Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda Michelinkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Michelinrestauranger i Stockholm. En stjärna i Guide Michelin signalerar "en exceptionellt bra restaurang i sin kategori" och två stjärnor innebär att restaurangen är "värd en omväg". Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta – 2018 fick vi vår första i Sverige.
Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin
Scrolla till
Tre stjärnor
Restaurangen med tre stjärnor i Guide Michelin
Sveriges första trestjärniga krog
Björn Frantzéns berömda lyxkrog låg tidigare i Gamla stan, där den förärades med två stjärnor i Guide Michelin. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det dröjde inte länge innan Frantzén fick sin tredje stjärna och alltså kunde titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.
-
Klara Norra Kyrkogata 26, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Frantzén
08-20 85 80 - Läs mer på Thatsup
Två stjärnor
Restauranger med två stjärnor i Guide Michelin
Unik miljö
Tv-kocken Tommy Myllymäkis arkitektritade restaurang är vackert belägen alldeles intill vattnet ute på Djurgården, något som också präglar hela restaurangupplevelsen. Här följer gastronomin säsongerna, med nordiska råvaror och tekniker som får sällskap av smaker från hela världen.
-
Biskopsvägen 9, Djurgården
-
Hemsida
•
Aira
08-480 049 00 - Läs mer på Thatsup
Lyxigt utanför stan
Den hypade finkrogen – belägen i ett villaområde i Älvsjö – har fått hela Stockholm att ta sig tvärs över stan för att äta prisvärda avsmakningsmenyer i snygg miljö. 2018 fick restaurangen sin första Michelinstjärna, för att 2020 knipa den andra. Krogen grundades av krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson, och drivs numera i samma anda av källarmästare Emma Persson.
-
Svartlösavägen 52, Älvsjö
-
Hemsida
•
Aloë
08-556 361 67 - Läs mer på Thatsup
En stjärna
Restauranger med en stjärna i Guide Michelin
Omtalad kockduo
Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessmans restaurang på Rådmansgatan har i flera år hyllats av både kritiker och gäster, och 2022 fick de sin efterlängtade stjärna i Guide Michelin. Adam/Albin bjuder på en gastronomisk upplevelse i en levande miljö som enligt guiden är både stämningsfull och chic.
-
Rådmansgatan 16, Vasastan/Östermalm
-
Hemsida
•
Adam/Albin
08-411 55 35 - Läs mer på Thatsup
Tillbaka till rötterna
Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.
-
Humlegårdsgatan 17, Östermalm
-
Hemsida
•
Ekstedt
08-611 12 10 - Läs mer på Thatsup
Stans vackraste?
Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.
-
Karl XII:s torg, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Operakällaren
08-676 58 01 - Läs mer på Thatsup
Intimt
Etoile drivs av två välmeriterade kockar, Jonas Lagerström och Danny Falkeman, som mottog sin stjärna 2020. Här satsar man på en avsmakningsmeny bestående av modern och internationell mat i säsong. Restaurangen har endast 26 platser, vilket bidrar till den avslappnade känslan.
-
Norra Stationsgatan 51, Vasastan
-
Hemsida
•
Restaurant Etoile
08-10 10 70 - Läs mer på Thatsup
Nordiska och asiatiska element
Inhyst i Townhouse Nosh and Chow hittar du Sayan Isakssons kontemporära krog Nour, som är döpt efter hans dotter. Här möter nordiska råvaror asiatiska influenser i en intim miljö på tredje våningen. Restaurangen drivs i regi av Stureplansgruppen och har endast 28 sittplatser.
-
Norrlandsgatan 24, City/Östermalm/Norrmalm
-
Hemsida
•
Nour
08-503 389 71 - Läs mer på Thatsup
Fantastisk precision
Såväl Celeste som systerrestaurangen Etoile har en stjärna i Guide Michelin. På Celeste arbetar kockarna i ett öppet kök där man kan följa varje steg som tas med en otrolig precision. Den generösa och välsmakande avsmakningsmenyn komponeras med ett noggrant urval av viner och cocktails, samt alkoholfria alternativ. Om sommaren slår man sig gärna ner på restaurangens innergård, Jarden.
-
Torkel Knutssonsgatan 20, Södermalm
-
Hemsida
•
Celeste
08-502 769 61 - Läs mer på Thatsup
Tokyo tur och retur
Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho.
-
Upplandsgatan 45, Vasastan
-
Hemsida
•
Sushi Sho
08-30 30 30 - Läs mer på Thatsup
Från popup till stjärna
Dashi startade som en japansk popup, men slutade som en stjärnkrog som ligger belägen på Rådmansgatan. Restaurangen är den andra japanska restaurangen i Stockholm som har en stjärna i Guide Michelin, den andra är Sushi Sho. Hit kan man komma för att smaka på resultatet av kockarnas passion för matlagningskonsten och rätterna är lika exakta som perfekta i utförandet.
-
Rådmansgatan 23, Vasastan/Östermalm
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Signerat Mathias Dahlgren
Seafood Gastro är lyx rakt igenom – kort sagt. Restaurangen på Grand Hôtel Stockholm erbjuder en dekadent upplevelse. Kockarna förlitar sig dels på kvaliteten på sina havsdoftande premiumingredienser, men också på att de kan lyckas förhöja dem med sin skicklighet när det kommer till teknik. Och det gör de med bravur. Bakom spakarna står den rutinerade stjärnkocken Mathias Dahlgren.
-
Södra Blasieholmshamnen 8, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Seafood Gastro
08-679 35 84 - Läs mer på Thatsup
Bib Gourmand-restauranger i Stockholm
Michelins utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris
Lyxiga mellanrätter till lunch och middag
Mathias Dahlgrens moderna bistro är ett populärt gourmet-alternativ för den som är sugen på ett par mellanrätter till lunch eller middag. Beställningarna sker allt eftersom, så känn ingen stress att bestämma dig för allt samtidigt. Vill du göra det lite mer avslappnat kan en plats i baren sitta fint.
-
Södra Blasieholmshamnen 6, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Mathias Dahlgren Matbaren
08-679 35 84 - Läs mer på Thatsup
Inspirerad av fransk farmor
Allegrine är Danyel Couets verk. Här låter han sig inspireras av sitt franska arv, inte minst sin farmor och hennes kök där hans kärlek till matlagning väcktes. Råvarorna är noggrant utvalda och hör ofta säsongen till, men de franska smakerna består och genomsyrar hela upplevelsen.
-
Kammakargatan 22, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Allegrine
08-410 059 09 - Läs mer på Thatsup
Stort fokus på vin
Som en blinkning till pizzerian som låg här förut har Babette behållit sin pizzaugn och bemästrar såväl pizzor som spännande smårätter med europeiska influenser. De sätter dessutom stor vikt vid dryck och har belönats även för sina spännande vinlistor. Meny och dryckeslista uppdateras på Instagram varje dag.
-
Roslagsgatan 6, Vasastan
-
Hemsida
•
Restaurang Babette
08-509 022 24 - Läs mer på Thatsup
Intimt på Södermalm
Den här lilla Nytorgspärlan lockar gäster alla dagar i veckan. Menyn består av små- och mellanrätter som byts ut och ändras ofta, men en klassiker som alltid finns och som ofta förknippas med restaurangen är deras saltgurka med smetana och honung.
-
Skånegatan 79, Södermalm
-
Hemsida
•
Bar Agrikultur
070-880 12 00 - Läs mer på Thatsup
Alltid lika populär
Lilla Ego är nästan lika känt för sin goda mat som för svårigheterna att knipa ett bord. De släpps en månad på förhand och det är många som sitter på bokaknappen redan klockan tolv på natten. Menyn är en klassisk variant med förrätter, varmrätter och efterrätter signerade Tom Sjöstedt och Daniel Räms. I högtalarna spelas alltid Kent.
-
Västmannagatan 69, Vasastan
-
Hemsida
•
Lilla Ego
08-27 44 55 - Läs mer på Thatsup
Fast trerättersmeny
Triton blev en snackis redan vid öppningen hösten 2022. Bakom restaurangen står ett gäng med erfarenhet från uppskattade krogar som Ett Hem, Tyge & Sessil och Oaxen, och de sätter stort fokus både på maten och drycken. Menyn är en fast trerättersvariant som kan variera så ofta som från dag till dag, beroende på vilka råvaror de får tag på och vad de känner för att laga.
-
Ringvägen 87, Södermalm
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Restauranger som vi tror kan få en stjärna i framtiden
Restauranger att hålla ögonen på
En unik smakresa
Hösten 2023 flyttade Essence från Västerås till ett strykjärnsformat bostadshus i Kristineberg, där Stefan Taylor med kollegor serverar en lyxig avsmakningsmeny om åtta noga sammansatta rätter. Totalt tio gäster per sittning får slå sig ner vid restaurangens hjärta – det stora counter dining-bordet, där man med uppsikt över köket får maten presenterad direkt av kockarna själva. Menyn överraskar med nya rätter från dag till dag, förutom ett par signaturrätter som förfinats under flera år.
-
Hjalmar Söderbergs Väg 10, Kungsholmen
-
Hemsida
•
Essence
073-255 11 34 - Läs mer på Thatsup
Säsongsbetonad lyx
På Nana serveras en avsmakningsmeny enligt konceptet kaiseki, vilket innebär att rätterna anpassas efter säsongens utbud av råvaror. Den röda tråden stavas dock lyx, med exklusiviteter som tryffel, kaviar, hummer och wagyukött. Anrättningarna presenteras i mindre serveringar vid chef's table, av ägaren tillika köksmästaren Jonas Bokedal själv.
-
Västmannagatan 17C, City/Vasastan
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Kreativ elegans
Bakom Persona står Louis Cespedes och Jonatan Nyström, en duo som med erfarenhet från bland annat Frantzén skapat sin egen, lite våghalsiga version av fine dining. Här serveras en avsmakningsmeny med innovativa rätter och ett dryckesutbud som innefattar några av världens mest eftertraktade viner.
-
Torstenssonsgatan 11, Östermalm
-
Hemsida
•
Restaurant Persona
073-570 27 31 - Läs mer på Thatsup
Siktar högt
Där Michelinkrogen Gastrologik tidigare låg hittar du numera Ergo, en franskinfluerad fine dining-restaurang som onekligen siktar högt. Köksmästaren Petter Johansson har arbetat på trestjärniga Frantzén i Stockholm, Gordon Ramsay i London och Per Se i New York, och även här är ambitionen att nå stjärnstatus.
-
Artillerigatan 14, Östermalm
-
Hemsida
•
Restaurant Ergo
08-35 21 11 - Läs mer på Thatsup
- Stockholm
- Guider
- Restaurang
- Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin