Liberdade i Stockholm serverar Picanha, som toppar listan. Liberdade i Stockholm serverar Picanha, som toppar listan.

Här hittar man världens godaste mat – i Stockholm

Varje år listar sajten Taste Atlas världens godaste maträtter, utifrån vad folk i allmänhet tycker. Genom att gå igenom 10 927 katalogiserade maträtter, som fått 395 205 användarbetyg, har man fått fram de 100 maträtter som får allra högst betyg under 2023/2024. I den här guiden presenterar vi de tio maträtter som ligger i topp, och som alltså klassas som världens godaste mat, samt var man kan äta dessa maträtter i Stockholm. Bland topp 10 hittar vi maträtter från länder som Thailand, Ryssland, Brasilien, Kina och Indien. Tyvärr har Sverige inte lyckats slå sig in på listan med någon maträtt.

 – Världens godaste mat
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade
 – Världens godaste mat
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade
Liberdade – Världens godaste mat
Liberdade

1. Picanha

Brasilien

Picanha är en bit nötkött som är särskilt populär i Brasilien. Picanha är en styckdetalj som sitter en bit ovanför rumpan på djuret. På svenska heter den rostbifflock med fettrandskappa, men om fettkappan tas bort kallas den istället för rumpstek. I Stockholm kan man äta picanha på restaurangen Liberdade, som serverar en modern bistromeny med influenser hämtade från hela världen – däribland Brasilien.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

2. Roti canai

Malaysia

Roti canai är ett slags traditionellt pannbröd gjort på mjöl, vatten, ägg och smör. Roti canai förknippas mest med Malaysia och Indien, men även med länder som Brunei och Thailand. Oftast används det indiska smöret ghee i smeten, och pannbrödet serveras i sin runda form kombinerat med olika currys. Det är inte helt enkelt att hitta roti canai i Stockholm, men på Farang kan man komma närmast genom att beställa nybakad roti. Här serveras också ”banana roti” som dessert.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

3. Phat kaphrao/Pat Krapow

Thailand

Phat kaphrao är en traditionell thailändsk wokrätt som består av köttfärs eller skaldjur med basilika, schalottenlök, vitlök och chili. Rätten är smaksatt med soja, socker och fisksås och serveras vanligen med ris och stekt ägg. Phat kaphrao är rankad som den fjärde mest vanliga rätten som beställs av turister i Thailand. Om man vill äta en variant av denna maträtt i Stockholm så kan man göra det på Koh Phangan, som finns på både Södermalm och Östermalm.

Meno Male Nytorget – Världens godaste mat
Meno Male Nytorget
Meno Male Nytorget – Världens godaste mat
Meno Male Nytorget
Basta – Världens godaste mat
Basta
Meno Male Östermalm – Världens godaste mat
Meno Male Östermalm
Meno Male Nytorget – Världens godaste mat
Meno Male Nytorget
Meno Male Nytorget – Världens godaste mat
Meno Male Nytorget
Basta – Världens godaste mat
Basta
Meno Male Östermalm – Världens godaste mat
Meno Male Östermalm

4. Pizza Napoletana

Italien

Kan napolitansk pizza vara Italiens bästa kulinariska skapelse? Den görs med bara några enkla ingredienser och tillagas i två varianter; marinara som är den grundläggande napolitanska pizzan och som toppas med en tomatbaserad sås, och margherita som toppas med tomater, mozzarella och färska basilikablad. Färgerna på sistnämnda pizza sägs vara menade att representera Italiens flagga. Övriga kännetecken på en bra napolitansk pizza är de puffiga kanterna med “leopardfläckarna”. I Stockholm finns det flera restauranger som serverar napolitansk pizza, men vi rekommenderar särskilt Meno Male, 450 Gradi och Basta.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

5. Guotie/Gou tie

Kina

Guotie, eller guo tie, är den pannstekta varianten av den kinesiska jiaozi-dumplingen. Guotie är en nordkinesisk dumpling som ofta är fylld med fläskfärs, kinakål, salladslök, ingefära, risvin och sesamolja. Krispiga och mjuka strukturer uppnås genom en speciell metod under tillagningen; medan botten av dumplingen steks tillsätts en liten mängd vätska i pannan, som sedan täcks. Det gör att resten av dumplingen ångas. Goutie omnämns första gången under Songdynastin, men är än i dag en populär streetfood-rätt. På Xi'an Köket i Midsommarkransen kan man beställa handgjorda Guotie, fyllda med kyckling, biff, fläsk, räkor eller vegetariskt protein.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

6. Khao soi

Thailand

Khao Soi Noodles är en signaturrätt som härstammar från norra Thailand. Det är en slags kokosnötsoppa som innehåller flera regionala influenser som tillsammans skapar rätten. Basen är en kryddstark buljong som rörs ihop med kokosmjölk och currypasta. Buljongen serveras med platta äggnudlar och olika val av kött, oftast kyckling, biff eller fläsk. Det hela toppas sedan med en handfull knaperstekta nudlar och hackad koriander. Lime, picklad kål, schalottenlök och chili är också vanliga tillbehör. Om man vill testa khao soi i Stockholm så kan man bege sig till Bao Asian Tapas på Kungsgatan, där denna rätt serveras.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

7. Vitlöksnaan

Indien

Vitlöksnaan är ett traditionellt tunnbröd från Indien och varianten naan med vitlök är en av de mest populära varianterna av naan. Brödet görs med mjöl, jäst, salt, socker och yoghurt. Så fort brödet har bakats i en varm tandooriugn tas det ut och penslas med ghee (indiskt smör) och toppas sedan med finhackad vitlök. Det vanliga är att man äter vitlöksnaan ihop med andra indiska rätter, såsom currys, butter chicken, dal makhani, malai kofta eller shahi paneer. Det finns gott om indiska restauranger i Stockholm och därmed är det enkelt att testa vitlöksnaan. En restaurang som serverar en god variant av detta är Indian Curry House på Scheelegatan.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

8. Tangbao/Soup buns

Kina

Tangbao, eller tangbaozi, tillhör en bred grupp av kinesiska, ångade och soppfyllda dumplings. Dessa dumplings, som alltså har en slags soppa som fyllning, kan göras med jäst eller vanlig dumplingdeg som ofta lindas runt fyllningen, vrids och försluts i toppen innan de ångas. Under ångningen omvandlas fyllningen, som ofta är gjord på fläskfärs eller krabbkött, till en soppa som stannar inuti knytet. Rätten serveras alltid färsk och det är viktigt att vara lite på sin vakt när man äter tangbao, man behöver ha en speciell teknik. Man håller dumplingen i toppen med ätpinnar och tar sedan en liten tugga från sidan, samtidigt som man håller en sked undertill som fångar upp soppan som sipprar ut. Detta är inte någon maträtt som finns på särskilt många ställen i Stockholm, men ibland har Surfers soup dumplings på menyn.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

9. Shashlik

Ryssland

Shashlik är namnet på en traditionell central- och västasiatisk grillrätt som består av marinerade och spettgrillade köttbitar med lamm, nötkött eller fläsk. Köttet kombineras vanligtvis med grönsaker som paprika, lök, svamp eller tomater. Köttet marineras ofta över natten i vinäger, örter, kryddor och torrt vin. Eftersom rättens ursprung är någonstans mellan Turkiet och Ryssland tror många att namnet kommer från det turkiska ordet shish, som betyder spett. I Stockholm kan man äta olika varianter av shashlik på exempelvis den georgianska restaurangen Tbilisis Hörna i Johanneshov.

 – Världens godaste mat
 – Världens godaste mat

10. Panang curry

Thailand

Panang curry är en thailändsk curry som kännetecknas av en tjock konsistens och en salt och söt jordnötssmak. Köttet tillagas med kokosmjölk, panang currypasta, makrutlimeblad, fisksås och palmsocker. Oftast används nötkött, kyckling, anka eller fläsk i maträtten, som traditionellt inte innehåller några grönsaker. När curryn är klar garneras den med tunt skivade makrutlimeblad och chili. Även lite kokosmjölk kan hällas över curryn. Panang curry serveras på många thailändska restauranger runtom i Stockholm, men vi rekommenderar Full Moon Wok eller Mae Thai lite extra om du är sugen på att testa.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.