Den 21 november är det premiär för Beaujolais Nouveau – något som firas ordentligt när årets första vinflaskor korkas upp i Stockholm.
Samma tid varje år – den tredje torsdagen i november – släpps det lätta, franska vinet från regionen Beaujolais i Bourgogne, en tradition som inte bara firas flitigt i Frankrike. Även i Stockholm har vintokiga barer och restauranger runt hela stan hakat på premiären av årets skörd. Vill man vara först med att dricka Beaujolais Nouveau så finns det många ställen att bege sig till.
Några som firar ankomsten av Beaujolais Nouveau är Bacchanale i Skanstull. Här blir det fest hela dagen och kvällen, med mat på stående fot och vin från fontän. Endast drop-in. Vin- och matbaren Ring Katarina utlovar primörviner från Beaujolais och andra ställen till ett schysst pris, samt Bojo-anpassad mat som går att äta ståendes i baren. Några steg från Nytorget häller vinbaren Alba upp Beaujolais Nouveau. Bar Ninja har fått in en hel barrique-tunna med lätt vin från ekologisk odling, skördat för hand och fritt från tillsatser.
Vid Mariatorget kan man fira nyskördade viner från favoritregionen på Dryck Vinbar, som häller upp tre olika stilar av primörviner. Även The Bishops Arms hakar på premiären av Beaujolais Nouveau och värmer upp höstmörkret med parisisk fest. Vinbaren Gemla ställer till med vinfest och serverar sex olika Nouveau och Julie Balagnys sista årgång på glas, samt ostron, sniglar och mer därtill. Freyja vid Slussen serverar druvjuice, Söderdestinationen Häktet firar också Bojo Novo dagen till ära och Hornstulls Bodega utlovar nice musik och bra priser.
Artilleriet korkar upp vin en kort promenad från Östermalmstorg. Det gör även Napolyon, som tar hjälp av Romain Zordan och Mandoir du Carra. Brutalisten serverar Beaujolais på glas och flaska från Jean Foillard, Château de Grand Pré och Remi & Laurence Dufaitre dagen till ära. Mitt i city kan man även smaka på det första vinet på Blanche & Hierta på At Six, som får besök av “Fredagskocken” Mattias Larsson. På Hobo flödar vinet och paras ihop med ost. Bar Ingrid på Olof Palmes gata firar dagen med vin för 100 kronor glaset och pizzaslice till det.
Bar Nîmes på Rådmansgatan firar Bojo med fransk, lantlig mat och har bord och värmare på uteserveringen för att alla ska få plats. De två systerbarerna Savant och Soif går all in på Bojo-fest och spelar fransk musik, serverar mat och häller upp massor av Nouveau. Vinbaren Grus Grus har miniprovning på temat Rémi Dufaitre och serverar Nouveau på glas och flaska. Franska Le Passepartout på Kungsholmen snålar givetvis inte heller med Beaujolais Nouveau lagom till ankomsten den 21 november.
Utanför tullarna kan man dricka Beaujolais Nouveau på omtyckta ställen som Ateljéns Livs och Ateljéns Pizza i Gamla Enskede, Två små svin i Årsta och Gaia Matbar i Midsommarkransen.