Stockholm mĂ„ vara en relativt liten huvudstad, men det kulinariska utbudet Ă€r desto större. Med en imponerande skara stjĂ€rnkrogar och andra riktigt bra restauranger Ă€r det inte svĂ„rt att fĂ„ en trevlig matupplevelse hĂ€r. Men vilka stĂ€llen besöker stjĂ€rnkrögarna allra helst sjĂ€lva? Thatsup har frĂ„gat Stockholms mest kĂ€nda kockar och krögare om deras favoriter bland stans restauranger och barer â hĂ€r fĂ„r du svaren!
NÀr vi locals ska Àta pÄ restaurang söker vi oss gÀrna till erkÀnda och omtalade stÀllen dÀr kÀndiskockar som Björn Frantzén, Tom Sjöstedt och Jessie Sommarström satt menyn. Men Àven de mest framstÄende kockarna behöver en paus frÄn köket ibland, och mÄnga av dem har stenkoll pÄ vilka dolda pÀrlor som finns i Stockholms krogutbud. Och om en prisbelönt kock tipsar om ett stÀlle, ja dÄ kan vi nog lita pÄ att det Àr vÀrt ett besök.
HÀr Àr Stockholms bÀsta restauranger enligt stans mest kÀnda kockar och krögare:
Björn Frantzén
Krögare bakom trestjÀrniga Frantzén, Astoria samt flera restauranger utomlands.
â Bar NĂźmes. Kim Ăhman som grundat stĂ€llet gör verkligen ett bra jobb. Det Ă€r en perfekt kvarterskrog med riktigt god medelhavsmat.
Tom Sjöstedt
Krögare bakom Lilla Ego, à rets Kock 2008 och jurymedlem i Sveriges MÀsterkock.
â Jag har mĂ„nga favoritkrogar, men kan tipsa om min nĂ€rmaste grekiska kvarterskrog, Esperia. Det Ă€r god mat och vĂ€ldigt trevlig personal. Jag Ă€ter alltid de kolgrillade lammkotletterna. Kan de vara bĂ€st i stan? Vem vet!
Christin Kashou
Krögare bakom Restaurang Parken och vinnare av Sveriges MÀsterkock 2021.
â Bara EN krog? SvĂ„rt, Bar NĂźmes i sĂ„ fall dĂ„. VĂ€llagad mat, bra service, kul med svarta tavlan och att det kommer mĂ„nga nya rĂ€tter hela tiden. Deras Agnolotti del plin Ă€ter jag varje gĂ„ng jag Ă€r dĂ€r! Dessutom har de goda viner.
Jessie Sommarström
Ă rets Kock 2022 och Kockarnas Kock 2023.
â Min favoritrestaurang just nu Ă€r DoMa och deras Bar DoMa! Det Ă€r skön vibe och vĂ€ldigt mycket hjĂ€rta i bĂ„de restaurangen, maten och drinkarna. Plus att krögaren Thea MalmegĂ„rd Ă€r en otrolig kock OCH konditor och det genomsyrar hela verksamheten och hennes personal.
Erik âJerkaâ Johansson
SkÄdespelare, poddare och krögare bakom SandhÀxan, StrandhÀxan och Frippe.
â Lilla Ego, alltid Lilla Ego.
Tea MalmegÄrd
Krögare, kock och konditor pÄ DoMa, kokboksförfattare och TV-kock.
â Bar Libertin för mysig kvarterskrogskĂ€nsla med smakrik och supergod comfort food med det lilla extra. TvĂ„ smĂ„ svin i Ă rsta gör grymma smĂžrrebröd och har en riktigt fin dillsnaps. Med en kall öl Ă€r det den ultimata helgdestinationen och gĂ€rna dagtid med ett gĂ€ng vĂ€nner. Bar Ă Vins pĂ„ NarvavĂ€gen för ostron och bubbel. Litet och trĂ„ngt sĂ„ som man vill ha det. Om man ska pĂ„ konsert pĂ„ Cirkus eller Grönan i sommar Ă€r det ett bra stopp pĂ„ vĂ€gen om man kliver av vid Karlaplan. Ett Hem Ă€r min absoluta favoritkrog i Stockholm för dom dĂ€r kvĂ€llarna dĂ„ man vill unna sig lite extra. Bar NĂźmes för en spontandejt. MĂ„sen nu pĂ„ sommaren! SolnedgĂ„ng och jĂ€ttegod mat. Och sĂ„ avslutar jag sommarkvĂ€llarna pĂ„ Tjoget. Alltid.
Adam Dahlberg
Krögare bakom enstjÀrniga Adam/Albin, Solen, Misshumasshu och Nori Bar.
â Min favvokrog för tillfĂ€llet Ă€r Bar Agrikultur pĂ„ Nytorget. Det Ă€r ju en liten klassiker men senaste gĂ„ngerna jag varit dĂ€r har jag blivit grĂ„tfĂ€rdig över hur satans gott det Ă€r. Bland mĂ„nga vassa krogar i Stockholm just nu sticker Bar Agrikultur ut med sin personliga stil och riktigt höga nivĂ„.
Albin Wessman
Krögare bakom enstjÀrniga Adam/Albin, Solen, Misshumasshu och Nori Bar.
â Miyakodori Ă€r min nya favoritrestaurang i Stockholm, det Ă€r grymt kĂ€k, otrolig puls och kĂ€nsla, och drivs av unga och riktigt genuint duktiga krögare som lever sin dröm! Bacchanale Ă€r en annan favorit. Jonas och Kalle frĂ„n FrĂ€mmat gör det igen, en underbar liten nyöppning vid Skanstull. (Det ryktas att Sveriges snyggaste kock Claes Olsson rattar köket pĂ„ luncherna ocksĂ„, bara det! Rolfs Hav Ă€r ocksĂ„ en favorit, jag Ă€lskar nya lillsyrran till Roffes, otroliga skaldjur och varma mellanrĂ€tter, en underbar kĂ€nsla att sitta vid bardisken. Bra puls och liv i lokalen, internationell kĂ€nsla.
Desirée Jaks
Kökschef och kreativt ansvarig pÄ Spesso, à rets Kock 2023 och medlem i Svenska Kocklandslaget.
â Min favoritrestaurang just nu skulle jag vilja sĂ€ga Ă€r Bord. DĂ€r Ă€r det fokus pĂ„ rĂ„varor i vĂ€rldsklass, en sprudlande stĂ€mning, höga smaker och personal som bara Ă€r sjĂ€lvklar.
Albin Edberg
TÀvlingskock med bla guld i Bocuse d'Or Europe tillsammans med Tommy MyllymÀki, tvÄa i Kockarnas Kamp 2022, egenföretagare inom mat med erfarenhet frÄn flera stjÀrnkrogar.
â Sushi Sho! Alltid hundra poĂ€ng. Bacchanale, FrĂ€mmat-gĂ€ngets nya stĂ€lle pĂ„ söder. E&G tycker jag fĂ„r alldeles för lite uppmĂ€rksamhet ocksĂ„. Och fan vad vi ser fram emot öppningen av Muscadetbaren!
Stefan Ekengren
Krögare och köksmÀstare pÄ Hantverket, TV-kock och kokboksförfattare.
â Bord. Jag gillar dem just nu för Bord Ă€r nĂ„got nytt för mig. Enkelheten kombinerat med fantastisk matlagningskonst, det otroliga stĂ€llet och mĂ€nniskorna som jobbar dĂ€r. Ett komplett stĂ€lle.
Mathias Pilblad
Krögare pÄ Bockholmengruppen (Nybrogatan 38, Bockholmen Hav & Restaurang, Italienskan mfl).
â Jag Ă€lskar livet pĂ„ krogen och har framförallt lĂ€rt mig uppskatta en krog för vad den Ă€r, sĂ„ jag tog mig en funderare pĂ„ mina senaste krogbesök nĂ„gra veckor tillbaka. Rolfs Hav, Aira, Lion Bar SveavĂ€gen, Ciccio's, Bar Central, Borasco, Sturehof, CafĂ© Klotet, HĂ€ktet, Cizgara Kolgrill Ă rsta, Bar Europa, CafĂ© Nizza, Hommage, Paradiso, Thaiboat, Liebling im Park, sen sĂ„klart vĂ„ra egna krogar, dĂ€r blir det ett par besök i veckan.
Isabella Morrone
Tidigare kock pÄ bla trestjÀrniga El Racó de Can Fabes i Barcelona samt flera Stockholmskrogar, trea i Kockarnas Kamp 2016.
â Det Ă€r Ă€ndĂ„ en ganska svĂ„r frĂ„ga, eftersom jag har smĂ„barn sĂ„ jag gĂ„r inte ut sĂ„ ofta. Men nĂ€r jag vĂ€l kommer ut sĂ„ tycker jag att Rolfs Hav och Babette Ă€r supertrevligt! Jag Ă€lskar fisk och skaldjur och dĂ„ Ă€r ju Rolfs Hav perfekt och det Ă€r ett stĂ€lle dĂ€r man stöter pĂ„ folk man kĂ€nner. Babette Ă€r sjukt trevligt och jag Ă€lskar deras pizza och alla smĂ„rĂ€tter.