Falsk anklevermacka - Fotografiska i samarbete med Eriksberg

Anklever - så brutalt, inhumant och hemskt att jag sedan länge bojkottat det. Det räcker liksom inte att det är gott. Någon slags moral och stake måste vi människor ändå ha. LYCKAN att Fotografiska förstår just det och nu tagit fram en hållbar macka på överbliven malt från Eriksbergs bryggeriprocess. Ett klassiskt smörrebröd och så den falska anklevern med äpplen från Tosterup i Skåne (idylliska stället från Kockarnas kamp bland annat).

Förra veckan var jag på en presslunch arrangerad av just Eriksbergs bryggeri (Carlsberg) och Fotografiska och fick mackan till lunch, MAGI i varje tugga. Jag definierar mitt liv som innan och efter jag åt denna macka. Helt galet coolt att jag även fick receptet och jag är inte den som är den - här får du också receptet. :-)

Fotografiskas recept:
Smörrebröd med äppelkompott, falsk anklever och syltad svamp (äppelrökt rapsolja)
4 skivor rågbröd
20 st kantareller
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
2st lagerblad
1/2 st rödlök, skivad
5 st svartpeppar
2 st röda äpplen
2 msk socker/honung
1⁄2 st citron
1⁄2 ask smörgåskrasse
4 tsk riven pepparrot
4 tsk äppelrökt rapsolja
4 skivor falsk anklever
Koka upp ättika, socker och vatten med skivad lök, lagerblad och peppar. Lägg i svampen och låt
marinera över natten. Tärna äpple grovt, blanda med socker och citronsaft. Lägg i kastrull med lock
och svetta på medelvärme tills äpplena mjuknar. Rör till kompott och kyl sedan kompotten.
Lägg en skiva falsk anklever på en skiva rågbröd. Pensla ytan med rökt rapsolja. Toppa med svamp,
lök och äppelkompott. Avsluta med krasse och pepparrot. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Falsk anklever
400g kidneybönor, förkokta
250 g gul lök
200 g portvin
100 g cognac
7 kvistar timjan
3 kvistar rosmarin
Salt och svartpeppar
4st ägg
400 g smör
100 g portvin
50 g cognac
Salt och vitpeppar

Dag 1:
Skölj kidneybönorna noga. Svetta löken mjuk i lite olja utan att den tar färg. Slå på vin och cognac.
Låt koka ihop och repa i örter. Slå marinad över bönorna och lägg i en påse. Sug ut luften och låt
marinera över natten.
Dag 2:
Sila av bönorna och koka upp marinaden. Låt reducera en aning och lägg sedan i bönor och lök igen.
Mixa i en höghastighetsblender tillsammans med ägg, portvin och cognac. Montera med smält smör
ca. 70 cl. Sila och slå upp i smörad brödform. Baka i vattenbad i ugn i 115 grader till en
innertemperatur på 71 grader. Tag ut ur ugnen och låt stå i 30–40 min. ställ sedan i kyl. Låt den falska
anklevern stå ett par timmar för att bli kall och sätta sig. Stjälp upp och skär i snygga skivor vid
servering.

Äppelrökt rapsolja
5 dl kallpressad rapsolja
2 dl äppelträspån
Häll upp olja i ett bläck. Hetta upp spån i en stekpanna till rökutveckling. Stäng med lock. Ställ i ugn
tillsammans med rökpanna. Lyft locket och stäng ugnen. Låt röka i minst 40 min. Förvara kylt.

Ja, jag kan ha ätit upp dekorationerna...

Skriv en kommentar

Hej! Jag behöver hjälp! Var tar man med sig ett gäng kollegor (typ 10 pers) på en ”stor aw”? Alltså en aw utanför jobbet som ska vara något lite extra men ändå avslappnad. Är stor-aw ansvarig för november och leverera!

Agnes L.
· Svar till Johanna

Johanna, åh så kul att vara ansvarig för en stor-AW. Hur många är ni? Jag tycker alltid att det är sällskapet som gör kvällen men att tex boka en chambre på en restaurang eller vinbar är najs. :-)
Berätta lite mer så ska jag ge mer tips.

Kommentera