Guiden till Göteborgs bästa lunchrestauranger

Att hitta den grymmaste restaurangen för lunchmötet, eller det mysigaste stället för dejten över en bit mat mitt på dagen, är inte alltid helt enkelt. Lunchdjungeln kan kännas snårig, och som hjälp på traven har vi här listat Göteborgs bästa lunchställen i en guide. Här presenterar vi både anrika klassiker och fräscha nykomlingar. I denna guide varvas det moderna köket med välkända favoriter och husman, den röda tråden är att alla ställen serverar bra lunch i Göteborg. Varför inte ta dig till en annan sida av staden och upptäcka ett nytt lunchhäng? Låt dig väl smaka.

Manfred's BrasserieHusmanskost från Alperna
När det österrikiska och schweiziska köket ska beskrivas blir det ofta elegant. Denna opretentiösa kvarterskrog tolkar lunchtid svensk husmanskost i en trivsam och klassisk miljö. Den gröna inglasade verandan är typisk för Manfred's och här lunchar du som vore Alperna utanför fönstret. Maten är rejäl och rustik.
Lunchtyp: Dagens lunch, à la carte
Prisexempel: Okänt
Tid: Mån-fre, kl 11-14.30
Mer information: 
Manfred's Brasserie, Nordenskiöldsgatan 28, Linné

A Hereford Beefstouw: Rakt på sak i ljus miljö
Fyll i ditt lunchval direkt på menyn med pennan som hänger i ett lädersnöre vid bordet. Maten serveras på uppvärmda gjutjärnstallrikar och till varje rätt serveras valfri potatis. Rejäl mat i trivsam miljö för den som är sugen på något grillat. Denna utpräglade köttkrog, inredd i dansk stil, erbjuder även fisk och det går även fint att välja salladsbuffén som hel lunch.
Lunchtyp: À la carte
Pris: ca 135 kr inklusive valfri potatis, kryddsmör och lunchsallad
Tid: Mån-fre, kl 11.30-14
Mer information: A Hereford Beefstouw, Linnégatan 5, Linné

 
A Hereford Beefstouw

Happy M Kitchen: Nyttig lunchbuffé
Fyll på med lite energi - den här ekologiska livsstilsrestaurangen serverar en hälsosam lunchbuffé med inspiration från Medelhavet och Asien. I buffén ingår sallad, soppa och två varmrätter som byts ut varje dag och inkluderar både fisk och vegetariskt. Du hittar även kallpressade ekologiska juicer.
Lunchtyp: Buffé
Pris: ca 129 kr
Tid: Mån-fre, 11.30-14
Mer information: Happy M Kitchen, Vasagatan 24, Vasa


Happy M Kitchen

Barabicu: Kärlek från köket i rå industriromantik
I denna del av staden hände det tidigare inte mycket. Men sedan ett par år är detta en attraktiv plats och på sommarhalvåret är det trångt på uteserveringen i detta soliga hörn. Maten har tydliga influenser från Nord- och Sydamerika, och förutom Barabicu-klassikern Pulled Pork finns det två dagens eller en vegetarisk rätt att välja mellan. Bröd, sallad, kaffe och något sött ingår.
Lunchtyp: À la carte, dagens rätt
Prisexempel: Dagens ca 110 kr, Pulled Pork ca 135 kr
Tid: Mån-fre, kl 11.30-14
Mer information:
 Barabicu, Rosenlundsgatan 4, Centrum

The Burger: Luncha på Andra Lång
Varje dag är en burgardag, och här väljs det dessutom dagligen ut en ny burgare till lunchmenyn. Även den klassiskt amerikanska, med dressing och lök, samt dagens veggie finns ständigt att välja på. Superhungrig? Välj en dubbel. Dessutom bjuds det på kaffe och kaka efter maten, som för att värna den svenska fika-traditionen. Menyn i övrigt bygger just på burgare, med ett flertal olika internationellt kulinairiska destinationer att upptäcka.
Lunchtyp: Dagens burgare med pommes, kaffe och kaka
Prisexempel: Enekel burgare ca 89 kr, dubbel burgare ca 119 kr
Tid: Mån-fre, kl 11-14
Mer information: The Burger, Andra Långgatan 14, Linné 

 
The Burger

Norda: Internationellt kök i storstilad miljö
Göteborgs gamla posthus, numera Clarion Hotel Post, tillför en flärdfull miljö till lunchmötet. Interiören låter blicken vandra och här märks det att Göteborg är en storstad. Köksmästaren komponerar veckovis en internationellt influerad lunchmeny med kött, vegetariskt och fisk, eller varför inte en hel affärslunch...
Lunchtyp: Dagens rätt, à la carte
Prisexempel: Dagens ca 135 kr, veckans affärslunch (tre rätter) ca 395 kr
Tid: Mån-fre, kl 11.30-15
Mer information: 
Norda Bar & Grill, Clarion Hotel Post, Drottningtorget 10, Centrum


Norda

Taverna AvernaSydeuropeisk atmosfär med högt i tak
På denna Italien-influerade bistro kan du beskåda så många som 350 unika tavlor medan du äter. Skulle affärslunchen kännas knackig, kan man med all säkerhet tala om konsten. Dagens fisk, kött, pasta och sallad (alla med sydliga influenser) finns att välja på när det kommer till menyn, och öppettiderna är generösa.
Lunchtyp: À la carte, dagens rätt
Pris: Lunch ca 108 kr (inkl salladsbuffé,kaffe och kaka)
Tid: Mån-fre, kl 11.30-16
Mer information: 
Taverna Averna, Tredje Långgatan 7, Linné

  
Taverna Averna

Atelier (Hotel Pigalle): Internationellt kök med svenska råvaror
Restaurangen belägen högst upp i sekelskiftsinspirerade Hotel Pigalle är välkomnande och intim. Här blandar köket influenser från hela världen medan man värnar lokala råvaror och små leverantörer runt om i landet. Dagens lunch är lika vällagad som konstfullt upplagd och till maten ingår bröd, smör, sallad och kaffe. Även veckans smörrebröd går att finna på menyn.
Lunchtyp: À la carte, dagens lunch
Prisexempel: Dagens fisk ca 155 kr
Tid: Mån-fre, kl 11.30-14
Mer information: 
Restaurant Atelier (Hotel Pigalle), Södra Hamngatan 2A, Centrum


Atelier

Gyllene Suggan: Ett vardagsrum mitt i Majorna
Denna gemytliga kvarterskrog har tydlig anknytning till stadsdelen och dess historia. Huset där restaurangen ligger präglar inredningen, som andas 30-tal. Här äter du dagens kött eller fisk, men på menyn finns också veckans vegetariska. Sallad, bröd, kaffe och kaka ingår.
Lunchtyp: Dagens lunch, veckans veg
Pris: ca 95 kr
Tid: Mån-fre, kl 11-14
Mer information: Gyllene Suggan, Karl Johansgatan 58, Majorna

Swea Hof: Klassisk inramning
Ett tidlöst lunchalternativ i anslutning till Elite Plaza Hotel mitt i centrala Göteborg. Här möts såväl hotellgäster som businessfolk för att äta under större delen av dagen. Till lunch hittar du bland annat dagens husman och en trerätters affärslunch att inta under restaurangens glastak.
Lunchtyp: À la carte
Prisexempel: Dagens lunch ca 155 kr, affärslunch ca 375 kr
Tid: Mån-fre, kl 11.30-14
Mer information: Swea Hof, Västra Hamngatan 3, Centrum


Swea Hof

Biscotti: På ett hörn i Majorna
Ett litet lämmeltåg strövar lunchtid till detta vattenhål, ett tillhåll för både latteföräldrar och kontorsrävar. Inredningen går i jordfärger och vintertid välkomnas man av många levande ljus och lyktor. Vällagad och ambitiös dagens med ett par olika alternativ på menyn och kaffe på maten. Är man sugen på något sött efter lunchen så finns det en hel del hembakat att välja på.
Lunchtyp: Dagens rätt
Pris: Dagens ca 100 kr, pasta ca 70 kr
Tid: Hela dagen
Mer information: Café Biscotti, Allmänna Vägen 34, Majorna


Café Biscotti

Ristorante Bellora: Italienskt på Avenyn
Inne på Hotel Bellora mitt på Göteborgs paradgata huserar denna trattoria som serverar italienska smaker till både lunch och middag. Dagens lunch består av en kött- och en fiskrätt, men du hittar även bland annat ett vegetariskt alternativ samt pasta och "pizzini".
Lunchtyp: Dagens lunch, à la carte
Prisexempel: Kött ca 105 kr, fisk ca 115 kr (inkl sallad, bröd och kaffe)
Tid: Mån-fre, kl 11.30-14
Mer information: Ristorante Bellora, Kungsportsavenyn 6, Centrum


Bellora

Brasserie Lipp: Fransk klassiker på Avenyn
På detta franskdoftande brasserie med över 30 år på nacken serveras lunchrätter i stil med sparrissoppa, "Tarte Provencal" och klassiker som Wallenbergare. Restaurangen återinvigdes 2016 och ligger centralt belägen på Avenyn med kontinental atmosfär och uteservering på sommarhalvåret.
Lunchtyp: Veckans lunch, à la carte
Prisexempel: Veckans lunch ca 109 kr inkl salladsbuffé
Tid: Fram till kl 14.30
Mer information: Brasserie Lipp, Avenyn 6-8, Centrum


Brasserie Lipp

Burgersson: Lunch med start på lill-lördag
Att det är lördag mitt i veckan är ju ingen hemlighet. Det firas bland annat med en ny 'veckan burgare', även torsdag och fredag. De stående favoriterna Bacon & Cheese samt Vegetarian Burger finns alltid på menyn, och serveras ihop med pommes eller sallad, för den som önskar ett lättare alternativ.
Lunchtyp: Burgare
Pris: Ca 90 kr inklusive pommes eller sallad
Tid: Ons-fre, kl 11-14
Mer information: Burgersson Frigga, Friggagatan 14B, Svingeln
Mer information: Burgersson Skanstorget, Skanstorget 4, Linné (lunch endast onsdagar 11-14)

  
Burgersson Frigga

Maharani: En Indisk drottning
Gyllene ockratoner och mustiga färger fyller restaurangen där du har flera klassiska rätter på menyn att välja mellan. Förutom två smakrika dagens hittar du Maharanis stående alternativ, som till exempel Tikka Masala eller Tandoori Chicken. Det indiska köket erbjuder mycket för vegetarianen och under lunchen kan man här välja en tallrik med blandade gröna delikatesser.
Lunchtyp: À la carte, dagens rätt
Pris: ca 80-119 kr
Tid: Mån-fre, kl 11-15
Mer information: 
Maharani, Första Långgatan 4, Linné

Open New Doors: Rå matglädje
En modern vegan-oas mitt på Tyska Bron där du kan avnjuta ekologiskt, glutenfritt och raw food med utsikt över kanalen. Menyn byts ut med jämna mellanrum, och har du plats över till en efterrätt så kommer de råa bakverken med all säkerhet att vara svåra att motstå.
Lunchtyp: À la carte
Prisexempel: Avokadomacka ca 75 kr, portobelloburgare ca 145 kr
Tid: Från kl 11
Mer information: Open New Doors, Tyska Bron 1, Norra Hamngatan

Juicekällan: Vitaminfylld lunch 
Enligt Juicekällan kan nästan allt från växtriket intas i flytande form. Juicer och smoothies är grejen här och för en lätt, men ändå mättande lunch finns en hel meny för så kallade powersmoothies - smoothies med rejäla ingredienser som avokado, broccoli och zucchini. Vill du komplettera med mer tuggmotstånd finns även nyttiga mackor och energibars fullproppade med goda nötter och frön. 
Lunchtyp: Smoothies, juicer och mackor 
Prisexempel: Okänt 
Tid: Hela dagen
Mer information: Juicekällan, Kyrkogatan 13, Centrum

 
Juicekällan

Sandberg/MånssonHemtrevlig husman
Likt en kökshandduk kring en värmande gryta omger de röd- och vitrutiga väggarna denna restaurang och får dig att känna dig som hemma. Du kan välja mellan tre olika dagens i husmansstuk med sydländska inslag. Smör, bröd och salladsbuffé ingår. På sommaren är det ofta fullt på den lilla uteserveringen.
Lunchtyp: Dagens
Prisexempel: Dagens ca 109 kr (inkl bröd och salladsbuffé)
Tid: Mån-fre, 11-14.30
Mer information: 
Restaurang Sandberg/Månsson, Magasinsgatan 26, Centrum

AldardoItalienskt på stående fot
En trappa upp med uppsikt över folklivet på torget utanför ligger denna kombinerade deli och restaurang. De få sittplatserna i fönstret gör detta mer till en take away-restaurang. Passa på att köpa hem något gott till middagen från den inbjudande delikatessdisken. Hos denna pastakung kan du välja liten eller stor portion och på sommaren är det liv och rörelse på uteserveringen.
Lunchtyp: Dagens rätt
Prisexempel: Dagens ca 80 kr
Tid: Hela dagen
Mer information: 
Aldardo, Kungstorget 12, Centrum

Avalon: Stilfullt mitt i stan
Detta designhotell erbjuder dagens lunch, med möjlighet att lägga till ett lättare tillbehör till måltiden. För den som önskar finns även Avalons trerätterslunch. Här sitter du vid dukade bord i en elegant och kontinental miljö med staden precis utanför fönstret. Ett stiligt val för affärslunchen med högt i tak, både när det kommer till atmosfär och interiör.
Lunchtyp: À la carte, dagens rätt
Prisexempel: Dagens ca 149 kr, Avalon lunch ca 295 kr
Tid: Mån-fre, kl 11.30-15
Mer information: Avalon Restaurang, Kungstorget 9, Centrum

Crippas Café: Vegoställe med musiktema
Längtar du efter en grön och skön stund? Då är det här musikintresserade vegancaféet i Majorna stället att befinna sig på. Mackor, vegowraps och soppa är några inslagen på den vegan- och laktovegetariska menyn, och de satsar även på bra kaffe, hantverksöl och vin.
Lunchtyp: À la carte
Prisexempel: Vegowrap ca 60 kr
Tid: Hela dagen
Mer information: Crippas Café, Kusttorget 1, Majorna

 
Crippas
 

La Baracca Rossa: Italiensk matlagningstradition
Om Göta älv vore en kanal, och Älvsnabben en gondol, då vore Sannegårdshamnen en provins i Italien. Den röda baracken, direkt översatt, serverar dagens rätt varvat med pasta, pizza och sallad. I alla rätter ingår soppa, sallad och bröd. Valfritt kaffe får du för en liten slant på maten.
Lunchtyp: Dagens lunch
Pris: ca 95 kr
Tid: Mån-fre, kl 11-15
Mer information: 
La Baracca Rossa, Ceresplatsen 9, Norra Älvstranden

Kometen: Klassiskt och internationellt på modernt vis
Den aktade göteborgsprofilen Leif Mannerström sätter en tydlig prägel på Kometens kök. Lunchmenyn är dagligen nykomponerad och visar sig senast vid tiotiden samma dag. Här finns en hel del att välja på och kommer du en torsdag hittar du Mannerströms egen ärtsoppslunch på menyn.
Lunchtyp: À la carte
Pris: ca 145-265 kr
Tid: Mån-tors kl 11.30-14, fredag kl 11.30-16
Mer information: 
Kometen, Vasagatan 58, Centrum

TvåkantenTrivsamt på Avenyn
Restaurangen som funnits sedan slutet av 80-talet i samma regi, genomgick 2014 en helrenovering. Mitt på Göteborgs paradgata är stämningen varm och maten lagad med omsorg. Bortsett från dagens, som består av kött/fisk, hittar du ävens veckans vegetariska, sallad och dessert - samt affärslunch.
Lunchtyp: Dagens rätt, à la carte
Prisexempel: Dagens ca 115 kr, möteslunch tre rätter ca 275 kr
Tid: Tis-fre, kl 11-30-15.30
Mer information: 
Tvåkanten, Kungsportsavenyn 27, Lorensberg

SjömagasinetLuncha i Ostindiska Kompaniets lagerhus
I denna byggnad från 1775, precis vid Göteborgs hamninlopp, äter du säsongsanpassad lunch i historisk miljö. Här lagas maten under ledning av Ulf Wagner och köksmästare Gustav Trägårdh. Fisk och skaldjur är en självklarhet och rätterna är både klassiska och moderna.
Lunchtyp: À la carte
Pris: ca 175 kr - 425 kr
Tid: Mån-fre, 11.30-14
Mer information: 
Sjömagasinet, Klippans Kulturreservat, Adolf Edelsvärds gata 5, Klippan

Andra guider du kanske är intresserad av
- Frukost: Här hittar du Göteborgs bästa frukost
- Brunch: Guiden till Göteborgs bästa brunch
- Restaurangupplevelser: Guiden till Göteborgs bästa restaurangupplevelser
- Hamburgare: Här hittar du Göteborgs bästa hamburgare

Om guiden till Göteborgs bästa lunchrestauranger
Guiden till bra lunchställen i Göteborg uppdateras löpande. Kom gärna med tips i kommentarsfältet nedan om du vet någon riktigt bra lunch i Göteborg som vi har missat. Det går också bra att maila oss på hello@thatsup.se. Säg även till om du ser några felaktigheter i guiden.

Relaterade artiklar:

Visa på karta