Semlor från 34 bagerier och caféer i Stockholm testades i Thatsups stora semmeltest 2025. Semlor från 34 bagerier och caféer i Stockholm testades i Thatsups stora semmeltest 2025.

Avgjort: Här är Stockholms bästa semla 2025

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Då var det äntligen dags att åter igen utse Stockholms bästa semla, ett smaktest som årligen anordnas av Thatsup, och som är det största i sitt slag. Denna gång genomfördes semmeltestet på Jacqueline's, där inte mindre än 34 semlor från caféer och bagerier runt om i Stockholm smakades av juryn. Efter noga övervägande och en stor dos spänning kunde en vinnare utses. Här är Stockholms bästa semla 2025!

Semlan är en av våra allra mest folkkära bakelser, och sannolikt den som väcker störst engagemang hos fikafantasterna – inte undra på att stans bagerier och caféer årligen gör sitt bästa för att komponera den allra godaste fastlagsbullen. Grov eller slät mandelmassa, lättvispad eller fast grädde, runt eller trekantigt lock… Preferenserna skiljer sig åt och det finns inget rätt eller fel, varav vi på Thatsup tagit hjälp av vår noga utvalda expertjury för att kora vinnarsemlan 2025.

I år ställde 34 caféer och bagerier upp i kampen om att få kalla sin semla Stockholms allra bästa. Endast caféer och bagerier som tackat ja till att delta är med i testet, vi har alltså inte provat några semlor från ställen som tackat nej till att vara med. Samtliga bidrag provsmakades i ett blindtest av Thatsups expertjury bestående av 27 personer, som sedan bedömde semlorna utifrån såväl utseende som smak i varierad ordning för att säkerställa en så rättvis bedömning som möjligt. Varje jurymedlem satte sedan poäng mellan 1–5 på varje provsmakad semla, där 5 är det högsta betyget. Därefter utsågs vinnaren genom det uträknade snittbetyget per semla. 

Vinnaren av Stockholms bästa semla 2025 är Skeppsbro Bageri som i snitt kammade hem hela 3,68 poäng. Tätt efter kom K-märkt med 3,52 poäng och på tredje plats kom Ritorno Konditori med 3,36 poäng.
Att Skeppsbro Bageri tidigare vunnit Thatsups stora kanelbulletest inte bara en, utan två gånger, skvallrar en hel del om det ekologiska bageriets höga kvalitet och ambitioner.

Under testet kunde man bland annat höra följande citat om vinnarsemlan från Skeppsbro Bageri:
“Hög och fluffig, supersaftig bulle, perfekt mandelmassa”, “Godaste bullen, perfekt! Saftig och med bra ratio”, “Klassisk med stora mandlar”, “Mycket grädde, mycket salt, smakar hembakat”, “Jättegod, bra kardemumma och sälta”.

Längre ner hittar du topp 10 och samtliga tävlande semlor.

Vinnarsemlan från Skeppsbro Bageri.

Genomgående hög nivå på Stockholms semlor

I Thatsups jury satt bland annat Elisabeth Johansson, prisbelönt konditor, kokboksförfattare och jurymedlem i “Hela Sverige Bakar”. Enligt henne höll semlorna i testet en genomgående god standard.

– Det är överlag hög nivå på semlorna, vilket gör det svårare att sticka ut. Det märks att trenden med grovhackade mandlar verkligen har hållit i sig. Jag tycker att allihopa har lyckats bra med grädden i år, vad som däremot saknas är lite mer tryck i kardemumman. Bra och hemmald kardemumma gör stor skillnad för helheten, säger Elisabeth Johansson.

Topp 10:

1. Skeppsbro Bageri
2. K-märkt
3. Ritorno Konditori
4. Café Crema
5. Socker Sucker
6. Vallentuna Stenugnsbageri
7. Spånga Konditori
8. Art Bakery
9. Bullar & Bröd
10. Vattenverket

Övriga deltagare (utan inbördes ordning):

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.