Bortskämd

Årets första jullunch

Jag älskar julen, alltså verkligen älskar julen. Alla fina ljus, barnens glada tillrop och framförallt hur givmilda alla blir. Mänsklighetens hopp vilar i vår givmildhet under julen. Fint på riktigt.

Carlsberg bjöd in till årets första jullunch och självklart ville jag dit. Kock på plats var Sebastian Schauermann - geniet bakom Taku Taku. Tillsammans härliga Ida - tillika kollega - bzztade vi till lunchen.

Vad är ett måste på julbordet i dryckesväg för dig? För mig är ändå svaret enkelt: julmust, Falcons julbrygd och bubbelvin (som är svaret på alla frågor alltid). Julmumma glömmer jag alltid bort men på lunchen nu smakade jag det igen och fick som en liten julig tår av glädje. Vad som däremot inte var gott var årets julmust med smak av lakrits. Testa gärna när den släpps och säg vad du tycker.

Maten, maten, maten. Briljant med nytt istället för klassiskt.

Arancini med saffran och tomat.
Svampbuljong med crispy tofu
Matjessill-tartar, rädisa, saltgurka, kapris, rödlök, gräslök, potatis, ägg
Rökt selleri ,grönkål, flower sprouts ,äpplen, rostad malt (eller bovete) senaps vinegrette
Savoykål ,(vildsvinsbullar med kanel) pumpapuré, rönnbärsgelé. Här fick jag jordärtskocka!
Mjuk pepparkaka på ölmäsk och salt karamell

Det var en härlig lunch och ÄNTLIGEN drar julsäsongen igång, längtat hela året!

;
Sluta med din mom shaming - jag mår toppen!

Tänk så provocerande det kan vara för folk att en mamma väljer att jobba även när hennes bebis är liten. Det är verkligen ingen som ifrågasätter en pappa som går tillbaka till jobbet efter 10 dagar men när jag säger att jag redan valt att börja jobba 50 % eftersom jag älskar mitt nya jobb märker jag att en del biter sig i tungan för att inte säga rakt ut vad de tänker. Intressant på ett sätt, sorgligt på ett annat. Det är 2018, inte 1818.

I Sverige är vi bortskämda med en generös föräldraförsäkring som låter oss vara hemma med våra barn i 1,5 år. Det är verkligen fantastiskt bra. Jag jämför med min gamla chef i USA som precis börjat jobba efter att ha varit hemma i tre månader. I en post på LinkedIn tackar hon sin arbetsgivare som gett henne en sån generös försäkring som lät henne vara hemma tre månader. TRE MÅNADER gänget. Dags att vara lite mer tacksam över att vi bor i Sverige tycker jag.

Tillbaka till dagens mom shaming. Den är listig ska du veta. Den kommer i olika former så det gäller att vara som en ninja och kunna parera. Det sjukaste är dock att det nästan uteslutande är andra kvinnor och mammor som är skyldiga till mom shaming. Jag brukar säga att "den dagen veganer sluta bråka om vad som gör en till en riktig vegan eller inte kommer de ta över världen" och lite så känner jag med kvinnor också. Varför denna ragatalek, kan vi inte bara ta hand om varandra? Jag menar oavsett om du väljer att börja jobba tidigt, vill träna dig iform direkt, fortsätta vara mjuk länge eller helt enkelt väljer att ta ett glas vin ska det vara okej.

Jag tänker fortsätta vara stolt över att jag kan kombinera jobb med att vara mammaledig, för mig är det ren och skär lyx. Tänk vissa dagar får jag ta på mig big girl pants och andra dagar rullar jag vagnen mot parken med båda barnen iklädd första bästa trasan jag hittade hemma.

Det enda båda dagarna har gemensamt är min lyx som är att gå och fixa ögonfransarna. Känner mig som en ny människa och slipper sminka mig. Jag går hos Helena på Perfect Beauty, rekommenderas varmt! Och spana in mitt nya läppstift, MAGI!

;
;