Guide Michelin 2020: Nya stjärnor för krogar i Stockholm

Under kvällen delades de nordiska Michelinstjärnorna ut på en gala i norska Trondheim. Bland andra kammade Restaurant Etoile i Stockholm hem sin allra första stjärna i Guide Michelin. Kort därefter fick Aloë sin andra stjärna.

Nu har de nordiska Michelinstjärnorna för 2020 delats ut och det blev en bra kväll för de svenska krogarna. Kvällen startade med att Magnus Ek tog emot priset för hållbarhet, för sitt arbete på Oaxen Slip och Oaxen Krog i Stockholm. Därefter prisades även andra svenska restauranger för samma sak: Fotografiska Restaurang, Agrikultur, Bhoga Restaurang i Göteborg, Restaurant Etoile, Gastrologik, Hotell Borgholm och PM & Vänner får även dem en symbol för hållbarhet i Guide Michelin.

Kort därefter började utdelningen av stjärnor, där Etoile i Stockholm var den allra första restaurangen att kamma hem en stjärna – restaurangens första, vilket är passande då étoile betyder just stjärna på franska.

En stund senare fick Aloë kliva upp på scenen, när de belönades med sin andra stjärna.
– Vi stängde ner för att vi var uttråkade, men nu är vi igång igen. Förlåt, vi har lite svårt att prata just nu, sa killarna från scenen när konferenciern försökte få fram hur det kändes.


Aloë belönades med sin andra stjärna i Guide Michelin.

Glädjande nog fick Frantzén behålla sina tre stjärnor i Guide Michelin, något som han var väldigt glad över när han passade på att tacka sitt team från scenen. Däremot blev Mathias Dahlgren Matbaren och Bloom in the Park i Malmö av med sina stjärnor.


Björn Frantzén behöll sina tre stjärnor och är fortsatt Sveriges enda trestjärniga krog.

Det här året utsågs även fyra nya Bib Gourmand-restauranger. Bib innebär god kvalitet, prisvärt och populärt bland Michelins läsare. Två av dessa Bib Gourmander ligger i Stockholm: Allegrine och Speceriet. De två andra gick till Barabba i Köpenhamn och Nolla i Helsingfors.


Grattis, Magnus Ek på Oaxen som vann Guide Michelins pris för hållbarhet.

Utöver stjärnor och utmärkelsen för hållbarhet, delades även två andra priser ut under galan – 'chef mentor'-priset samt 'welcome & service'-priset. Priset för bästa service gick till Tina Kragh Vildgaard som driver Jordnær Restaurant i danska Gentofte, medan priset för 'chef mentor' gick till Rasmus Kofoed på Geranium i Köpenhamn.

Nedan hittar du samtliga svenska Michelinrestauranger:

3 stjärnor:

Stockholm
Frantzén

2 stjärnor:

Stockholm
Oaxen Krog
Gastrologik
Aloë (+1)

Malmö
Vollmers
Daniel Berlin Krog

1 stjärna:

Stockholm
Agrikultur
Ekstedt
Operakällaren
Sushi Sho
Restaurant Etoile (ny)

Göteborg
Bhoga Restaurang
Koka
SK Mat & Människor
Thörnströms Kök
28+

Malmö

SAV

Växjö
PM & Vänner

Här hittar du alla stjärnkrogar i Stockholm: Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin