Få saker slår alla smarriga semlor som dyker upp i Stockholm inför fettisdagen, och konkurrensen blir bara hårdare. För att göra det lite enklare att hitta rätt har vi listat caféer, konditorier och bagerier som erbjuder riktigt goda semlor av olika slag – allt från klassiska favoriter till kreativa nykomlingar och laktosfria, glutenfria eller ekologiska semlor. Här är några av Stockholms godaste semlor – utse din egen favorit och missa inte fettisdagen som infaller den 4 mars 2025!
På Pesso bakas allting från grunden, helt utan onödiga tillsatser och med en stor dos kärlek. Bageriets klassiska semla är av det rejälare slaget, med knapriga mandlar och noggrant avvägd balans mellan grädde, mandelmassa och bulle. I Thatsups stora semmeltest 2024 korades Pesso som Stockholms allra bästa. Läs mer här: Avgjort: Stockholms bästa semla 2024 är utsedd!
På Haga Tårtcompani & Bageri är det hög kvalitet som gäller. Semlorna innehåller en krämig mandelmassa med grovhackade ekologiska Valenciamandlar, och det finns även en laktosfri variant för den som hellre vill ha det. Ska du bjuda flera, eller helt enkelt är riktigt hungrig, kan du förbeställa Hagas semmeltårta. Haga vann Thatsups stora test av semlor 2023.
Det familjeägda stenugnsbageriet kammade hem titeln som Årets semla 2021 i Thatsups stora digitala omröstning. Hos Vallentuna Stenugnsbageri hittar man klassiska semlor med grovhackade valenciamandlar och fluffig grädde. Vill man säkert haffa en semla till fettisdagen så rekommenderas det att förbeställa.
Superklassikern Ritorno på Odengatan mellan Odenplan och Sankt Eriksplan har för vana att år efter år placera sig högt i Thatsups stora semmeltest. Här kan du mumsa på en traditionell semla eller semla med en twist – genom åren har bland annat semlan med smak av lakrits och deras fluffiga karlsbadersemla lockat folk från hela stan till det mysiga konditoriet. För övrigt ett perfekt semmelstopp för den som vill passa på att åka skridskor i Vasaparken före eller efter sin semla.
Ett stenkast från Odenplan ligger det här omtyckta hantverksbageriet som erbjuder semlor med nymald kardemumma och ordentligt med mandelmassa med grovhackade ekologiska mandlar och grädde. Här kan du slinka in och köpa med dig en semla eller äta den på plats.
Det ekologiska hantverksbageriet Skeppsbro Bageri, som finns på Skeppsbrokajen, har klassiska semlor i mindre och större format samt en croissant-semla som du kan avnjuta med vacker utsikt över vattnet. Du kan även handla från deras brödbilar, vars schema finns på hemsidan.
Bullar & Bröd korades som vinnare av Stockholms bästa semla både 2019 och 2020, efter det stora semmeltestet arrangerat av Thatsup och Smakdomarna Stockholm. Med den saftiga bullen, mandelmassan med gott om bitar och bra grädde vann semlan juryns hjärtan.
Semlorna på Lillebrors Bageri i Birkastan är lika omtalade som populära, så det är oftast kö ut på gatan. Med grovhackade mandlar och en hint av vanilj är just den här semlan mångas favorit, och tillverkningen går varm under hela säsongen.
Vinnare av årets bästa semla 2018 i ett test arrangerat av Smakdomarna Stockholm, och vi förstår varför. På Brioche är du garanterad en riktigt färsk semla, då de aldrig får serveras äldre än fyra timmar. För dig som vill ha en hetvägg, semla med varm mjölk, så finns det också.
Tössebageriet gjorde succé med sin semmelwrap 2015, och för att markera 10-årsjubileumet serverar man wrap-varianten även i år. Såklart finns även klassiska semlor för den som föredrar det.
Svedjan har gjort succé sedan de öppnade sitt bageri och café i Zinkensdamm hösten 2020. Inte minst har de blivit kända för sina saftiga semlor med löst vispad grädde och mandelmassa med smak av blodapelsin – ett recept som har fått semmelälskare på fall.
Socker Suckers bakverk känns igen för sin fotovänliga estetik, så även när det kommer till semlorna. Välj mellan klassisk, vegansk och “laminerad” med frasig croissantdeg. Samtliga är fyllda med ställets egen mandelmassa gjord på rostade Valenciamandlar, en gnutta bittermandel, vanilj och kardemumma. Då och då dyker ytterligare varianter upp, så håll utkik på deras Instagram.
På detta pâtisserie, konditori och café i Tyresö Strand kan du avnjuta en laktosfri semla fylld med rostad mandelfyllning på ekologiska Valenciamandlar och luftigt vispad laktosfri grädde. Semlorna bakas på ekologiskt ekologiska ingredienser och får jäsa svalt under lång tid för mer smak. Linnea's drivs av Linnea Andrae, vinnare i Hela Sverige bakar junior.
Granero Bakery huserar ute i Norra Djurgårdsstaden, och är man sugen på en riktigt bra semla är det väl värt att ta sig hit. Här serveras färska semlor gjorda på utvalda råvaror, med bitar av mandel i mandelmassan och försiktigt vispad grädde. Vill du ha en lite extra lyxig semla finns en variant med kanderad mandel. Varför inte kombinera semmelfikat med en promenad i de fina omgivningarna?
På hypade Bageriet BAK, som öppnade upp i Hökarängen 2019, ringlar sig kön lång runt fettisdagen. Här satsar man på en stor, fluffig semla med en generös mängd grädde och mandelmassa gjord från grunden.
Alldeles intill Kottlasjön på Lidingö kan du njuta av de populära semlorna på Vattenverket, ett stenugnsbageri och café som huserar i vackra gamla industrilokaler nära naturen. Vattenverkets semlor serveras varje dag från tidig morgon under säsongen.
Hantverksbageriet Bröd & Salt har numera butiker över hela stan, så det är aldrig särskilt långt om du vill köpa deras omtyckta semlor. Även i år återkommer deras omtalade pistagesemla, och för den som föredrar växtbaserat finns en vegansk semla.
Sveavägen 49, City/Vasastan
Skeppsbrokajen, Gamla stan
Hammarby allé 66A, Hammarby sjöstad
Sveavägen 80, Vasastan
Järntorget 83, Gamla stan
Sankt Eriksplan 6B, Vasastan
Rosenlundsgatan 48D, Södermalm
Regeringsgatan 48, City/Norrmalm
Odengatan 83, Vasastan
Karlbergsvägen 8, Vasastan
Götgatan 93, Södermalm/Skanstull
Humlegårdsgatan 7, Östermalm
Kungsgatan 2, City/Östermalm/Norrmalm
Torsplan 1, Vasastan
På Stora Nygatan i Gamla stan hittar du Panem, en lite lyxigare korsning mellan bageri, konditori, café och bistro. Ända fram till påsk kan du testa deras semlor som består av en vetebulle med kardemumma, en krämig fyllning på klassisk mandelmassa och fluffig grädde.
Spånga Konditori är väl värt en liten resa utanför Stockholm city. Här hittas nämligen semlan som placerade sig på andraplats i Thatsups stora semmeltest 2023. Grov mandelmassa, mjukt vispad grädde och hackade mandlar är vad som kännetecknar detta klassiska bageris fettisbakelse.
MR Cake drivs av stjärnkonditorn Roy Fares, som mixar svensk fikakultur med amerikansk cafékultur. Här kan du välja mellan en klassisk semla och en vegansemla med mandelfyllning och havregrädde. Fredagar till söndagar har de även en frasig "cronutsemla" (croissant/doughnut) i begränsat antal.
Ta en promenad ut till Djurgården och testa de ekologiska semlorna på Rosendals Trädgård. Här bakas fluffiga semlor med gott om mandelmassa, lättvispad grädde och runda lock. I år går man all in med “semmelbonanza” där utbudet uppdateras varannan vecka med en ny variant, som smaksätts med allt från gatkamomill till gråärta. Den mysiga miljön gör det såklart extra värt att ta sig hit.
K-märks caféer hittar du på ett par olika adresser i Stockholm. Semlorna som serveras här är fyllda med slät mandelmassa och toppade med en rejäl mängd hackade mandlar samt lättvispad grädde. När Thatsup utsåg Stockholms bästa semla 2024 kvalade K-märkt in på en fin sjundeplats.
Vår Gård är en omtyckt destination bland stockholmarna, inte minst på helgen då många åker hit för att äta något gott och utforska de natursköna omgivningarna. I Vincaféet erbjuds semlor av det klassiska slaget med spritsad grädde och runda lock, som blivit en favorit hos många.
Valhallabageriet är kända för att vara proffs på surdeg. Här hittar du traditionella semlor med stenugnsbakade bullar, mandelmassa och grädde vispad för hand.
Fastlagsbullarna på Viggbyholms Stationscafé i Täby lockar semmelälskare från när och fjärran, och här är de ett stående inslag varje år. Semlorna görs helt från grunden med kardemumma, vispad grädde och grovhackad mandel.
Hederligt gammalt konditori på Söder vars välpudrade semlor är ett regelbundet inslag under säsongen. Utöver väldigt klassiska semlor kan du också komma hit för en semla med extra rostade Valenciamandlar, vaniljsemla eller en extra stor lyxsemla – för dig som vill ha ännu mer av det goda. Även veganska semlor samt glutenfria semlor bakas här.
Stora Bageriets semla står högt i kurs hos många stockholmare, och finns att få tag på både i Vasastan och på Östermalm. Framgångsreceptet stavas lättvispad grädde, lite grövre mandelmassa med en nypa salt, och ordentligt med hackade mandlar på toppen. Här erbjuds även hetvägg till den som föredrar det.
Sankt Eriksgatan 88, Vasastan
Sibyllegatan 2, Östermalm
•
Snyggt på ett av stans favoritbagerier
Det populära stenugnsbageriet står för några av stans godaste brödbak, och här serverar man även upp tjusiga semlor med grovmalen kardemumma, fint spritsad grädde och rejält pudrade trekantslock. Det finns även en semla gjord på klassisk kardemummabulle, och veckan kring fettisdagen utökas utbudet ytterligare med en vegansemla.
Malvas är det glutenfria lilla hantverksbageriet på Vikingagatan i Birkastan. Här kan du festa loss på glutenfria semlor med fint spritsad grädde, flagnad mandel och pudrade lock. Det finns även en semla med vaniljkräm istället för mandelmassa, som går att förbeställa. Håll utkik på bageriets Instagram för info om vilka dagar semlorna finns att tillgå, eller skicka en beställning.
Om du befinner dig i Sundbyberg kan du besöka Café Så Gott, som bakar godsaker utan gluten. Här hittar du glutenfria semlor med stora lock och fluffig laktosfri grädde. Välj mellan slät mandelmassa och mandelmassa med hackade nötter.
Gullegårdens stenugnsbageri på Gärdet är särskilt populärt hos stockholmarna som vill undvika gluten. Här serveras gräddiga semlor hela säsongen, varav alla är naturligt glutenfria. Önskas vaniljsemlor eller veganska semlor fria från gluten går dessa att förbeställa.
Semlans dag, eller fettisdagen, infaller år 2025 den 4 mars. Det är dagen då semlor, en traditionell bakelse, äts i Sverige och andra länder.
Vad menas med fettisdagen?
Fettisdagen är en kristen tradition som infaller på den tredje och sista dagen av fastlagen. På fettisdagen äter man traditionellt sett fett- och kaloririk mat innan fasteperioden börjar.
Vilket datum är fettisdagen?
Fettisdagen infaller 47 dagar före påsk. Datumet varierar varje år, men inträffar alltid på en tisdag. Som tidigast den 3 februari och som senast den 9 mars.