Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda stjärnkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin. En stjärna signalerar ”en exceptionellt bra restaurang i sin kategori” och två stjärnor innebär att restaurangen är ”värd en omväg”. Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta och vi väntar än så länge på vår första.

Andra guider du kanske är intresserad av:

Visa på karta

Två stjärnor

Oaxen Krog

Njut av Norden

Superhyllade Oaxen låg från början på ön med samma namn men finns idag att hitta i ett häftigt gammalt industrikvarter intill vattnet på Djurgården. Den innovativa maten grundas i traditionella tillagningsmetoder samt superlokalt tänk, och skapelserna som landar på tallriken präglas av såväl hållbart jordbruk som av god djurhållning.  

 • Adress:

En stjärna

Ekstedt

Tillbaka till rötterna

Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.  

 • Adress:
  • Ekstedt, Humlegårdsgatan 17, Östermalm

Esperanto

Talar till alla sinnen

Här talas esperanto - i alla fall när det kommer till den universella gastronomin. De svenska råvarorna kombineras med smakinfluenser från hela världen och serveras i en gammal teaterlokal med bevarad interiör. I helhetsupplevelsen ingår så klart de superestetiska anrättningarna, tillagade på produkter som väljs ut med stor hänsyn till djur och natur. 

 • Adress:
  • Esperanto, Kungstensgatan 2, Östermalm/Vasastan

Gastrologik

Gårdsnära

Nytänkande skandinavisk gastronomi - så beskriver ägarna Anton Bjuhr och Jacob Holmström maten på Gastrologik, stjärnkrog sedan 2013. Här går utbud och kvalitet före efterfrågan, vilket innebär att menyn ständigt skiftar och att varje måltid är unik. Med endast 30 platser gäller det att boka in sin gastronomiska upplevelse i god tid. 

Imouto

Stjärnsushi

I direkt anslutning till Esperanto hittar du Sayan Isakssons andra stjärnkrog; en liten sushirestaurang med chefs table och endast nio sittplatser. Hit kommer du för att njuta av "Omakase" - sushi av "högsta skandinaviska kvalitet". 

 • Adress:
  • Imouto, Kungstensgatan 2, Östermalm/Vasastan

Mathias Dahlgren Matbaren

Lyxiga mellanrätter till lunch och middag

Mathias Dahlgrens moderna bistro är ett populärt gourmet-alternativ för den som är sugen på ett par mellanrätter till lunch eller middag. Beställningarna sker allt eftersom, så känn ingen stress att bestämma dig för allt samtidigt. Vill du göra det lite mer avslappnat kan en plats i baren sitta fint.

Operakällaren

Stans vackraste?

Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.

Sushi Sho

Tokyo tur och retur

Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho. 

 • Adress:

Restaurang Volt

Tillbaka till naturen

Här har man verkligen lagt fokus på naturligt, småskaligt och närproducerat vad gäller både mat och vin. En meny om fyra eller sex rätter erbjuds efter säsong, och bli inte förvånad om du får en kombination i stil med filmjölk, björk och maräng till dessert... Restaurangen är KRAV-certifierad. 

Övriga

Frantzén

I ny skrud

Den berömda lyxkrogen låg tidigare i Gamla Stan där den förärades med två stjärnor. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det är förmodligen bara en tidsfråga innan de börjar regna igen. 

 • Adress:
  • Frantzén, Klara Norra Kyrkogata 26, Norrmalm/City