Foto: Michelin Foto: Michelin

Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda Michelinkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Michelinrestauranger i Stockholm. En stjärna i Guide Michelin signalerar "en exceptionellt bra restaurang i sin kategori" och två stjärnor innebär att restaurangen är "värd en omväg". Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta – 2018 fick vi vår första i Sverige.

Innehållsförteckning
  1. Tre stjärnor
    1. Frantzén – Sveriges första trestjärniga krog
  2. Två stjärnor
    1. Aira – Unik miljö
    2. Aloë – Lyxigt utanför stan
  3. En stjärna
    1. Ekstedt – Tillbaka till rötterna
    2. Operakällaren – Stans vackraste?
    3. Sushi Sho – Tokyo tur och retur
    4. Etoile – Intimt
    5. Nour – Nordiska och asiatiska element
    6. Adam/Albin – Omtalad kockduo
  4. Bib Gourmand-restauranger i Stockholm
    1. Matbaren – Lyxiga mellanrätter till lunch och middag
    2. Allegrine – Inspirerad av fransk farmor
    3. Babette – Stort fokus på vin
    4. Bar Agrikultur – Intimt på Södermalm
    5. Lilla Ego – Alltid lika populär
    6. Triton – Fast trerättersmeny
  5. Restauranger som vi tror kan få en stjärna i framtiden
    1. Essence – En unik smakresa
    2. Nana – Säsongsbetonad lyx
    3. Persona – Kreativ elegans

Tre stjärnor

Restaurangen med tre stjärnor i Guide Michelin

Frantzén

Sveriges första trestjärniga krog

Björn Frantzéns berömda lyxkrog låg tidigare i Gamla stan, där den förärades med två stjärnor i Guide Michelin. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det dröjde inte länge innan Frantzén fick sin tredje stjärna och alltså kunde titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.

Två stjärnor

Restauranger med två stjärnor i Guide Michelin

Aira

Unik miljö

Tv-kocken Tommy Myllymäkis arkitektritade restaurang är vackert belägen alldeles intill vattnet ute på Djurgården, något som också präglar hela restaurangupplevelsen. Här följer gastronomin säsongerna, med nordiska råvaror och tekniker som får sällskap av smaker från hela världen.

Aloë

Lyxigt utanför stan

Den hypade finkrogen – belägen i ett villaområde i Älvsjö – har fått hela Stockholm att ta sig tvärs över stan för att äta prisvärda avsmakningsmenyer i snygg miljö. 2018 fick restaurangen sin första Michelinstjärna, för att 2020 knipa den andra. Bakom krogen står krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

En stjärna

Restauranger med en stjärna i Guide Michelin

Ekstedt

Hemsida

Tillbaka till rötterna

Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.  

Operakällaren

Stans vackraste?

Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.

Sushi Sho

Hemsida

Tokyo tur och retur

Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho. 

Etoile

Intimt

Etoile drivs av två välmeriterade kockar, Jonas Lagerström och Danny Falkeman, som mottog sin stjärna 2020. Här satsar man på en avsmakningsmeny bestående av modern och internationell mat i säsong. Restaurangen har endast 26 platser, vilket bidrar till den avslappnade känslan.

Nour

Hemsida

Nordiska och asiatiska element

Inhyst i Townhouse Nosh and Chow hittar du Sayan Isakssons kontemporära krog Nour, som är döpt efter hans dotter. Här möter nordiska råvaror asiatiska influenser i en intim miljö på tredje våningen. Restaurangen drivs i regi av Stureplansgruppen och har endast 28 sittplatser.

Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin

Adam/Albin

Omtalad kockduo

Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessmans restaurang på Rådmansgatan har i flera år hyllats av både kritiker och gäster, och 2022 fick de sin efterlängtade stjärna i Guide Michelin. Adam/Albin bjuder på en gastronomisk upplevelse i en levande miljö som enligt guiden är både stämningsfull och chic.

Bib Gourmand-restauranger i Stockholm

Michelins utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris

Matbaren

Hemsida

Lyxiga mellanrätter till lunch och middag

Mathias Dahlgrens moderna bistro är ett populärt gourmet-alternativ för den som är sugen på ett par mellanrätter till lunch eller middag. Beställningarna sker allt eftersom, så känn ingen stress att bestämma dig för allt samtidigt. Vill du göra det lite mer avslappnat kan en plats i baren sitta fint.

Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine

Allegrine

Inspirerad av fransk farmor

Allegrine är Danyel Couets verk. Här låter han sig inspireras av sitt franska arv, inte minst sin farmor och hennes kök där hans kärlek till matlagning väcktes. Råvarorna är noggrant utvalda och hör ofta säsongen till, men de franska smakerna består och genomsyrar hela upplevelsen.

Babette

Stort fokus på vin

Som en blinkning till pizzerian som låg här förut har Babette behållit sin pizzaugn och bemästrar såväl pizzor som spännande smårätter med europeiska influenser. De sätter dessutom stor vikt vid dryck och har belönats även för sina spännande vinlistor. Meny och dryckeslista uppdateras på Instagram varje dag.

Bar Agrikultur

Intimt på Södermalm

Den här lilla Nytorgspärlan lockar gäster alla dagar i veckan. Menyn består av små- och mellanrätter som byts ut och ändras ofta, men en klassiker som alltid finns och som ofta förknippas med restaurangen är deras saltgurka med smetana och honung.

Lilla Ego

Alltid lika populär

Lilla Ego är nästan lika känt för sin goda mat som för svårigheterna att knipa ett bord. De släpps en månad på förhand och det är många som sitter på bokaknappen redan klockan tolv på natten. Menyn är en klassisk variant med förrätter, varmrätter och efterrätter signerade Tom Sjöstedt och Daniel Räms. I högtalarna spelas alltid Kent.

Triton

Fast trerättersmeny

Triton blev en snackis redan vid öppningen hösten 2022. Bakom restaurangen står ett gäng med erfarenhet från uppskattade krogar som Ett Hem, Tyge & Sessil och Oaxen, och de sätter stort fokus både på maten och drycken. Menyn är en fast trerättersvariant som kan variera så ofta som från dag till dag, beroende på vilka råvaror de får tag på och vad de känner för att laga.

Restauranger som vi tror kan få en stjärna i framtiden

Restauranger att hålla ögonen på

Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence

Essence

En unik smakresa

Hösten 2023 flyttade Essence från Västerås till ett strykjärnsformat bostadshus i Kristineberg, där Stefan Taylor med kollegor serverar en lyxig avsmakningsmeny om åtta noga sammansatta rätter. Totalt 16 gäster per sittning får slå sig ner vid restaurangens hjärta – det stora counter dining-bordet, där man med uppsikt över köket får maten presenterad direkt av kockarna själva. Menyn överraskar med nya rätter från dag till dag, förutom ett par signaturrätter som förfinats under flera år.

Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana

Nana

Säsongsbetonad lyx

På Nana serveras en avsmakningsmeny enligt konceptet kaiseki, vilket innebär att rätterna anpassas efter säsongens utbud av råvaror. Den röda tråden stavas dock lyx, med exklusiviteter som tryffel, kaviar, hummer och wagyukött. Anrättningarna presenteras i mindre serveringar vid chef's table, av ägaren tillika köksmästaren Jonas Bokedal själv. 

Persona

Kreativ elegans

Bakom Persona står Louis Cespedes och Jonatan Nyström, en duo som med erfarenhet från bland annat Frantzén skapat sin egen, lite våghalsiga version av fine dining. Här serveras en avsmakningsmeny med innovativa rätter och ett dryckesutbud som innefattar några av världens mest eftertraktade viner. 

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;