Foto: Michelin Foto: Michelin

Stockholms restauranger med stjärnor i Guide Michelin

Varje år delas Michelinguidens åtråvärda stjärnor ut till restauranger världen över, och givetvis stoltserar den svenska huvudstaden med flera berömda Michelinkrogar där finsmakare från när och fjärran får sitt lystmäte. Dags för en lyxupplevelse av rang? Här guidar vi till Michelinrestauranger i Stockholm. En stjärna i Guide Michelin signalerar "en exceptionellt bra restaurang i sin kategori" och två stjärnor innebär att restaurangen är "värd en omväg". Trestjärniga restauranger, värda "en resa i sig", är desto mer sällsynta – 2018 fick vi vår första i Sverige.

  1. Tre stjärnor
    1. 1
      Frantzén Sveriges första trestjärniga krog
  2. Två stjärnor
    1. 1
      Aira Unik miljö
    2. 2
      Aloë Lyxigt utanför stan
  3. En stjärna
    1. 1
      Adam/Albin Omtalad kockduo
    2. 2
      Ekstedt Tillbaka till rötterna
    3. 3
      Operakällaren Stans vackraste?
    4. 4
      Etoile Intimt
    5. 5
      Nour Nordiska och asiatiska element
    6. 6
      Celeste Fantastisk precision
    7. 7
      Sushi Sho Tokyo tur och retur
    8. 8
      Dashi Från popup till stjärna
    9. 9
      Seafood Gastro Signerat Mathias Dahlgren
  4. Bib Gourmand-restauranger i Stockholm
    1. 1
      Matbaren Lyxiga mellanrätter till lunch och middag
    2. 2
      Allegrine Inspirerad av fransk farmor
    3. 3
      Babette Stort fokus på vin
    4. 4
      Bar Agrikultur Intimt på Södermalm
    5. 5
      Lilla Ego Alltid lika populär
    6. 6
      Triton Fast trerättersmeny
  5. Restauranger som vi tror kan få en stjärna i framtiden
    1. 1
      Essence En unik smakresa
    2. 2
      Nana Säsongsbetonad lyx
    3. 3
      Persona Kreativ elegans
    4. 4
      Ergo Siktar högt

Scrolla till

Tre stjärnor

Restaurangen med tre stjärnor i Guide Michelin

Frantzén

Sveriges första trestjärniga krog

Björn Frantzéns berömda lyxkrog låg tidigare i Gamla stan, där den förärades med två stjärnor i Guide Michelin. 2017 flyttade restaurangen in i ett topprenoverat 1800-talshus mitt i city och blev därmed av med sina stjärnor, men det dröjde inte länge innan Frantzén fick sin tredje stjärna och alltså kunde titulera sig Sveriges första trestjärniga krog.

Två stjärnor

Restauranger med två stjärnor i Guide Michelin

Aira

Unik miljö

Tv-kocken Tommy Myllymäkis arkitektritade restaurang är vackert belägen alldeles intill vattnet ute på Djurgården, något som också präglar hela restaurangupplevelsen. Här följer gastronomin säsongerna, med nordiska råvaror och tekniker som får sällskap av smaker från hela världen.

Aloë

Lyxigt utanför stan

Den hypade finkrogen – belägen i ett villaområde i Älvsjö – har fått hela Stockholm att ta sig tvärs över stan för att äta prisvärda avsmakningsmenyer i snygg miljö. 2018 fick restaurangen sin första Michelinstjärna, för att 2020 knipa den andra. Krogen grundades av krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson, och drivs numera i samma anda av källarmästare Emma Persson.

En stjärna

Restauranger med en stjärna i Guide Michelin

Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin – Stjärnkrogar
Restaurang Adam/Albin · Adam/Albin

Adam/Albin

Omtalad kockduo

Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessmans restaurang på Rådmansgatan har i flera år hyllats av både kritiker och gäster, och 2022 fick de sin efterlängtade stjärna i Guide Michelin. Adam/Albin bjuder på en gastronomisk upplevelse i en levande miljö som enligt guiden är både stämningsfull och chic.

Ekstedt

Hemsida

Tillbaka till rötterna

Att bejaka ursprunget och använda sig av uråldrig teknik är ett koncept som Niklas Ekstedt (även känd som "Mat-Niklas") har annamat till fullo på den här träkolsdoftande stjärnkrogen på Östermalm. Menyerna består av fyra eller sex rätter med inslag av exempelvis höeldat, fermenterat och flamberat, och inredningen kantas av skandinaviska träslag från krögarens barndom.  

Operakällaren

Stans vackraste?

Väggmålningar i original, förgyllda paneler och maffiga takkronor. Operakällarens kulturminnesmärkta miljö är känd som en av stans absolut vackraste. Här avnjuts internationell mat för vilken man har tilldelats en stjärna och fem röda bestick i Guide Michelin.

Etoile

Intimt

Etoile drivs av två välmeriterade kockar, Jonas Lagerström och Danny Falkeman, som mottog sin stjärna 2020. Här satsar man på en avsmakningsmeny bestående av modern och internationell mat i säsong. Restaurangen har endast 26 platser, vilket bidrar till den avslappnade känslan.

Nour

Hemsida

Nordiska och asiatiska element

Inhyst i Townhouse Nosh and Chow hittar du Sayan Isakssons kontemporära krog Nour, som är döpt efter hans dotter. Här möter nordiska råvaror asiatiska influenser i en intim miljö på tredje våningen. Restaurangen drivs i regi av Stureplansgruppen och har endast 28 sittplatser.

Celeste

Fantastisk precision

Såväl Celeste som systerrestaurangen Etoile har en stjärna i Guide Michelin. På Celeste arbetar kockarna i ett öppet kök där man kan följa varje steg som tas med en otrolig precision. Den generösa och välsmakande avsmakningsmenyn komponeras med ett noggrant urval av viner och cocktails, samt alkoholfria alternativ. Om sommaren slår man sig gärna ner på restaurangens innergård, Jarden.

Sushi Sho

Hemsida

Tokyo tur och retur

Knappt två år efter öppning förärades den här superhajpade lilla sushibaren med en stjärna i Guide Michelin. Här serveras en traditionell meny med 15 serveringar och skandinaviska råvaror direkt vid baren i olika sittningar. Längtade du inte redan till Tokyo så kommer du garanterat att göra det efter ett besök på Sushi Sho. 

Dashi

Från popup till stjärna

Dashi startade som en japansk popup, men slutade som en stjärnkrog som ligger belägen på Rådmansgatan. Restaurangen är den andra japanska restaurangen i Stockholm som har en stjärna i Guide Michelin, den andra är Sushi Sho. Hit kan man komma för att smaka på resultatet av kockarnas passion för matlagningskonsten och rätterna är lika exakta som perfekta i utförandet.

Seafood Gastro

Signerat Mathias Dahlgren

Seafood Gastro är lyx rakt igenom – kort sagt. Restaurangen på Grand Hôtel Stockholm erbjuder en dekadent upplevelse. Kockarna förlitar sig dels på kvaliteten på sina havsdoftande premiumingredienser, men också på att de kan lyckas förhöja dem med sin skicklighet när det kommer till teknik. Och det gör de med bravur. Bakom spakarna står den rutinerade stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Bib Gourmand-restauranger i Stockholm

Michelins utmärkelse för vällagad mat till ett rimligt pris

Matbaren

Lyxiga mellanrätter till lunch och middag

Mathias Dahlgrens moderna bistro är ett populärt gourmet-alternativ för den som är sugen på ett par mellanrätter till lunch eller middag. Beställningarna sker allt eftersom, så känn ingen stress att bestämma dig för allt samtidigt. Vill du göra det lite mer avslappnat kan en plats i baren sitta fint.

Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine
Allegrine – Stjärnkrogar
Allegrine

Allegrine

Inspirerad av fransk farmor

Allegrine är Danyel Couets verk. Här låter han sig inspireras av sitt franska arv, inte minst sin farmor och hennes kök där hans kärlek till matlagning väcktes. Råvarorna är noggrant utvalda och hör ofta säsongen till, men de franska smakerna består och genomsyrar hela upplevelsen.

Babette

Stort fokus på vin

Som en blinkning till pizzerian som låg här förut har Babette behållit sin pizzaugn och bemästrar såväl pizzor som spännande smårätter med europeiska influenser. De sätter dessutom stor vikt vid dryck och har belönats även för sina spännande vinlistor. Meny och dryckeslista uppdateras på Instagram varje dag.

Bar Agrikultur

Intimt på Södermalm

Den här lilla Nytorgspärlan lockar gäster alla dagar i veckan. Menyn består av små- och mellanrätter som byts ut och ändras ofta, men en klassiker som alltid finns och som ofta förknippas med restaurangen är deras saltgurka med smetana och honung.

Lilla Ego

Alltid lika populär

Lilla Ego är nästan lika känt för sin goda mat som för svårigheterna att knipa ett bord. De släpps en månad på förhand och det är många som sitter på bokaknappen redan klockan tolv på natten. Menyn är en klassisk variant med förrätter, varmrätter och efterrätter signerade Tom Sjöstedt och Daniel Räms. I högtalarna spelas alltid Kent.

Triton

Fast trerättersmeny

Triton blev en snackis redan vid öppningen hösten 2022. Bakom restaurangen står ett gäng med erfarenhet från uppskattade krogar som Ett Hem, Tyge & Sessil och Oaxen, och de sätter stort fokus både på maten och drycken. Menyn är en fast trerättersvariant som kan variera så ofta som från dag till dag, beroende på vilka råvaror de får tag på och vad de känner för att laga.

Restauranger som vi tror kan få en stjärna i framtiden

Restauranger att hålla ögonen på

Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence
Essence – Stjärnkrogar
Essence

Essence

En unik smakresa

Hösten 2023 flyttade Essence från Västerås till ett strykjärnsformat bostadshus i Kristineberg, där Stefan Taylor med kollegor serverar en lyxig avsmakningsmeny om åtta noga sammansatta rätter. Totalt tio gäster per sittning får slå sig ner vid restaurangens hjärta – det stora counter dining-bordet, där man med uppsikt över köket får maten presenterad direkt av kockarna själva. Menyn överraskar med nya rätter från dag till dag, förutom ett par signaturrätter som förfinats under flera år.

Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana
Nana – Stjärnkrogar
Nana

Nana

Säsongsbetonad lyx

På Nana serveras en avsmakningsmeny enligt konceptet kaiseki, vilket innebär att rätterna anpassas efter säsongens utbud av råvaror. Den röda tråden stavas dock lyx, med exklusiviteter som tryffel, kaviar, hummer och wagyukött. Anrättningarna presenteras i mindre serveringar vid chef's table, av ägaren tillika köksmästaren Jonas Bokedal själv. 

Persona

Kreativ elegans

Bakom Persona står Louis Cespedes och Jonatan Nyström, en duo som med erfarenhet från bland annat Frantzén skapat sin egen, lite våghalsiga version av fine dining. Här serveras en avsmakningsmeny med innovativa rätter och ett dryckesutbud som innefattar några av världens mest eftertraktade viner. 

Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo
Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo
Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo
Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo
Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo
Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo
Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo
Restaurant Ergo – Stjärnkrogar
Restaurant Ergo

Ergo

Siktar högt

Där Michelinkrogen Gastrologik tidigare låg hittar du numera Ergo, en franskinfluerad fine dining-restaurang som onekligen siktar högt. Köksmästaren Petter Johansson har arbetat på trestjärniga Frantzén i Stockholm, Gordon Ramsay i London och Per Se i New York, och även här är ambitionen att nå stjärnstatus.

Stjärnkrogar – om guiden

Om Guide Michelin Den första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor.
– Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är "värd en resa i sig".
– Två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg".
– En stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".

Bib Gourmand är Michelins utmärkelse för restauranger som serverar riktigt bra mat till ett rimligt pris; ett slags hedersomnämnande.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.