Trevliga menyer i all ära, men visst är det något speciellt med restauranger som blivit lite extra förknippade med en speciell signaturrätt. Och det är inte för inte som vissa krogar i Stockholm är så kända för just en rätt – restaurangscenen flödar av allt från kulinariska klassiker som serverats i decennier, till trendiga signaturdesserter som alla talar om. Här guidar vi till både kroginstitutioner och nya restauranger i Stockholm vars paradrätter du garanterat inte bör missa.
Milles
Här hittar du restauranger med kända paradrätter i Stockholm
-
Restauranger med paradrätter i Stockholm
-
1Rolfs Kök Oxkind signerad Jureskog
-
2Farang Krispig gris på asiatisk lyxkrog
-
3Ling Long Bang Bang
-
4Punk Royale "Ankleverfalukorv"
-
5Hantverket Hasselbackspotatis och tuttul
-
6Bar Agrikultur Trendsättande saltgurka
-
7Villa Godthem Plankstek på flera sätt
-
8Milles Koreansk råbiff på fin adress
-
9L'Avventura Vodkapastan alla pratar om
-
10Scandwich Matiga mackor
-
11Matbaren Steamed buns på stjärnkrog
-
12Arc Eat Korean!
-
13Tranan Kända köttbullar
-
14Bar Allegrine Gaufrette
-
15Bonnie's "Smash the Piggy Bank"
-
16Hasselbacken Hasselbackspotatis i ny kostym
-
17PA & Co Grundare av gino
-
18Miss Voon Hummertacos
-
19Sandhäxan Grillad ostmacka
-
20Izakaya Sthlm Blandad nigiri
-
21Calle P Cacio e pepe
-
22B.A.R. Skaldjur på beställning
-
23Barbro Friterade dumplings
-
24Sturehof Silltallriken och prinsesstårtan
-
25Wedholms Fisk Havets fricassé
-
26Främmat Räka, majs och bearnaise
-
27Köttkompaniet Maffiga mackor
-
Restauranger med paradrätter i Stockholm
Oxkind signerad Jureskog
Hos den omtyckta stammiskrogen intill Drottninggatan är det enkelhet och kvalitet som gäller. Här styrs man inte av några trender; från det öppna köket kommer istället vällagade klassiker såsom paradrätten rödvinsbräserade oxkinder med tryffel och potatispuré. Bakom krogen står Johan Jureskog från AG.
-
Tegnérgatan 41, City/Vasastan/Norrmalm
-
Hemsida
•
Rolfs Kök
08-10 16 96 - Läs mer på Thatsup
Krispig gris på asiatisk lyxkrog
Stockholms lyxigaste asiatiska krog imponerar med sin innovativa meny och coola industrimiljö. Här får du en spännande smakresa till Sydostasien, med smårätter som exempelvis knaperstekt gris med palmsockerkaramell – restaurangens kanske mest kända rätt. Självklart finns även en vegetarisk avsmakningsmeny för den som föredrar grönt.
-
Tulegatan 7, Vasastan
-
Hemsida
•
Farang
08-673 74 00 - Läs mer på Thatsup
Bang Bang
Denna asiatiska krog ligger inhyst i Story Hotel på Riddargatan. Under luncherna serveras enbart en till stor del vegansk meny vilket visat sig vara en framgångssaga – här är det ofta fullbokat och kö för att få plats. Rätterna består av olika sallader, grytor och den mest kända och förmodligen mest beställda Bang Bang oumphen som serveras med ris, koriander och inlagd gurka.
-
Riddargatan 6, Östermalm
-
Hemsida
•
Ling Long
08-545 039 40 - Läs mer på Thatsup
"Ankleverfalukorv"
Stans i särklass mest dekadenta lyxkrog bjuder på ett lekfullt koncept som fått många stockholmare på fall. Här har man skapat omtalade rätter i stil med "ankleverfalukorv", dessutom till relativt rimliga priser med tanke på de dyrbara råvarorna.
-
Folkungagatan 128, Södermalm
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Hasselbackspotatis och tuttul
Östermalmskrogen Hantverket genomsyras av, just det, hantverk när det kommer till både mat och inredning. I köket skapas eleganta rätter med både svenska och internationella smaker, varav två fått sin stående plats på menyn. Allra mest känd är nog deras hasselbackspotatis med löjrom, smetana och färsklök, men även brödserveringen med nystekt tuttul, slarvsylta och hemkärnat smör är en rätt som inte bör missas.
-
Sturegatan 15, Östermalm
-
Hemsida
•
Restaurang Hantverket
08-121 321 60 - Läs mer på Thatsup
Trendsättande saltgurka
Bar Agrikultur är numera långt ifrån ensamma om att servera den enkla men ack så populära sammansättningen saltgurka, smetana och honung, men det är i mångt och mycket tack vare denna matbar som anrättningen etablerat sig på menyer runt om i Stockholm. Idag är den deras signaturrätt och ett måste att beställa vid ett besök här.
-
Skånegatan 79, Södermalm
-
Hemsida
•
Bar Agrikultur
070-880 12 00 - Läs mer på Thatsup
Plankstek på flera sätt
Sugen på plankstek? Då ska du bege dig till Djurgården och krogklassikern Villa Godthem som år efter år fortsätter att servera just plankstek som sin stora paradrätt. I den mysiga grosshandlarvillan finns olika varianter av den kända rätten: vegetarisk, med fisk, ryggbiff eller lammlägg.
-
Rosendalsvägen 9, Djurgården
-
Hemsida
•
Villa Godthem
08-684 238 40 - Läs mer på Thatsup
Koreansk råbiff på fin adress
Granne med systerkrogen Strandvägen 1 ligger den här mysiga restaurangen vars väggar är fullsmockade av konst. Här kan du insupa den stämningsfulla atmosfären över en matbit och ett glas vin. Paradrätten består av koreansk råbiff med kimchimajonnäs i hel eller halv portion.
-
Strandvägen 1, Östermalm
-
Hemsida
•
Restaurang Milles
08-663 80 02 - Läs mer på Thatsup
Vodkapastan alla pratar om
L'Avventura blev snabbt mångas favorit när restaurangen slog upp dörrarna i maffiga lokaler på Sveavägen nära Odenplan. Här är både atmosfären och menyn genomitaliensk. Missa inte vodkapastan om du vill testa något som utmärker restaurangen lite extra. Även tryffelpastan är många som hyllar.
-
Sveavägen 77, Vasastan
-
Hemsida
•
L'Avventura
08-519 422 74 - Läs mer på Thatsup
Matiga mackor
Scandwich gjorde sig snabbt kända för sina "gudomligt goda mackor" varav den veganska vunnit mack-SM. Tänk smörrebröd, men i större format, med internationella smaker och nytänkande kombinationer – serverat med krispiga pommes frites och hemslungad bearnaise. Till det kan man beställa naturvin och annorlunda ölsorter. På menyn finns något för alla.
-
Malmskillnadsgatan 17, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Scandwich
073-344 11 90 - Läs mer på Thatsup
Steamed buns på stjärnkrog
På Mathias Dahlgrens stjärnkrog inne i Grand Hôtel äter du mellanrätter i toppklass, lagade på säsongens bästa råvaror. Menyn byts ständigt ut, men en rätt som du kan vara säker på att kunna äta här är restaurangens steamed buns – ett ångande hett tips till dig med förkärlek för den asiatiska rätten.
-
Södra Blasieholmshamnen 6, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Mathias Dahlgren Matbaren
08-679 35 84 - Läs mer på Thatsup
Eat Korean!
Till takrestaurangen Arc, högst upp i designhotellet Blique by Nobis, kommer du både för maten och för utsikten. Deras rätt "Eat Korean!", som serveras till hela sällskapet, är en koreansk, taco-liknande, sharing-rätt i ssäm-stil. Bordet fylls av vegetariska tillbehör, olika såser och tre olika kött (vegetariskt alternativ finns), som sedan äts i salladsblad. Lika magiskt gott som trevligt.
-
Gävlegatan 18, Vasastan
-
Hemsida
•
Arc
08-557 666 30 - Läs mer på Thatsup
Kända köttbullar
Älskar du köttbullar med klassiska tillbehör? Då har du förmodligen inte missat Tranan, kroginstitutionen som mer eller mindre är synonym med nämnda rätt. Restaurangens köttbullar är så kända att de inte ens står utskrivna på menyn längre. Även den smörstekta strömmingen är ett typiskt inslag som hängt med sedan Tranan öppnade 1929.
-
Karlbergsvägen 14, Vasastan
-
Hemsida
•
Tranan
08-527 281 00 - Läs mer på Thatsup
Gaufrette
Gaufrette, eller ”räfflat potatischips”, är signaturrätten som haft sin stående plats på Bar Allegrines meny sedan 2018. Den frasiga potatisen toppad med stenbitsrom och syrad grädde är ett riktigt måste för såväl nya gäster som återvändande stammisar. Kombinera med andra lekfulla mellanrätter och ett gott vin i glaset, och bara insup restaurangens sköna stämning.
-
Kammakargatan 22, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Bar Allegrine
08-410 059 09 - Läs mer på Thatsup
"Smash the Piggy Bank"
Stureplansgruppens fashionabla hotellkrog på Bank Hotel är inhyst i en pampig gammal bankhall med glastak, kristallkronor, vita dukar och gröna sammetssoffor. Lämna plats för desserten – Bonnie's stora paradnummer är nämligen en uppseendeväckande chokladgris fylld med björnbärssorbet. "Smash the Piggy Bank" blev snabbt en Instagram-favorit och är så stor att den passar för två personer.
-
Arsenalgatan 6, City/Norrmalm
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Hasselbackspotatis i ny kostym
Det är inte svårt att räkna ut varifrån hasselbackspotatisen kommer. Det var på 1950-talet som en kockelev på just restaurang Hasselbacken uppfann rätten. Sedan dess har den älskade knölen hängt med och serveras fortfarande på restaurangen, men nu i modern tappning med spännande tillbehör.
-
Hazeliusbacken 20, Djurgården
-
Hemsida
•
Restaurang Hasselbacken
08-121 333 02 - Läs mer på Thatsup
Grundare av gino
Gino – ugnsgratinerad frukt med vit choklad – är faktiskt inte ett italienskt påhitt, vilket man skulle kunna tro. Desserten introducerades istället av Stockholmskrogen PA & Co i slutet av 80-talet och kom att bli en äkta 90-talsklassiker. Än idag är restaurangen känd just för sin gino, som de självklart fortfarande har på menyn.
-
Riddargatan 8, Östermalm
-
Hemsida
•
PA & Co
08-611 08 45 - Läs mer på Thatsup
Hummertacos
Ryktet om hummern på Miss Voon har spridits över land och stad genom åren. Förståeligt – enligt många är hummertacosen som serveras med ananas, shizokrasse och shishimi en av de godaste rätter de ätit. Här är menyn föränderlig, men de hummerstinna tacosen består.
-
Sturegatan 22, Östermalm
-
Hemsida
•
Miss Voon
08-505 244 70 - Läs mer på Thatsup
Grillad ostmacka
På Sandhäxan riktar man rampljuset mot mackan i allmänhet och den ostdrypande varianten i synnerhet. Många av rätterna på menyn är lika välkända som trion bakom restaurangen, och allra mest omtalad är deras grillade ostmacka som går under namnet Grilled Cheese No 23. Mackan består av formfranska med inte mindre än fyra sorters ost och serveras med chips och hotsauce. Moffigt är bara förnamnet.
-
Gästrikegatan 13, Vasastan
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
Blandad nigiri
Izakaya Sthlm (tidigare Itamae Izakaya) på St Eriksplan är många som håller som den bästa sushi de någonsin ätit. Ta en blandad nigiri så vågar vi nästan lova att du kommer bli imponerad.
-
Odengatan 106, Vasastan
-
Hemsida
•
Izakaya Sthlm
08-30 25 10 - Läs mer på Thatsup
Cacio e pepe
De senaste åren har en rätt florerat på Instagram mer än många andra – nämligen Calle P:s cacio e pepe. Denna smöriga, ostiga och peppriga pasta i sin enklaste men smakrikaste form hittas tydligen inte enbart på de italienska krogarna, utan även här på Stureplansgruppens kvarterskrog i Berzelii Park.
-
Berzelii park 10, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Calle P
08-566 325 00 - Läs mer på Thatsup
Skaldjur på beställning
Detta smultronställe hittas på Blasieholmen och är perfekt för skaldjursälskaren. Här har man skapat en hybrid mellan restaurang och saluhall. Är du här för att äta får du peka på vad du vill ha i disken, om det så är en komponerad skaldjursplatå eller fiskrätt. Men likväl kan du komma hit för att köpa med dig något gott hem.
-
Blasieholmsgatan 4A, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
B.A.R.
08-611 53 35 - Läs mer på Thatsup
Friterade dumplings
Under Liljeholmsbron, på Södermalmssidan, hittas Barbro – en kvarterskrog som serverar asiatisk mat i Hornstull. Trots sin långmälda ton är det allt som oftast fullbokat här, förmodligen på grund av deras goda cocktails, högkvalitativa sushi och omtalade friterade dumplings som serveras i en smakrik smörsky.
-
Hornstulls strand 13, Södermalm/Hornstull
-
Hemsida
•
Barbro
08-550 602 66 - Läs mer på Thatsup
Silltallriken och prinsesstårtan
Är du en av dem som gärna äter sill oftare än runt jul och midsommar så kan du lita på Sturehof, som alltid serverar en sillbricka eller någon av sina sillserveringar. Välj mellan tre och fem tallrikar, med exempelvis Sturehofsill, Norrøna matjessill, Boxholmssill och senapssill och utöka med kaviarströmming, skagenröra, kycklingleverpastej eller gravad lax. Sturehof har även en signaturrätt på dessertmenyn – vi snackar förstås om prinsesstårtan som serveras i en liten coupe.
-
Stureplan 2, City/Östermalm
-
Hemsida
•
Sturehof
08-440 57 30 - Läs mer på Thatsup
Havets fricassé
Lika ikonisk som Wedholms Fisk är på Stockholms krogscen, är fricassén på deras meny. Har du en fäbless för havets läckerheter är detta något du inte bör missa. Här görs den på piggvar, sjötunga, hummer och kammussla och serveras i en champagnesås. Restaurangen är även känd för att leverera riktigt bra service och en särskild atmosfär, och bland gästerna hittas såväl kungligheter som celebriteter.
-
Nybrokajen 17, City/Norrmalm
-
Hemsida
•
Wedholms Fisk
08-611 78 74 - Läs mer på Thatsup
Räka, majs och bearnaise
På denna moderna krogklassiker vid Odenplan byts de flesta rätterna ut titt som tätt, men en signaturrätt som alltid hittas på menyn är eldad rödräka med majs och bearnaise. Nästan lika välkänd är det krispiga kycklingskinnet med grädde och forellrom. Få är stans inbitna foodisar som inte provat dessa två anrättningar.
-
Dalagatan 54, Vasastan
-
Hemsida
•
Främmat
076-835 35 52 - Läs mer på Thatsup
Maffiga mackor
Varje onsdag – och endast onsdagar – vankas det riktigt köttiga take away-mackor på Köttkompaniet. Här får hängmörad ryggbiff sällskap av karamelliserad lök och cheddar, och omfamnas sedan av nybakat bröd. Vill du haffa en macka får du vara ute i god tid, Philly cheese steak måste nämligen förbokas dagen innan.
-
Hötorgshallen, City/Norrmalm Birger Jarlsgatan 71, Vasastan/ÖstermalmKöttkompaniet Hötorgshallen
Hötorgshallen, City/NorrmalmKöttkompaniet Birger Jarlsgatan
Birger Jarlsgatan 71, Vasastan/Östermalm -
•Köttkompaniet Hötorgshallen
kottkompaniet.comKöttkompaniet Birger Jarlsgatan
kottkompaniet.comKöttkompaniet Hötorgshallen
08-411 99 11 -
Köttkompaniet Hötorgshallen Köttkompaniet Birger Jarlsgatan
- Stockholm
- Guider
- Restaurang
- Här hittar du restauranger med kända paradrätter i Stockholm