Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda stjärnkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin. En stjärna signalerar ”en exceptionellt bra restaurang i sin kategori” och två stjärnor innebär att restaurangen är ”värd en omväg”. Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta - 2018 fick vi vår första i Sverige.

Tre stjärnor

Frantzén

Klara Norra Kyrkogata 26, Norrmalm/City

Sveriges första trestjärniga krog

Björn Frantzéns berömda lyxkrog låg tidigare i Gamla Stan där den förärades med två stjärnor i Guide Michelin. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det dröjde inte länge innan Frantzén fick sin tredje stjärna och alltså kunde titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.

Två stjärnor

Oaxen Krog

Beckholmsvägen 26, Djurgården

Njut av Norden

Superhyllade Oaxen låg från början på ön med samma namn men finns idag att hitta i ett häftigt gammalt industrikvarter intill vattnet på Djurgården. Den innovativa maten grundas i traditionella tillagningsmetoder samt superlokalt tänk, och skapelserna som landar på tallriken präglas av såväl hållbart jordbruk som av god djurhållning.  

Gastrologik

Artillerigatan 14, Östermalm

Gårdsnära

Nytänkande skandinavisk gastronomi - så beskriver ägarna Anton Bjuhr och Jacob Holmström maten på Gastrologik, stjärnkrog sedan 2013. Här går utbud och kvalitet före efterfrågan, vilket innebär att menyn ständigt skiftar och att varje måltid är unik. Med endast 30 platser gäller det att boka in sin gastronomiska upplevelse i god tid. 

Aloë

Svartlösavägen 52

Lyxigt utanför stan

Den hypade finkrogen – belägen i ett villaområde i Älvsjö – har fått hela Stockholm att ta sig tvärs över stan för att äta prisvärda avsmakningsmenyer i snygg miljö. 2018 fick restaurangen sin första Michelinstjärna, för att 2020 knipa den andra. Bakom krogen står krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

En stjärna

Ekstedt

Humlegårdsgatan 17, Östermalm

Tillbaka till rötterna

Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.  

Operakällaren

Karl XII:S torg, Norrmalm/City

Stans vackraste?

Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.

Sushi Sho

Upplandsgatan 45, Vasastan

Tokyo tur och retur

Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho. 

Agrikultur

Roslagsgatan 43, Vasastan

Jordbruk i fokus

Agrikultur på Roslagsgatan låter sig inspireras av jordbruk - här serveras en ständigt skiftande meny bestående av fina rätter lagade på råvaror från utvalda svenska gårdar. En liten och personlig restaurang med öppet kök och endast 24 sittplatser.

Etoile

Norra Stationsgatan 51, Vasastan

Intimt

Etoile drivs av två välmeriterade kockar, Jonas Lagerström och Danny Falkeman, som mottog sin stjärna 2020. Här satsar man på en avsmakningsmeny bestående av modern och internationell mat i säsong. Restaurangen har endast 26 platser, vilket bidrar till den avslappnade känslan.