Turist i Göteborg – här är din kompletta guide

Turist i Göteborg – här är din kompletta guide

Göteborg har allt man kan önska sig som turist: ett rikt kulturliv, mat och dryck i världsklass, bra shopping, spännande historia och närhet till havet och de många skärgårdsöarna. Med andra ord finns det mycket att välja på. För att du ska kunna skräddarsy din semester i Göteborg efter vad du vill göra på resan har vi satt ihop den kompletta guiden för dig som turistar i Göteborg. Här hittar du bland annat stans bästa restauranger, barer, caféer och hotell, liksom tips på museer, shopping, sevärdheter och aktiviteter för barn. Vid varje kategori länkar vi även vidare till våra specifika guider, där du kan läsa mer och hitta fler guldkorn. Vi önskar dig en härlig semester i Göteborg!

Innehållsförteckning
 1. Bra tips för dig som turistar i Göteborg
  1. Hotell 
  2. Museer
  3. Restauranger
  4. Caféer
  5. Barer
  6. Nattklubbar
  7. Shoppa mode
  8. Shoppa inredning
  9. Sightseeing
  10. Att hitta på med barn

Bra tips för dig som turistar i Göteborg

Guiden till Göteborgs bästa hotell – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa hotell
Guiden till Göteborgs bästa hotell – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa hotell

Hotell 

Boendet är förstås en av de viktigaste komponenterna när man är ute och reser. Som tur är finns det gott om hotell i olika kategorier och stilar i Göteborg. Stilsäkra designhotellet Hotel Pigalle i centrum är en favorit för många. De individuellt inredda rummen hämtar tydliga influenser från parisisk elegans och dekadens. Några stenkast därifrån, vid den livliga Kungsportsplatsen, ligger Avalon Hotel som med spännande arkitektur och interiör präglad av feng shui lockar många (missa heller inte den ikoniska poolen på takterrassen). För den som vill bo mitt på paradgatan Avenyn erbjuder Scandic Rubinen eleganta och väldesignade sviter i sober stil. Här finns även takterrassen Ruby, där man sippar på goda drinkar med magnifik utsikt över staden. Den som söker en romantisk get-away gör rätt i att checka in på Clarion Hotel Post i Göteborgs gamla posthus. Modern arkitektur präglar de romantiska sviterna, och i direkt anslutning hittar man dessutom Posthotellets berömda brunch. Romantik är även ledordet på flärdfulla Dorsia Hotel. I denna svulstiga fantasivärld är det 20-tal och "more is more" som gäller. På hotellets restaurang äter man mat från hela världen eller kommer in på afternoon tea, allt i samma extravaganta stil.

Upptäck Göteborgs bästa museer – Turist i Göteborg
Upptäck Göteborgs bästa museer
Upptäck Göteborgs bästa museer – Turist i Göteborg
Upptäck Göteborgs bästa museer

Museer

Konst, mode, historia och sjöfart - Göteborgs museiutbud är brett och har något för alla smaker. På pampiga Göteborgs konstmuseum kan man se både äldre konst från Norden och övriga Europa liksom ny, spännande samtidskonst. I anslutning ligger Hasselblad Foundation, som visar större fotoutställningar. På krypavstånd från konstmuseet vid Götaplatsen ligger Röhsska museet som fokuserar på mode, design och konsthantverk från olika tidsepoker. På innovativt utformade Världskulturmuseet kan man ta del av hela världens berättelser, och allt som oftast ordnas dessutom särskilda evenemang och workshops för barn och vuxna. För den som vill lära sig mer om staden är ett besök på Göteborgs stadsmuseum ett måste - här lär man sig dels om vad som hänt i Göteborg de senaste 400 åren, men också hur framtiden kommer se ut. Hav och hamn är en viktig del av Göteborg, och på Sjöfartsmuseet Akvariet kan man testa hur det är att styra ett skepp i hamnen, spana på spännande havsdjur, se hur livet på varvet var och se Göteborgssonen Håkan Hellströms berömda sjömanskostym.

Guiden till mysiga restauranger i Göteborg – Turist i Göteborg
Guiden till mysiga restauranger i Göteborg
Guiden till mysiga restauranger i Göteborg – Turist i Göteborg
Guiden till mysiga restauranger i Göteborg

Restauranger

Göteborg är en fantastisk matstad och erbjuder något för alla smaker och prisklasser. Panasiatiska Toso är kända för sina högklassiga, Asieninspirerade mellanrätter och sin unika atmosfär. Den som är ute efter skandinaviska smaker och sober lyx gör rätt i att boka bord på Koka, en av de restauranger i Göteborg som belönats med en stjärna i Guide Michelin. För något lite mer avslappnat och rustikt är amerikansk-svenska fusionrestaurangen The Barn att rekommendera. Här tas burgare på stort allvar. För den som vill uppleva svensk mat och snaps och få en känsla av Göteborgs kroghistoria är ett besök på Kungsportshuset Matbar att rekommendera. På källarkrogen Totale är det närproducerat och ekologiskt som gäller, maten lagas över öppen eld och feststämningen ligger ständigt i luften. Är man ute efter riktigt bra veganskt käk satsar Blackbird - Vegankök & Bar på just detta. Ändå sugen på att prova Göteborgsklassikerna? Räkmackan på Heaven 23 är näst intill mytomspunnen och intas dessutom högst upp i en av stadens högsta byggnader – räkor with a view, alltså. Eller så satsar du på en trevlig variant på kajkanten i hamnen på Provianten. Vill du åt de där berömda köttbullarna också? Berzelius och klassiska budgetalternativet Café du Nord kan sina köttbullar som ingen annan.

Guiden till Göteborgs bästa caféer – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa caféer
Guiden till Göteborgs bästa caféer – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa caféer

Caféer

Fika är som bekant en stark tradition i Sverige, och i Göteborg är caféutbudet stort. Oavsett om man är ute efter klassiska bullar, kaffe rostat med nördig precision eller fikahäng i lummiga grönområden är alternativen många. På Da Matteo, som finns på flera platser i stan, läggs stor vikt vid baristakonsten, och trendfaktorn är hög. På Jimmy & Joan's New York kan den som besöker paradgatan Avenyn göra en avstickare till bagel-fantasterna med fäbless för New York, bara en gata bort. I de mysiga kvarteren i Haga är caféerna många; på klassikern Café Husaren hittas till exempel den berömda Hagabullen - en kanelbulle i jätteformat. Om man promenerar upp till Slottsskogen är ett stopp på Villa Belparc en trevlig paus. I den stora parkträdgården fikar man i hängmattor eller på bryggor vid dammen. För klassisk fika à la kaffe och bakelse gör man klokt i att hitta en plats på Göteborgs äldsta café Ahlströms Konditori. I Majorna är helveganska Crippas Café ett populärt tillhåll, både för fika och lunch. Den som hellre stannar i centrum kan ta en god kopp gjord med stor precision på retrotrendiga Viktors Kaffe.

Guiden till Göteborgs bästa barer – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa barer
Guiden till Göteborgs bästa barer – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa barer

Barer

På semestern vill många förstås hinna med lite skönt barhäng, och barer finns det gott om i Göteborg - allt från väldesignade cocktailbarer till smalt specialiserade ölbarer och skönt prestigelösa budgetbarer. Bon Bon Bar är kända för sina välskakade cocktails, och detsamma gäller för populära Familjen som vågar gå utanför boxen när det gäller ingredienser och bland annat mixar drinkar på bacon-vodka. Den som föredrar bubbel bör styra kosan mot Champagnebaren Forssén & Öberg, där den franska drycken kan drickas på en av stans mysigaste innergårdar. För ölnörden är Brewers Beer Bar en given destination. Med en mängd olika mikrobryggda öler, många från närområdet, och stenugnsbakad pizza har de två barerna snabbt blivit mångas favoriter. Även på Haket samlas många ölintresserade. Baren har stadens största ölutbud, är uttalat HBTQ-vänliga och serverar gött pubkäk. Området kring Järntorget, främst Andra och Tredje Långgatan, är några av stadens mest populära barstråk. Här hittar man Göteborgs kulturella knutpunkt och ett ständigt vibrerande barliv. Är man ute efter billig bärs erbjuds det bland annat på Sejdeln och Dansken. På Kafé Magasinet och Tacos & Tequila en gata upp är priserna något högre och publiken aningen äldre, men stämningen lika hög.

Guiden till Göteborgs bästa nattklubbar – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa nattklubbar
Guiden till Göteborgs bästa nattklubbar – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa nattklubbar

Nattklubbar

Visst är det kul att få ut så mycket som möjligt av dagen på semestern, men detsamma gäller förstås för natten. Upplev Göteborgs pulserande nattliv och dansa fram till långt in på småtimmarna. Paradgatan Avenyn är klubbtät och frekventeras ständigt av festsugna. Glammiga Push är stockholmska Stureplansgruppens Göteborgssatsning och drar alltid en stor publik. Detsamma gäller det mer house-orienterade Lounge(s) strax intill. På en tvärgata till Avenyn ligger populära Yaki-Da, som på fyra våningar skapar en pulserande hemmafest-känsla med olika musikstilar i de olika rummen. Ofta bokas stora namn. Stadens mer alternativa kretsar brukar hålla sig lite längre västerut, bland annat på den legendariska klubben tillika konsertlokalen Pustervik vid Järntorget.

Göteborgs bästa shopping – Turist i Göteborg
Göteborgs bästa shopping
Göteborgs bästa shopping – Turist i Göteborg
Göteborgs bästa shopping

Shoppa mode

Bra shopping är en viktig komponent för många semesterfirare, och Göteborg är en populär destination för shoppingsugna. Utöver det stora shoppingcentret Nordstan är de närliggande områdena runt Brunnsparken och Kungsgatan klassiska shoppingstråk. Den som hellre vill gå i mindre designbutiker gör rätt i att ta sig till Grönsakstorget och Magasinsgatan. Där ligger bland annat svenska modeundret Acne Studio och den skandinaviska konceptbutiken Grandpa. Göteborg har kommit att bli känd som något av en denim-stad och flera välkända jeansmärken har sina säten här, bland annat Dr. Denim Gallery och Nudie Jeans Co. Om man är ute efter snygga skor finns det gott om den varan på Lester Store, där högkvalitativa läderskor är grejen, men också på Sneakers Corner, som satsar på coola sneakers och en unik shoppingupplevelse bland arkadspel. Söker man klassiska svenska träskor eller en handgjort läderrygga är det till Haga Trätoffelfabrik & Läderaffär man ska bege sig.

Guiden till Göteborgs bästa inredningsbutiker – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa inredningsbutiker
Guiden till Göteborgs bästa inredningsbutiker – Turist i Göteborg
Guiden till Göteborgs bästa inredningsbutiker

Shoppa inredning

Över hela världen är Skandinavien känt för design och inredningstrender. I Göteborg finns ett stort utbud av butiker som har samlat sina inredningsfavoriter i inspirerande konceptbutiker. I det trendiga shoppingområdet kring Magasinsgatan hittar man designtemplet Artilleriet, där både välkända märken och nya designtalanger finns representerade. Vägg i vägg ligger The Kitchen, i samma stil och regi, men förstås med fokus på kök. Linnéstan är ett annat område värt att besöka för den inredningsintresserade. Mysiga Alvhem Mäkleri & Interiör är specialiserade på belysning och snygga detaljer skapade av mindre producenter och några gator därifrån ligger populära Svenssons i Lammhult, som säljer noga utvalda designmöbler från ett stort antal designers och märken. På Tell Me More i Haga finns något för alla, även den som inte vill släpa hem något stort och tungt på resan. Fokus ligger på skandinavisk elegans i form av accessoarer, belysning och mindre möbler.

Ocean Bus – Turist i Göteborg
Ocean Bus
Ocean Bus – Turist i Göteborg
Ocean Bus

Det är olika hur man vill lägga upp sin semesterresa, en del gillar sightseeing bäst medan andra helst vill upptäcka staden helt på egen hand. Det är förstås också möjligt att göra både och, en kortare sightseeing-tur är ofta ett bra sätt att lära sig mer om staden och se sådant som kanske är svårtillgängligt annars. I Göteborg är den berömda Paddan en klassiker, båten där man guppar fram på kanalen och samtidigt får koll på hur staden växte fram. Ett annat kul och annorlunda sätt att ta del av stan på är med Ocean Bus, som är precis vad det låter som – en buss som förvandlas till en båt när den kör ner i vattnet där turen fortsätter. Vill man uppleva Göteborg från sin saltaste sida finns flera alternativ: anrika Strömma Skärgårdsbåtar har flera turer till olika historiskt viktiga platser och M/S St Erik låter en gå till sjöss och samtidigt ta del av en dignande skaldjursbuffé under sightseeingen. För den som hellre stannar på land finns Stinsens Sightseeing, där man får tuffa runt i olika delar av stan i Stinsens charmiga röda tåg.

Guiden till roliga aktiviteter för barn i Göteborg – Turist i Göteborg
Guiden till roliga aktiviteter för barn i Göteborg
Guiden till roliga aktiviteter för barn i Göteborg – Turist i Göteborg
Guiden till roliga aktiviteter för barn i Göteborg

Att hitta på med barn

På en semester i Göteborg finns det mycket roligt att hitta på både för små och stora. Stadens nöjespark och stora stolthet Liseberg toppar förstås listan för många. De många åkattraktionerna, den mysiga stämningen och de karaktäristiska kaninerna lockar folk i alla åldrar. Ett annat måste i en hamnstad är Maritiman, det maritima museet där man får möjlighet att uppleva livet på ett stridsfartyg eller gå ombord på en ubåt. Barn kan hänga med maskoten Virvelina på båtäventyr. Slottsskogen är Göteborgs gröna lunga och aktiviteterna speciellt för barn är många - och ofta gratis. På Barnens Zoo får man klappa getter och kaniner, eller prova på ponnyridning. I Plikta Parklek träffas barn från hela stan på den påkostade lekplatsen. Vid Trädgårdsföreningen, bara ett stenkast från centralstationen, ligger Alfons Åbergs Kulturhus där man får träffa Alfons, gå på teater och hitta på annat kul med hela familjen.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta