Stockholm må vara en relativt liten huvudstad, men det kulinariska utbudet är desto större. Med en imponerande skara stjärnkrogar och andra riktigt bra restauranger är det inte svårt att få en trevlig matupplevelse här. Men vilka ställen besöker stjärnkrögarna allra helst själva? Thatsup har frågat Stockholms mest kända kockar och krögare om deras favoriter bland stans restauranger och barer – här får du svaren!
När vi locals ska äta på restaurang söker vi oss gärna till erkända och omtalade ställen där kändiskockar som Björn Frantzén, Tom Sjöstedt och Jessie Sommarström satt menyn. Men även de mest framstående kockarna behöver en paus från köket ibland, och många av dem har stenkoll på vilka dolda pärlor som finns i Stockholms krogutbud. Och om en prisbelönt kock tipsar om ett ställe, ja då kan vi nog lita på att det är värt ett besök.
Här är Stockholms bästa restauranger enligt stans mest kända kockar och krögare:
Björn Frantzén
Krögare bakom trestjärniga Frantzén, Astoria samt flera restauranger utomlands.

– Bar Nîmes. Kim Öhman som grundat stället gör verkligen ett bra jobb. Det är en perfekt kvarterskrog med riktigt god medelhavsmat.
Tom Sjöstedt
Krögare bakom Lilla Ego, Årets Kock 2008 och jurymedlem i Sveriges Mästerkock.

– Jag har många favoritkrogar, men kan tipsa om min närmaste grekiska kvarterskrog, Esperia. Det är god mat och väldigt trevlig personal. Jag äter alltid de kolgrillade lammkotletterna. Kan de vara bäst i stan? Vem vet!
Marion Ringborg
Matkreatör och kokboksförfattare med det egna catering- och eventkonceptet Studio Marion samt matcaféet Studio Canteen.

– Min favoritrestaurang i Stockholm är Prospero, som också är min mans krog. Deras mat är otrolig, de bakar eget bröd och det är det bästa brödet som finns. De jobbar med säsongens råvaror och en hint av Medelhavet och Frankrike. Underbart.
Christin Kashou
Krögare bakom Restaurang Parken och vinnare av Sveriges Mästerkock 2021.

– Bara EN krog? Svårt, Bar Nîmes i så fall då. Vällagad mat, bra service, kul med svarta tavlan och att det kommer många nya rätter hela tiden. Deras Agnolotti del plin äter jag varje gång jag är där! Dessutom har de goda viner.
Gustav Leonhardt
Tävlingskock med bla flera medaljer i Bocuse d'Or samt två OS-guld med juniorkocklandslaget, Årets Kock 2021 och egenföretagare inom mat med erfarenhet från Agrikultur och Aira.

– En favorit är Nour som har fått ett otroligt uppsving med Ida Bauhn i köket. Hon är en inte bara en otrolig matlagare utan en fantastisk ledare, och det märks.
De flesta har missat hemma-hos restaurangen Famn. Famn drivs av två otroliga människor, man får hålla koll på deras instagram @famnsthlm när de släpper platser. Sedan är Ateljéns Pizza och Bord alltid säkra kort. Det är även spännande med Matateljéns nya ställe i Slaktis!
Jessie Sommarström
Årets Kock 2022 och Kockarnas Kock 2023.

– Min favoritrestaurang just nu är DoMa och deras Bar DoMa! Det är skön vibe och väldigt mycket hjärta i både restaurangen, maten och drinkarna. Plus att krögaren Thea Malmegård är en otrolig kock OCH konditor och det genomsyrar hela verksamheten och hennes personal.
Ludwig Tjörnemo
Sveriges representant i Bocuse d'Or 2026–2027, Årets Kock 2020 och tävlingskock med erfarenhet från Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget.

– Animo är nog den restaurang jag varit på flest gånger det senaste året. Jag tycker deras produkt är så sjukt genomtänkt, det är bra vällagad mat som också är prisvärd, en skön vibe och drinkar som är toppen. Jag kan varmt rekommendera Animo till dem som olyckligtvis ännu inte varit där.
Miyakodori är också en sjukt bra restaurang som man bara kan slinka in på för att ta några spett, eller göra det till en helkväll. Vällagad mat i en skönt stimmig miljö.
Om man vill gå upp ett par prisklasser så blev jag sjukt imponerad av Aira när jag var där för ett tag sedan. Menyn och värdskapet de levererade är i absolut världsklass, om de fortsätter i samma takt som tidigare så blir jag inte förvånad om Frantzén får en kompis i samma kategori.
Erik “Jerka” Johansson
Skådespelare, poddare och krögare bakom Sandhäxan, Strandhäxan och Frippe.

– Lilla Ego, alltid Lilla Ego.
![]()
![]()
Tea Malmegård
Krögare, kock och konditor på DoMa, kokboksförfattare och TV-kock.

– Bar Libertin för mysig kvarterskrogskänsla med smakrik och supergod comfort food med det lilla extra. Två små svin i Årsta gör grymma smørrebröd och har en riktigt fin dillsnaps. Med en kall öl är det den ultimata helgdestinationen och gärna dagtid med ett gäng vänner. Bar à Vins på Narvavägen för ostron och bubbel. Litet och trångt så som man vill ha det. Om man ska på konsert på Cirkus eller Grönan i sommar är det ett bra stopp på vägen om man kliver av vid Karlaplan. Ett Hem är min absoluta favoritkrog i Stockholm för dom där kvällarna då man vill unna sig lite extra. Bar Nîmes för en spontandejt. Måsen nu på sommaren! Solnedgång och jättegod mat. Och så avslutar jag sommarkvällarna på Tjoget. Alltid.
Adam Dahlberg
Krögare bakom enstjärniga Adam/Albin, Solen, Misshumasshu och Nori Bar.

– Min favvokrog för tillfället är Bar Agrikultur på Nytorget. Det är ju en liten klassiker men senaste gångerna jag varit där har jag blivit gråtfärdig över hur satans gott det är. Bland många vassa krogar i Stockholm just nu sticker Bar Agrikultur ut med sin personliga stil och riktigt höga nivå.
Albin Wessman
Krögare bakom enstjärniga Adam/Albin, Solen, Misshumasshu och Nori Bar.

– Miyakodori är min nya favoritrestaurang i Stockholm, det är grymt käk, otrolig puls och känsla, och drivs av unga och riktigt genuint duktiga krögare som lever sin dröm! Bacchanale är en annan favorit. Jonas och Kalle från Främmat gör det igen, en underbar liten nyöppning vid Skanstull. (Det ryktas att Sveriges snyggaste kock Claes Olsson rattar köket på luncherna också, bara det! Rolfs Hav är också en favorit, jag älskar nya lillsyrran till Roffes, otroliga skaldjur och varma mellanrätter, en underbar känsla att sitta vid bardisken. Bra puls och liv i lokalen, internationell känsla.
Desirée Wenström Jaks
Kökschef och kreativt ansvarig på Spesso, Årets Kock 2023 och medlem i Svenska Kocklandslaget.

– Min favoritrestaurang just nu skulle jag vilja säga är Bord. Där är det fokus på råvaror i världsklass, en sprudlande stämning, höga smaker och personal som bara är självklar.
Oliver Ingrosso
Krögare bakom Olli och Ollis Deli, dj och musikproducent.

– Nummer ett är Miyakodori, det är stans bästa krog utan tvekan. De balanserar fine dining med familjär hemmamat och streetfood på ett perfekt sätt. Därefter (utan inbördes ordning) kommer Mormors Dumplings som är ett grymt hål-i-väggen-ställe, och Babette, för när pizzan är bra är den jäkligt bra! De har grymma smårätter också, och brukar nästan alltid ha en riktigt trevlig liten sallad av något slag.
Albin Edberg
Tävlingskock med bla guld i Bocuse d'Or Europe tillsammans med Tommy Myllymäki, tvåa i Kockarnas Kamp 2022, egenföretagare inom mat med erfarenhet från flera stjärnkrogar.

– Sushi Sho! Alltid hundra poäng. Bacchanale, Främmat-gängets nya ställe på söder. E&G tycker jag får alldeles för lite uppmärksamhet också. Och fan vad vi ser fram emot öppningen av Muscadetbaren!
Stefan Ekengren
Krögare och köksmästare på Hantverket, TV-kock och kokboksförfattare.

– Bord. Jag gillar dem just nu för Bord är något nytt för mig. Enkelheten kombinerat med fantastisk matlagningskonst, det otroliga stället och människorna som jobbar där. Ett komplett ställe.
Pontus Frithiof
Kock, kokboksförfattare, grundare av Pontus Group och krögare bakom La Tour, Le Bar, Pontus Frithiof at Bro Hof, PicPoc by Pontus Frithiof, La Girafe Arlanda mfl.

– Jag har två favoriter: Rolfs Kök och Wedholms Fisk. Jag älskar att äta middag i bardisken på Rolfs Kök, de har superbra personal, en fantastisk meny med mat som man bara älskar och en bra vinlista på det – vad mer kan man önska? Jo möjligen att sitta nära kockarna i det öppna köket, men det gör man också här. Således en komplett krog som levererat samma jämna, höga nivå i många år.
Wedholms Fisk är för mig en kulturinstitution och ett gastronomiskt arv som Bengt Wedholm en gång skapade, och som Nisse Molinder nu fortsatt att vårda. Fisken är alltid högsta kvalité, portionerna stora, såserna goda och servicen klanderfri. Testa den parmesangratinerade sjötungan eller för den delen passa på när quenellerna dyker upp på menyn. Underbar mat och så långt ifrån nynordiskt man kan komma på tallriken – det är bara att älska.
Klas Lindberg
Kock och krögare bakom Portal och Portal Bar, OS-guldmedaljör med Svenska Kocklandslaget och Årets Kock 2012.

– Bâtard har vassa rätter som är så vackra och packade med smak. Jag slank in sent häromkvällen och fick en portion carpaccio på biff med stuvad vit sparris och ett glas fylligt vitt vin till den. En tiopoängare. Gaia Matbar är en annan favorit. Sitt vid bardisken och be dem köra på med gott i glasen och smårätter. Sedan är kvällen klar… De har små friterade piroger som är sjukt goda! Känslan i Mathias Dahlgren Matbarens lokal är så grym. Gott, nylagat och personligt! Matbaren är alltid på min favoritlista.
Mathias Pilblad
Krögare på Bockholmengruppen (Nybrogatan 38, Bockholmen Hav & Restaurang, Italienskan mfl).

– Jag älskar livet på krogen och har framförallt lärt mig uppskatta en krog för vad den är, så jag tog mig en funderare på mina senaste krogbesök några veckor tillbaka. Rolfs Hav, Aira, Lion Bar Sveavägen, Ciccio's, Bar Central, Borasco, Sturehof, Café Klotet, Häktet, Cizgara Kolgrill Årsta, Bar Europa, Café Nizza, Hommage, Paradiso, Thaiboat, Liebling im Park, sen såklart våra egna krogar, där blir det ett par besök i veckan.
Isabella Morrone
Tidigare kock på bla trestjärniga El Racó de Can Fabes i Barcelona samt flera Stockholmskrogar, trea i Kockarnas Kamp 2016.

– Det är ändå en ganska svår fråga, eftersom jag har småbarn så jag går inte ut så ofta. Men när jag väl kommer ut så tycker jag att Rolfs Hav och Babette är supertrevligt! Jag älskar fisk och skaldjur och då är ju Rolfs Hav perfekt och det är ett ställe där man stöter på folk man känner. Babette är sjukt trevligt och jag älskar deras pizza och alla smårätter.