Årets premiär av Beaujolais Nouveau firas bland annat på Blanche & Hierta At Six. Årets premiär av Beaujolais Nouveau firas bland annat på Blanche & Hierta At Six.

Här firas Beaujolais Nouveau 2025 i Stockholm

Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup Lisa Melin Johansson, Skribent SE, Thatsup
Lisa Melin Johansson

Torsdagen den 20 november är det äntligen dags för alla frankofila vinälskares favoritfirande: premiären av Beaujolais Nouveau. Många barer och restauranger i Stockholm hakar på den franska traditionen och korkar upp årets första vin från Beaujolais.

Beaujolais Nouveau, även kallat Bojo Novo, firas årligen den tredje torsdagen i november. Då öppnas de allra första flaskorna av det franska, fjäderlätta rödvinet som görs på druvan gamay i regionen Beaujolais i Bourgogne. Traditionen är sedan länge väletablerad i Frankrike och har på senare år vuxit sig allt starkare i Sverige. Vill man fira Beaujolais Nouveau i Stockholm finns flera ställen att bege sig till.

På östra Södra öppnar vinbaren Folii ett gäng färska flaskor från Beaujolais, och vägg i vägg serverar systerkrogen Voisine paté, fransk kyckling och ostar tillsammans med vinpaket fyllt av deras egna favorit-Beaujolaisviner. Två stenkast bort, vid Skanstull, ställer Bacchanale till med ett rejält firande som inkluderar Bojo-vin i mängder, negronifontän, rillette och musik. Även Café Nizza, som ligger strax runt hörnet, firar stort, likaså Bar Ninja som inte bara förser sina gäster med rödvin utan även mössor som designats just för den speciella högtiden. En annan naturvinbar som firar Bojo Novo är Savant Bar på Tegnérgatan, och bara ett par steg bort bjuder Bar Nîmes in till en afton där Beaujolais Nouveau ackompanjeras av maträtter från samma region som vinet. Rör man sig i stället mot Stockholm city kan man Bojo-skåla på Bar Ingrid, B.A.R., Blanche & Hierta inne i livsstilhotellet At Six samt på Hobo som kombinerar vinet med ostar från Arla Unika. På Kungsholmen firas Beaujolais Nouveau med både vin och dj på Klöver Bar & Café.

Ute på Djurgården kan du smaka både årets Bojo och lite äldre viner tillsammans med en kunnig sommelier på Spritmuseum, där man även pratar om områdets historia och om druvan gamays comeback. Även Bistro Zissou och Bistrot du Passage korkar upp årets Beaujolais Nouveau, likaså Broms som kvällen till ära serverar en franskinspirerad meny utöver sin vanliga à la carte. Fransk fest blir det även på Tranans systerbar Grus Grus som utöver årets skörd serverar tidigare årgångar samt franska rätter – allt till tonerna av fransk musik.

Krogsyskonen Häktet, Napolyon och Forma kommer under Bojo Novo öppna flaskor från noga utvalda producenter, likaså Ring Katarina som utlovar både specialflaskor och en matmeny anpassad för lite extra festligt stök. Festlig vibe blir det även på NOFO Wine Bar och RiRi, varav den sistnämnda kommer servera franska delikatesser och ha en dj som styr musiken. Givetvis firas den franska högtiden också detta år på superfranska Brasserie Balzac, där man bunkrat upp med ännu mer beaujolais än tidigare och även serverar en för kvällen specialkomponerad meny. 

Vill du smygstarta festandet redan på måndagen kan du bege dig till Hornstulls Bodega som den 17 november bjuder in till Bojo-AW. Baren får då besök av vinimportören Wine Trade som häller gamay från Jean Foillard, Château Grand Pré och Marcel Lapierre. Även Nybrogatan 38 firar stort och fokuserar lite extra på Beaujolais de två sista veckorna i november, med särskilda gästspel både den 19 och den 27 november. Systerkrogen Brasserie Hötorget firar inte riktigt lika länge men håller ändå igång festen från den 20 till den 22 november och korkar då upp flaskor från Pompette. Också Le Passepartout förlänger Bojo-kalaset och firar i dagarna två, medan man på Kalf & Hansens sparar allt det goda till fredagen, då det öppnas lite extra fina flaskor från utvalda producenter.

Fler frankofila ställen som uppmärksammar Beaujolais Nouveau är Café Facile som under hela veckan inspireras av Lyon och regionen Beaujolais i både mat och vin, Bistro Mirabelle vars portar slås upp redan vid lunchtid, samt Bistro Tartine som serverar Bojo till extra snälla priser.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.