
Guiden till Stockholms bästa råbiff
Uppdaterad 12 apr 2023
Köttrenden är väletablerad på Stockholms krogkarta och det kulinariska utbudet ökar för varje år som går. Råbiff är en sann favorit bland köttälskare och erbjuds på många menyer runtom i stan. Denna malda kötträtt serveras i olika format, från franskdoftande steak tartar i klassisk förpackning med ägg och kapris till innovativ asiatisk råbiff. Oavsett om man är ute efter modern fusion eller en gemytlig husmansupplevelse finns det mycket att ta del av. För att ni ska hitta rätt har vi skapat denna guide till Stockholms bästa råbiff.
Mäster Anders
Pipersgatan 1, KungsholmenDet gula kaklet kännetecknar denna gemytliga husmanskrog som mixar NYC- och Paris-vibbar. En äkta klassiker som tilltalar inte minst lyriska köttälskare. Råbiffen serveras hel eller halv med traditionsenliga tillbehör.
Tranan
Karlbergsvägen 14, VasastanDenna klassiska institution har funnits sedan 1929 och har haft öppet varje dag sedan dess. Miljön präglas av 30- och 40-talsinfluenser à la dåtidens ölkaféer. Den nostalgidoftande menyn stoltserar med svensk husman och en imponerande råbiff. Vad sägs om tillbehör som tryffel, parmesan, rostad mandel och pommes frites?
Brasserie Balzac
Odengatan 26, Vasastan


Brasserie Balzac för tankarna till storkrogarna i Paris och New York. I brasseristil serveras genuin och säsongsanpassade rätter med franska förtecken. Menyn inspireras av Frankrikes mångkulturella matkultur men självklart finns klassiker såsom steak tartar välrepresenterat.
AG
Kronobergsgatan 37, Kungsholmen



Att AG en gång var industrilokal märks - miljön präglas av stengolv, vitkaklade väggar, avskalade pinnbord och en och en annan köttkrok. Som en av stans bästa köttkrogar bjuder kändisstället självklart på en mäkta imponerande steak tartar på klassiskt vis. Med fokus på lokala råvaror skyltas det om att Angus-köttet kommer från Elfhemsgård i Bohuslän.
Griffins' Steakhouse
Klarabergsviadukten 67, City/NorrmalmGriffins' är känt som en av stans kanske bästa köttrestauranger, så naturligtvis erbjuder de även en riktigt imponerande råbiff. Denna smarriga förrättsvariant är rullad i sesamfrö med chilidip och serveras med sojastekt shiitakesvamp och tat soi - asiatiskt med en twist helt enkelt.
Aubergine
Linnégatan 38, Östermalm


Aubergine är en av Östermalms mesta kvarterskrogar. Hit kommer gästerna för både matens och stämningens skull. På menyn hittar du råbiff i både liten och stor storlek, gjord på svenskt ytterlår med dijonnaise, syrad silverlök, parmesan, potatiskkrisp, friterad kapris och machésallad.
Vassa Eggen
Birger Jarlsgatan 29, City/Östermalm/Norrmalm

Detta NYC-inspirerade steakhouse räknas som en av stans bästa restauranger. Det råder inget tvivel om att Vassa Eggen har hakat på köttrenden - och vad vore en riktigt bra köttrestaurang utan råbiff? Här serveras en asiatisk variant på wagyu-kött med vaktelägg, ingefära, shiitake och chili.
Urban Deli
Nytorget 4, Södermalm


Detta superpopulära och tidsenliga hak är nästintill proppfullt från morgon till kväll. Urban Deli kombinerar restaurang, bar, deli och mataffär i en snygg industri-chic förpackning. De erbjuder två olika varianter av tartar - en klassisk med tartarsås, äggula och rödbetor och en nytänkande med koreansk touch. Den modiga väljer båda i halv storlek för att jämföra!
Grodan
Grev Turegatan 16, Östermalm
Denna Östermalmsinstitution har funnit sedan 80-talet och är fortfarande en given mötesplats för en blandat publik. Franska och svenska klassiker serveras i anrika lokaler. Menyn briljerar bland annat med rå eller halstrad tartar - beroende på tycke och smak - och gäster kan även välja halv eller hel portion.
Pastis
Baggensgatan 12, Gamla stanGenuint franska Pastis är ett ambitiöst litet krypin som ligger bland Gamla Stans mysiga gränder. Bistrorätter à la Parisienne serveras tillsammans med ett imponerande vinsortiment till ovanligt bra priser. Njut av en klassisk steak tartar på nötytterlår som blandas med rödlök, kapris, rödbetor samt pommes frites och sallad vid sidan om.
Operakällaren Bakfickan
Karl XII:s Torg, City/NorrmalmAnrika Operan huserar tre restauranger. Bakfickan är en charmig liten restaurang med endast 28 sittplatser och en omåttligt populär svensk husmansmeny - särskilt för lunch. Självklart erbjuder de även råbiff på menyn; en enkel variant med tillbehör och pommes frites, eller en halstrad - det är helt upp till dig.
Sturehof
Stureplan 2, City/ÖstermalmSturehof är en riktig melting pot som bjuder på avslappnad stämning och stimmig atmosfär. Även om restaurangen har ett gediget rykte som fiskkonnässör, är husmansmenyn lika uppskattad. Råbiff på kalv från Dalsjöfors serveras med kapris, pinjenötter och syrlig citronkräm - addera pommes frites om du är riktigt hungrig.
Svartengrens
Tulegatan 24, VasastanNärproducerat och ekologiskt kött står i fokus hos Svartengren. I snygg minimalistisk miljö serveras en mycket genomtänkt meny. Kött-fantaster kan njuta av en tartar på fyra veckors hängmörad oxfilé från en lokal gård. Den serveras med lyxiga attiraljer såsom 63° ägg, morötter och lökemulsion samt myskmadrasky.
Tweed
Lilla Nygatan 5, Gamla stanTweed har helhjärtat anammat dess tema. Stället är särskilt känt för barens utbud av hantverksöl och klassiska drinkar, men menyn även den är imponerande; oxtartar serveras med grillad lökmajonnäs och Parmigiano-Reggiano. Väljer man en hel får man även dekadenta trippelfriterade pommes.
Riche
Birger Jarlsgatan 4, City/ÖstermalmSom i Paris
På klassiska Riche äter du råbiff på parisiskt vis med pepparrot, 63-gradig äggula och pommes frites. Här sitter du i anrika lokaler med anor från sent 1800-tal. På Riche samlas alla möjliga människor från morgon till kväll för att insupa den internationella atmosfären.