Här kan du äta kräftor i Stockholm

Här kan du äta kräftor i Stockholm

Vad vore väl sensommaren utan en traditionell kräftskiva eller kräftmiddag? Under augusti och september dukas det upp till kräftskiva på flera restauranger runtom i Stockholm, medan andra krogar valt att servera denna delikatess året runt. Man brukar säga att den traditionella kräftpremiären sker i början av augusti, men många serverar och ställer till med kräftskiva även in på hösten. Det snålas inte heller på krutet när det gäller ambitionerna kring de traditionella dekorationerna, med färgglada partyhattar och snapsvisor. Så skippa allt slit hemma och förflytta istället festen till en av stans restauranger. Här är guiden till var du kan äta kräftor och gå på kräftskiva i Stockholm.

  1. Restauranger med kräftskiva
    1. 1
      Bockholmen Kräftskiva den 8 augusti
    2. 2
      Debaser Pontonen Kräftskiva den 29–31 augusti
    3. 3
      Ulla Winbladh 7–18 augusti
    4. 4
      Surfers 25 augusti
    5. 5
      Villa Godthem 15 augusti
    6. 6
      Blique Augusti
    7. 7
      Den Gyldene Freden 28 augusti–10 september
    8. 8
      Tennstopet 5-31 augusti
    9. 9
      Lisa Elmqvist Augusti–september (och året runt i restaurangen)
    10. 10
      B.A.R. Augusti-september (och året runt)
    11. 11
      Sturehof Kräftskiva den 8 augusti, färska kräftor serveras efter säsong
    12. 12
      Teddys 20–21 september
    13. 13
      Nyckelvikens Herrgård Augusti
    14. 14
      Hotel Skeppsholmen Augusti
    15. 15
      Wedholms Fisk 21 augusti
    16. 16
      Fjäderholmarnas Krog Efter säsong
    17. 17
      Tak 19-31 augusti

Restauranger med kräftskiva

Här kan du äta kräftor på restaurang.

Bockholmen Hav & Restaurang – Kräftor och kräftskiva
Bockholmen Hav & Restaurang
Bockholmen Hav & Restaurang – Kräftor och kräftskiva
Bockholmen Hav & Restaurang
Bockholmen Hav & Restaurang – Kräftor och kräftskiva
Bockholmen Hav & Restaurang
Bockholmen Hav & Restaurang – Kräftor och kräftskiva
Bockholmen Hav & Restaurang
Bockholmen Hav & Restaurang – Kräftor och kräftskiva
Bockholmen Hav & Restaurang
Bockholmen Hav & Restaurang – Kräftor och kräftskiva
Bockholmen Hav & Restaurang

Bockholmen

Kräftskiva den 8 augusti

Bockholmen bjuder in till en kväll helt i kräftans tecken. Här inleds kvällen med något svalkande vid bron, för att sedan fortsätta till bords med kantarelltoast och cava följt av kräftor med klassiska tillbehör, öl och snaps ackompanjerat av snapsvisor. Kvällen avrundas med en chokladkupol med brinnande rom och hot shot i glaset.

  • Datum: 8 augusti
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen

Debaser Pontonen

Kräftskiva den 29–31 augusti

Debaser Pontonen arrangerar en kombinerad kräftskiva och kick-off för alla som vill samla vänner och kollegor efter semestern. Det blir en svensk kräftskiva med influenser från amerikanska södern som pågår i dagarna tre med mat, musik och festligheter.

  • Datum: 29 augusti–31 augusti

Ulla Winbladh

7–18 augusti

Ulla Winbladh på Djurgården är restaurangen som älskar traditioner, däribland den populära kräftskivan. Inled med kantareller på smörstekt toast för att därefter hugga in på ett halvt kilo av fina svenska signalkräftor – givetvis i sällskap av typiska tillbehör som cheddarostpaj, kryddost och smörstekt toast. Den här kräftskivan är populär, så det rekommenderas att boka bord i tid.

Surfers

25 augusti

Surfers kärlek till kräftor grundar sig lika mycket i den svenska traditions långbord och snaps som i Kinas nattmarknader med berg av färska skaldjur. Den 25 augusti ställer man i sedvanlig ordning till med kräftskiva på innergården, där det wokas chili- och vitlöksdoftande kräftor och skålas i såväl 10-årigt Shaoxingvin som fyra olika sorters baijiu.

Villa Godthem

15 augusti

I den gamla grosshandlarvillan på Djurgården håller man på traditionerna och välkomnar kräftsäsongen med kräftmeny och dryckespaket. Här serveras förutom nykokta svenska signalkräftor även kantarellpaj med västerbottenkräm, kryddost, citronmajonnäs och smörstekt toast. Till efterrätt blir det en nytappning av klassikern “blåbär och mjölk”, bestående av blåbärskompott, kondenserad mjölkskum, rostade mandlar och färska blåbär.

Blique

Augusti

Blique by Nobis firar sensommaren med en klassisk kräftskiva uppe på taket. Här snålar man inte med på godsakerna: utöver kräftor står bland annat västerbottenpaj, surdegsbaguette, ostar, aioli och dillmajonnäs på menyn. Som grädde på moset ingår hattar, snapsvisor och haklappar. Kräftskivan kan bokas av sällskap om minst 15 personer.

Den Gyldene Freden

28 augusti–10 september

På Den Gyldene Freden i Gamla stan kombineras den klassiska kräftskivan med ett och annat nytänkande inslag, som serveras i restaurangens källarvalv. Festen inleds med gräddstekta kantareller och tillbehör som sotad lök och jordärtskockskräm, därefter blir det porterkokta svenska signalkräftor, västerbottenost, surdegsbröd och vispat smör. Till efterrätt vankas det blåbärspaj med vaniljkräm och rostad mandelmassa.

Tennstopet

5-31 augusti

På restaurang Tennstopet i Vasastan kan du frossa i kräftor från tidig augusti till skiftet mot september. I anrik miljö får du njuta av färska kräftor som serveras tillsammans med klassiska tillbehör. Samla vännerna och njut av havets delikatess under sensommarkvällen.

Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist

Lisa Elmqvist

Augusti–september (och året runt i restaurangen)

Hos fisk- och skaldjurslegendaren Lisa Elmqvist genomsyras verksamheten av havets läckerheter, och självklart förser man stockholmarna med kräftor av högsta kvalitet. Ät på plats i den anrika restaurangen, eller köp med dig butikens signalkräftor från Hjälmaren, kokta enligt Lisas klassiska familjerecept. Här hittar du även alla de klassiska tillbehören.

B.A.R.

Augusti-september (och året runt)

På B.A.R. kickar man igång hösten efter ett sommaruppehåll med kräftor i mängder. I saluhallsdisken utlovas nyfiskade svenska signalkräftor som kokats enligt konstens alla regler. Boka bord och njut av ett den svenska delikatessen tillsammans med västerbottenpaj, bröd, smör och ost. Alla passande drycker finns på plats, liksom desserter. Det går även fint att köpa med sig kräftskivan hem.

Sturehof

Kräftskiva den 8 augusti, färska kräftor serveras efter säsong

Menyn på Sturehof innehåller lokalproducerade råvaror och utgår från det franska såväl som det svenska köket och präglas av fisk och skaldjur. När det kommer till just kräftor är de kanske ett av stadens mest välkända och välbesökta ställen för ändamålet. På den årliga kräftskivan serveras färska, svenska signalkräftor från Hjälmaren och andra närliggande sjöar. Färska kräftor finns även på menyn när säsongen tillåter, tillsammans med antingen kantarelltoast eller ostar.

Teddys

20–21 september

Teddys, som till vardags agerar både mat- och vinbar och deli, ställer i september till med kräftskiva. Vad – utöver kräftor – som står på menyn blir en överraskning, men vi kan nog räkna med väl utvalda drycker och hemtrevlig stämning i den lilla lokalen på Östermalm.

Nyckelvikens Herrgård

Hemsida

Augusti

Nyckelvikens herrgård bjuder in till en traditionell kräftskiva. Här kan man välja att ha kräftskivan vid herrgården, eller nere i Sjövillan om man är ett mindre sällskap, med klassiska dekorationer och hattar. Nyckelviken erbjuder även hjälp med aktiviteter såsom femkamp, boule eller kubb. Mat och dryck skräddarsys efter önskemål och givetvis finns alla klassiska tillbehör att välja bland.

Hotel Skeppsholmen

Augusti

Företaget, kompisgänget eller släkten som vill ha en privat kräftskiva, men slippa allt vad planering och matlagning heter, kan abonnera Hotel Skeppsholmens skridskopaviljong. Här finns plats för upp till 42 gäster, och hotellet bistår med lustiga hattar, sånghäften och kräftgirlanger. På borden dukas det upp svenska signalkräftor i mängder samt klassiska tillbehör, som kan matchas med något av de tre dryckespaketen.

Wedholms Fisk

Hemsida

21 augusti

En av stans lyxigaste krogar när det kommer till just fisk och skaldjur hittar du intill Berzelii Park och Nybroviken. Här kan du avnjuta högkvalitativa måltider från havet året runt, men den 21 augusti anordnas en trerätters kräftskiva på Raol Wallenbergs torg. Utöver kräftor serveras kantarelltoast med löjrom och dill, västerbottenostpaj, ost och bröd, samt mandelkaka och hallonsorbet till efterrätt. 

Fjäderholmarnas Krog

Efter säsong

Med endast en 25 minuters båttur från stan kommer du till den populära sjökrogen med samma namn som ön, Fjäderholmarna. Hit tar sig både lokalbor och turister för att sola, bada och kanske framförallt äta svenska skaldjur med utsikt över Stockholms inlopp. Under kräftsäsongen bjuder menyn bland annat på svenska signalkräftor serverade med kryddost, västerbottensost, bröd och aioli.

Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak
Tak – Kräftor och kräftskiva
Tak

Tak

19-31 augusti

På Brunkebergstorg bjuder Tak in till en lyxig kräftskiva i deras Izakaya. Som vanligt mixar restaurangen den skandinaviska mattraditionen med japanska smaker och gör sin egen tolkning. Förutom svenska signalkräftor hittar du bland annat “Toast Skagen Izakaya style” på menyn.

Kräftor och kräftskiva – om guiden

Att äta kräftor i Stockholm – Guiden till var man kan äta kräftor och gå på kräftskiva i Stockholm uppdateras varje år. Kom gärna med tips om du vet någon restaurang som serverar kräftor i Stockholm som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter. Har du besökt något ställe som omnämns i guiden? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.