Här kan du äta kräftor i Stockholm

Här kan du äta kräftor i Stockholm

Vad vore väl sensommaren utan en traditionell kräftskiva eller kräftmiddag? Under augusti och september dukas det upp till kräftskiva på flera restauranger runtom i Stockholm, medan andra krogar valt att servera denna delikatess året runt. Man brukar säga att den traditionella kräftpremiären sker i början av augusti, men många serverar och ställer till med kräftskiva även in på hösten. Det snålas inte heller på krutet när det gäller ambitionerna kring de traditionella dekorationerna, med färgglada partyhattar och snapsvisor. Så skippa allt slit hemma och förflytta istället festen till en av stans restauranger. Här är guiden till var du kan äta kräftor och gå på kräftskiva i Stockholm.

  1. Restauranger med kräftskiva
    1. 1
      Tennstopet 5–31 augusti 2025
    2. 2
      Ulla Winbladh 7–10 augusti 2025
    3. 3
      Ångbåtsbryggan 13 augusti–6 september 2025
    4. 4
      Sturehof 14 augusti 2025
    5. 5
      Villa Godthem 14 augusti 2025
    6. 6
      Sue Ellen 16, 23 och 30 augusti 2025
    7. 7
      Eden 20–23 augusti
    8. 8
      Gondolen 21 augusti 2025
    9. 9
      Stockholm 1897 23 augusti 2025
    10. 10
      Den Gyldene Freden 25–31 augusti 2025
    11. 11
      Debaser Pontonen Kräftskiva den 28–30 augusti
    12. 12
      Riche 30 augusti 2025
    13. 13
      Wedholms Fisk 31 augusti
    14. 14
      Lisa Elmqvist Augusti–september (och året runt i restaurangen)
    15. 15
      Fjäderholmarnas Krog Tidig augusti–15 september 2025
    16. 16
      Surfers Datum okänt

Scrolla till

Restauranger med kräftskiva

Här kan du äta kräftor på restaurang i Stockholm

Tennstopet

5–31 augusti 2025

På restaurang Tennstopet i Vasastan kan du frossa i kräftor från tidig augusti till skiftet mot september. I anrik miljö får du njuta av de färska kräftorna som serveras tillsammans med klassiska tillbehör. Samla vännerna och njut av havets delikatess under sensommarkvällen.

Ulla Winbladh

7–10 augusti 2025

Ulla Winbladh på Djurgården är restaurangen som älskar traditioner, däribland den populära kräftskivan. Inled med grillad kantarelltoast för att därefter hugga in på ett halvt kilo av fina svenska signalkräftor – givetvis i sällskap av typiska tillbehör som cheddarostpaj, kryddost och smörstekt toast. Den här kräftskivan är populär, så det rekommenderas att boka bord i tid.

Ångbåtsbryggan

13 augusti–6 september 2025

Större gäng på 15 personer och uppåt som vill fira kräftskiva tillsammans kan boka in sig på Ångbåtsbryggan vid Strandvägen. Där består menyn av kantarelltoast, ett halvt kilo svenska kräftor och svenska blåbär med maräng.

Sturehof

14 augusti 2025

Menyn på Sturehof innehåller lokalproducerade råvaror och utgår från det franska såväl som det svenska köket och präglas av fisk och skaldjur. När det kommer till just kräftor är de kanske ett av stans mest välkända och välbesökta ställen för ändamålet. På den årliga kräftskivan serveras en klassisk kantarelltoast, svenska signalkräftor och en somrig dessert med cantaloupemelon och hallon. Efter kräftskivan fortsätter Sturehof att erbjuda kräftor på à la carte-menyn under resten av säsongen.

Villa Godthem

14 augusti 2025

I den gamla grosshandlarvillan på Djurgården håller man på traditionerna och välkomnar kräftsäsongen med kräftmeny och dryckespaket. Här serveras förutom nykokta svenska signalkräftor även kantarellpaj med västerbottenkräm, kryddost, citronmajonnäs och smörstekt toast. Till efterrätt blir det en nytappning av klassikern blåbär och mjölk, bestående av blåbärskompott, kondenserad mjölkskum, rostade mandlar och färska blåbär.

Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen
Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen
Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen
Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen
Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen
Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen
Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen
Restaurang Sue Ellen – Kräftor och kräftskiva
Restaurang Sue Ellen

Sue Ellen

16, 23 och 30 augusti 2025

Sue Ellen ställer till med en kräftskiva på innergården i äkta New Orleans-stil, med kräftor kokta Louisiana-style serverade med majs, potatis, korv och andra goda tillbehör. Kvällen kickar igång med en fördrink och fortsätter sedan med liveband som levererar New Orleans-rytmer. I baren serveras French Quarter-cocktails och amerikansk öl att skölja ner kräftorna med.

Eden

20–23 augusti

Sekeskiftesvillan Eden håller öppet på somrarna och bjuder in till härligt soliga dagar med utsikt över vattnet. I år är temat “gone fishing”, så visst passar det lite extra bra med kräftskiva då! Kräftmenyn består av kaviar och akvavit, ett kilo svenska kräftor, Edens Västerbottenpaj, grillad aioli, kryddost och surdegsbröd, samt efterrätt.

Gondolen

21 augusti 2025

Menyn på Gondolens kräftskiva innehåller svenska signalkräftor, Västerbotten-tartelette, kantarelltoast och melondessert. Under kvällen spelar Gondolens jazzband live och restaurangen serverar sin egen akvavit, gjord i samarbete med Stockholms Bränneri, smaksatt med hägg och svartvinbärsblad från den egna odlingen vid Ulriksdals Värdshus. Kräftserveringen kan bokas enbart för sällskap om minst två personer.

Stockholm 1897 – Kräftor och kräftskiva
Stockholm 1897
Stockholm 1897 – Kräftor och kräftskiva
Stockholm 1897
Stockholm 1897 – Kräftor och kräftskiva
Stockholm 1897
Stockholm 1897 – Kräftor och kräftskiva
Stockholm 1897
Stockholm 1897 – Kräftor och kräftskiva
Stockholm 1897
Stockholm 1897 – Kräftor och kräftskiva
Stockholm 1897

Stockholm 1897

23 augusti 2025

Stockholm 1897 bjuder in till en kräftskiva med svenska signalkräftor, bröd från bageriet, västerbottenpaj, öl och iskall snaps. Här förgylls högtiden av lyktor, snapsvisor och allsång vid Djurgårdskanalen.

Den Gyldene Freden

25–31 augusti 2025

På Den Gyldene Freden i Gamla stan kombineras den klassiska kräftskivan med ett och annat nytänkande inslag i restaurangens källarvalv. Festen inleds med gräddstekta kantareller och tillbehör som sotad lök och jordärtskockskräm, därefter blir det porterkokta svenska signalkräftor, västerbottenost, surdegsbröd och vispat smör. Till efterrätt vankas det clafoutis med svenska bär och vaniljkräm.

Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen
Debaser Pontonen – Kräftor och kräftskiva
Debaser Pontonen

Debaser Pontonen

Kräftskiva den 28–30 augusti

Debaser Pontonen vid Hornstulls strand bjuder in till kräftskiva med utsikt över vattnet och kvällssolen. Menyn består av 600 gram kräftor per person, västerbottenpaj, kantarellkrustader, nybakat bröd, lagrad ost och citrusaioli. Givetvis serveras även snaps till maten.

Riche

30 augusti 2025

I år bjuder Riche in till sin första stora kräftskiva. Kvällen inleds med fördrink och Skagenkanapéer, följt av kantarelltoast, kräftfat, Västerbottenpaj med löjrom, kryddost och hallonpaj. Efter den 30 augusti fortsätter Riche att erbjuda kräftor på à la carte-menyn under resten av säsongen.

Wedholms Fisk

31 augusti

En av stans lyxigaste krogar när det kommer till just fisk och skaldjur hittar du intill Berzelii Park och Nybroviken. Här kan du avnjuta högkvalitativa måltider från havet året runt, men den 31 augusti är det dags för kräftskiva.

Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist
Lisa Elmqvist – Kräftor och kräftskiva
Lisa Elmqvist

Lisa Elmqvist

Augusti–september (och året runt i restaurangen)

Hos fisk- och skaldjurslegendaren Lisa Elmqvist genomsyras verksamheten av havets läckerheter, och självklart förser man stockholmarna med kräftor av högsta kvalitet. Ät på plats i den anrika restaurangen eller köp med dig butikens signalkräftor från Hjälmaren, kokta enligt Lisas klassiska familjerecept. Här hittar du även alla de klassiska tillbehören.

Fjäderholmarnas Krog

Tidig augusti–15 september 2025

Med endast en 25-minuters båttur från stan kommer du till den populära sjökrogen med samma namn som ön, Fjäderholmarna. Hit tar sig både lokalbor och turister för att sola, bada och kanske framförallt äta svenska skaldjur med utsikt över Stockholms inlopp. Under kräftsäsongen bjuder menyn bland annat på svenska signalkräftor serverade med bland annat rökta räkor, kryddost, Västerbottenpaj, fransk potatissallad och aioli.

Surfers

Datum okänt

Surfers kärlek till kräftor grundar sig lika mycket i den svenska traditionens långbord och snaps som i Kinas nattmarknader med berg av färska skaldjur. Även i år ställer man i sedvanlig ordning till med kräftskiva på innergården, där det vankas Sichuankryddade kräftor och passande dryck.

Kräftor och kräftskiva – om guiden

Att äta kräftor i Stockholm – Guiden till var man kan äta kräftor och gå på kräftskiva i Stockholm uppdateras varje år. Kom gärna med tips om du vet någon restaurang som serverar kräftor i Stockholm som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter. Har du besökt något ställe som omnämns i guiden? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

Frågor och svar

Varför firar man kräftskiva?

Man firar kräftskiva för att uppmärksamma starten på kräftsäsongen, som traditionellt började i augusti. Det är en svensk sensommarfest med kräftor, snaps och sång – en tradition som växte fram när kräftor blev en eftertraktad delikatess.

Vad är klassiska tillbehör till kräftor?

Klassiska tillbehör till kräftskivan är Västerbottenpaj, bröd, smör, dillkokt potatis och kanske lite sallad. Till det dricker man ofta snaps och öl, och man sjunger gärna snapsvisor. Dekorationer som papperslyktor, haklappar och kräfthattar hör också till!

Är kräftskiva en svensk tradition?

Ja, kräftskivan är en svensk tradition, men den förekommer även i viss mån i Finland, särskilt bland finlandssvenskar. Den har sitt ursprung i Sverige och har blivit en typisk svensk sensommarfest med kräftor, snaps och sång, ofta firad i augusti.

Varför har man månar på kräftskiva?

Månen, ofta i form av en leende mångubbe i papp, är en klassisk dekoration på kräftskivan. Den hänger ihop med att kräftskivor traditionellt hålls utomhus i sensommarmörkret, ofta under bar himmel. Månen symboliserar den sena sommarkvällen och bidrar till den festliga, nästan sagolika stämningen. Den blev populär som dekoration under 1900-talet och har hängt med sedan dess.