världen. Här hittar du allt och lite till, oavsett om du vill hämta med, sitta kvar eller bara köpa ingredienser till en egen lunch. Restaurangernas priser varierar, men du kan vara säker på att hitta många bra och omtyckta budgetalternativ bland handlarna.
Pris: Varierar, många budgetalternativ
Mer information: Hötorgshallen, Hötorget, City

Hamburgare (se även guiden till Stockholms bästa renodlade hamburgerrestauranger)
Hamburgare behöver inte alltid vara så billiga, men självklart finns det ett gäng grymma hamburgerställen i Stockholm som levererar under hundringen. Nedan hittar ni några tips.
Tips på hamburgare:
Phil's Burger Kungsholmen/Gärdet/Östermalm/Sundbyberg
Burgers & Beer, Rörstrandsgatan 11, Vasastan
Prime Burger Company Södermalm/Östermalm/City/Kungsholmen


Phil's Burger

Caféer

Gildas Rum: Nära till Nytorget
Mysigt café precis vid Nytorget där man både kan fika och äta med utsikt över parken. Sjunk ner i en fåtölj eller haffa en plats på uteserveringen om vädret är varmt. Bakom disken hittar du exempelvis lunchmackor och matiga sallader samt diverse hemgjorda bakverk.
Prisexempel: Lunchmackor ca 54 kr
Mer information: Gildas Rum, Skånegatan 79, Södermalm

 
Gildas Rum

Il Caffè: Från Kungsholmen till LA
Sedan Il Caffè föddes på Kungsholmen har de öppnat hippa caféer på flera ställen i stan, och idag finns de även i LA. Såväl kaffet som de grillade mackorna och den sköna miljön håller hög standard, något som får många stockholmare att installera sig här.
Prisexempel: Grillade mackor ca 70-85 kr
Mer information: Il Caffè Södermannagatan, Södermannagatan 23, Södermalm
Mer information: Il Caffè Drottninggatan, Drottninggatan 85, City
Mer information: Il Caffè Bergsgatan, Bergsgatan 17, Kungsholmen
Mer information: Il Caffè Mäster Samuelsgatan, Mäster Samuelsgatan 10, City

Stenugnsbageriet Le Violon Dingue: Soppa+pizza
Här langas det ut hemlagade lunchsoppor på löpande band. Det lilla bageriet är superpopulärt, inte minst på onsdagar då soppan serveras tillsammans med en pizzaslice (alternativt ostsmörgås) till ett riktigt facilt pris. Effektivt och genomtänkt.
Prisexempel: Soppa+pizzaslice ca 69 kr
Mer information: Stenugnsbageriet Le Violon Dingue, Olof Palmes gata 12, City

Kafé Orion: Café-koll i gammal teater
De gamla ägarna från Kafé Esaias (som de vann Gulddraken för) satsar numera helhjärtat på detta café, som är inhyst i en gammal teaterlokal intill Odenplan. Fokus ligger på såväl fina kaffebönor som på schysst cafémat i form av värmande soppor, sandwichar, sallader och omelett. Och givetvis kan man även skölja ner maten med en hantverksöl om man så önskar.
Prisexempel: Soppa ca 89 kr, omelett ca 79-95 kr
Mer information: Kafé Orion, Norrtullsgatan 10, Vasastan

Andra guider du kanske är intresserad av
- Vegetariskt: Vegetariska restauranger i Stockholm
- Caféer: Guiden till Stockholms bästa caféer
- Sushi: Guiden till Stockholms bästa sushi
- Pizza: Finpizzaguiden - Stockholms bästa pizza
- Hamburgare: Här hittar du Stockholms bästa renodlade hamburgerrestauranger

Om guiden till budgetvänlig lunch i Stockholm
Guiden till budgetlunch i Stockholm uppdateras löpande. Maila oss på hello@thatsup.se om du vet någon riktigt bra restaurang med billig lunch i Stockholm som vi har missat och borde skriva om. Säg även till om ni ser några felaktigheter i guiden. Annars hoppas vi att du får en trevlig upplevelse på den restaurang du nu väljer att gå till.

Relaterade artiklar:

Visa på karta