Vad vore väl sensommaren utan en traditionell kräftskiva eller kräftmiddag? Under augusti och september dukas det upp till kräftskiva på flera restauranger runtom i Stockholm, medan andra krogar valt att servera denna delikatess året runt. Man brukar säga att den traditionella kräftpremiären sker i början av augusti, men många serverar och ställer till med kräftskiva även in på hösten. Det snålas inte heller på krutet när det gäller ambitionerna kring de traditionella dekorationerna, med färgglada partyhattar och snapsvisor. Så skippa allt slit hemma och förflytta istället festen till en av stans restauranger. Här är guiden till var du kan äta kräftor och gå på kräftskiva i Stockholm.
Här kan du äta kräftor i Stockholm
-
Restauranger med kräftskiva
-
1Tennstopet 5–31 augusti 2025
-
2Ulla Winbladh 7–10 augusti 2025
-
3Ångbåtsbryggan 13 augusti–6 september 2025
-
4Sturehof 14 augusti 2025
-
5Villa Godthem 14 augusti 2025
-
6Sue Ellen 16, 23 och 30 augusti 2025
-
7Eden 20–23 augusti
-
8Gondolen 21 augusti 2025
-
9Stockholm 1897 23 augusti 2025
-
10Den Gyldene Freden 25–31 augusti 2025
-
11Debaser Pontonen Kräftskiva den 28–30 augusti
-
12Riche 30 augusti 2025
-
13Wedholms Fisk 31 augusti
-
14Lisa Elmqvist Augusti–september (och året runt i restaurangen)
-
15Fjäderholmarnas Krog Tidig augusti–15 september 2025
-
16Surfers Datum okänt
-
Scrolla till
Restauranger med kräftskiva
Här kan du äta kräftor på restaurang i Stockholm
5–31 augusti 2025
På restaurang Tennstopet i Vasastan kan du frossa i kräftor från tidig augusti till skiftet mot september. I anrik miljö får du njuta av de färska kräftorna som serveras tillsammans med klassiska tillbehör. Samla vännerna och njut av havets delikatess under sensommarkvällen.
-
Dalagatan 50, Vasastan
-
Hemsida
•
Tennstopet
08-32 25 18 - Läs mer på Thatsup
7–10 augusti 2025
Ulla Winbladh på Djurgården är restaurangen som älskar traditioner, däribland den populära kräftskivan. Inled med grillad kantarelltoast för att därefter hugga in på ett halvt kilo av fina svenska signalkräftor – givetvis i sällskap av typiska tillbehör som cheddarostpaj, kryddost och smörstekt toast. Den här kräftskivan är populär, så det rekommenderas att boka bord i tid.
-
Rosendalsvägen 8, Djurgården
-
Hemsida
•
Wärdshuset Ulla Winbladh
08-534 897 01 - Läs mer på Thatsup
13 augusti–6 september 2025
Större gäng på 15 personer och uppåt som vill fira kräftskiva tillsammans kan boka in sig på Ångbåtsbryggan vid Strandvägen. Där består menyn av kantarelltoast, ett halvt kilo svenska kräftor och svenska blåbär med maräng.
-
Strandvägen, kajplats 18, Östermalm
-
Hemsida
•
Ångbåtsbryggan
08-534 897 04 - Läs mer på Thatsup
14 augusti 2025
Menyn på Sturehof innehåller lokalproducerade råvaror och utgår från det franska såväl som det svenska köket och präglas av fisk och skaldjur. När det kommer till just kräftor är de kanske ett av stans mest välkända och välbesökta ställen för ändamålet. På den årliga kräftskivan serveras en klassisk kantarelltoast, svenska signalkräftor och en somrig dessert med cantaloupemelon och hallon. Efter kräftskivan fortsätter Sturehof att erbjuda kräftor på à la carte-menyn under resten av säsongen.
-
Stureplan 2, City/Östermalm
-
Hemsida
•
Sturehof
08-440 57 30 - Läs mer på Thatsup
14 augusti 2025
I den gamla grosshandlarvillan på Djurgården håller man på traditionerna och välkomnar kräftsäsongen med kräftmeny och dryckespaket. Här serveras förutom nykokta svenska signalkräftor även kantarellpaj med västerbottenkräm, kryddost, citronmajonnäs och smörstekt toast. Till efterrätt blir det en nytappning av klassikern blåbär och mjölk, bestående av blåbärskompott, kondenserad mjölkskum, rostade mandlar och färska blåbär.
-
Rosendalsvägen 9, Djurgården
-
Hemsida
•
Villa Godthem
08-684 238 40 - Läs mer på Thatsup
16, 23 och 30 augusti 2025
Sue Ellen ställer till med en kräftskiva på innergården i äkta New Orleans-stil, med kräftor kokta Louisiana-style serverade med majs, potatis, korv och andra goda tillbehör. Kvällen kickar igång med en fördrink och fortsätter sedan med liveband som levererar New Orleans-rytmer. I baren serveras French Quarter-cocktails och amerikansk öl att skölja ner kräftorna med.
-
Tulegatan 17, Vasastan
-
Hemsida
•
Restaurang Sue Ellen
072-531 99 99 - Läs mer på Thatsup
20–23 augusti
Sekeskiftesvillan Eden håller öppet på somrarna och bjuder in till härligt soliga dagar med utsikt över vattnet. I år är temat “gone fishing”, så visst passar det lite extra bra med kräftskiva då! Kräftmenyn består av kaviar och akvavit, ett kilo svenska kräftor, Edens Västerbottenpaj, grillad aioli, kryddost och surdegsbröd, samt efterrätt.
-
Smedsuddsvägen 23, Kungsholmen
-
Hemsida
•
Eden
08-84 80 77 - Läs mer på Thatsup
21 augusti 2025
Menyn på Gondolens kräftskiva innehåller svenska signalkräftor, Västerbotten-tartelette, kantarelltoast och melondessert. Under kvällen spelar Gondolens jazzband live och restaurangen serverar sin egen akvavit, gjord i samarbete med Stockholms Bränneri, smaksatt med hägg och svartvinbärsblad från den egna odlingen vid Ulriksdals Värdshus. Kräftserveringen kan bokas enbart för sällskap om minst två personer.
-
Stadsgården 6, Södermalm
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
23 augusti 2025
Stockholm 1897 bjuder in till en kräftskiva med svenska signalkräftor, bröd från bageriet, västerbottenpaj, öl och iskall snaps. Här förgylls högtiden av lyktor, snapsvisor och allsång vid Djurgårdskanalen.
-
Galärvarvsvägen 2, Östermalm/Djurgården
-
Hemsida
•
Stockholm 1897
08-661 448 86 - Läs mer på Thatsup
25–31 augusti 2025
På Den Gyldene Freden i Gamla stan kombineras den klassiska kräftskivan med ett och annat nytänkande inslag i restaurangens källarvalv. Festen inleds med gräddstekta kantareller och tillbehör som sotad lök och jordärtskockskräm, därefter blir det porterkokta svenska signalkräftor, västerbottenost, surdegsbröd och vispat smör. Till efterrätt vankas det clafoutis med svenska bär och vaniljkräm.
-
Österlånggatan 51, Gamla stan
-
Hemsida
•
Den Gyldene Freden
08-24 97 60 - Läs mer på Thatsup
Kräftskiva den 28–30 augusti
Debaser Pontonen vid Hornstulls strand bjuder in till kräftskiva med utsikt över vattnet och kvällssolen. Menyn består av 600 gram kräftor per person, västerbottenpaj, kantarellkrustader, nybakat bröd, lagrad ost och citrusaioli. Givetvis serveras även snaps till maten.
-
Hornstulls Strand 4, Södermalm/Hornstull
-
Hemsida
•
Debaser Pontonen
08-462 98 60 - Läs mer på Thatsup
30 augusti 2025
I år bjuder Riche in till sin första stora kräftskiva. Kvällen inleds med fördrink och Skagenkanapéer, följt av kantarelltoast, kräftfat, Västerbottenpaj med löjrom, kryddost och hallonpaj. Efter den 30 augusti fortsätter Riche att erbjuda kräftor på à la carte-menyn under resten av säsongen.
-
Birger Jarlsgatan 4, City/Östermalm
-
Hemsida
•
Riche
08-545 035 60 - Läs mer på Thatsup
31 augusti
En av stans lyxigaste krogar när det kommer till just fisk och skaldjur hittar du intill Berzelii Park och Nybroviken. Här kan du avnjuta högkvalitativa måltider från havet året runt, men den 31 augusti är det dags för kräftskiva.
-
Nybrokajen 17, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Wedholms Fisk
08-611 78 74 - Läs mer på Thatsup
Augusti–september (och året runt i restaurangen)
Hos fisk- och skaldjurslegendaren Lisa Elmqvist genomsyras verksamheten av havets läckerheter, och självklart förser man stockholmarna med kräftor av högsta kvalitet. Ät på plats i den anrika restaurangen eller köp med dig butikens signalkräftor från Hjälmaren, kokta enligt Lisas klassiska familjerecept. Här hittar du även alla de klassiska tillbehören.
-
Nybrogatan 31 (Östermalmshallen), Östermalm
-
Hemsida
•
Lisa Elmqvist
08-553 404 00 - Läs mer på Thatsup
Tidig augusti–15 september 2025
Med endast en 25-minuters båttur från stan kommer du till den populära sjökrogen med samma namn som ön, Fjäderholmarna. Hit tar sig både lokalbor och turister för att sola, bada och kanske framförallt äta svenska skaldjur med utsikt över Stockholms inlopp. Under kräftsäsongen bjuder menyn bland annat på svenska signalkräftor serverade med bland annat rökta räkor, kryddost, Västerbottenpaj, fransk potatissallad och aioli.
-
Stora Fjäderholmen
-
Hemsida
•
Fjäderholmarnas Krog
070-733 31 24 - Läs mer på Thatsup
Datum okänt
Surfers kärlek till kräftor grundar sig lika mycket i den svenska traditionens långbord och snaps som i Kinas nattmarknader med berg av färska skaldjur. Även i år ställer man i sedvanlig ordning till med kräftskiva på innergården, där det vankas Sichuankryddade kräftor och passande dryck.
-
Norrlandsgatan 24, City/Östermalm/Norrmalm
-
Hemsida
•
Surfers
08-21 10 03 - Läs mer på Thatsup
- Stockholm
- Guider
- Restaurang
- Här kan du äta kräftor i Stockholm
Frågor och svar
Varför firar man kräftskiva?
Man firar kräftskiva för att uppmärksamma starten på kräftsäsongen, som traditionellt började i augusti. Det är en svensk sensommarfest med kräftor, snaps och sång – en tradition som växte fram när kräftor blev en eftertraktad delikatess.
Vad är klassiska tillbehör till kräftor?
Klassiska tillbehör till kräftskivan är Västerbottenpaj, bröd, smör, dillkokt potatis och kanske lite sallad. Till det dricker man ofta snaps och öl, och man sjunger gärna snapsvisor. Dekorationer som papperslyktor, haklappar och kräfthattar hör också till!
Är kräftskiva en svensk tradition?
Ja, kräftskivan är en svensk tradition, men den förekommer även i viss mån i Finland, särskilt bland finlandssvenskar. Den har sitt ursprung i Sverige och har blivit en typisk svensk sensommarfest med kräftor, snaps och sång, ofta firad i augusti.
Varför har man månar på kräftskiva?
Månen, ofta i form av en leende mångubbe i papp, är en klassisk dekoration på kräftskivan. Den hänger ihop med att kräftskivor traditionellt hålls utomhus i sensommarmörkret, ofta under bar himmel. Månen symboliserar den sena sommarkvällen och bidrar till den festliga, nästan sagolika stämningen. Den blev populär som dekoration under 1900-talet och har hängt med sedan dess.