
Bästa restaurangerna i Lorensberg
Uppdaterad 27 mar 2023
Lorensberg är det område i Göteborg som har flest besökare per år och där nästan alla stora evenemang äger rum. Här ligger stadens paradgata Avenyn, norra Europas största nöjespark Liseberg, business-området runt Korsvägen och Svenska Mässan samt stadens största arenor Scandinavium och Ullevi. Det finns många riktigt bra restauranger här, men som alltid i de mest centrala delarna av en stad är det viktigt att veta vilka de är. I den här guiden tipsar vi dig om de allra bästa restaurangerna i Lorensberg.
Bästa restaurangerna i varje stadsdel:
Cheri-Lee
Kungsportsavenyen 8, Centrum/Avenyn





För livsnjutaren
Folket från gamla Peacock driver numera den panasiatiska restaurangen och baren Cheri-Lee, mitt på Avenyn. Här kan du slinka in på en lunch, brunch eller middag med sharing-rätter och cocktails. Passa även på att njuta av stämningen och den smått glammiga inredningen, som är full av konst och blommiga soffor.
Totale
Kristinelundsgatan 3, Centrum





Stökig mat över öppen eld
Mitt på paradgatan Avenyn bjuder Totale in till konstant fest. Här tillagas maten över öppen eld och vinet serveras direkt ur boxen – tänk dig en stökig hemmafest i lyxförpackning. Läget, på en av Avenyns tvärgator, ger vibbar av storstadspuls på det där lite undangömda sättet som vi vill åt.
Brasserie Lavette
Södra Vägen 30, Centrum





Lantlig fransos
Med toppläge på Södra Vägen har Brasserie Lavette skapat en restaurang med såväl familjär atmosfär som ambitiös matglädje. Här slängs pinfärska skaldjur på grillen, cocktails skakas i baren och på uteserveringen skålar någon i champagne. Hit kan man komma både för en drink i baren eller slå sig ner för en hel middag eller helgbrunch med vännerna.
The Parlour
Kungsportsavenyen 2, Centrum





Göteborgs enda Nikkei-restaurang
Mitt på Avenyn kan man glida in på The Parlour för en fusionupplevelse som heter duga. I köket mixar man den peruanska och japanska kokkonsten under konceptet Nikkei, och på menyn samsas rätter som ceviches, tacos, vårrullar, dumplings och raw food. Ställets kosmopolitiska vibb genomsyrar såväl inredningen och maten som cocktailloungen, där det blandas innovativa drinkar.
Toso
Götaplatsen, Centrum/AvenynPanasiatisk exklusivitet bakom Poseidon
Den panasiatiska finkrogen Tosos målsättning är att skapa en unik och tidlös mötesplats där mat och miljö är en upplevelse utöver det vanliga. Beläget på Götaplatsen, strax intill Göteborgsikonen Poseidon, är det svårt att hitta ett mer centralt läge, samtidigt som Toso skapar exklusiv avskildhet. Menyn flirtar fritt med asiatiska matlagningstraditioner och består av mellanrätter gjorda för att dela på.
Brasserie P
Eklandagatan 51-53, Centrum/Johanneberg



Klassisk meny i avslappnad hotellmiljö
Vill du gå någonstans där det finns något för alla, i en avslappnad men sofistikerad miljö för alla möjliga sällskap? Brasserie P som ligger inhyst i Quality Hotel Panorama erbjuder en klassisk meny med rätter för de flesta smaklökar – allt från skagenröra till hamburgare, pasta och fisk- eller kötträtter. Menyn passar stora som små, och vill man kan man påbörja eller avrunda kvällen i baren.
Mercado Mexico
Södra Vägen 18, CentrumMexikansk mötesplats
Mexikanska smaker skapade med västkustens råvaror är konceptet på den livliga restaurangen vid Berzeliigatan. Mercado är spanska för marknad, och den stora och färggranna lokalen fungerar mycket riktigt som en mötesplats för många. Tortillabröden görs från grunden i den aldrig vilande tortillafabriken i köket. I baren skakas kreativa drinkar, och den som är sugen på att prova på mer av det mexikanska dryckesutbudet kan boka in en mezcal- eller tequilaprovning.
Kaifo
Södra Vägen 24, Centrum





Fusion signerad Familjen Orrmyr
Kaifo är Familjen Orrmyrs asiatiska fusionrestaurang på Södra Vägen. Här bjuds det på mellanrätter och gött barhäng på två våningsplan. Slå dig ner i den familjära matsalen en trappa ner och fyll bordet med rätter som steambuns, eller häng i den inglasade cocktailbaren på entréplan och drick drinkar med asiatiska smaksättningar.
Somm
Lorensbergsgatan 8, CentrumInnovativ vinbar med höga ambitioner
Några trappsteg ner på en tvärgata till Avenyn hittas den lilla, men mycket ambitiösa vinbaren Somm. Passionen för vin och mat i rätt kombination är det man vill förmedla till sina gäster och menyn är kort men väl genomtänkt. Innovativ matlagning och ett stort engagemang för sina gästers upplevelse kännetecknar den prisade källarkrogen.
Somm Restaurang & Vinbar
Beerista
Kristinelundsgatan 13, Centrum




Proper pub grub
Här är det “proper pub grub” som gäller – alltså klassisk gastropubsmat som högrevsburgare, pizza, grillrätter och sallader. Vill du satsa på något mindre kan du beställa in lite snacks i stil med nachos, ostar, oliver eller pommes. Allt med hälsningar från 90-talets engelska gastropubskultur.
SK Mat & Människor
Johannebergsgatan 24, CentrumMed det svenska matarvet som grogrund
Med vackra träslag och natursten skapar SK Mat & Människor en sober miljö där maten står i centrum. Det gäller bokstavligt talat, all mat tillagas i ett helt öppet kök i matsalen. Konceptet måste helt klart sägas fungera, och har bland annat gett krogen en stjärna i Guide Michelin. Det är med avstamp i svenska råvaror och smaker som rätterna utvecklats, och beroende på tycke och smak finns flera olika smakmenyer framtagna. De väl uttänkta vinpaketen höjer upplevelsen ännu ett snäpp.
Restaurang Tiljan
Götaplatsen 4, Centrum/Avenyn




Klassiska smaker på Stadsteatern
Restaurang Tiljan är Göteborgs Stadsteaters egen restaurang, men hit är du välkommen på allt från ett glas till en mellanrätt eller en trerätters meny även om du inte ska se någon föreställning. Bland rätterna finns klassiker som Tiljans egen toast skagen och teaterns fiskgratäng. Vill du äta middag i anslutning till ditt teterbesök kan du boka en teatermiddag när du köper dina biljetter.
Joe Farelli's
Kungsportsavenyn 12, Centrum/Avenyn





En bit av Little Italy
I flera decennier har familjeägda Joe Farelli's serverat italiensk-amerikanska klassiker på Avenyn. Här kan du låta dig teleporteras till en diner i New York medan du avnjuter hamburgare, grillat, färsk pasta och vedugnsbakad pizza, eller dricker en cocktail i baren. Missa inte heller den amerikanska söndagsbrunchen med allt som hör till.
Hard Rock Cafe
Kungsportsavenyn 10, Centrum/Avenyn





Amerikansk mötesplats
Mitt på Avenyn tronar Hard Rock Cafe, med tre våningar till sitt förfogande. Här serveras hamburgare och drinkar bland elgitarrer och andra rockiga souvenirer. Det finns även shuffleboard att boka. Hit hittar såväl barnfamiljer som kompisgäng och kollegor för att äta och umgås.
Teatergatan
Teatergatan 20, Centrum



Storslaget brasserie med gamla anor
På trendstråket Teatergatan hittas brasseriet med samma namn, närmare bestämt i Valandhuset. I det anrika huset har många storslagna fester ägt rum under de över 100 åren det agerat festvåning. Sammetssofforna, förmakspalmerna och baren i guld gör det tydligt att den glamourösa andan finns kvar. Det moderna köket hämtar inspiration från olika delar av världen, klassiker som moules frites och råbiff syns på menyn, liksom asiatiska fusion-tolkningar och skaldjur.
Teatergatan Restaurang & Bar
Pivo
Arkivgatan 9, Centrum




Passion för vilt
Pivo serverar det allra bästa från svenska skogar, sjöar och hav. Som Göteborgs enda viltrestaurang tillagar de delikatesser som smörstekt hjortfilé, ugnsbakat fasanbröst och vildsvinsstek tillsammans med skogens guld i form av exempelvis svamp och bär. Allt sker i en murrig och rustik miljö som närmast för tankarna till en mysig jaktstuga, precis i linje med menyn.
Pivo – Passion för vilt
Poh-Keh
Teatergatan 22, Centrum





Hälsosamt från Hawaii
Poké bowl är maträtten från Hawaii som tagit världen med storm. På Teatergatan huserar den avslappnade och mysigt inredda restaurangen Poh-Keh. Råvarorna som används är ekologiska och i hög grad närproducerade, all fisk kommer till exempel från Göteborgs dagliga fiskeauktion. Man kan själv plocka ihop en bowl med sina favoritingredienser, eller välja något färdigt från menyn.
Project
Södra vägen 45, CentrumModern europeisk mat med personlig prägel
En kort promenad från Korsvägen och Svenska Mässan ligger hemtrevliga Project. I ombonad miljö tar det svensk-australiska paret Anna och Cameron emot sina gäster med stor entusiasm. Riktigt vällagad, modern mat till schyssta priser är parets ambition och stammisarna är många. För den som firar något eller bara vill sitta lite avskilt har Project en chambre séparée i sin vinkällare.
Stures Brasseri
Sten Sturegatan 25, Centrum



Gemytligt brasseri
På evenemangsstråket, granne med Ullevi och Scandinavium, hittar du detta gemytliga brasseri. Här kan du äta lunch- och middagsrätter med svenska och franska influenser, eller ta en drink i baren före ett event. På sommaren har Stures Brasseri även en uteservering med utsikt från första parkett.
Meet
Geijersgatan 12, Centrum




Prisad köttkrog
Meet är en mötesplats tillika ett paradis för köttälskare. Den gedigna köttkrogen lever efter devisen att det enkla är det bästa. I den sobra miljön på Geijersgatan väljer man vilket kött man vill ha och därtill två tillbehör, det är ingen tvekan om vad som spelar huvudrollen på tallriken här. Många besöker Meet för att äta den legendariska Wagyu Kobe-biffen, ett måste för många av de köttälskande besökarna.
Berzelius Bar & Matsal
Södra Vägen 20, CentrumSvenska klassiker i modern tappning
Berzelius består av inte mindre än tre matsalar och klassiska svenska rätter med en modern twist står på menyn. Husmansfavoriter som köttbullar, raggmunk och stekt fläsk finns alltid till hands, och närheten till havet avspeglas också på menyn. Utöver klassisk á la carte jobbar restaurangen även med svenska tapas, alltså klassiska rätter men i miniformat. Närheten till evenemangsstråken utnyttjas och under stora event erbjuds särskilda menyer.
Restaurang Natur
Geijersgatan 12, Centrum




Naturvin och jordnära käk
På den trendiga och mycket populära krogen Natur finns en noga tänkt tanke bakom allt, från mat och dryck till miljö. Jordnära smaker anpassade efter vad rådande säsong har att erbjuda bestämmer hur köket jobbar. Natur har en stark förkärlek till naturviner, det ena stökigare än det andra och man utlovar ett äventyr i varje glas.
Epoque
Södra Vägen 8, CentrumInfluenser från restaurangbesök världen över
Avslappnat men roligt och festligt är ledorden på Epoque. Det gäller för stämningen likväl som för maten som serveras. Med inspiration från resor och restaurangbesök världen över arbetar man innovativt med rätter och råvaror som tilltalar gänget bakom krogen själva. Tanken är att alla ska kunna känna sig som hemma på Epoque, oavsett om man vill äta en rejäl trerätters, dela på några mellanrätter eller bara slinka in på ett glas och kanske några färska ostron.