Milles Milles

Här hittar du restauranger med kända paradrätter i Stockholm

Trevliga menyer i all ära, men visst är det något speciellt med restauranger som blivit lite extra förknippade med en speciell signaturrätt. Och det är inte för inte som vissa krogar i Stockholm är så kända för just en rätt – restaurangscenen flödar av allt från kulinariska klassiker som serverats i decennier, till trendiga signaturdesserter som alla talar om. Här guidar vi till både kroginstitutioner och nya restauranger i Stockholm vars paradrätter du garanterat inte bör missa.

  1. Restauranger med paradrätter i Stockholm
    1. 1
      Rolfs Kök Oxkind signerad Jureskog
    2. 2
      Farang Krispig gris på asiatisk lyxkrog
    3. 3
      Ling Long Bang Bang
    4. 4
      Punk Royale "Ankleverfalukorv"
    5. 5
      Hantverket Hasselbackspotatis och tuttul
    6. 6
      Bar Agrikultur Trendsättande saltgurka
    7. 7
      Villa Godthem Plankstek på flera sätt
    8. 8
      Milles Koreansk råbiff på fin adress
    9. 9
      L'Avventura Vodkapastan alla pratar om
    10. 10
      Scandwich Matiga mackor
    11. 11
      Matbaren Steamed buns på stjärnkrog
    12. 12
      Arc Eat Korean!
    13. 13
      Tranan Kända köttbullar
    14. 14
      Bar Allegrine Gaufrette
    15. 15
      Bonnie's "Smash the Piggy Bank"
    16. 16
      Hasselbacken Hasselbackspotatis i ny kostym
    17. 17
      PA & Co Grundare av gino
    18. 18
      Miss Voon Hummertacos
    19. 19
      Sandhäxan Grillad ostmacka
    20. 20
      Izakaya Sthlm Blandad nigiri
    21. 21
      Calle P Cacio e pepe
    22. 22
      B.A.R. Skaldjur på beställning
    23. 23
      Barbro Friterade dumplings
    24. 24
      Sturehof Silltallriken och prinsesstårtan
    25. 25
      Wedholms Fisk Havets fricassé
    26. 26
      Främmat Räka, majs och bearnaise
    27. 27
      Köttkompaniet Maffiga mackor

Restauranger med paradrätter i Stockholm

Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök
Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök
Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök
Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök
Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök
Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök
Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök
Rolfs Kök – Paradrätter
Rolfs Kök

Rolfs Kök

Oxkind signerad Jureskog

Hos den omtyckta stammiskrogen intill Drottninggatan är det enkelhet och kvalitet som gäller. Här styrs man inte av några trender; från det öppna köket kommer istället vällagade klassiker såsom paradrätten rödvinsbräserade oxkinder med tryffel och potatispuré. Bakom krogen står Johan Jureskog från AG.

Farang

Krispig gris på asiatisk lyxkrog

Stockholms lyxigaste asiatiska krog imponerar med sin innovativa meny och coola industrimiljö. Här får du en spännande smakresa till Sydostasien, med smårätter som exempelvis knaperstekt gris med palmsockerkaramell – restaurangens kanske mest kända rätt. Självklart finns även en vegetarisk avsmakningsmeny för den som föredrar grönt.

Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long
Ling Long – Paradrätter
Ling Long

Ling Long

Bang Bang

Denna asiatiska krog ligger inhyst i Story Hotel på Riddargatan. Under luncherna serveras enbart en till stor del vegansk meny vilket visat sig vara en framgångssaga – här är det ofta fullbokat och kö för att få plats. Rätterna består av olika sallader, grytor och den mest kända och förmodligen mest beställda Bang Bang oumphen som serveras med ris, koriander och inlagd gurka.

Punk Royale

"Ankleverfalukorv"

Stans i särklass mest dekadenta lyxkrog bjuder på ett lekfullt koncept som fått många stockholmare på fall. Här har man skapat omtalade rätter i stil med "ankleverfalukorv", dessutom till relativt rimliga priser med tanke på de dyrbara råvarorna.

Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket
Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket
Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket
Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket
Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket
Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket
Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket
Restaurang Hantverket – Paradrätter
Restaurang Hantverket

Hantverket

Hasselbackspotatis och tuttul

Östermalmskrogen Hantverket genomsyras av, just det, hantverk när det kommer till både mat och inredning. I köket skapas eleganta rätter med både svenska och internationella smaker, varav två fått sin stående plats på menyn. Allra mest känd är nog deras hasselbackspotatis med löjrom, smetana och färsklök, men även brödserveringen med nystekt tuttul, slarvsylta och hemkärnat smör är en rätt som inte bör missas. 

Bar Agrikultur

Trendsättande saltgurka

Bar Agrikultur är numera långt ifrån ensamma om att servera den enkla men ack så populära sammansättningen saltgurka, smetana och honung, men det är i mångt och mycket tack vare denna matbar som anrättningen etablerat sig på menyer runt om i Stockholm. Idag är den deras signaturrätt och ett måste att beställa vid ett besök här.

Villa Godthem

Plankstek på flera sätt

Sugen på plankstek? Då ska du bege dig till Djurgården och krogklassikern Villa Godthem som år efter år fortsätter att servera just plankstek som sin stora paradrätt. I den mysiga grosshandlarvillan finns olika varianter av den kända rätten: vegetarisk, med fisk, ryggbiff eller lammlägg.

Milles

Hemsida

Koreansk råbiff på fin adress

Granne med systerkrogen Strandvägen 1 ligger den här mysiga restaurangen vars väggar är fullsmockade av konst. Här kan du insupa den stämningsfulla atmosfären över en matbit och ett glas vin. Paradrätten består av koreansk råbiff med kimchimajonnäs i hel eller halv portion.

L'Avventura

Vodkapastan alla pratar om

L'Avventura blev snabbt mångas favorit när restaurangen slog upp dörrarna i maffiga lokaler på Sveavägen nära Odenplan. Här är både atmosfären och menyn genomitaliensk. Missa inte vodkapastan om du vill testa något som utmärker restaurangen lite extra. Även tryffelpastan är många som hyllar.

Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich
Scandwich – Paradrätter
Scandwich

Scandwich

Matiga mackor

Scandwich gjorde sig snabbt kända för sina "gudomligt goda mackor" varav den veganska vunnit mack-SM. Tänk smörrebröd, men i större format, med internationella smaker och nytänkande kombinationer – serverat med krispiga pommes frites och hemslungad bearnaise. Till det kan man beställa naturvin och annorlunda ölsorter. På menyn finns något för alla.

Matbaren

Steamed buns på stjärnkrog

På Mathias Dahlgrens stjärnkrog inne i Grand Hôtel äter du mellanrätter i toppklass, lagade på säsongens bästa råvaror. Menyn byts ständigt ut, men en rätt som du kan vara säker på att kunna äta här är restaurangens steamed buns – ett ångande hett tips till dig med förkärlek för den asiatiska rätten.

  • Södra Blasieholmshamnen 6, City/Norrmalm
  • Hemsida
    Mathias Dahlgren Matbaren
    08-679 35 84
  • Läs mer på Thatsup

Arc

Hemsida

Eat Korean!

Till takrestaurangen Arc, högst upp i designhotellet Blique by Nobis, kommer du både för maten och för utsikten. Deras rätt "Eat Korean!", som serveras till hela sällskapet, är en koreansk, taco-liknande, sharing-rätt i ssäm-stil. Bordet fylls av vegetariska tillbehör, olika såser och tre olika kött (vegetariskt alternativ finns), som sedan äts i salladsblad. Lika magiskt gott som trevligt.

Tranan

Kända köttbullar

Älskar du köttbullar med klassiska tillbehör? Då har du förmodligen inte missat Tranan, kroginstitutionen som mer eller mindre är synonym med nämnda rätt. Restaurangens köttbullar är så kända att de inte ens står utskrivna på menyn längre. Även den smörstekta strömmingen är ett typiskt inslag som hängt med sedan Tranan öppnade 1929.

Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine
Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine
Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine
Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine
Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine
Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine
Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine
Bar Allegrine – Paradrätter
Bar Allegrine

Bar Allegrine

Gaufrette

Gaufrette, eller ”räfflat potatischips”, är signaturrätten som haft sin stående plats på Bar Allegrines meny sedan 2018. Den frasiga potatisen toppad med stenbitsrom och syrad grädde är ett riktigt måste för såväl nya gäster som återvändande stammisar. Kombinera med andra lekfulla mellanrätter och ett gott vin i glaset, och bara insup restaurangens sköna stämning.

Bonnie's

"Smash the Piggy Bank"

Stureplansgruppens fashionabla hotellkrog på Bank Hotel är inhyst i en pampig gammal bankhall med glastak, kristallkronor, vita dukar och gröna sammetssoffor. Lämna plats för desserten – Bonnie's stora paradnummer är nämligen en uppseendeväckande chokladgris fylld med björnbärssorbet. "Smash the Piggy Bank" blev snabbt en Instagram-favorit och är så stor att den passar för två personer.

Hasselbacken

Hasselbackspotatis i ny kostym

Det är inte svårt att räkna ut varifrån hasselbackspotatisen kommer. Det var på 1950-talet som en kockelev på just restaurang Hasselbacken uppfann rätten. Sedan dess har den älskade knölen hängt med och serveras fortfarande på restaurangen, men nu i modern tappning med spännande tillbehör.

PA & Co

Grundare av gino

Gino – ugnsgratinerad frukt med vit choklad – är faktiskt inte ett italienskt påhitt, vilket man skulle kunna tro. Desserten introducerades istället av Stockholmskrogen PA & Co i slutet av 80-talet och kom att bli en äkta 90-talsklassiker. Än idag är restaurangen känd just för sin gino, som de självklart fortfarande har på menyn.

Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon
Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon
Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon
Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon
Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon
Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon
Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon
Miss Voon – Paradrätter
Miss Voon

Miss Voon

Hummertacos

Ryktet om hummern på Miss Voon har spridits över land och stad genom åren. Förståeligt – enligt många är hummertacosen som serveras med ananas, shizokrasse och shishimi en av de godaste rätter de ätit. Här är menyn föränderlig, men de hummerstinna tacosen består.

Sandhäxan

Grillad ostmacka

På Sandhäxan riktar man rampljuset mot mackan i allmänhet och den ostdrypande varianten i synnerhet. Många av rätterna på menyn är lika välkända som trion bakom restaurangen, och allra mest omtalad är deras grillade ostmacka som går under namnet Grilled Cheese No 23. Mackan består av formfranska med inte mindre än fyra sorters ost och serveras med chips och hotsauce. Moffigt är bara förnamnet.

Izakaya Sthlm

Blandad nigiri

Izakaya Sthlm (tidigare Itamae Izakaya) på St Eriksplan är många som håller som den bästa sushi de någonsin ätit. Ta en blandad nigiri så vågar vi nästan lova att du kommer bli imponerad.

Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P
Calle P – Paradrätter
Calle P

Calle P

Cacio e pepe

De senaste åren har en rätt florerat på Instagram mer än många andra – nämligen Calle P:s cacio e pepe. Denna smöriga, ostiga och peppriga pasta i sin enklaste men smakrikaste form hittas tydligen inte enbart på de italienska krogarna, utan även här på Stureplansgruppens kvarterskrog i Berzelii Park.

B.A.R.

Skaldjur på beställning

Detta smultronställe hittas på Blasieholmen och är perfekt för skaldjursälskaren. Här har man skapat en hybrid mellan restaurang och saluhall. Är du här för att äta får du peka på vad du vill ha i disken, om det så är en komponerad skaldjursplatå eller fiskrätt. Men likväl kan du komma hit för att köpa med dig något gott hem.

Barbro

Friterade dumplings

Under Liljeholmsbron, på Södermalmssidan, hittas Barbro – en kvarterskrog som serverar asiatisk mat i Hornstull. Trots sin långmälda ton är det allt som oftast fullbokat här, förmodligen på grund av deras goda cocktails, högkvalitativa sushi och omtalade friterade dumplings som serveras i en smakrik smörsky.

Sturehof

Silltallriken och prinsesstårtan

Är du en av dem som gärna äter sill oftare än runt jul och midsommar så kan du lita på Sturehof, som alltid serverar en sillbricka eller någon av sina sillserveringar. Välj mellan tre och fem tallrikar, med exempelvis Sturehofsill, Norrøna matjessill, Boxholmssill och senapssill och utöka med kaviarströmming, skagenröra, kycklingleverpastej eller gravad lax. Sturehof har även en signaturrätt på dessertmenyn – vi snackar förstås om prinsesstårtan som serveras i en liten coupe.

Wedholms Fisk

Havets fricassé

Lika ikonisk som Wedholms Fisk är på Stockholms krogscen, är fricassén på deras meny. Har du en fäbless för havets läckerheter är detta något du inte bör missa. Här görs den på piggvar, sjötunga, hummer och kammussla och serveras i en champagnesås. Restaurangen är även känd för att leverera riktigt bra service och en särskild atmosfär, och bland gästerna hittas såväl kungligheter som celebriteter.

Främmat

Räka, majs och bearnaise

På denna moderna krogklassiker vid Odenplan byts de flesta rätterna ut titt som tätt, men en signaturrätt som alltid hittas på menyn är eldad rödräka med majs och bearnaise. Nästan lika välkänd är det krispiga kycklingskinnet med grädde och forellrom. Få är stans inbitna foodisar som inte provat dessa två anrättningar.

Köttkompaniet Hötorgshallen Köttkompaniet Birger Jarlsgatan
Köttkompaniet Hötorgshallen
kottkompaniet.com
Köttkompaniet Birger Jarlsgatan
kottkompaniet.com
Köttkompaniet Hötorgshallen Köttkompaniet Birger Jarlsgatan

Maffiga mackor

Varje onsdag – och endast onsdagar – vankas det riktigt köttiga take away-mackor på Köttkompaniet. Här får hängmörad ryggbiff sällskap av karamelliserad lök och cheddar, och omfamnas sedan av nybakat bröd. Vill du haffa en macka får du vara ute i god tid, Philly cheese steak måste nämligen förbokas dagen innan. 

  • Hötorgshallen, City/Norrmalm Birger Jarlsgatan 71, Vasastan/Östermalm
    Köttkompaniet Hötorgshallen
    Hötorgshallen, City/Norrmalm
    Köttkompaniet Birger Jarlsgatan
    Birger Jarlsgatan 71, Vasastan/Östermalm
  • Köttkompaniet Hötorgshallen
    kottkompaniet.com
    Köttkompaniet Birger Jarlsgatan
    kottkompaniet.com
    Köttkompaniet Hötorgshallen
    08-411 99 11
  • Köttkompaniet Hötorgshallen Köttkompaniet Birger Jarlsgatan

Paradrätter – om guiden

Restauranger med paradrätter i Stockholm - Guiden till paradrätter i Stockholm uppdateras löpande. Kom gärna med tips om du vet någon restaurang i Stockholm med en god paradrätt som vi har missat. Säg även till om du ser några felaktigheter. Har du besökt något ställe som omnämns i guiden? Glöm inte att recensera ditt besök på Thatsup.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.