Här är kändiskrögarnas favoritkrogar i Stockholm


Stockholm må vara en relativt liten huvudstad, men det kulinariska utbudet är desto större. Med en imponerande skara stjärnkrogar och andra riktigt bra restauranger är det inte svårt att få en trevlig matupplevelse här. Men vilka ställen besöker stjärnkrögarna allra helst själva? Thatsup har frågat Stockholms mest kända kockar och krögare om deras favoriter bland stans restauranger och barer – här får du svaren!

När vi locals ska äta på restaurang söker vi oss gärna till erkända och omtalade ställen där kändiskockar som Björn Frantzén, Tom Sjöstedt och Jessie Sommarström satt menyn. Men även de mest framstående kockarna behöver en paus från köket ibland, och många av dem har stenkoll på vilka dolda pärlor som finns i Stockholms krogutbud. Och om en prisbelönt kock tipsar om ett ställe, ja då kan vi nog lita på att det är värt ett besök. 

Här är Stockholms bästa restauranger enligt stans mest kända kockar och krögare:

Björn Frantzén

Krögare bakom trestjärniga Frantzén, Astoria samt flera restauranger utomlands.

Björn Frantzén. Foto: Pressbild.

Bar Nîmes. Kim Öhman som grundat stället gör verkligen ett bra jobb. Det är en perfekt kvarterskrog med riktigt god medelhavsmat.

Tom Sjöstedt

Krögare bakom Lilla Ego, Årets Kock 2008 och jurymedlem i Sveriges Mästerkock.

Tom Sjöstedt. Foto: Pressbild.

– Jag har många favoritkrogar, men kan tipsa om min närmaste grekiska kvarterskrog, Esperia. Det är god mat och väldigt trevlig personal. Jag äter alltid de kolgrillade lammkotletterna. Kan de vara bäst i stan? Vem vet!

Christin Kashou

Krögare bakom Restaurang Parken och vinnare av Sveriges Mästerkock 2021.

Christin Kashou. Foto: Pressbild.

– Bara EN krog? Svårt, Bar Nîmes i så fall då. Vällagad mat, bra service, kul med svarta tavlan och att det kommer många nya rätter hela tiden. Deras Agnolotti del plin äter jag varje gång jag är där! Dessutom har de goda viner.

Jessie Sommarström

Årets Kock 2022 och Kockarnas Kock 2023.

Oskar Persson, Jessie Sommarström, Ola Wallin och Anton Kardell i finalen av Årets Kock 2022. Foto: Pressbild.

– Min favoritrestaurang just nu är DoMa och deras Bar DoMa! Det är skön vibe och väldigt mycket hjärta i både restaurangen, maten och drinkarna. Plus att krögaren Thea Malmegård är en otrolig kock OCH konditor och det genomsyrar hela verksamheten och hennes personal.

Erik “Jerka” Johansson

Skådespelare, poddare och krögare bakom Sandhäxan, Strandhäxan och Frippe.

Fredrik Sundberg, Mattias Svensson och Erik ”Jerka” Johansson, trion bakom bla Sandhäxan. Foto: Pressbild.

Lilla Ego, alltid Lilla Ego.

Tea Malmegård

Krögare, kock och konditor på DoMa, kokboksförfattare och TV-kock.

Tea Malmegård. Foto: Pressbild.

Bar Libertin för mysig kvarterskrogskänsla med smakrik och supergod comfort food med det lilla extra. Två små svin i Årsta gör grymma smørrebröd och har en riktigt fin dillsnaps. Med en kall öl är det den ultimata helgdestinationen och gärna dagtid med ett gäng vänner. Bar à Vins på Narvavägen för ostron och bubbel. Litet och trångt så som man vill ha det. Om man ska på konsert på Cirkus eller Grönan i sommar är det ett bra stopp på vägen om man kliver av vid Karlaplan. Ett Hem är min absoluta favoritkrog i Stockholm för dom där kvällarna då man vill unna sig lite extra. Bar Nîmes för en spontandejt. Måsen nu på sommaren! Solnedgång och jättegod mat. Och så avslutar jag sommarkvällarna på Tjoget. Alltid.

Adam Dahlberg

Krögare bakom enstjärniga Adam/Albin, Solen, Misshumasshu och Nori Bar.

Adam Dahlberg. Foto: Pressbild.

– Min favvokrog för tillfället är Bar Agrikultur på Nytorget. Det är ju en liten klassiker men senaste gångerna jag varit där har jag blivit gråtfärdig över hur satans gott det är. Bland många vassa krogar i Stockholm just nu sticker Bar Agrikultur ut med sin personliga stil och riktigt höga nivå.

Albin Wessman

Krögare bakom enstjärniga Adam/Albin, Solen, Misshumasshu och Nori Bar.

Albin Wessman. Foto: Pressbild.

Miyakodori är min nya favoritrestaurang i Stockholm, det är grymt käk, otrolig puls och känsla, och drivs av unga och riktigt genuint duktiga krögare som lever sin dröm! Bacchanale är en annan favorit. Jonas och Kalle från Främmat gör det igen, en underbar liten nyöppning vid Skanstull. (Det ryktas att Sveriges snyggaste kock Claes Olsson rattar köket på luncherna också, bara det! Rolfs Hav är också en favorit, jag älskar nya lillsyrran till Roffes, otroliga skaldjur och varma mellanrätter, en underbar känsla att sitta vid bardisken. Bra puls och liv i lokalen, internationell känsla.

Desirée Jaks

Kökschef och kreativt ansvarig på Spesso, Årets Kock 2023 och medlem i Svenska Kocklandslaget.

Desirée Jaks tillsammans med finalisterna i Årets Kock 2023. Foto: Pressbild.

– Min favoritrestaurang just nu skulle jag vilja säga är Bord. Där är det fokus på råvaror i världsklass, en sprudlande stämning, höga smaker och personal som bara är självklar.

Albin Edberg

Tävlingskock med bla guld i Bocuse d'Or Europe tillsammans med Tommy Myllymäki, tvåa i Kockarnas Kamp 2022, egenföretagare inom mat med erfarenhet från flera stjärnkrogar.

Albin Edberg. Foto: Pressbild.

Sushi Sho! Alltid hundra poäng. Bacchanale, Främmat-gängets nya ställe på söder. E&G tycker jag får alldeles för lite uppmärksamhet också. Och fan vad vi ser fram emot öppningen av Muscadetbaren!

Stefan Ekengren

Krögare och köksmästare på Hantverket, TV-kock och kokboksförfattare.

Stefan Ekengren. Foto: Pressbild.

Bord. Jag gillar dem just nu för Bord är något nytt för mig. Enkelheten kombinerat med fantastisk matlagningskonst, det otroliga stället och människorna som jobbar där. Ett komplett ställe.

Mathias Pilblad

Krögare på Bockholmengruppen (Nybrogatan 38, Bockholmen Hav & Restaurang, Italienskan mfl).

Mathias Pilblad. Foto: Pressbild.

– Jag älskar livet på krogen och har framförallt lärt mig uppskatta en krog för vad den är, så jag tog mig en funderare på mina senaste krogbesök några veckor tillbaka. Rolfs Hav, Aira, Lion Bar Sveavägen, Ciccio's, Bar Central, Borasco, Sturehof, Café Klotet, Häktet, Cizgara Kolgrill Årsta, Bar Europa, Café Nizza, Hommage, Paradiso, Thaiboat, Liebling im Park, sen såklart våra egna krogar, där blir det ett par besök i veckan.

Isabella Morrone

Tidigare kock på bla trestjärniga El Racó de Can Fabes i Barcelona samt flera Stockholmskrogar, trea i Kockarnas Kamp 2016.

Isabella Morrone. Foto: Pressbild.

– Det är ändå en ganska svår fråga, eftersom jag har småbarn så jag går inte ut så ofta. Men när jag väl kommer ut så tycker jag att Rolfs Hav och Babette är supertrevligt! Jag älskar fisk och skaldjur och då är ju Rolfs Hav perfekt och det är ett ställe där man stöter på folk man känner. Babette är sjukt trevligt och jag älskar deras pizza och alla smårätter.