Stockholms bästa ekologiska och hälsomedvetna matställen

Hälsotrenden har aldrig varit större och stans matutbud har hållit i takt med den ökade medvetenheten. Stockholm har mycket att erbjuda när det kommer till ekologiska och hälsosamma alternativ - såsom restauranger, caféer, food trucks, delikatessbutiker och även ett gäng trevliga mataffärer. För att ni ska hitta rätt hälsohak, ekologiska café eller den restaurang som passar just er har vi sammanställt denna guide som täcker hela Stockholm.

Se även:
- Raw food: Här hittar du rågod raw food i Stockholm
- Vegetariskt: Vegetariska restauranger i Stockholm
- Glutenfritt: Guiden till glutenfria Stockholm
- Delikatesser: Guiden till Stockholms bästa delikatessbutiker
- Vegoburgare: Här hittar du Stockholms bästa vegetariska hamburgare

Koloni: Ekomedvetna sötsaker och annat gott
Hälso- ekomatkaféet Koloni startade 2001 i Saltsjö Duvnäs och finns numera på flera ställen runt om i Stockholm. Här hittar du ett brett utbud av supermat, sallader, färska juicer från kallpress och råsaftcentrifug - mycket ekologiskt och en del "raw"-varianter. De är även berömda för sina gluten- och mjölkfria bakverk, såsom rawbollar och kladdkaka. Kvällstid står även Fairtrade-vin på menyn.
Mer information: Koloni Bibliotekstan, Biblioteksgatan 5
, City/Östermalm
Mer information: Koloni Saltsjö-Duvnäs, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs

Mer information: Koloni Telefonplan, Telefonvägen 22 A, Liljeholmen
Mer information: Koloni Paradiset, Brännkyrkagatan 62-64, Södermalm
Mer information: Koloni - Gröna Kök Yogayama, Jungfrugatan 8, Östermalm

Mother: Moder jord à la F12-gruppen
Mitt i city hittar du F12-gruppens enorma restaurangkoncept som sätter hälsa och välbefinnande i fokus. Här kan man äta välbalanserad mat och dricka kallpressade eko-juicer under hela dagen, men också drinkar och ekologiskt vin serveras.
Mer information: Mother, Mäster Samuelsgatan 19, City

Pepstop: Renée Voltaires vegohak
Renée Voltaires välkända filosofi genomsyrar detta tidsenliga hak. Tanken är att erbjuda mat i dess renaste form utan några konstigheter - det vill säga ekologisk, oprocessad och utan tillsatser. Här kan du välja bland “juicecleansers”, chiapudding, sallader, “raw treats” och annat gott i stilfull industritappning. Ta med som take-away eller slå dig ner på några av de få sittplatserna.
Mer information: Pepstop, Riddargatan 3A, Östermalm

Organic Green: Gröna vågen
Som namnet antyder handlar det om ekologisk, grön mat på Organic Green i Vasastan. Den lilla restaurangen är framförallt ett populärt lunchalternativ, men man kan även äta en tidig middag eller börja dagen med en eko-frulle här. Allt från hemlagade rätter som paj, soppa och vegetarisk lasagne till färskpressade juicer, hälsodrinkar och aloe vera-shots går att hitta för den som vill leva både sunt och gott.
Mer information: Organic Green, Rehnsgatan 24, Vasastan


Organic Green

Hälsocafet: Fritt från gluten, laktos och raffinerat socker
Som namnet avslöjar satsar man här på nyttigheter i alla dess former. Med fokus på bra, gärna ekologiska råvaror serveras sallader, wraps samt chiapudding, acai-skålar och vegan bakverk såsom "cheesecake" och nötbollar. Sommartid öppnas den stora innegården. Catering erbjuds.
Mer information: Hälsocafet, Hornsgatan 61, Södermalm

Rawstation: Raw food "on the go"
Denna food truck bryter mot pulled pork-normen och erbjuder istället ekologisk raw food. Detta medför självfallet goda smoothies, gröna juicer samt wraps, nötbollar och "raw brownies". De brukar hålla till vid Tantolunden eller runtom på olika events. Håll dig uppdaterad via sociala medier.
Mer information: Rawstation

The Green Queen: "Clean food" som i La & NYC
Mälarpaviljongens gröna syskon bjuder på det mesta inom ekologiska hälsovågen. The Green Queen kombinerar café, restaurang och bar och inspireras av ”clean food”-trenden från USA. Här satsar de på mat utan raffinerat socker och menyn är fullspäckad av bovetewraps, quinoasallader samt kallpressade juicer och nyttiga sötsaker. Eko- och Fairtrade-vin och spritalternativ finns även det för den som vill ha.
Mer information: The Green Queen by Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64, Kungsholmen

 
The Green Queen

Matdistriktet: Eko och närodlat på buffébordet
Hit kommer du för att gå loss på den ekologiska lunchbuffén eller äta en husmansinfluerad à la carte-rätt lagad på schyssta råvaror. Filosofin genomsyras av miljötänk, och den ljusa lokalen inspirerar garanterat till en bättre livsstil.
Mer information: Matdistriktet, Warfvinges väg 31, Kungsholmn

 
Matdistriktet

Sally Voltaire & Systrar Åhléns City: Retrostylad miljö med fokus på grönt
Hälsotänk verkar ligga i Voltaire-generna. Ta ett break från shoppinghetsen på Åhléns City och slå dig ner på denna hälsomedvetna restaurang. Vegetariska rätter, delikatesser och goda sötsaker står i centrum blandat med miljömedvetna köks- och inredningsprylar. För den som vill stanna något längre finns bokningsbara Sally's Corner.
Mer information: Sally Voltaire & Systrar Åhléns City, Klarabergsgatan 50, City

Green Smile: Hälso-oas i Vasastan
Ägaren till hälsocaféet Green Smile vid Vanadisplan har tidigare jobbat i NYC och Dubai, och influenserna har fått följa med. Disken är full av nyttiga sallader, smoothies, juicer och bowls, inklusive gluten- och laktosfria alternativ. Mycket är grönt, men det finns även sallader med exempelvis kyckling. Dessutom är inredningen tillverkad av återvunnet trä.
Mer information: Green Smile, Sankt Eriksgatan 102, Vasastan


Green Smile

Millesgården Lanthandel: Charmig lanthandel i kulturell miljö
I anslutning till populära Millesgården ligger denna gemytliga lanthandel. Här kan man handla med sig hem eller slå sig ner en stund på matcaféets uteterrass. Med hög ambitionsnivå ligger tonvikten på hantverk och råvaror från noggrant utvalda leverantörer. I diskarna hittar man bland annat kvalitetscharkuterier, hängmörat svenskt kött, gårdsostar samt ekologisk glass. Kort sagt allt gott under ett och samma tak.
Mer information: Millesgården Lanthandel, Herserudsvägen 28, Lidingö


Millesgården

Gro: Närodlad vardagslyx 
Bakom denna krog står kockstjärnorna Magnus Villnow och Henrik Norén - tidigare på Rolfs Kök och F12 Restaurant. Den lilla restaurangen som enbart har ett tjugotal sittplatser satsar på det gröna köket. Grönsaker som gror och kött - om man vill - som har ätit av det som gror. Enkelt, naturligt och även prisvärt.
Mer information: Gro, Sankt Eriksgatan 67, Vasastan,

Woodstockholm: Grön och hipp krogsuccé 
Det som började som en pop-up-restaurang har nu slagit läger på Mosebacke torg. Förvänta dig en kulinarisk upplevelse med spännande rätter, tillagade på de bästa närproducerade och ekologiska råvarorna. Till dessa rätter erbjuds naturviner och mikrobryggd öl. Inredningen signerad formgivaren Lars Stensö kompletterar den stilsäkra looken.
Mer information: Woodstockholm Matbar, Mosebacke torg 9, Södermalm

Kalf & Hansen: Nordisk ekologisk snabbmat
Detta far-och-son-koncept bjuder på snabbmat med tydlig nutidskänsla - närodlat, med inga långa transportsträckor och framförallt inga tillsatser. Nordiska favoriter som köttbullar och fisk- och potatisfrikadeller serveras med säsongsbetonade tillbehör. Välj att ta med som take-away eller slå dig ner på sitt-trappan som noggrant tar vara på det lilla utrymmet.
Mer information: Kalf & Hansen, Mariatorget 2, Södermalm
Mer information: Kalf & Hansen Hammarby Sjöstad, Hammarby allé 130, Hammarby Sjöstad

Matapoteket: Råbra raw food-hak
På detta raw food-inriktade matcafé står inte enbart god mat i centrum, utan även matens hälsofördelar - därav namnet. Slå dig ner där eller ta med i matlåda. Här serveras ekologiskt oupphettade råvaror helt utan tillsatser, som morotsfalafel och rödbetsburgare. För den som är sugen på något söt, finns det även ett stort urval av råa bakverk.
Mer information: Matapoteket, Bondegatan 6, Södermalm

Ecobaren: Raw food i spamiljö
Ecobaren ligger vackert beläget på Centralbadet, intill den lummiga trädgården, och serverar bland annat ekologisk raw food i lugn spamiljö. Menyn erbjuder något för både livsnjutare och hälsofreaks, med allt från maffiga älg- och lammburgare till raw food-pizza, hälsodrinkar och raw food-bakelser.
Mer information: Ecobaren, Drottninggatan 88, City

Butiker

Paradiset: Skandinaviens största ekobutik
Äntligen har Stockholm fått en motsvarighet till den amerikanska superkedjan "Whole Foods": Paradiset - som är Skandinaviens största ekobutik med marknadens bredaste ekologiska produktutbud. Butiken fungerar även som ett kretslopp i sig - mat och råvaror som inte säljs tillagas och serveras på ställets "food court". Här samsas även restauranger som Smakkultur, Delibruket och Saltå Kvarn Bageri.
Mer information: Paradiset, Brännkyrkagatan 62-64, Södermalm
Mer information: Paradiset City, Regeringsgatan 44, City

Goodstore: Ekologisk och lokal mataffär
Goodstore är en Söderbutik som enbart säljer noggrant utvalda ekologiska och närodlade råvaror. Tanken är att erbjuda allt under ett och samma tak. Här finns ett spännande utbud med allt från vegetarisk "skinka" juletid till ekologiska marmelader och råa sötsaker utan gluten och socker.
Mer information: Goodstore Åsögatan, Åsögatan 116, Södermalm
Mer information: Goodstore Hornsgatan, Hornsgatan 176, Södermalm

Cajsa Warg: Kanske stans trevligaste matbutik?
Cajsa Warg återupplivar känslan av old-school-speceriaffärer och lägger fokus på närodlade, ekologiska råvaror, hälsosamma färdiglagade maträtter samt spännande ingredienser. Med ett brett och annorlunda sortiment finns det mesta man kan önska sig - allt från bakning till mat. Om du befinner dig på andra sidan stan, missa inte heller syskonet i Vasastan.
Mer information: Cajsa Warg Södermalm, Renstiernas gata 20, Södermalm
Mer information: Cajsa Warg Vasastan, St Eriksplan 2, Vasastan

Primör/Organico: Mat som medicin
Byggt på konceptet att man ska vara som medicin för kroppen stoltserar Primör/Organico med ett stort utbud av ekologiska och biodynamiska produkter. Här kan man slå sig ner och njuta av vegan sallader, matiga wraps och smarriga raw godsaker. Passa på att plocka med dig hem både frukt och grönt från delibutiken.
Mer information: Primör/Organico, Timmermansgatan 19, Södermalm
 

Andra guider du kanske är intresserad av:
- Raw food: Här hittar du rågod raw food i Stockholm
- Vegetariskt: Vegetariska restauranger i Stockholm
- Delikatesser: Guiden till Stockholms bästa delikatessbutiker
- Lunch: Guiden till Stockholms bästa lunchrestauranger
- Bagerier: Guiden till Stockholms bästa bagerier

Om guiden till Stockholms bästa ekologiska och hälsoinriktade matställen
Guiden till de bästa ekologiska och hälsoinriktade caféerna, restaurangerna och mataffärerna i Stockholm uppdateras löpande. Maila oss på hello@thatsup.se om du vet någon riktigt bra ekologisk restaurang, något vegan- eller raw food-ställe eller annat hälsokoncept i Stockholm som inte får missas (och som vi har missat). Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta