Ett besök på en Michelinkrog kan kännas som en rejäl lyx, men att uppleva stjärnklassad mat behöver faktiskt inte vara så dyrt som man kan tro. Thatsup har listat alla stjärnkrogar i Sverige och hittat några där man kan äta lite billigare – till och med för en bra bit under femhundringen.
Nyligen var det dags för den nordiska upplagan av Guide Michelin 2025 där flera svenska restauranger belönades med nya stjärnor, bland andra Göteborgskrogen Signum som numera kan stoltsera med två Michelinstjärnor och en grön stjärna för sitt hållbarhetsarbete. Stockholmskrogen Frantzén fick behålla sin position som Sveriges enda trestjärniga krog.
Stjärnorna i Guide Michelin är den mest prestigefulla utmärkelsen en restaurang kan få, och för många krogbesökare är det givetvis en god anledning att lägga lite extra pengar på en måltid. Men hur mycket kan man egentligen förvänta sig att få betala på en stjärnkrog, och var går det att komma undan lite billigare?

Fynd bland stjärnkrogarna
För att reda ut notorna har Thatsup listat priserna på samtliga Michelinkrogar i Sverige och tagit reda på var man kan äta utan att spräcka sin budget. Som tur är finns det faktiskt stjärnkrogar runtom i landet som är lite snällare mot plånboken tack vare sina budgetvänliga alternativ på menyn. I vår rangordning har vi bland annat tittat på à la carte-rätter, barmenyer och lunchmenyer i den mån som det erbjuds, och alltså inte bara tagit hänsyn till restaurangernas avsmakningsmenyer.
Nedan hittar du hela listan med svenska Michelinrestauranger, indelade i olika prisklasser. Överst hamnar flera stjärnkrogar där man kan unna sig maträtter för så lite som under 500 kronor.
Under 500 kronor
- PM & Vänner, Växjö (en stjärna)
I Växjö ligger PM & Vänner, som har en budgetvänlig bistromeny med lunchrätter för 159-169 kronor och varmrätter från 299 kronor.
Avsmakningsmenyn kostar 2195 kronor. - Celeste, Stockholm (en stjärna)
På Celeste i Stockholm hittar du en à la carte-meny med mindre mellanrätter från endast 170 kronor som serveras på terrassen.
Avsmakningsmenyn kostar 1600/2400 kr (lilla/stora). - SK Mat & Människor, Göteborg (en stjärna)
SK Mat & Människor i Göteborg erbjuder en à la carte-meny som innehåller rätter från 285 kronor.
Avsmakningsmenyn kostar 940/1255 kronor (fyra/sex rätter). - Project, Göteborg (en stjärna)
På vardagar serverar Project i Göteborg en à la carte-meny med varmrätter från 410 kronor.
Avsmakningsmenyn kostar 895/1395 kronor (liten/stor).
Under 1000 kronor
- Koka, Göteborg (en stjärna)
Koka i Göteborg har Kvällens Meny för 745 kronor, en trerättersmeny som serveras från måndag till torsdag samt tidig sittning fredag till lördag. Ett annat alternativ är Odlarmenyn för 995 kronor.
Avsmakningsmenyn kostar 1195 kronor.

- Ergo, Stockholm (en stjärna)
På Ergo i Stockholm kan du äta en trerätters lunchmeny för 995 kronor som serveras från torsdag till lördag.
Avsmakningsmenyn kostar 2100 kronor.

Under 1500 kronor
- Dashi, Stockholm (en stjärna)
Avsmakningsmeny för 1195 kronor. - 28+, Göteborg (en stjärna)
Avsmakningsmeny för 1195/1595 kronor (liten/stor). - ÄNG, Tvååker (en stjärna)
På ÄNG, som ligger i Tvååker, kan du börja dagen med en avsmakningsfrukost inklusive dryck för 1200 kronor.
Avsmakningsmenyn kostar 2600 kronor. - Sushi Sho, Stockholm (en stjärna)
Kockens val av sushi och kvällens smårätter för 1295 kronor.
Under 2500 kronor
- Operakällaren, Stockholm (en stjärna)
Klassiska Operakällaren i Stockholm har en trerätters à la carte-meny för 1900 kronor med val av förrätt, varmrätt och dessert som serveras från tisdag till torsdag.
Avsmakningsmenyn kostar 3100 kronor. - Nour, Stockholm (en stjärna)
Avsmakningsmeny för 2150/2500 kronor (fem/åtta rätter). - Seafood Gastro, Stockholm (en stjärna)
Seafood Gastro, som drivs av Mathias Dahlgren och ligger på Grand Hôtel i Stockholm, har en begränsad meny för 2200 kronor som serveras med kortare sittning onsdagskvällar, torsdagskvällar och som fredagslunch.
Avsmakningsmenyn kostar 3650 kronor. - Aira, Stockholm (två stjärnor)
Tvåstjärniga Aira i Stockholm har en lyxig lunchmeny för 2200 kronor som endast serveras på torsdagar och fredagar.
Avsmakningsmenyn kostar 3700 kr. - Hoze, Göteborg (en stjärna)
Omakase för 2300 kronor (5-7 rätter).
Under 3000 kronor
- Adam/Albin, Stockholm (en stjärna)
Avsmakningsmeny för 2500 kronor (2950 kronor från augusti).

- Knystaforsen, Rydöbruk (en stjärna)
Avsmakningsmeny för 2550 kronor. - Vollmers, Malmö (två stjärnor)
Avsmakningsmeny för 2795 kronor. - Ekstedt, Stockholm (en stjärna)
Avsmakningsmeny för 2900 kronor. - Signum, Mölnlycke (två stjärnor)
Avsmakningsmeny med ungefär 18 serveringar för 2995 kronor.